Jump to content
Annons

Bone

Medlem
  • Antal inlägg

    1 164
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Bone

  1. Hallå!

    Efter ett långt uppehåll med inspelning så har jag kommit igång igen. Uppgraderat dator, fixat nya pluggar och uppgraderat Cubase från 5 till 9.5. Problemet är bara att det har hänt rätt mycket. Jag hade relativt bra koll på Cubase 5 och känner igen mig i Cubase 9.5, men det är ett gäng saker som känns väldigt nytt ex hur man använder VST Instruments, Sampling Tracks osv. Har Googlat och YouTubeat lite men det är lite svårt att sålla. Så har ni koll på bra videos, läsning, foruminlägg som tar upp "nyheter" och sånt ni tror jag behöver kunna för att utnyttja allt nytt i Cubase 9.5 skriv gärna ett inlägg och länka nedan.

    Fänx!

  2. Hallå!

    Själv tyckte jag att DVD:n var mycket bra. Tycker att det är vettigt att den är enkel och kör lite "långsammare vägar" när det skapas kanaler och auxar och att den tydligt visar hur det går till när man lägger upp en mix, organiserar i mappar osv osv. Oftast utan snabbtangenter (de få gånger det av vana trycktes på ett snabbkommando så var Carl-Michael snabb på att kommentera hur han gjorde) och i ett bra tempo. Jag har själv hållit i Ljudteknik A och B på gymnasienivå och skulle, om jag haft den här DVD:n då, använt upplägg från bitar av DVD:n och tidningen i undervisningen. Tycker att Carl-Michael hade ett väldigt bra upplägg där han gör genomgångar utan att bli för teknisk eller förvirra. Blev väldigt imponerad av hur han förklarade mycket logiskt och strukturerat, för någon utan större inspelningsvana, rätt avancerade saker. När det talas om reverb/delay, kompressorer eller eq t ex, hur själva processen, och eventuella teknikaliteter som behövdes för att förklara hela processen, togs upp och förklarades på ett sätt som inte skapade mer frågor utan gav precis tillräckligt med information för att det skulle begripas. Jag är mycket nöjd och om jag håller i Ljudteknik A och B senare kommer jag definitivt att låna idéer till några lektionsupplägg från DVD:n och tidningen.

    Jag hade bara en fråga som just Tona9101 tog upp och det var när det pratades om kompression före eq. Är så klart helt medveten om att det inte finns några rätt eller fel. Men det jag undrade var, blir det inte lite bakvänt med att komprimera en signal och sen eq:a den eftersom man då komprimerar de frekvenser man städar bort och vill ska försvinna som tar mycket energi i en mix, t ex innehållet under 100-150 på en baskagge? Borde det inte vara enklare att eq:a först så man har det ljud/den signal man vill och sen lägga på kompressor och eventuellt lägga på en till eq efter kompressorn, om det nu skulle behövas? Eller är det bara en smaksak?

  3. 😱 Ja vilka jävla amatörer de är på den här blaskan. Det är inte första gången det här händer. Hänt flertal gånger och inte verkar de bli bättre heller. Att ens behöva påminna någon att ladda upp är hur uselt som helst.

    Det var väl väldigt hårt. Bara för att en skribent inte skickat in ljudfilerna han hänvisar till tycker jag inte att hela tidningen är amatörmässig. Tycker det är en bra tidning och jag använder ofta tips och råd från den då jag sitter i studion eller jobbar. Synd bara att de här filerna inte kommit up, än.

  4. Håller med Audiorent och tycker att Squire är mycket bas för pengarna. Här har du en lista på Squier-modeller från Thomann. Kolla om du hittar något som ser bra ut där och sen åka in och testa en på en musikaffär så får du känna hur dom känns. Jag tycker dom är väldigt sköna och lättspelade, om dom är intonerade och justerade med någorlunda stränghöjd och så.

  5. Varje flik har sin egen verktygsrad, och det beror på att varje flik har sitt egna separerade minne som ges tillbaka till operativsystemet när den stängs. Följden blir att en kraschad sida inte kraschar hela webbläsaren, utan bara själva fliken.
    Hmmm smart. Hoppas dom andra hakar på det här också. Annars kanske man ska ta och ge det en chans (konservativ gubbstrutt som gärna inte byter webläsare 🙂 )
  6. Glömde att fylla i vilken sequencer jag kommer att använda. Det blir Cubase 4. Det jag är mest nervös för är ju ljudkortets kompabilitet med firewirekortet. Vilket antagligen blir ett Focusrite Saffire 26 PRO I/O eller liknande (Presonus Firestudio, M-Audio Profire). Jag har sökt lite på HP-sidan men det går ju inte att få fram någon specifikation på vad det är för firewirekort i datorn, verkar det som iallafall.

  7. Hej.

    Måste börja med att be om ursäkt för att jag skapar den 100 000:e "Funkar den här datorn för musikinspelning"-tråd. Men det är så att skolan jag jobbar på ska beställa en laptop till mig nu i veckan så jag behöver veta om det är något som ska uppgraderas eller som ni tror inte funkar. Jag ska ha den både som vanlig jobb- och bruksdator och för att hålla i lektioner i inspelning och gör inspelningar med mina elever. Jag kommer att använda mig av Cubase 4 och köra ett 26 I/O firewireljudkort (se inlägg här nedanför).

    Datorn är en HP Compaq Notebook 6510b jag vet att det osar lite trubbel redan där. Som ni ser på specifikationen så kan man välja att uppgradera den lite. Vad ska jag uppgradera tycker ni? Hur är det med hårddiskarna? Funkar det att ha en 5400 som systemdisk och en 7200 som Audiodisk eller ska man helst inte blanda. Hur är det med Mhz på ramen räcker det med 667 och hur verkar rammärkesmodellen? Funkar moderbordet och den processor som är med? Firewirekortet vet jag inte om det är ett Texas Instrument. Ska söka mer ikväll efter jobbet, återkommer där. Några andra problemområden eller tips?

    Tack på förhand.

    *edit* fel på länken

    *edit2* la till lite

  8. Hallå!

    Jag vet att det finns utspritt på forumet ett antal trådar med just tips på det jag eftersöker. Men jag håller på att planera upp en musikutbildning med inriktning på ensemble, livespel och lite grundläggande ljudteknik. Så det jag eftersöker nu är bok- och internettips, av olika svårighetsgrad, med innehåll på ovanstående. Alltså Musikteori, livespel, ljudteknik, gehörs och musiklära. ljudtekniksböcker med exempel och gärna med audiofiler, som man kan lägga in på elevernas hårddiskar, som dom får arbeta med. Men även sceniskt framförande, hur man kan "pusha" sitt eget band/skivsläpp och liknande D.I.Y böcker. Det skulle vara skönt att få det samlat på ett ställe.

    Ser gärna att det finns någon form av interaktion på internetsidorna, men det behövs inte. Men till exempel som det är på Ricci Adam's Music Theory-sidan där man får klicka sig framåt (inte så jätteinteraktivt, men...) eller i stil med Vacum's sida där man tränar intervaller och gehör. Men alla sajt- och boktips är välkommna.

    Tänkte sen uppdatera den här första tråden och försöka kategorisera in tipsen. Börjar med några få länkar själv.

    Ljudteknik:

    -Böcker

    Basics Of Live Sound

    -Sajter

    Studio Forums länksamling om mastering och mixning

    Musikteori:

    -Böcker

    Sten Ingelf - Praktisk Harmonilära

    Musicians Guide To Reading And Writing Music

    -Sajter

    Ricci Adam's Music Theory

    Berklee Shares

    Skapande/Kreativitet

    Songwriting For Dummies

    Management och dyl:

    -Böcker

    Musik som levebröd

  9. Nu får jag väl stryk av alla rockpurister här men jag tycker att Tools version av "No Quarter" är snäppet bättre än orginalet. Sen är Vanilla Fudge's "Keep Me Hanging On" helt oslagbar! Speciellt som den framförs här på Ed Sullivan. 🙁

    Kanske inte bättre men bra iallafall är Gus version av

    . Andra bra covers som jag tycker är värda att kolla upp är A Perfect Circles version av "What's Going On", Placebos "Running Up That Hill", Entombeds "Night Of The Vampire" och Faith No Mores "I Started A Joke".

    Håller med flera ovan, tycker också att Jeff Buckley's "Hallelujah" och Jimi Hendrix' "All Along The Watchtower" är covers som är långt bättre än orginalet.

×
×
  • Skapa ny...