Jump to content
Annons

ErikP120

Medlem
  • Antal inlägg

    354
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av ErikP120

  1. Jag tycker de flesta mätningarna jag har sett faller av på det viset, så jag hade inte oroat mig. Jag vet dock inte vad det kan bero på. Kanske är det att efterklangstiden så högt i frekvens är så pass kort (dämpad) att rumsförstärkningen faller av. Men jag tycker det låter långsökt.

    Jag tror inte du kan plocka multiplarna med samma absorbent. Här är jag inte säker, men jag tror att de drar nytta av grundfrekvensen så de kanske dämpas en del av att döda den? Här är det nog panelabsorbenter eller generella basabsorbenter som gäller istället.

    Gilbert? 😏

    Man brukar väl säga så ja. Men det är också lite personlig smak som spelar in. Så länge det inte låter kvävt / det låter naturligt, bör det inte vara några större problem. Det som händer är att du får för analytiskt ljud, i motsats till det typiska konsument-lyssningsrummet där rummet spelar med till större grad. Det kan leda till att du sätter nivåer på instrument, men allra främst reverb och liknande effekter för lågt eftersom det hörs så tydligt. Det är en aspekt du får lära dig att kompensera för helt enkelt.

    Men jag noterade att skalan på ditt vattenfall bara går till -40 dB. Normalt sett mäter man efterklang enligt RT60 vilket är ner till -60 dB. Då är du ju uppe i dina 300, i princip.

    Jag tycker det är jättelönt att diffusera. Det värsta som kan hända när avståndet är för litet är att den undre effektiva gränsfrekvensen för diffuseringen flyttas uppåt i frekvens. I diskantregistret kommer det fungera utmärkt i alla fall, och det är ju där den största delen av stereobilden ligger så det är absolut lönt.

    Om du räknar ut den undre gränsfrekvensen kan du göra en bättre avvägning när du bygger din skyline, och på det viset få en diffusion högre upp i frekvens utan att förlora diffusering lägre i frekvens.

    SBIR bör väl stå lägre i prioritet att åtgärda än dina två stående vågor? Frekvensen för SBIR går ju även att justera genom simpel omplacering.

    Kan du skriva måtten på rummet i tråden? Det blir lättare att ge specifik hjälp då!

    Jag håller med, bygg 2. Spannet blir för brett för att få någon verkningsgrad med en. Japp, du ska sätta den där trycket är som högst (dvs. ljudnivån). Du bör med andra ord ta reda på mellan vilka väggpar respektive stående våg befinner sig. Sen sätter du helmholzen mot en av dessa väggar.

    36 Hz:arn har du garanterat på längden i rummet så den kan du smälla upp på samma vägg du tänker diffusera, eller mellan högtalarna på främre väggen. Helmholzen kommer förhoppningsvis förkorta efterklangen en hel del, men amplituden kan fortsätta vara för hög vid frekvensen. Så lös först efterklangen med helmholz, och lös sedan amplituden genom att flytta mixposition inkl. högtalare frammåt/bakåt i rummet. Ju närmare mitten du sitter på längsleden, desto mer släcks grundtonen mellan främre och bakre väggen ut. I gengäld, om du flyttar mixposition bakåt, kommer du däremot få en höjning av amplituden hos första övertonen (72 hz) istället, så det är en avvägning.

    Om 72 Hz:arn du har problem med är första övertonen på 36:an, vilket jag antar, borde inte detta vara så svårlöst.

    I så fall hade jag placerat helmholzen/arna för 72:an vid samma vägg som för 36:an, eller, som andra alternativ (lika effektivt) stället en vid varje sidovägg halvvägs mellan främre och bakre väggen där överton #1 har sitt andra tryckmaxima.

    -----------

    Sedan har du ju en utsläckning vid ~83 Hz också. Det är inte bra det heller. Beror antagligen på takhöjden. Den löser du genom helmholz antingen uppe i taket eller nere vid golvet. I taket ovanför mixposition är väl det ultimata skulle jag tro.

    Tack för jättebra svar=) Jag ska sätta 36hz helmisen under diffusorn bakom ryggen. Där mullrar det som fan, helt rätt. Har byggt ett snedtak ovan för sweetspot. Undra om jag kan lägga en helmis ovanpå snedtaket? Eller måste den vara i rät vinkel? Tack för att du upptäckte rt60 problemet, ska kolla upp det. Hur stor Helmholtz tror du jag behöver? Har räknat lite i olika uträknare och försökt klara mig på 0.5m2 med 30cm djup. Låter det rimligt för ett rum på 486*474?

    Tack igen, du är grym!

  2. Teoretiskt, ja. Men om jag vore dig så skulle jag rikta in mig på att bygga 2 st iaf. Det är inte säkert att båda beror på samma ytor. Fixera en ton vid frekvenserna (test oscillator, om du kör Logic) och gå runt och lyssna.

    Det är gjort. Är det så enkelt att jag ska lokalisera den yta där tonen låter mest och sätta helmholtzen där? Om jag hittar en yta där 36 och 72 är är som mest påtagliga, hur bygger jag då en enda helmhotz som fixar båda frekvenserna? Borde det inte vara "enkelt" då det är en mutipel?

    Vet inte hur kurvan för din mätmic ser ut, men den borde väl inte rulla av vid 15kHz... Om det inte är för mycket jobb, så testa att göra en mätning utan dina absorbenter.

    Samma kurva utan absorbenter (som jag för övrigt ska ta bort och ersätta med hemmabyggda.

    Om skillnaden mellan direktljud och reflektion är över 15ms så kan du diffusera. Släng in i formeln s = v * t där v = 344m/s.

    Anger vi sträckan i meter? Om vi sätter in 4m får vi då 11ms eller har jag räknat så in i helvete fel då..?

    MVH

    JB

    Tack för hjälpen:D

  3. Som jag skriver till alla som ska bygga studio. Anlita en austiker, om inte bara för konsultation. Har du råd att köpa ett par barefoots så bör du ha råd med detta. Annars bör du omprioritera.

    Lycka till

    Helt rätt självklart. Bakgrunden till att jag redan nu köpt ett par barefoots när jag faktiskt klarar mig med mindre högtalare för min mixningsnivå är pga timing och väldigt billigt pund. Ville köpa upp mig från eventsen som jag mixat klart på nu och föredrog att köpa något hållbart direkt istället för att byta upp mig ytterligare en gång om 5 år. Hade detta varit min definitiva studio hade jag självklart tagit hit en akustiker, men nu är potentialen för detta rum långt från optimalt så jag är till freds med tanken att det inte kommer att bli 100%. Jag ska försöka lösa de problem jag kan lösa själv och köra på. Sen när jag omsätter mer och kan köpa in mig i en studio som är byggd som en studio från grunden och där jag kan stanna livet ut, då kommer jag att anlita all hjälp som behövs.

  4. Jag har läst crunchers och hundra trådar till och tycker de är väldigt bra, men jag känner ändå att alla akustiska problem blir unika på sitt sätt.

    Kan man bygga en helmholtz som tar både 36 och 72?

    Är det ok att kurvan faller vid 15?

    Ska jag försöka få upp efterklangstiden i rummet till 300ms eller är det onödigt arbete?

    Kan jag sätta en diffusor 4m från högtalarna och minska flutter?

    Detta är frågor jag vill ha svar på, de finns säkert någonstans på internet men jag tycker alla lägger upp sin egna studiotråd så varför kan jag inte få ha min?

    😛

    Desvaenger, det är definitift rummet i detta fallet:D Och det var väntat, nu ska jag jobba på det.

  5. Rummet är 486*474*248cm!

    post-4341-1270244605_thumb.jpg

    post-4341-1270244939_thumb.jpg

    Här är en mätning på vänstra högtalaren, har mätt den högra med och de ger nästan precis samma kurva.

    Det jag undrar är:

    *Är det normalt att det faller redan vid 10k?

    *Har ordentliga stående vågor på 36 och 72 hz. Högtalarna står nära väggen med en 10cm absorbent bakom sig. Ska jag behandla SBIR direkt här eller bör jag bygga en helmhotz? Följdfråga på helmholtz: Vilken frekvens ska jag stämma av om jag vill fånga frekvensen multipel/lar på köpet?

    *Utklingningen är endast ca 100ms och jag har hört att man vill upp till 300. ska jag lägga ner energi på att få rummet att klinga lite längre eller är det egentligen skit samma? Jobbar gärna för det om det innebär förbättring.

    *Har tänkt sätta upp en skylinedifussor bakom ryggen som kommer att vara drygt 4m från högtalarnas element. Är detta för kort avstånd för diffussion?

    post-4341-1270245095_thumb.jpg

    Sporadisk lösning för att mäta rummet, men så här ser det iaf ut nu.

    post-4341-1270245145_thumb.jpg

    Mina hörnbasfällor består av en tung vvsskiva ända upp till taket, bakom den en luftspalt och sedan isolering bakom ståltråd.

    Nu har ni en idé iallafall:) Alla synpunkter uppskattas.

    /Erik

  6. Tänk på att du ska minst ha diffusorns djup x 3 som avstånd från dig själv och diffusorn.

    Diffusera det du behöver.

    Diffusorns djup x3 blir inga problem:)

    Det jag undrar över är om jag bör bygga en diffusor med många "fack" som tar höga frekvenser eller om jag bör satsa på en som tar mellan 350-1k. I vilket register ligger det sedvanliga "fluttret"?

  7. Ska skruva upp en 2*1m diffusor på väggen bakom ryggen i mitt 5*4,5m rum. Sitter längs ena långsidan och jobbar av diverse orsaker. Väggen är i tegel och det smattrar ordentligt när man klappar i närheten av den. Min fundering är vilken bandbredd jag bör rikta in mig på. Skulle det vara värt att bygga en djupare variant för att diffusera ner mot 3-400hz eller är det bara onödigt? Det är som sagt fluttret, direktstudsen från väggen jag vill ta väck. Har redan mycket absorberande material i hörnen så jag vill inte använda mig av något sådant i det här läget för att inte döda rummet helt.

    Har kolla lite på denna länk: http://www.mh-audio.nl/Diffusor.asp

    Vad skulle ni köra på för speccar? Dimensionerna är som sagt 2*1m (djup max 20cm, helst så tunn som möjligt om det inte gör någon skillnad) och diffusorväggen befinner sig knappt 4m från högtalarnas front.

    /Erik

  8. Den funktionen borde vara enklare att få fram, det kan jag hålla med om.

    Om jag har en lång radda med 8delar som jag vill skall vara 4delar (eller 16delar för den delen)

    så använder jag Transform och dubble tempo, eller half tempo funktionen.

    Sen är det bara att markera de noter som blir över och ta bort dom.

    Går relativt snabbt och smärtfritt, men är dock inte optimalt.

    tänker göra en video snart där jag rätt ingående går in på hur Transform-funktionen i logic funkar.

    Ser vi fram emot 😆

  9. Du har inte funderat på att bygga ett par själv?

    Jag har lite egna idéer och har räknat på element man hittar i riktigt dyra lådor men till 1/3 av priset om man sätter ihop det själv. 😑

    Jag tvivlar starkt på att jag skulle kunna sätta ihop något som skulle låta hälften så bra som barefoots monitorer. Men tanken är god eftersom det handlar om mycket pengar. Hör av dig när du byggt dina så får vi ab testa 😑

  10. Spännande! Skriv en recension på dem när du lyssnat in dig på dem. 😑

    Will do. Jag ska låta det gå så pass länge att jag inte känner mig tvingad att rättfärdiga mitt köp i recensionen.

    Har dessutom en hel del akustikarbete kvar innan jag kan börja arbeta med dem. 1:a april ska akustiken vara klar. Jag kommer att ta dit högtalarna för mätning men inget annat.

    Högtalarna ställer stora krav på rummet så det blir till att göra det ordentligt. Annars hade jag lika gärna kunnat köpa något billigare som hade låtit precis lika bra. Du är välkommen att hjälpa till med akustiken:-)

  11. Jag tänkte konstruera min basfälla med superchunks följt av en luftspalt och sedan en glasullsskiva från golv till tak.

    Jag har läst att Joachime rekommenderar parocs marksivor så jag tänkte använda dessa i 10cmutförande: http://guiden.rockwool.se/produkter/byggis...kskiva-industri

    Jag kapar hörnen på dem och staplar dem upp till taket.

    Sedan 10cm längre ut sätter jag en Isover vvs skiva:

    http://www.isover.se/produkter/produktvisning?id=21457

    Den har bra dimensioner och borde fungera fint. 120*200cm

    Ett alternativ till VVS-skivan är http://www.ecophon.se/templates/WebProduct...31.aspx#SysDesc

    Ecophon rekommenderades av "Akustikteknik Klevenborn" i Malmö, men jag tycker inte den ser ut att absorbera lika lågt. Dessutom är formatet 120*120cm vilket känns mer otympligt jämfört med Isovern.

    Kan jag få en spontan synpunkt på idén?

  12. Tack Joachime! Jättesnällt. Jag kan således köpa 35kg/m3 utan ångest. Den fundering jag har är: Rummet i fråga är väldigt bullrigt på de höga frekvenserna också. Är det möjligt att placera glasullen i hörnen utan perforerad panel och att i efterhand, om det visar sig att jag dödat för mycket topp, applicera en perforerad panel på glasullsskivan?

    Nu börjar jag förstå mer och mer:)

    Edit: Fungerar perforerad panel bra i hörn? Har nästan uteslutande sett dem på parallella ytor...

  13. Nej men tänkte att, den har högre densitet så kommer du ju fungera bättre på de lägre frekvenserna. Såg på att hade 40 på byggmax i alla fall. På lager. Vilket borde duga.

    Det inlägget missade jag, kan du länka? :-) Låter bäst hittils!

    Väldigt spännande, hittar ingen densitet över huvudtaget på byggmax hemsida och när jag ringde så hade de ingen aning om densiteten. Var hittade du denna skiva?

  14. Någon typ av helmholtz; perforerad panel eller spaltpanel.

    Ja precis, men hur brett frekvensband kan man absorbera med dessa tekniker? Det är ju inte en specifik frekvens (ännu) så det hade varit bra att dämpa 400hz och neråt så mycket det går utan att ta väck all diskant.

    Det jag sa om att klä in en skiva i plast, skulle inte det reflektera åtminstone diskanten?

    Tack för hjälpen!

  15. Tack tack!

    Jag har inte tänkt klä in hela rummet, vet att jag skulle döda det då. Sen så startade jag en annan tråd om hur man kan bygga en basfälla utan att döda mid och high, fick dock aldrig något svar på den frågan. Men som man ser på joachims diagram så absorberar givet material mer i de löga frekvenserna än i de höga, eller? Om jag dessutom klär in basfällorna i någon form av plast eller annan tät yta, kan jag inte reflektera lite av de högre frekvenserna på det sättet?

  16. Ja visst är det glasull. Tanken slant medan jag skrev. 😆

    Här är ett diagram som visar vilken skillnad luftspalt kan göra.

    post-1786-1267053778_thumb.png

    Den streckade linjen visar absorptionskoefficienten över frekvensspektrumet för 100 mm glasull med densiteten 45 kg/m3 direkt mot solid vägg.

    Den heldragna linjen med punkter visar densamma på en distans av 100 mm från vägg.

    Nedanför en jämförelse mellan samma glasull på en distans av 100 mm och 200 mm. Den streckade mostavarar här 100 mm distans och den heldragna med punkter 200 mm.

    post-1786-1267053792_thumb.png

    Sammanfattat kan man säga att det finns en teoretisk skillnad mellan att montera på 200 mm istället för 100 mm distans från väggen. Men inte lika stor skillnad som mellan 100 mm och att inte ha någon distans alls.

    Tusen tack! Detta är väldigt värdefullt. Kan du definiera koefficienten lite närmare så att jag får en uppfattning om absorbtionen även utan dina tjusiga diagram? Jag förstår att det är enkel matematik, men jag kan inte greppa förhållandet mellan koefficient och absorbtion. (trött i hjärnan) Vad innebär exempelvis absorbtionskoefficient 1 och vad händer över 1 samt under 1? Visst ser jag att det absorberar mer över och mindre under, men hur är formeln?

    Extra bra att de inte absorberar lika mycket i det höga registret. Vill inte döda rummet helt.

    Det känns som att skillnaden mot 200mm luftspalt inte motiverar ytan det skulle ta upp i rummet.

    Tack igen :-)

  17. Givet materialet (glasull, stenull, knäckebröd etc) kan man göra en ungefärlig uppskattning av flödesmotståndet om man känner densiteten. Så jag kan alltså ge dig det ungefärliga flödesmotståndet för 45 kg/m3 glasfiber om du vill.

    Jag kan dessutom ge dig ungefärliga absorbtionsvärden för 100 mm av detta. Dikt an mot vägg och vid en viss distans från vägg (låt säga 100 mm). Allt det här är dock utifrån beräkningsmodeller. Jag är än så länge inte helt klar på vilka felmarginaler dessa har.

    Ja! Precis så:-) Har planerat för 100mm luftspalt, men aldrig fått svar på mina funderingar om man kan komma ännu djupare genom att öka luftspalten till det dubbla. Det hade varit till stor hjälp om du kunde ge mig en ungefärlig uppskattning. Hoppas jag kan hjälpa till med något i framtiden. :-)

    Men visst är det glasull vi pratar om? Att klä in studion i 100mm glasfiber låter som ett rejält bygge.

×
×
  • Skapa ny...