Jump to content
Annons

Bernt

Medlem
  • Antal inlägg

    135
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Bernt

  1. Jag tror han har lärt sig nu. I alla händelser fick jag det att fungera som jag ville. Att de här sakerna är så besvärliga att förklara beror, tror jag, på detta ymniga användande av "kanal" för olika saker, likaså "instrument".
  2. Tack. Men m du med kanal avser midikanal undrar jag om det fungerar. Precis var minskar du få send, så att effekten inte styrs för alla midikanaler på en gång?
  3. Jag använder Cubase Essential 5.1 för Midi och har en fråga om reverb. Om jag använder Kontakt player 5 som VST instrument och sedan länkar flera olika MIdi kanaler hit (för varsitt instrument, till exempel en violin och en cello), går det i så fall att installera reverb på ett enda FX-spår, så att jag också kan justera nivåerna skilt för de båda Midi-spåren, eller behöver jag flera FX-spår för att göra detta? Man vill ju inte nödvändigtvis alltid ha precis samma grad av reverb för de olika spåren.
  4. OK, jag löste det här själv, bara att lägga till ouputter för VST instrument, alltså. Nu börjar det arta sig. Om någon ännu vill förklara hur Midi kontrollerna fungerar i mixern, börjar jag kunna det viktigaste.
  5. Ännu ett tillägg. Nu kom jag så långt med Aria, att jag lyckades byta utgången till 3/4 för en av mina instrumentljud. Det ena är alltså nu på 1/2, medan det andra är på 3/4. Det här är väl rätt tänkt? Men nu har jag följande problem: Cubase uppfattar fortgående VST instrumentet (alltså Aria) som routat till "Out 1". det enda som alltså händer är att ljudet från det andra "instrumentet" försvinner, ingenting nytt syns heller i mixern. Betyder det här att jag ändå måste ladda upp Aria två gånger som VST instrument, då försvinner ju den fördelen?
  6. Det viktigaste är säkert att man lär sig ett sätt ordentligt, jag har tänkt försöka med midispår. Precis som Åke också föreslår handlar det uppenbarligen om att styra kanalerna i instrumentpluggen till olika audioutgångar. Jag tror jag kanske kan det här med Kontakt, men vet inte hur det är med Aria (som jag använder mycket med Garritan). Men ännu om reverb: tanken är alltså att jag justerar graden av reverb från "VST instrument channel settings", dvs. det som öppnar sig via e i audio utgången för instrumentet, medan det fortfarande bara finns en FX-channel control i mixern. Ja, det går väl att göra så. Jag har egentligen en tilläggsfråga, om någon bara orkar. Jag börjar se hur audioutgångarna i mixern fungerar, men jag förstår mig inte på kontrollerna för Midi-kanalerna. Det tycks till exempel bara ibland gå att kontrollera ljudnivån den här vägen (nolläge: inget ljud), hittar helt enkelt inte systemet för det här. Vad är det överhuvudtaget meningen att man ska göra med dessa??
  7. Tack för det där, det hade jag glömt, jag tror till och med att jag vet hur man gör med Kontakt. Nu är problemet bara att jag börjat använda Aria med Garritan och inte är säker på att det går. Måste undersökas.
  8. Jag använder Cubase Essential 5, men jag gissar att frågan är aktuell för alla Cubase 5 eller 6 användare. Är det fiffigae att använda instrument spår eller midi spår? Några observationer (1) midi spår tycks vara nödvändiga om man skall få pluggen att lyda Cubase comtrollerna (volym, pan). Det här tycker jag är bra, att styra allt sammans från ett ställe i stället för att hålla på och vrida lite här och där. (2) det förefaller också vettigare att ladda upp varje vst instrument bara en gång (som Aria eller Kontakt, ska jag ha en cello och en flöjt från samma sampler blir det ju flera instanser om man använder instrument spår). (3) men sedam problemen med midi spår: hur fanken gör man med reverb? Jo, jag förstår att man laddar upp en FX-kanal, laddar upp reverbet i denna och sedan styr det hela från mixern. Men problemet är att det här tycks förutsätta att man vill ha precis samma reverb på allt. Med instrument spår tycks det ju däremot vara lätt att få olika grader av reverb för varje spår. Ät det så här, eller har jag missat någonting? Någon som vill kommentera?
  9. Har följande problem med Cubase Essential 5.1.1. Gränssnittsfönstren för VST-pluggarna försvinner ibland, så att ett fönster inte går att öppna, medan de andra fortfarande syns (jag har då laddat pluggen som instrument track). Hittade ett sätt att kringå det här på nätet som faktiskt fungerar, det vill säga genom att momentant ändra skärmens upplösning. Men visst måste det väl finnas ett enklare sätt att göra det här? Ändrar jag upplösningen måste jag också bygga om desktopen varje gång, eftersom ikonerna flyttar på sig och bakgrundsbilden försvinner. Någon som har erfarenhet av det här, jag gissar att det förekommer också med andra versioner av Cubase.
  10. Efter alla år av hånfulla kommentarer om mitt SB Audigy 2ZS Platinum Pro ljudkort har jag till slut bytt till Audiophile 24/96 (PCI). Jo, sample rate är inte längre låst vid 48 och 96 kHz, som på Audigy, men annars är det mest problem än så länge. Bara en så enkel sak som att göra en MP3 fil av det du spelar! Här kan Creative sina saker, det fanns ett enkelt Creative Media Player program som gjorde precis vad det skulle, spelade in (och med bra ljudåtergivning). Har inte hittat någonting annat än Audacity som fungerar med Audiophile, och den interfacen är nog för jävlig ⚠️ ! (Hur komplicerade diagram behöver man för att bara spela hastigt in när man håller på att glömma det man komponerar 😳 ?) Dessutom detta med ljudnivån: skruva upp windows media player till max när du hör på en cd och det är ändå för litet (jo, jag har hörlursamp och visst får jag hål på trumhinnorna den vägen också, men ingenting jag är van vid fungerar som det brukar). Kan någon lugna ner mig lite - till exempel genom att trolla fram världen enklaste inspelningsprogram som fungerar snabbt och smärtfritt med 24/96? 😱
  11. Good Lordi, är det ingen som märkt vilket land som lämnats bort i den internationella juryn? (Tips: segrarlandet 2009, 2008, 2007 och 2005 dög, men inte 2006. ) Hälsningar från Helsingfors. We give Anna 12 points (kivat kengät).
  12. Den här frågan handlar inte direkt om musikdatorer, men jag frågar ändå eftersom jag misstänker att det finns personer på sajten som kan de här sakerna. Alltså: jag har problem med en gammal dator med XP Home som hamnat in i någotslags start-up loop, det vill säga den vägrar öppa operativsystemet, utan kretsar bara tillbaka till början. Safe mode går inte heller att öppna. Jag har hittills försökt med att koppla i från alla USB inkopplingar och också kopplat i från alla dvd- och minneskortstationer - gör ingen skillnad. Det enda jag kan komma på är nu att försöka mig på en clean installation av XP. Problemet är nu att det rör sig om en Fujitsu-Siemens med preinstallerat OS, möjligen har det aldrig ens funnits en installations disk för XP. Men jag råkar ha en riktig XP Home SP 2 (inte restore-typen) installationsdisk som följde med en annan dator. Kan jag använda denna, och skriva in koden som står på datorn det är fel på som product key? Tyvärr vet jag inte längre vilken version av XP Home som följde med datorn, det kan ha varit antingen SP1 eller SP2 (men nu är det förstås uppdaterat till SP 3).
  13. OK, dagens dumma fråga: vad gör alla ovan som har XP 4GB RAM med, ja, 4 GB RAM? 😉
  14. Intressant tråd jag har startat . För säkerhets skull vill jag säga att mitt huvudsaklig intresse då jag frågar om ljudkvalitet inte utgår från att jag till exempel vill lyssna på CD-skivor via datorn. Jag får en hel del ut av att lyssna på musik på enkel mp3 nivå och har för länge sedan givit upp tanken om att skapa en perfekt ljudomgivning hemma (där grannarnas vattenkranar, tvapparater och "dunk-dunk-dunk" ändå blandar sig i sången). Det jag tänker på är bara hur jag hör realtidsljudet genom mina hörlurar då jag spelar på min keyboard, framförallt piano. Jag tycker ofta att det är någonting i ljudet som kanske kunde vara lite bättre och så köper jag ännu ett nytt "piano" (samplat, alltså). Då är det förtås viktigt att veta vad jag kunde ha åstadkommit genom att i stället byta hörlurar, ljudkort, sekvenser eller kanske reverb (jag tror det största problemet har att göra med klangen i själva nedslaget, den känns ofta konstigt kort - men det kan också bero på hur jag spelar). Latencyfrågan har jag kontroll över, 5 ms utan problem, skulle antagligen kunna gå lägre, också - men ser ingen anledning.
  15. Jag undrar om det kunde vara klarläggande att dra in också andra komponenter i ljudgenereringsprocessen i diskussionen? Hur förhåller sig till exempel ljudkortets betydelse till betydelsen av goda hörlurar\högtalare? 😄
  16. Latency har jag under kontroll, brukar spela med 5ms utan problem och tycker att jag faktiskt inte behöver bättre. Bakgrunden till min fråga är att jag för några år sedan, då jag inte alls förstod saker, fick tag på ett begagnat SB Audigy 2ZS Platinum Pro ljudkort (till ett pris jag tror var överkomligt), som jag alltså använder. Jag vet att många tycker att det här kortet inte är bra för musikproduktion, men det har aldrig riktigt blivit klart för mig vilka fördelarna med att till exempel byta till ett Audiophile 2496 egentligen skulle vara. Vilken skillnad förväntas jag märka? (Latency klarar mitt ljudkort alltså utmärkt, så långt jag kan förstå). Bör tillägga att jag bara arbetar med pluggar och MIDI.
  17. Nu måste jag checka om jag förstår svaret. Menar du att vilket ljudkort jag har inte spelar någon roll för det jag till exempel hör i hörlurarna då jag spelar på keyboarden (det är egentligen det jag försöker fråga)?
  18. Hur mycket betyder ljudkortet för ljudkvaliteten då man till exempel använder pianopluggar? Jag har sökt lite bland det som skrivits om ljudkort, men tycker att jag inte hittar något riktigt klart svar på den frågan 😠 . Eller är det så att det inte gör så stor skillnad (bara det inte knastrar, förstås)?
  19. Alright, saken löste sig, jag fick ner min Viennna Grand till slut. På Native forums finns förresten en förklaring, det har funnits ett problem med förbindelserna som berört hela Skandinavien-området. Men det tog som sagt över två veckor att ladda ner en fil, utan ett knyst från NI...
  20. Det här har fortfarande inte kommit någon vart. Det enda som hänt är att jag fick en (kort) kontakt med en person som tycktes jobba för NI på KVR forum. Han\hon kunde ordna mig en ny nedladdningslänk, men problemen var precis de samma, jag tycks få ned Mac versionen men inte PC, som jag vill ha. Det mest irriterande var att de - via denna person - insinuerar att problemet sitter hos mig. Men hur i fridens namn kunde jag sitta med en förbindelse som tillåter alla andra nedladdningar utom just den här (tog till exempel nyligen ner Kontakt Player 4 utan problem)?? Vad är det överhuvudtaget för underligt system, att man kan få svar från företaget bara genom att gå bakdörren via en person på KVR? Mina 9 meddelande till NI har alla prydligt ignorerats, är snart uppe i två veckor sedan beställningen. Helst skulle jag avbryta hela saken, men hur gör man det, när man redan betalat via PayPal (det är ju själva villkoret för att få en downloadlink från dem)? Akta er i alla händelser för det här företaget just nu.
  21. Fick för några dagar för mig att prova native instruments Vienna Grand piano. Efter att jag gått igenom betalningssystemet kom ett meddelande med en nedladdningslänk. Det är bara det att den inte fungerar, efter kanske 20 försök har jag inte lyckats få ner mer än 16 MB av 3 GB. Har skrivit till native instruments, men får inget svar utöver att automatiskt meddelande om att de mottagit meddelandet. I morgon går nedladdningstiden dessutom ut. Är det någon som råkat ut för någonting liknande, och hur löste det sig?
  22. Jaha, lönar sig inte att läsa det då, inte...
  23. Taxk Opus99, det var intressant läsning. Jag reagerar nog ändå själv mer på flöjt än cello, en cello får ändå ett visst flyt, medan flöjten låter mest som om man båste blåste blåste och blåste (utan saliv och allt det där, kanske 😏 ) Men frågan är förstås också vad man skall göra med de här sakerna. Jag har aldrig ens föreställt mig att jag skulle få det att låta som "på riktigt", snarare är väl jag ute efter någotslags kompositionsverktyg, då fungerar det bättre. Gamla tidens kompositörer satt ju inte heller och komponerade med en riktigt symfoniorkester till hands, hela tiden. Men gärna får det ju låta så bra att man kan föreställa sig hur det kunde låta ...
  24. Finns det någon som delar min uppfattning om att samplade blåsinstrument ofta låter mycket sämre än stråkar (till exempel i Garritan personal orchestra), eller piano för den delen. Eller har det någonting att göra med användarrelaterade saker som ljudkort eller inställningarna man underlåtit att göra?
  25. Bernt

    Filter för reklamen?

    Hej kunde någon tipsa om ett bra sätt att få bort reklamen som dykt upp på sajten? Jag använder adblock i min browser som vanligen tar bort det mesta, men det här tycks vara av en svårare typ.
×
×
  • Skapa ny...