Jump to content
Annons

Fexell

Medlem
  • Antal inlägg

    84
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    2

Inlägg av Fexell

  1. Alla pluggar ligger nog där, bara att dom är under plugins i menyn. Man får manuellt lägga in dom pluggar man vill ha som favorites, så att dom dyker upp i listan.

    http://imgur.com/iZTF73p - Här kan du se "dropdown"-menyn där du väljer "Plugin Database". Där kan du se en sektion som heter "Installed" och där borde alla installerade pluggar vara. "Effects" är för pluggar som går in i mixern och Generators är för pluggar som går in i "Channel Rack" (som Sylenth). För att skanna för efter nya pluggar/uppdatera listan så högerklickar du "Plugin Database" i listan och väljer "Refresh Plugin List". Låt den stå tills ett fönster kommer upp - vilket betyder att den har skannat klart.

    För att ladda in andra .fxb-filer i Sylenth så klickar du på "Menu" i Sylenth och väljer "Load Bank (.fxb)" - sedan är det bara att leta upp där du har dina .fxb-filer.

  2. Se alltid till att spara originalet i 32-bit FP, så har du alltid en version som är så perfekt det går att ha den.

    För musik är samplingsfrekvenser över 88.2kHz helt meningslöst (egentligen 60kHz, men 88.2 är den standardfrekvens som ligger närmast över).

    http://www.lavryengi...ality_audio.pdf

    Det är inte så att 32-bit float tillåter dig att gå över 0dBFS, utan det är så, att du har 24-bits upplösning oavsett vilken ljudnivå den enskilda samplen ligger på. Det är därför du inte kan överstyra bussen i ett DAW-program som kör med float - men för att sedan kunna få ut något lyssningsbart efter DA-omvandling, så måste du förstås dra ner volymen med master-regeln, så att du inte får ut mer än 24-bit. Det finns ju ännu så länge inga omvandlare för ändamålet som har mer än 24-bit.

    Headroom finns inte i ett digitalt system, utan 0dBFS är en absolut gräns som aldrig får överskridas. Det kan kännas lite motsägelsefullt när man talar om Floating Point, men det är bara att internt har systemet möjlighet till löjligt stor dynamik, men du kan ju bara lyssna genom 24-bits omvandlare, så det är där begränsningen ligger - förutom då på ingången förstås, där man naturligtvis aldrig får gå över 0dBFS om man vill undvika rälig digitaldist... Du kan skapa en sorts motsvarighet till headroom om du spelar in med 24-bit, genom att låta topparna ligga på typ -10dB istället för att slicka nollan. Det lilla extra bruset du får genom att göra så, jämfört med att styra ut omvandlaren fullt (och den uppenbara risken att få dist ibland och därför få göra om tagningen), blir ändå försumbart tack vare det höga bitdjupet.

    Till MP3 kvittar det, eftersom det ju är en mycket mer destruktiv omvandling i sig. Det är främst om du ska ha över det till okomprimerade format eller om du kanske vill göra en ny mastering senare, som du kan ha nytta av att ha låtarna i 32-bit FP.

    Ska du lämna det vidare, så funkar det nog vilket som och jag har för mig att även ProTools långt om länge har blivit så modernt, att det kan importera 32-bit float... 😉 Om du har materialet i 32-bit FP, så kan du alltid omvandla det till 24-bit, om det skulle behövas, så med 32-bit FP kan du känna dig 110% säker. 🙂

    Tack så hemskt mycket för ett detaljerat svar!

    Känns som att allt detta med bit point, osv. börjar sätta sig.

    Sån tur är så har jag lärt mig själv att mixa naturligt med runt -6db headroom (aldrig röra master fadern) så att om jag skulle skicka låten till en mastering engineer, så har dom headroom att jobba med. Låter aldrig låten ligga o slicka 0db, då som sagt mastering engineers inte kan jobba med det. Kan försöka minska till -10db om det är det ideala.

    Jo tack, jag märker att det hela är lite motsägelsefullt, men det är ju bra att vara så påläst som möjligt så att man kan få till den bäst mixen som en mix kan bli. Själv är jag emot "loudness-war" och tycker "dynamic range" är väldigt viktigt och vill därför förstå allt detta om 16, 24, 32-bit, kHZ, osv. Även om det är just house-musik som jag producerar.

    Vill ännu igen tacka dig (och pme) att ni svarade. Ni har fått mig att förstå detta bättre! Tackar o bockar,

    Felix

  3. Om du kan välja 32-bitars så är det det bästa ur tekniskt perspektiv, men kolla med mottagaren att det går bra. Det är inte säkrare med 32 bitar om du vet att du inte passerar peak med 24 bitar. Vet du att du inte peakar med mer än -6 dBfs så är du säker. Ska du mastra till 16 bitars CD så har 144-6=138 138-106=32 så mastringen har 32 dB att leka med för EQ och kompression. Räcker inte 32 dB så är det nog läge att göra om mixningen. Men det blir vanligare och vanligare med HQ format och då är mastern 24 bitar så då är -6 dBfs inte alls bra, i alla fall inte ur ett teoretiskt perspektiv. Reducera informationsmängden så sent som möjligt!

    Tack så mycket för ditt svar! Skönt att få det bekräftat, så att jag nu kan släppa detta.

    Menar du att jag skulle behöva ännu mer headroom? Vad är det ideala huvudrummet för en låt som är "bouncad" till 24-bit och 32-bit? Jag förstår att om man har 32-bit float så kan signalen gå över 0db utan att "klippa" (om jag har förstått allting rätt), så det spelar väl inte så värst stor roll hur mycket huvudrum man har för en 32-bit float?

    Om jag "bouncar" till 32-bit float 192kHZ är det "overkill" eller är det bättre för att vara på den säkrare sidan? Jag är inte direkt ute efter att få några låtar printade till CD eller vinyl/LP.

    Blir det lättare för mastering engineers att köra med en 32-bit gentemot en 24-bit? Det kanske inte spelar någon roll?

    Tänkte dock på att man nog kommer att lyssna på .mp3 formatet mer. Spelar det någon större roll om man konverterar 24-bit eller 32-bit till .mp3? Förlorar man till exempel mindre information om man konverterar en 32-bit float .wav till 320kbps .mp3, än en 24-bit wav?

    Vill gärna lära mig så mycket som möjligt om hur jag "sparar" så mycket information som möjligt när jag "bouncar" en låt.

    Tack igen,

    Felix

  4. 32-bit innehåller precis ALLA detaljer, eftersom det tillåter smått otroliga 1520dB dynamik.

    När du minskar till 24-bit, så försvinner också en del av detaljerna eftersom du då "bara" har 144dB dynamik. Inget som märks vid vanlig lyssning, men om tanken är att man ska fortsätta bearbeta det, så kan det ha (åtminstone en teoretisk) betydelse.

    Du kan läsa lite mer om olika bitdjup här också: http://wiki.kontrollrummet.com/Bitdjup

    Tack för snabbt svar!

    Jo, jag har som sagt Googlat som en galning o läst det mesta om bit-depth, teorier om 44.1 vs 192 och allt om 24-bit o 32-bit. Men ingen svarar på om det är säkrare?

    Som exempel så jobbar jag på en låt just med -6db huvudrum (headroom) under den högsta delen av låten. Jag har vissa samples som det står är 32-bit. Vad händer med dessa samples om jag exporterar hela låten till 24-bit? Kommer det spela någon större roll för dom som ska göra mastern för låten? Är det bättre/säkrare att skicka in en låt som är 32-bit float eller 24-bit om man ändå har -6db headroom under dom högsta delarna?

    Så är det bättre att skicka in en 32-bit float för att vara säker, än att skicka in en 24-bit?

    Tack för länken, förresten! Ska läsa. 🙂

    Uppskattat,

    Felix

    Edit; Jag är en väldigt nojig person, så jag måste ha det utskrivet för att vara helt säker. Det måste stå typ "32-bit float is the safer choice" eller något liknande för att jag ska kunna släppa detta.

  5. Hallå Studio Forum,

    Jag har försökt att hitta svar på detta, men kan inte hitta något som svarar precis på den fråga jag har. Är det säkrare att exportera en låt till 32-bit float, eller spelar det ingen roll? Vad händer med ljud(/samples) som är 32-bit om man exporterar till 24-bit? Blir det "sämre" kvalité på dessa samples?

    Tack,

    Felix

  6. Ja är svaret. Det är ju bra att styra volymen in i en kanal så det inte överstyr (även om det idag ofta har minimal betydelse) när regeln står på noll. Regeln i mixern använder du sen för att reglera hur starkt ljudet ska vara i mixern.

    Hur gör du med panorering?

    Jag håller ju inte reglagen på 0db i mixern, utan drar ner dom till 90% (-2.4db) eller lägre för att ha headroom när jag är färdig med mixen. Det är bara det att jag gillar mer att kontrollera ljudets styrka genom att reglera in-ljudet till mixern. Vet inte om det har någon betydelse? Så länge det finns headroom att göra mastering med? (Och självklart inga plugins på Master-Bus).

    Panorering använder jag både Channel Pan och Mixer Pan. Jag kontrollerar så att ljudet verkligen hamnar där det ska hamna, så att säga.

    Tack för svaret! 🙂

  7. Tack för snabbt svar! 🙂

    Sitter i FL Studio. Säg att man slänger in en sample Jag skickar ju självklart detta sample till ett input i Mixern, men jag använder Volym-kontrollen för själva samplen istället (inte volym-reglaget i Mixern).

    Hittade några bilder som kan vara exempel för detta:

    Bild 1: (7 = Mixer Volume), Bild 2: (11 = Channel Volume).

    mixer_diagram1.png

    stepsequencer_main.jpg

  8. Jag skulle tippa på någon av dessa:

    -Distorision

    -Delay

    -Chorus

    Har aldrig hållit på med live-instrument (eller någon genre som använder sig av det), men att det finns Distorsion, delay och chorus på trummor låter väldigt konstigt för mig. Men allting beror ju också på hur "starkt" allting är inställt på. Skulle jag välja 1 av effekterna så skulle jag gissa på att det är "Distortion" som gör det? Kan ju också vara gaten.

    Som sagt; svårt att säga på rak arm

  9. Jag föredrar att rendera en färdig mix till 32-bit float .wav-fil. Har läst att det klarar mest information då (och kan hantera upp till ungefär +3db utan "clipping"). Självklart vill du ha "headroom" i mixen innan du ens funderar på att rendera eller skicka den någonstans. Annars så kan den som ska "master'a" inte göra det på ett bra sätt. Skicka INTE en .mp3 fil till folket som ska "master'a" din låt.

    Se bara till att mixen är så bra som den kan bli (med headroom), så borde det vara bra.

  10. Jag fick idag som tips att använda "Mixer Volume" före "Channel Volume". Med andra ord så kontrollerar jag inte dem olika ljudens volym i Mixern, utan från kanalen (själva "ljudets" volume-control). Jag försöker kontrollera hur mycket ljud som går in i mixern, kanske är ett annat sätt att förklara det på.

    Den här snubben som gav mig tips på att så SKA man INTE göra, utan ha alla Channel Volumes samma, medans man kontrollerar ljudets volym enbart från mixern.

    Detta har fått mig att tvivla på hur jag mixar (då jag gör helt tvärtom). Jag håller dom olika ljudens Mixer volym på 90% (förutom Mastern) för att skapa "headroom", men jag kontrollerar själva ljudets volym med dom olika Channel Volumes.

    Är det ena bättre än det andra, eller borde jag börja tänka om? Så: Channel Volume eller Mixer Volume? Vilket är "bäst"?

  11. Jag hittade en lösning för att kunna använda ASIO4ALL och samtidigt lyssna på andra ljud från andra källor (tex. youtube, twitch, eller annat). Sökte ett bra tag och jag känner att det kan vara värt att dela med mig om mitt fynd.

    Lösningen finns här -> http://midithru.net/Home/AsioLink

    Det är ett program som separerar ASIO-ljud och Windows-ljud för att kunna skicka ut dem samtidigt.

    Kolla denna Youtube-video om du har problem -> https://www.youtube.com/watch?v=hvo_jVegDr4

    Annars så är det bara att skriva ett inlägg så kanske jag kan hjälpa (eller någon annan som också har detta).

    Peace!

  12. Btw så har jag ett urval av låtar (håller på att fixa ihop ett album som kommer släppas senare under året) som skulle vara nice med röst i. Så om någon sångare o låtskrivare skulle vara intresserad av att fixa på någon utav dem låtar som finns, så skulle det vara välkommet. Då är det inte hardstyle, utan progressive house.

    Det här är en ganska gammal album-promo på ett fåtal av låtarna som kommer vara med, men finns fler och vissa låter bättre/är uppdaterade:

    https://soundcloud.com/fexell/album-promo

    MvH

    Felix

    Edit; Har börjat kolla efter sångare på andra håll, så skulle kunna behöva ett mail eller PM ganska omgående då ifall en av låtarna redan kan ha blivit tilldelad till en sångare.

  13. Huvudpersonen var inte helt harmonisk förstod jag.

    Kan man väl milt säga. Här är lite fakta om "story'n":

    Based on the true story of Australian pianist David Helfgott, this delightful movie charts the traumatic early years through adulthood. Telling the story in flashback we see David as a child prodigy and as he grows up while his patriarchal father abuses him and his siblings with the memory of his childhood in Europe and the loss of his family in the concentration camps. David finally breaks away from his father and goes away to study overseas, he later suffers a breakdown and returns to Australia and a life in an institution. Many years later he is released and through several twists of fate (in reality even more unlikely than film portrays) he starts playing a piano in a bar before finally returning to the concert hall.

  14. Haha jag menar om du ska släppa den, skicka in den till något bolag eller något annat 😆

    Jag kommer inte att skicka in den till ett skivbolag, nej.

    Annars så kommer jag nog släppa den normalt på Spotify och liknande sidor. Om man verkligen vill ha kompensation för sång, så kan jag nog tänka mig att lägga ut någon slant. 🙂

×
×
  • Skapa ny...