Jump to content
Annons

dj christian

Medlem
  • Antal inlägg

    81
  • Gick med

Inlägg av dj christian

  1. Högtalarkablar? Menar du alltså högtalarkabel från ett slutsteg till en passiv högtalare?

    Skaffa kontakterna löst och använd vanlig elkabel på 1.5mm2 om du inte ska upp på hög uteffekt från slutsteget. Ju tjockare kabel desto högre effekt tål den innan den smälter ihop...

    Menar du istället från ljudkort till en aktiv högtalare, så kör du med vanlig mikrofonkabel.

    Elkabel? Ett skämt?

    Ja mikrofonkabel och högtalarkabel är väl samma? Men den förstnämnda är väl i stereo?

  2. Kan inte tillägga så mycket mer - annat än att skillnaderna mellan budget och hi-end minskar allt mer med tiden eftersom lägstanivån blir allt högre och det trots allt inte går att bli bättre än helt transparent, men det kan vara ganska mycket strul ibland med sämre klocka, sämre filter och sämre drivrutiner, så det brukar löna sig att välja bättre ljudkort (som ofta tyvärr också är dyrare).

    Själv kör jag med RME HDSP9652. Har valt det för att de alltid har varit berömda för sin stabila klocka och stabila drivrutiner som uppdateras snabbt när det behövs - och för att jag hade ett RME Hammerfall 9652 som fungerade helt klanderfritt i många år (och fortfarande fungerar perfekt i en god väns dator). Anledningen till att jag bytte var att jag ville ha den inbyggda routingen/mixern i HDSP-kortet så att jag kunde slippa ha en extern mixer att sköta lyssningen genom. Annars hade jag nog fortfarande kört med det gamla... 😉

    Omvandlarna som jag kör till det är RME ADI-8 DS, Benchmark ADC1 och Benchmark DAC1.

    Varför köra alla dessa omvandlare? Vad gör dem utöver ditt ljudkort? Är det digitalt du kör?

  3. Har du lediga lineingångar på mixern, så kan du förstås koppla in datorn där, men annars kör du med en SM Pro Audio M-Patch 2 eller liknande monitorkontroll, så kan du växla mellan två olika ljudkällor och får lite andra bra-att-ha-funktioner också. 🙂

    Jag har lediga lineingångar på mixern det är en Dateq mixer av äldre modell. Jag vill dock inte ha datorn kopplad via dj-mixern när jag håller på med musikproduktion, ja det är ju självsägande.

    Tack för tipset ska kolla in den!

  4. Kan du väl köpa var som helst? Typ elgiganterna, Teknikmagasinet, radiohandlaren, Clas Ohlson etc.

    Är det något speciellt märke du kan rekommendera? Jag letar inte efter det typiska lakritssnöret och det ska inte kosta mer än några hundralappar som mest. Är Klotz bra?

  5. TC TWIN IMPACT. Har haft mitt i 1 år, går som en jävla klocka. Bra ljud. Bra mjukvara. Bra MEDFÖLJANDE REVERB. Finner inget negativt med detta kort, förutom lite klen headphone-amp, för priset är det ett väldigt bra alternativ. speciellt om man lägger mycket sång.

    Jag har hört mycket om det ljudkortet och speciellt för sång men hur är ljudet rent allmänt mot tex RME's ljudkort?

    TC TWIN IMPACT. Har haft mitt i 1 år, går som en jävla klocka. Bra ljud. Bra mjukvara. Bra MEDFÖLJANDE REVERB. Finner inget negativt med detta kort, förutom lite klen headphone-amp, för priset är det ett väldigt bra alternativ. speciellt om man lägger mycket sång.

    Jag har hört mycket om det ljudkortet och speciellt för sång men hur är ljudet rent allmänt mot tex RME's ljudkort?

  6. Jag lovar att DAC:en inte är den svagaste länken i din setup. 🙂

    Förresten, har du kopplat monitorerna direkt på ljudkortet eller styr du volymen en monitorkontroller/passiv volymkontroll?

    Kopplat direkt till ljudkortet med balanserade kablar. Jag hoppas det inte finns någon svag länk på vägen?

  7. Ljudmässigt kommer du sannolikt inte uppleva någon dramatisk skillnad mellan ett nytt ljudkort och Julia. Är det nya funktioner som du är ute efter så gå på funktioner som du behöver och gillar. Alla ljudkort låter bra idag, i princip.

    Okej är inte direkt i behov av funktioner egentligen så jag får nog lägga ner tanken på att köpa nytt. 🙂

    Nej. Prylar är alltid roligt, men har du inte behov av andra funktioner än du redan har (t ex ett portabelt interface, är tvunget att ha inbyggda mikpreamps eller ADAT-portar etc.) finns det inget skäl att byta.

    Ja likt det förra svaret så är jag inte behov av nya funktioner men är d/a ljudkretsen på Juli@ kortet tillräckligt bra i dagens läge?

  8. Finns det verkligen någon ersättare till mitt ESI Juli@? Jag inköpte kortet 2005 och än tycker jag det inte finns någon självklar ersättare till kortet och då pratar jag inte om något som nödvändigt måste ha något pci-interface. Mitt Juli@ låter väldigt bra i mina öron tillsammans med mina ADAM A8X (som är relativt nya högtalare) men har utvecklingen gått så långt sedan ljudkortet lanserades att det verkligen är någon idé o kolla runt lite efter en värdigt ersättare om man nu är beredd och lägga ut max 5000kr?

    Blir lite irriterad av tanken att man på MAC-sidan har Apogees ljudkort som ett något mer eller mindre självklart val om man inte vill lägga ut alltför mycket pengar men däremot verkar det inte finnas någon motsvarighet på pc-sidan.

    Några tips!?

  9. Räkneexepmel:

    100 W * 24 h * 365 dygn = 876 000 Wh, dvs 876 kWh. Det skulle alltså bli någonstans mellan 1000 och 1500 kr per år i onödig elkostnad.

    Själv är jag så snål så att jag har grenuttag med strömbrytare till närapå all elektronik, inkl xbox och adsl-modem. Är jag inte ens hemma ska prylarna inte förbruka någon el!

    Nu förstår jag inte? Du måste ha missuppfattat. Datorn drar 100w (idle) när den är igång och man bara gör enkla saker som att surfa internet, spela musik etc. Spelar jag och tittar på bluray rippade filer så drar den förstås mer, i runda slängar 150-250w.

    Med ljudkortet inkopplat antar jag?

    Om du stänger av monitorerna, rycker ut ljudkabeln (japp, ryck aldrig ljudkabeln med strömmen påslagen) och slår på monitorerna igen - hör du surrandet då?

    Jepp! hör surrandet oavsett om kablarna är inkopplade eller ej, alltså med bara strömkabeln.

    En ton på frekvensen 15 kHz. En ljudfil med samplingsfrekvensen 15 kHz skulle inte låta så bra. 😛

    Nej det förstår jag men högtalarna är speccade för 50Khz eller nåt så det ska de nog klara av. Var tvungen o testa diskanterna på dem.

    Använder du de balanserade teleutgångarna på ditt Juli@? Inte RCA?

    Använder du isåfall balanserad kabel? Två kablar med stereotele i ena änden och XLR i den andra.

    Kraschar datorn med blåskärm och startar om direkt? Du kan ställa in Windows att inte starta om automatiskt.

    Högerklicka Den här datorn och välj Egenskaper

    Gå till fliken Avancerat

    Start och återställning och sedan Inställningar

    Klicka ur Starta om automatiskt

    Är Skriv en händelse i systemloggen ikryssad? Annars gör du det.

    Anledningen till att din dator kraschar kan sedan utläsas i loggboken och därmed kan vi åtgärda problemet - men det tar vi längre fram.

    Balanserad kabel XLR -- Tele yep!

    Okej! Tack för tipset! En sak mindre att oroa sig för. 🙂

  10. Hade de haft den typen av skydd mot spikar, så hade det samtidigt gjort att transienter i musiken inte gick igenom ordentligt, så man ska nog vara tacksam för att det inte finns...

    En metod är att man helt enkelt lär sig följa rätt rutin och startar monitorerna sist och stänger av dem först - eller så får man ta för vana att alltis skruva ner volymen på monitorernas volymreglage, alternativt skaffa en extern attenuator med mute-switch, så att man kan lösa det med den - men oavsett vilket alternativ man väljer, så måste man lära sig följa en viss rutin för att inte riskera skador på hörseln och/eller monitorerna.

    Okej! Skadan kanske redan är skedd. Jag har ingen aning om det är något fel på mina högtalare men jag hör ett surrande(buzzing) ljud från tveetrarma om jag håller öronen direkt emot dem. Den ena låter lite mer surrande än den andra och den har precis varit på lagning hos Adam i Tyskland.

    Dock så hörs det galant om jag spelar upp en 15KHz audiofil på monitorerna så jag vet inte..

    Det är en ovana jag har helt enkelt och du har fullt rätt men ibland kraschar datorjäveln och strömspikarna kommer på köpet när den startar om sig själv. Men skulle jag kunna undvika problemet om jag körde någon pre-amp eller AD/DA konvertare från mitt pci-ljudkort? Jag har kollat på denna

    http://www.rme-audio.de/en_products_adi_2.php

    Det borde väl hindra ljudspikar om jag kör optiskt ut till konverteraren?

    1. Man lär sig av sina misstag och i ditt fall får du lära bort din "fula" ovana att inte stänga av monitorerna innan du bryter strömmen till din dator. Om du väljer att inte lära dig får du leva med konsekvenserna.

    2. Det du hör är spänningsspikar som uppkommer var gång man slår till spänningen till ett objekt. Har du startat din högtalare före du slår till spänningen har du också tagit bort det inbyggda skyddet högtalarna har.

    Lycka till

    EDIT: Fixat till stavfel och korrigerat

    Som sagt läs ovan. Ovana men det borde gå o hindra på något annat sätt?

    "Stäng av datorn ordentligt!

    En vanlig stationär dator drar i storleksordningen 80 W i normal drift. I operativsystemet kan man ställa in olika energisparlägen. Att skärmsläckaren går på betyder INTE automatiskt att datorn använder mindre el. Du bör därför se över dina inställningar. Stellan Braun fick en chock när han insåg att familjens datorer drog ca 5 500 kWh om året pga. att de aldrig stängdes av. Med några enkla rutiner kunde familjen minska sin elanvändning med 3 000 kWh/år"

    Tror knappast att de menade en extrem speldator med "dubbla ultraextrema grafikkort" De drar betydligt mer än vad deras totalsiffror pekar på.

    De skriver dessutom att en dator drar ca 80 Watt i normal drift men det är rätt lite. Många normala datorer drar betydligt mer och musikdatorer med snabba processorer och flertalet lagringsenheter m.m. drar givetvis ännu mer.

    Min dator drar i runda slängar med strömsparfunktioner 100w i viloläge. En intel Q66600, 8gig ram, intel ssd disk + 2tb diskar o hd6850 graffekort.

    edit: Förresten det verkar inte gå och multicitera. Väldigt irriterande!

  11. Jobbade med en snubbe som alltid satte på monitorerna innan mixer/slutsteg och är nu mer eller mindre halvdöv. mixjobb,masteringsjobb är bara att glömma.

    det är alltid nr.1 att sätta på monitor/spk sist.

    Linus, visst är det bra med fjärrströmbrytare, men det är inte rekommenderat till alla monitorer, det står oftast en varning i manualen.

    Hade en kund som kom in med sina monitorer som inte längre fungerade,

    och han hade kört med en fjärrströmbrytare..

    så han fick ingen garanti från tillverkaren eftersom det stod i manualen.

    edit:

    med det menar jag; att det står att man enbart ska slå på/av strömmen med strömbrytaren på monitorn.

    Men vad ska göra då? Jag får sådana oerhörda smällar på högtalarna varje gång jag "råkar" glömma stänga av dem före innan jag stänger av själva datorn att jag nästan blev döv. Det är oerhört jobbigt. Jag förstår inte varför de har inbyggt skydd för ljudspikar från början. Ska ljudkortet sköta den biten eller måste jag köra en förförstärkare till dem?

    Så oerhört jobbigt tycker jag!

  12. Beställde detta i onsdags!

    Chassi: Antec P183

    Nätdel: Corsair AX750 modulär

    CPU: Intel i7 2600k 3.4GHz (1155-sockeln)

    RAM: Corsair 2st 8GB (2*4GB)-kit 1600MHz

    Moderkort: Intel DP67BG Extreme

    Grafik: ASUS Radeon HD5450 1GB DDR3 utan fläkt

    CPU-kylare: Arctic Cooling Freezer Xtreme rev2

    DVD-RW: Samsung DL22X

    Systemdisk: OCZ Vertex3 IOPS Edition SSD-disk på 240GB

    Audiodisk/Ljudbibliotek: 4st WD Caviar Black 1TB (i Raid1+0)

    Operativ: Windows 7 Pro 64-bit OEM

    Skärm: Dell U2410

    Mus: Ace ML30W Wireless Laser Mus

    Som datanörd så tycker jag du borde ändra lite grejer här. Först o främst kör ett passivt nätagg ex Seasonic och eller vad jag vill minnas har FPS ett sådant också! Processorn duger finfint men minnena kanske jag skulle valt Kingston, Corsair är inte kända för att hålla särskilt bra kompatibilitet med alla moderkort. Moderkortet ett P67 är av utgående modell och Z68 är att föredra. Nu vet jag inte om processorkylaren är direkt den mest tystgående men jag tycker du borde ställa in den på 800 varv vilket knappt skulle göra den hörbar. Systemdisken hade jag klart valt Intel 510 framför OCZ som hade mycket problem på sistone med deras SSD som slutar fungera och resulterar BSOD och slutar med att de inte går att boota med. Du får nog googla det!

    Sedan skulle jag aldrig köra WD's Caviar med det inbyggda RAID-funktionerna i chippet på moderkortet då WD's konsument diskar visserligen går att köra RAID med så är de inte gjorda för 100% RAID kompabilitet. Då är WD:s RE serie att föredra men de kostar mer än dubbelt så mycket som de vanliga diskarna.

    Skärmen är bra men musen finns det bättre av. ACE of Sweden är ett riktigt skitmärke!

    Tack för mig!

×
×
  • Skapa ny...