Jump to content
Annons

holmgrenstefan

Medlem
  • Antal inlägg

    56
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om holmgrenstefan

  • Födelsedag 1977-12-30

Om mig

  • Stad/plats
    Göteborg
  • Intressen
    musik.skapa monitorer via ral.<br>hobbyn är mitt yrke.
  • Hemsida

Socialt

  • Skype
    stefan@ral.se
  1. höj master regeln och sänk kompressorn. låter alltid skit med sönder komprimerade låtar. lägg tryck i mixen i stället så du slipper korigera hela låten.
  2. regel ett. var varsam med kompressor och limmiter. låter det inte fett nog på spåret gå tillbaka till mix och fixa felet. en bra mix skall inte mastras. mer än volymanpassning och inskrivning av låt namn på skivan. Ps enligt mig.
  3. om du byter någon av komponeterna till något annat än orginal kommer det li en förändring. byter du filter så förendras allt såvida du inte s kaffar komponenter med exakt samma data. det går att mäta upp elementen och bygga en mycket exakt kopia men jag tror på en helt annan konstruktion. Är det bara nostalgi så stoppa in vad som går. mvh
  4. Jag tycker det är viktigt att poängtera att det fins yterst få inspelade skivor som kommer upp i cd kvalite. att öka samplingarna och bitarna är bra i studion men så fort kompressorn kommer fram är det ganska kört. (mastering)
  5. jag har nog förklarat dåligt men återkommer . nu skall jag sova. vist går det efekt i passiva filter vilket även jag har tagit upp. observera även att jag nämner delningar.
  6. nej där har du fel. vist det blir större förlust i det passiva men det krävs fortfarande samma efekt vid givna delning det handlar kanske om 10w skillnad i förlusten. har du lägre delning på diskanten kan det gå mer efekt till den. Därför jag inna skrev att högtalaren styrs av späning och inte av ström i fallet jag skrev så tror jag att jag även räknat kraftigt till den aktivas fördel. kontruktions tid är inget jag tagit hänsyn till enbart kompoent kostnad. jag förespråkar inte någon av dem bara en snabb kalkyl grundad på några erfarenheter. 50+100 blir 150w men inte samma som en 150w förstärkare vid samma last. beräkningen är späningsmax som jag utgår från där 50w klipper snabbare än 200 oavsett. men vist har du poäng i det du säger normalt har en diskant högre spl och därmed drar mindre efekt.
  7. jag lägger till ytterligare en liten grej. Tänk att du har kunskap och tid o intresse att bygga dig ett par egna monitorer med en så hög prestanda som möjligt och till ett så bra pris som det går så att din polare som studerar oxå kan bygga en. element filter har du bestämt dig för och koit framtill att du vil dela runt 2500 hz alternativ 1 du bygger ett passivt filter som kostar 500kr styck till det köper du en förstärkare på 200w för den fina summan 2000kr alternativ två dy bygger ett aktivt filter högpass 500kr lågpass 500kr förstärkare ett 200w 2000 förstärkare två 200w 2000 samma element 3000kr ett kostar 5500kr två kostar 8000kr prestandaskilnaden kan vara att du kan spela någon db högre med den aktiva och kanske något mindre dist. ses som ett litet exempel. beroende på resultat får man avväga vad som är bäst.
  8. här råder det debatt 😱 ,Att påstå det ena är bätre än det andra som sagts åvanär svårt det beror helt på hur det tillämpass. om man är ute efter ett eniversellt fungerande filter tex filtren till pa så krävs det att dom är aktiva då de pasiva ändrar värde efter last det. gäller även aktiva filter fast man har där en fast last vilket är förstärkaren som sitter efter och driver kabel + slutsteg. En liten o snabb tanke barna från min sida kan kanske hjälpatill i diskutionen. Om du har enmonitor som delar säg 3500 hz i fallet är det samma last på båda elementen. här får du genast ett mycket svårt jobb framför dig . först skall man se hur parametrarna är på elementet spl och spridning dist fas q värden o enheldel mer i fallet som detta blir filtret mycket beroende av elementen och dess förändringar . men om man har ett par element som man har valt för att passa till varandra (som altid) så kan det bli ganska enkla filter altså filter som inte består av mycket kompnenter säg 20- får tvåvägare. om man nu vill ha det bästa så kommer man att få ha hög kvalite på filtret vilket är dyrt men om delningen är hög kommer det inte bli så stora komponenter viket i sig drar ner kostnaden. i ett sådant fall kan man lägga dom pengarna istället på bätre förstärkar komponenter och finare element och bibehålla en perfekt filter funktion. fas förändringar får man alltid så länge man delar analogt och självklart måste man anpassa dessa för den funktion man har. idag fins det nog inga komponenter som betersig perfekt och absolut inte elementen då dom alltid nästan iallafall är sämre en resterande i länknigen från mic till öra (förutom kassa inspelningar) om man istället har en bas som man vill dela vid 100hz och har en impedans på säg 8 ohm då blir det STORAkomponenter och även stora motstånd i filtren vilka kommer att äta efekt lägga på dist mm. i en sådan konstruktion är det bätre med aktivt då det blir bätre prestanda till samma kostnad. Man kan inte ta och påstå att det ena är bätre än det andra för inga av dom är exakta utan man måste tillämpa dom på rätt sätt. En liten sak till är att förstärkaren sänder en spänning till elementet och strömen är en produkt av spänning och motstånd. om man vill spela högt är det ofta där bätre med passivt (om delningen inte är för låg) eftersom du kan bygga en kraftig förstärkare i stället får två små som inte klarar samma spänning. men det bästa är som alltid att ha hög värkningsgrad på högtalaren så att det inte krävs så mycket efekt. 40w räxker längre med en högtalare på 93db spl 2,83w en 300vid 85. enu en till att fundera över är ju mindre högtalare man har deto mer efekt behöver den. mycke kan u vara gammal skåpmat men kan vara intresant. mvh stefan
  9. jo det är nog komplett och vist fungerar det att kompensera å feta till basen med eq. monitorn i fråga är nog inte anpassad för stora tryck vid låga frekvenser så antingen skaffar du monitorer som är kraftiga eller finner dig i att efekten inte räcker alternativt att högtalaren bottnar.
  10. var noga med att du har en rak mick . ofta är dyra mickar inte alls korekta utan snarare instrument för att designa ljud var alltså nogran med det. Det fins kapslar som är elektreter som kostar 60 kr och som är mycket exakta . Det fins gratis mjukvaror för pc som du kan mäta med leta efter mls mäts system. att beräkna enligt de tips åvan är för att kompensera stående vågor. En intresant sak till är att många monitorer inte heller är neutrala så det fins en stor mängd prolem att tampas med. De kan vara värt att ta dit en dam/gosse som är mer bevandrad i saken. När du dämpar ett rum kommer du snart få känslan av att det är för dött då har du dämpat för lite=för höga register och inte låga. under 200 hz är det biffiga absorbenter som gäller. att bygga på det vis du har tycker jag är baklänges. så här brukar man gå till 1 rumet 2 akustik 3 monitorer 4 mickar 5 instrument. hör du inte vad du gör fins det ingen risk att du mixar rätt. sedan slänger då på den fina limitern och får en dynamik på 4 bitar med dina fina 24 bitars ljudkort. 😄
  11. för 5000 är det byggsats bara så du vet. men vist är det bra för det. passiva VS AKTIVA FILTER. det är inte riktigt så lätt att påstå att dom aktiva alltid är bätre. Faktiskt krävs det två eller fler förstärkare och av den anledning inte alls säkert att slut resultatet är bätre eller (finare). över 500 hz är det oftast motsatt. mvh
  12. holmgrenstefan

    Datorfel

    Du skall gå till butiken med datorn säga att datorn inte fungerar för dig med kortet. sedan frågar du hur lång tid det kommer att ta och förklarar vilken tid du anser vara skälig för felet kommer felet ta längre tid en vad jag skulle vilja påstå vara nog ca 2 v så skulle jag krävt en ny vara + att han är skyldig för dig att återställa produkten vilket jag inte är säker på men kan vara att om du har arbetat med en låne dator i ca 2 månader är det hans jobb att setill att den nya datorn är en exakt kopia av den gamla . det kan komma ta honom mycket lång tid att lösa problemet om han är o kunnig i flyttningar av hårdisk eller av klonings mjuk varor . om du säger detta och har papper som visar att han är skyldig dig detta i upp till 3 år efter köp så lär han utan vidare ge dig en ny dator och ta den gamla. Sedan får han gjöra vad ha känner för med den gamla tex bli en låne dator eller slänga den och dra av den i deklarationen. kunden har alltid rätt Nästan i allafall:)
  13. hej . nej det var inte ett missförstånd . du har alldeles rätt i att data flödet blir strörre men fortfarande kommer det att ta längre tid för de vanliga diskarna att hitta och starta upp läsningen för ett gäng år sedan hadde jag lliknande tankar där uv scusi fullständigt sopade mattan med raid trots att minnet och storleken var större det är främst läsning jag tänker på. idag behöver vi inte det gamla systemet eftersom det snabba diskarna har bytt till serial ata.
  14. vad det gällert hårdisken vill jag på stå att det faktiskt är motsatt vad Claes säger två paralella diskar blir snabbare när man kör stora data strömmar men så länge man inte har ett driver kort med mycket ram kommer det att gå fortare med den snabba disken beroende på att söktiden är mindre än hälften och det är just hoppandet mellan fragmenten som tar tid. data flödet kommer nog räcka långt med en enkel disk.
×
×
  • Skapa ny...