Jump to content

Superfly2

Medlem
 • Posts

  26
 • Joined

 • Last visited

Reputation

1 Neutralt
 1. Inte mig emot, men först måste vi spela in något :-) Förvisso har vi instrument, micar, 16ch presnous m.m... Men n keyboardist skulle sätta touch på det hela.
 2. Band bestående av idag 4 vuxna med egen lokal och instrument , med idag trummor, saxofon bas och gittar, skulle vilja träffa någon som är intresserad av att spela keyboard. Dra gärna mail till maltez.e(a)Hotmail.se
 3. Synd. Hade annars kommit billigt undan 😕 . Jag förstodd nog det egentligen - men tänkte att det kanske fanns en "grundregel" man kunde lära sig . Typ : solo gitarr +2db kontra bas, rythm gitarr +1db kontra bas, trummor - 1db kontra bas osv.... Jag förstår också att ett öra inte är linjärt och att samma volymer av olika frekvenser upfattas olika. Plus förstås- det du säger- att visa parier ska vara framträdande, och visa liga mera i bakgrunden. Som sagt- hoppades på en "tumm/grundregel"
 4. Tack för era svar 🙂 Ja- där jag vill lägga på filters är ju mono kanaler på trummorna jag spelat in. Tex. kicken och ÖH. Basen och gitarren spelade vi in i stereo dock. Påverkar det? Jag hadde nyligen uppe en tråd i Mixning varför man ska använda sig av filter , och senare, slutligen eq:a - då jag tyckte att resultat av att använda sig av EQ bör vara densamma som att "bara" EQ:a bort höga eller låga frekvenser. Fick svar (eller tolkade jag det så i allfall) att EQ tar ner frekvenserna bara till en viss nivå och inte helt - så visa oönskade frekvenser smög sig igenom ändå ett EQ. Men att filter filtrerade bort de helt. Och därför skulle man först ha filter så ALLT oönskat blir 100% bortklippt. Och sedan med EQ kunde man jaga " soundet- finliret- boosta lite här och där, klippa lite här och där. Men kanske är det så att jag ska någosntas välja FILTER i min EQ ? Menar du att min Studio-30 EQ innheåller BÅDE filter och EQ?
 5. Tackar. Håller nog med dig egentligen på alla punkter. Problemet jag har är att jag blir lite liksom "blind och döv" när jag suttit och lyssnat ett tag på det. Har senaste gången gjort så att jag släppt allt, gått hem, och dagen därpå lyssnat igen på allt i hörlurar/datorn hemma, och sen skrivit ner på ett papper vad jag inte gillade och korrigerat det sen. Därför är det bra när annan kan komma med åsikter. Det är reverb på pukorna och det stämmer att de inte låter som en del av setet. Jag visste inte riktigt varför det lät så. Ska miska på det och försöka med room istället. Eller menade su ingen alls- utan bara room reverb på slutgruppen-" trummspår"? Som det är nu har jag lite det EQ på pukorna (allra lägsta basen(40-50Hz) skuren ned till botten, sen lite boost på basen där pukans attack ligger, plant i mellanregistret, och slutligen en liten boost igen på höga frekvenserna. Sen har jag en send reverb ( samma på alla pukor), och ut till "Trumgrupp" -> Stereo Out. Minns dock ej vilken reverb jag har. I allafall är det en standard Cubase presets reverb . Virvel har jag lite reverb på via send - samma som pukorna, och lite EQ. Skickas till "trummgrupp" ÖH har jag bara EQ, där jag skurit alla låga och nästan hela mellanregistret med lite-lite boost på de allra högsta frekvenserna. Skickas också till "trummgrupp" Gitarrens nivåer är knasiga, så sant . Ska försöka få den till jämnare nivåer. En fråga ang detta - går man bara på örat - eller kan man ( klart man kan - men är det brukligt?) att man stirrar sig blint på VU-metrn på ett spår och försöker få de ligga på samma nivå hela vägen (utom möjligen solot)? Basen trodde jag var ok volym/nivå dock? Men ska prova som du säger dra ner på den lite. Den har jag valt EQ preset "presission bas" som är en bas preset i Cubase. Klipper det allra lägsta och de allra högsta frekvenserna , har jag för mig. Sen har jag sidechainat basen och kicken så basen "duckar lite" när baskaggen slår. Hoppas att det inte hörs mera än att kicken får lite extra urtymme utrymme?!? På "slutmixen" - Stereo Out har jag en en limiter, minns ej vilken - i allafall valde jag en Cubase "preset" där också. Finns det föresten någon " tumregel " att ett instrument ska vara volymstarkast, andra mindre - eller ska man, generellt, sträva att ha samma nivå på allt ?
 6. Har ställt fråga om low opch hi pass filter, när de ska använads och varför inte bara använda EQ och fick bra svar i denna mix/master tråden, https://www.studio.se/index.php/topic/104252-det-haer-med-hoegpass-och-lagpass-filter-en-gang-foer-alla/ Men dock har ingen kunnat svara vart de ligger i Cubase 5 så jag testar här. Ser under FX en mapp som heter Filters men där under finns andra skumma grejor än ( vad jag anser det bör vara) vanligt lågpass / högpass filter,,, Någon som vet? Eller är det ett FX som jag ska köpa/ladda ner och importera in till mitt Cubase?
 7. En stationär, 2 olika bärbara , ibland surfplatta och ibland telefon. Har väll hänt även från jobbet ( på rasten) någon gång, Märkte att skriver jag från ena dator blir jag verison 0.0 och från andra 2.0 🤪 Stör mig inget egentligen,
 8. Lånar tråden. Toppen tipps Nilsson och Vmbr. 🙂 Ska själv testa detta när jag ska försöka mixa bandets låtar.
 9. Ja. det penadlar lite uppenbart?!?!?! Nu är jag uppgraderad igen 😳 Kanske är det inte detta det beror på? Jag slarvade ju bort min inlogg för ett tag sedan. Kan det blir så om jag loggar in på annan dator, medan jag är inloggad på en annan samtidigt?
 10. Så stora skilnaden vid användandet av EQ v.s filter är att EQ kan aldrig ta bort lika mycket oönskade frekvenser som ett filter, då EQ inte går "tillräckligt långt ner". Sen, när man verkligen med lågpass/högpass filter rensat bort allt man inte vill ha, kan man med EQ leta efter det där "soundet". Tror jag fattar 🙂. Tack. Är det någon som dock vet om det finns inbyggt standard Hi/Lowpass filter FX i Cubase 5? Skulle kunna tänka mig ha det på baskaggen, bassgitaren, på alla frekvenser unfer 50Hz. De upfattar man ändå inte. Likaså vill jag ÖH mickarna vill jag bara få igenom diskanterna och lite av mellanregistret. Skulle gärna kunna tänka mig slänga på det på t.ex. allt under 60Hz
 11. Har läst i timmar nu... Men beslutar mig att lägga upp en ny tråd ang det här med högpass-och lågpassfilter. Gör inte filters samma sak som equilajsers? En del säger att de lägger först diverse filter på basgittar, kagge, gittar , keyboard m.m, och senare equilajzar? Hur, och när, jag ska använda mig av LOW resepktive HIGH pass filters? Varför? Tipps på bra highpass/lowpass filter i Cubase 5? Och presetts jag kan utgå i från? Hur gör ni? Jag är novis, men försöker att spelar in bandet med våra 2x8 ch. ljudkort in i Cubase 5. Trummor, bas, gittar och keyboard. Har "städat" runt i spåren, tagit bort slask, fadat in och ut, panorerat m.m. Volymerna är än så länge inte justerade. Nu börjar jag koncentrera mig på EQ och läst flera trådar. Har ännu inte rattat seriöst på de inspelade, men ska försöka i dagarna. Ska försöka att inte lägga till mycket EQ, utan hellre ta bort, så länge det går. Helt enkelt så att bas inte ska krocka med baskagge, så keyboarden inte mullrar i onödan där basen ligger m.m. Jag ska föröka försiktigt panorera ut gittar, bas och keyboard så de har "sitt utrymme på secenen". Trummorna kommer ligga där de ligger. Jag har redan testat det alla sagt att man inte ska göra - försökt mixa på tidigare testinspelat material med hörlurar och/eller min hemastereo - och det blev inte bra. Så har även köpt in par KRK Rokit 6 monitorer, Märker redan att det blir "bättre" när man sedan lyssnar hemma 😎 Vi har inte som mål att göra proffsproduktion - men klart vi/jag vill försöka nå stjärnorna för att åtminstone nå gatulyktan, kanske 😛 Och inga "låt öron bestämma- inget är rätt eller fel- går inte svara - lär dig grunderna- tar åratal", tack. Och... GOD JUL.
 12. Tack så mycket L-Lars. Och till youtube killen som gjorde turtorial . Till och med jag som är trummis lyckades idag med det 🙂 .
 13. Jag ska lägga upp en snutt. Idag spelade vi in basen på nytt, den hade lite fel. Ska "grovmixa" det först, i allfall så volymerna är drägliga, så kommer litet exempel. Ska även testa lägga på lite reverb. Det jag har att tilgå är det som finns orginal i Cubase 5 som vi använder oss av.
 14. Tackar. 🙂 Ska testa. ( har läst flera andra trådar med fattar nada 😲) Synd bara att du inte också har tipps på en "standard" compressor som har "sidechain". Ja ja, får leta... Jag trodde man var tvungen skapa ny gruppchanel eller så, köra en send och mickla. Bara en fråga till - när jag finner en kompressor som stödjer SideChain - då ska jag på något sids "browsa" mig till kickspåret som är triggern? Tänker jag rätt - innan jag säger adjör till familjen och åker till repan och testar?
×
×
 • Create New...