Jump to content
Annons

hallenberg

Medlem
  • Antal inlägg

    15
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om mig

  1. Tänkte bara passa på att tacka för inputen! Det som gav mest var väl egentligen dom uppmuntrande orden. Gjorde några små justeringar bara baserat på delvis vad som sagts här, vad jag själv tyckt när jag lyssnat efter att ha tagit en liten paus och vad dom andra två i bandet tyckte. Har sen dess spelat in två låtar till som vi bör lägga upp vilken dag som helst för allmänhetens beundran. Lärdomen: Var inte överkritisk i onödan, det man själv hör och stör sig på är inte samma saker som andra stör sig på och det går inte att göra alla nöjda ändå så varför lägga massa tid och energi på detaljer som ändå beror på dagsform. Bara kör! Går mycket enklare nu efter att första låten är spikad. Det blir även roligare när man inte harvar i oändlighet.
  2. Så kan man ju också göra. Behold!
  3. Kanske borde lägga låten på ett annat ställe? Det är ganska seg lina ut. Jag rekommenderar annars att höger-klicka och köra Spara som istället för att klicka på länken direkt, borde inte ta mer än max nån minut att få hem låten oavsett om inte Bredbandsbolaget jävlas.
  4. Lite modernare ljud på Rancid ja, men hur menar du att man åstadkommer en 70-talskagge som ändå kommer fram i en annars ganska full ljudbild? Antar att ljudet du tänker på är mer som det på våra två Sensusinspelade låtar. Om jag säger åt Johan att spela mer som Ramones kommer han bli tjurig, vi kör redan en Ramones-tolkning live vilket inte är hans favorit för att trummorna är så tråkiga =) Visst, klippa bort det går ju alltid, men det orkar jag nog inte ens. Försöker undvika att klippa för mycket i tro om att det fångar så mycket av livekänslan som möjligt, på gott och ont. Kan man vara punkare och raggare samtidigt? 🥰 Jag var väl inte jättetydlig med länken, men det är det enda ordet som är understruket så jag trodde det skulle synas bra nog.
  5. Tackar! Jo, jag är beredd att hålla med om att kaggen inte sitter där den ska men tittade lite på det igår utan att komma fram till vad jag skulle göra åt den. För tillfället ligger det två kompressorer (en för att jämna ut, en för lite mer attack) och en eq (boostar rätt mycket på 5k). Anledningen var att den inte alls kändes som att den gick fram tidigare, plus att jag referenslyssnat lite för mycket på Rancids 2000-platta som har väldigt klickig kagge 😄. Sen ligger det eq och annat på både trumbussen och masterbussen som givetvis påverkar kaggen också. Tycker jag kan få ett schysst kaggljud när jag lyssnar på den enskilt, men så fort det kommer in i mixen och jag börjar dra upp gitarrer, cymbaler och sång mot vad jag vill ha det så försvinner den mer eller mindre helt och helt plötligt har jag överkompenserat istället. Det känns rätt viktigt med en tydlig kagge med bra tryck i. Antar att det vill till att skära lite på det andra för att öppna upp frekvenserna som behövs, vilka det nu kan tänkas vara.
  6. Visst är det så, ändå är det många som har starka åsikter om vad som är punk och inte. Slängde med länken till låten av just den anledningen.
  7. När jag lyssnar nu så inser jag att det kanske rent av är dubbelslagen du menar och i så fall är det svårt för mig att göra så mycket åt det i mixen. Kaggen är ofta två åttondelsslag i rad. Om det nu var det du menade. Det besparar mig dessutom massa rattande för att hitta/lösa om det är så 😕 Edit: Åttondelar, inte sextondelar.
  8. Grymt! När jag lyssnar på det idag så tror jag kaggens ljud berodde på att limitern jag hade på den var lite för aggressivt inställd. Är det inte det så har jag samma rum på hela trumsettet också, kanske inte är optimalt för kaggen. Sen är det väl som Limpan sa innan att den krockar med basen också, vilket om dom inte är helt tighta ihop kanske blir lite konstigt ibland (det är dom inte). Har inte gått och och flyttat på slag eller nåt sånt nämligen, bara ersatt några missar på virveln. Oj, vad har jag slängt in på sången egentligen... Eller vad har jag INTE slängt in på den kanske är bättre sagt. Det första jag gjorde var att lägga multibandkompressor (inbyggda i cubase, defaultinställning fast med <200 Hz på -10dB kanske) på alla dom puffar som uppstår när han spottar i micken, men bara på puffarna. Detta spelades in innan vi ordnade ett improviserat puffskydd. Martin vill inte lyssna när jag påpekar att det inte vore fel om han lärde sig lite mikrofonteknik =) Signalkedjan är ingen som helst vetenskap, den bara blev såhär, men eftersom du frågade kan jag lika gärna dela med mig: Först en noise gate (inbyggda auto gate i Cubase). Hade visst råkat stänga av den, men en sån bör man nog ha för att slippa massa brus när jag kör kompressorn så hårt som jag gör. Sen in med komressorn (Kjaerhus audio classic, gratisplugg) för att jämna ut volymen (det behövs, se ovan). Ganska snabb både attack (0.7ms) och release (40 ms), låg tröskel (-28 dB), en sjujävla ratio (12,5:1) och ett mittemellanknä. Dödar väl i princip all dynamik, så det funkar nog bara för sång där man skriker lungorna av sig misstänker jag. Därefter har jag slängt in Bootsys NastyVSD (också gratisplugg) för att utplåna den lilla dynamik som överlevde kompressorn och ge lite skönare ton rent allmänt tror jag. Alla rattarna står på noll så den gör bara sin grej. Sen kommer ännu en Bootsyplug, BootEQmkII. Boostar rätt hårt (+10dB) vid 220Hz och +2/+4 på mellan och diskant. Sen på med rör-knappen och upp med drive till 8. Det är nog här som jag får det att spricka ibland misstänker jag =) Ska undersöka saken... Sången är inspelad lite långt ifrån micken iaf, så den kändes tunn innan jag tryckte upp basen "lite". Därefter den inbyggda deessern inställd på male och 5. Det hela skickar jag sen på en sendkanal till ännu en Bootsyplug, epicVerb. Känns nästan lite fånigt när man skriver ner det, men vad ska jag säga mer än att jag gillar dom? Där kör jag S Vocal Booth preseten helt som den är. Volymen står på -7dB vilket kanske är lite väl mycket reverb egentligen. Sen har jag ju en hel hög på masterkanalen också vilket onekligen påverkar sången det med. Lite i överkant kanske, men det blir lätt så första gången man har nya saker att leka med =) Bootsys server gick ner dagen efter jag laddade hem hans Nasty serie, så jag har inte kunnat testa dom andra förrän igår. Hoppas du fick det svar du ville 🙁
  9. Fan vad mäktigt, tackar! Vi försöker ha ett råare ljud för vi har alldeles för melodiösa låtar för att det ska hålla om man mesar för mycket =) Nej, om jag måste erkänna det så är jag själv jävligt dåligt bevandrad i punken (men jag jobbar på det), eftersom jag själv börjat lyssna på det mer intensivt senaste två åren först.
  10. Kul! Vi gör bara hits 😎 Tycker den här låten börjar bli lite tjatig nu, men så har jag hört den rätt många gånger också. Finns två till inspelade i Sensus studio, men ljudet blev lite väl mycket 60-tal på dom. Finns länkar till både myspace och facebook på theshallows.se om någon är intresserad. Tips: Undvik att befinna dig i samma lokal som gitarrstärkaren om du spelar in utan hörselkåpor eftersom det då blir väldigt smärtsamt att ha en ljudvolym som låter bra (det går nog inte ens utan hotplate eller dylikt) och så fegspelar du medvetet för att slippa bli döv ändå. Sen dess har jag börjat köra med in-earlurar under hörselkåpor när vi spelar in i repan. Funkar rätt bra, då hör man slasken och det man spelar trots att man har vridit upp rörstärkaren till götta =) Dessutom hjälper det till vid mickplaceringen. Bara någon centimeter fel så låter det bajs om gitarren.
  11. Gött! Tyckte detsamma när jag lyssnade på det i hörlurar idag. Drog ner den ganska mycket igår eftersom det var problem med att det kändes som sången låg ovanpå och inte låg i mixen. Har iofs bytt både reverb och annat sen jag började bearbeta problemet, så den kanske kan vara högre utan att samma fenomen kommer tillbaks. Ska definitivt testa ikväll. Jag kan ju texten utan och innan själv vid det här laget så det är svårt att ha en åsikt gällande sångens tydlighet =) Tycker alltid det är svårt det där, har fortfarande inte riktigt fått grepp om hur mycket man måste skära för att få ihop det och hur mycket man får skära utan att det blir för mycket. Basen i basen är nerdragen rejält men var å andra sidan väldigt mullrig vid inspelning. Kanske någon som har nåt bra tips? Mina KRK VXT4 är inte helt optimala för att göra bedömningar gällande bottenregistret. Tackar!
  12. Vi har gjort några försök att spela in replokalen. Trummorna spelas in med kagge (PG52), virvel, två pukmickar (billiga SM57-kopior, tyvärr) och överhäng (Röde NT5 stereopar) på trummor och så pålägg för bas, gitarrer och sång på det (PG52 igen resp, SM58 på dom två sista). Det blir inte proffskvalitet, men det känns ändå som en hyfsad början och "bra nog" för våra behov just nu. Framförallt är tanken att hittar vi bara ett ljud vi gillar så kommer vi snabbt kunna spela in MÅNGA låtar för väldigt lite pengar vilket i sin tur gör det lättare att få spridning på materialet och med det även spelningar. Dessutom är det ju ändå punk och jag har hört gott om inspelningar som är sämre än vårt. Grundinspelningarna har vissa problem (både ljudmässigt och spelmässigt), men det känns ändå som sådant man i stor grad kan kompensera för i mixen även om "skit in, skit ut" är den rådande konventionen. Bland annat har jag fått eq:a basen väldigt mycket för att få bukt på "burkighet" och slängt rätt brutala kompressorer på både kagge, virvel och sång för att det varierar för mycket volymmässigt. Därefter har jag experimenterat lite med olika reverb och färgningar och dylikt (blev lite kär i Bootsy häromveckan när jag hittade hans gratis VST-pluggar). Just nu är jag på en nivå där jag börjar känna att jag närmar mig det jag själv vill. Sen om dom andra i bandet tycker som jag är en helt annan fråga. Hur som helst vore det intressant att höra vad mer luttrade i gemet har att säga. Det ligger en mp3a uppe här. Nu gick jag (som vanligt) lite överstyr igårkväll så den versionen spricker på sina ställen i diskanten (tror det är nån clash mellan cymbaler och sång som borde gå att lösa relativt enkelt). All konstruktiv kritik och tips uppmuntras! Om ni inte tycker stilen förtjänar epitetet "punk" får ni klaga nån annanstans =) Det vore även kul att få kontakt med folk här i stan (Göteborg) som svänger sig inom genren. Edit: Ändrade länken
×
×
  • Skapa ny...