Jump to content
Annons

JockeMedKniven

Medlem
  • Antal inlägg

    5
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt

Om mig

  • Kön
    Man
  • Stad/plats
    Malmö
  1. Hej! Jag har ett litet problem. Har skrivit här tidigare och fått bra tips på ljudkort. Det jag vill ha är ett externt ljudkort till en bärbar dator. Jag vill ha inbyggda pre-amps. Jag ska spela in akustisk gitarr och sång. Tänkte köpa en Studio Projects B1a som mik. Program har jag på datorn. Så alltså, det jag vill ha är ett ljudkort, jag har inte Firewire. Enbart USB, har Windows XP. Kan någon, snälla, ge mig ett bra tips här?? Med vänliga hälsningar Joakim Åsberg. http://www.youtube.com/watch?v=wQOR5bgOFd8
  2. Ja, det stämmer. Och precis som du säger så finns det en djungel av ljudkort. Men då du precis skall börja med inspelning så skulle jag inte satsa på det allra dyraste direkt utan ta ett litet billigare kort till en början för att se om detta är något du känner du vill hålla på med. Det du skall tänka på när det gäller kortet är hur många pre-amps du behöver. Då du skall spela in sång och gitarr så behövs minst två stycken pre-amps om du skall spela in samtidigt. Om ljudkortet skall vara externt eller internt kan jag inte yttra mig om. Själv vet jag inte prestandaskillnaden mellan internt och externt. Jag kan inte tipsa dig om något ljudkort då jag själv inte testat de billigare och vill inte tipsa om jag själv inte använt det, men där kan säkert någon annan fylla på. Ja, en mick behöver du för att kunna sjunga och idag finns det rätt bra mickar till lågt pris. Jag skulle även rekommendera en mick till gitarren då det annars kommer låta väldigt plastigt och du kommer inte tycka att gitarren låter gitarr annars. Tänk på att välja mick med ditt öra. Lyssna inte på försäljarna för mycket utan fråga istället om du kan få ta med dig din gitarr och kanske göra en testinspelning i affären på kanske 5-6 olika mickar, alternativt låna hem några mickar. Dessa filer tar du sedan med dig därifrån och lyssnar på hemma i lugn och ro i de högtalare som du är van vid att lyssna på. Tänk på att en mick är en investering. OBS! tänk på ditt rum när du väljer mick. Om du har ett bra rum så är en kondensatormickrofon att föredra för både gitarr och sång tycker jag, men om du har ett dåligt rum så skulle jag satsa mer på en dynamisk mikrofon. När det gäller keybord så antar jag du tänkte på midiklaviatur. Midiklaviatur skiljer sig mycket från keybord då det inte har några ljud i sig inbyggt utan skickar enbart midisignaler till ditt program. Dessa midisignaler kommer programmet senare tolka som tonhöjder, tonlängder, anslag osv. och massa annan information som gör att du kan t.ex ha en flygel i datorn och använda ditt midiklviatur för att spela på. Även här finns det massa olika med olika funktioner. De allra enklaste fungerar fin fint om du bara tänkt dig att ha klaviaturet för att spela på och inga mer avancerade saker. För att detta skall fungera så behöver du ett DAW som hanterar midi samt kan köra virtuella instrument i form av vst, au eller rtas. Hoppas du hittar rätt i djungeln 🙂 MVH Anders Tack så himla mycket för ett grymt bra inlägg!! Är det någon som kan rekommendera ett bra och prisvärt ljudkort då?
  3. okej... någon som har nåt bra förslag på mick då?
  4. Hej! Jag har en akustisk gitarr, massa ideér till låtar i mitt huvud, och en dator. Jag är novis vad gäller inspelning, men vill komma dit nu. När jag kollat vad som finns känns det otroligt mycket djungel över det hela och eftersom jag som sagt är novis är det nu Ni kommer in i bilden. Så det jag undrar över är vad jag behöver för att få in allt på datorn? Jag har ett program redan på datorn så det är lugnt. Jag har förstått att jag behöver ett ljudkort, externt, kan det stämma? Sedan behöver jag mikrofon så jag kan sjunga... Behöver jag mik till gitarren också [den har en inbyggd]? Jag undrar också om det finns så att man kan köpa typ en liten keyboard och koppla in till datorn, kan det stämma? Finns det och hur fungerar det i så fall? Tack på förhand! Joakim.
×
×
  • Skapa ny...