Jump to content
Annons

chokladzingo

Medlem
  • Antal inlägg

    5
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av chokladzingo

  1. Aha, ser man på. Härligt att finna sådan expertis på detta forum. Jag har googlat som en galning utan att hitta någon liknande information. På min mick står det "AKG D120 HL" och sen "600/40.000 OHM". Betyder det att impedansen är 600 respektive 40 Ohm istället för 200/60 som du hade som exempel nedan? Jag har tänkt använda micken till mitt ljudkort och kanske till någon vanlig mixer PA-anläggning. Kan det vara skadligt för någon av utrustningen om impedansen blir fel, som jag inbillar mig att det blir om man t.ex. kopplar in högtalare med för låg impedans? Jag löder gärna ihop något själv, blir nog ett roligt projekt 😛
  2. chokladzingo

    DIN-XLR-adapter

    Jag har kommit över en gammal AKG D120 HL. Vet inte så mycket om mikrofonen egentligen, men det vore kul att se om det går att använda den. Dessvärre har den en gammal 5-pinars DIN-kontakt. Jag funderar på om man kan köpa eller löda ihop en DIN-XLR-adapter. Som jag förstått det behöver jag i XLR en jord, och sen insignalen i normal och inverterad polaritet. När jag läser om DIN-kontakten så är pin 2 jord, medan pin 1 är IN left och pin 2 är IN right. Mikrofonen är nog inte stereo, så då borde de ju bara vara att koppla ihop L och jord från DIN med motsvarande i XLR, men hur gör man med inverterad polaritet? Någon som har erfarenhet av detta?
  3. Det är gamla högtalarkablar och helt nya högtalare, men jag hade exakt samma problem innan jag bytte högtalare men det är först nu jag orkat ta itu med det. Har tänkt köpa ny högtalarkablar i vilket fall, så det borde väl vara det som är problemet. Nu har jag dessutom flyttat kablarna från kanal A till kanal B på förstärkaren och inte märkt av några problem (dock inte använt dem så mycket sedan bytet).
  4. Japp, det är en passiv högtalare. Tror inte det är något fel på lödningen i högtalaren (om det nu var där du menar att kallödningen i så fall sitter) eftersom de är helt nya och förstärkaren betedde sig likadant innan jag bytte. Det är först nu jag orkat ta tag i problemet dock. Tilläggas bör att högtalarkabeln är av usel kvalitet och att jag genom att lirka den i rätt position kan slippa sprakproblemet en stund, det får ungefär samma effekt som att vrida lite på volymen. Det vore tråkigt om det var slutsteget det var fel på, hade ingen aning om att det kunde vara något så allvarligt och det vore ju än mer trist att paja de nya högtalarna. Ska testa att byta kanal på högtalarna och se om det blir nån skillnad. Jag vill minnas att jag tidvis har haft problem med båda högtalarna men alltid åtgärdat det genom att ta bort och sätta dit högtalarkablarna på nytt. Men om det nu är så att slutsteget skickar likspänning så ska det alltså vara samma problem om jag skiftar kanal på högtalarna? Hur omfattande blir reparationen och hur mycket kan man räkna med att det kostar? Förstärkaren är en Onkyo från tidigt 90-tal tror jag, säkert rätt fin på sin tid. Tack för snabbt svar förresten!
  5. Jag har liknande problem med min stereo och har varit inne på att köpa något slags elektronikspray. Det är nämligen så att höger högtalare ofta sprakar till och ibland försvinner, vilket man åtgärdar genom att vrida lite på volymen. Detta är naturligtvis både irriterande och jobbigt att behöva göra hela tiden. Jag trodde först att det var poten som var trasig, men efter att ha lyssnat med hörlurar kunde jag konstatera att det bara spraka i högtalaren och inte i hörlurarna. Alltså måste det ju vara kontaktytan där högtalarkabeln är fäst som är täckt med oxid eller någon annan beläggning, eller? Hur rengör jag då detta på bästa sätt? Isopropylalkohol? Elektronik-/kontaktspray?
×
×
  • Skapa ny...