Jump to content
Annons

Vad innebär det att send är satt i "pre/post"-läge


86a (oregistrerad)

Recommended Posts

Annons
Mindjive (oregistrerad)

Att en send är satt i pre eller postläge innebär följande:

Först att förklara vad en send är innbär att man delar signalen som kommer in på en kanal och väljer att skicka denna signal någon annanstans. Det finns två klassiska exempel till vad en send kan användas till och det ena är effekter och det andra till medhörning eller monitorer (lyssning för musiker).

Jag börjar med att förklara post.

Post innebär att man skickar signalen EFTER huvudregeln. Alltså att om man drar ned huvudregeln så kommer senden att på bli påverkad av vart huvudregeln står.

Man brukar använda detta när man har skickat ljudet till en effekt exempelvis ett reverb. Då när man drar ned sången så ska exemeplvis ditt reverb dö ut för att senden som skickar signal till reverbet ska dö också.

Pre innbär istället då motsatsen att man tar signalen FÖRE huvudregeln. Detta används exemeplvis i medhörningssammanhang. Att när du drar ned huvudregeln så ska den kanalen fortfarande skicka ljud till din musiker eller lyssning. Det är som att man kan göra två separata mixar.

om man gör fel:

Om du skulle lägga en effekt i exempelvis preläge så skulle det bli så att när du drar ned huvudregeln så skulle inte effekten sjunka i volym. Och skulle du dra ned huvudregeln i botten så skulle du bara höra effekten för att sitter senden i pre så spelar det ingen roll vad huvudregeln är inställd på, den kommer att skicka hela tiden till effekten beroende hur mycket du har tragit på senden.

Samma blir det då om du skulle skicka lyssning i postläge så skulle musikern höra när du drar upp o ned i reglar och skulle du tillexempel muta sång eller något sådant så skulle han höra det för att signalen tappas EFTER regeln vilket inte alltid är så bra.

Fråga om det är något du inte förstår. //Thomas

Link to comment
Dela på andra sajter

Pre-läget är före regel, dvs: det spelar ingen roll hur regeln står, aux-ratten är den enda ratt som styr volymen på aux-utgången. Du kan dra ner regeln helt eller muta kanalen, om du höjer på aux så skickar den ändå ut ljud.

Post-läget är efter regel, dvs: både regeln och aux-ratten styr volymen, men aux-ratten måste vara uppvriden för att mixern ska skicka nåt ljud till aux.

EDIT: Mindjive hann före, med ett bättre svar! 😉

Redigerat av bakke
Link to comment
Dela på andra sajter

86a (oregistrerad)

Tack så mycket Thomas! Tror jag hajar nu!

Kom på att jag har ju en till fråga!

Vad är en aux retur i pro tools?

Vad är en bus i Pro tools?

Vad är skillnande mellan ett Ticks och ett Sample- baserat

AudioTrack i PT?

Stor tacksamhet infinner sig vid svar!

Redigerat av 86a
Link to comment
Dela på andra sajter

Mindjive (oregistrerad)

Auxretur:

Är något som fanns förr i tiden på mixerbord för just att spara kanaler. Men kan förklaras ganska enkelt så här.

När du skickar något till exempelvis ett reverb med en postaux så måste ju reverbsignalen komma tillbaka på något sätt och "blandas" med orginalsignalen. Då använder man sig antingen en vanlig "kanal" för att ta tillbaka reverbsignalen. eller en Auxretur som är som en strippad "kanal" utan samma möjligheter till eq, kompressorer osv.

Så det slutar iaf med så här:

1 kanal sång

Aux post till reverb in

Reverb ut till antingen en egen kanal eller till aux retur

1 kanal reverb

Så kan man ställa nivån på sång separat och hur mycket reverb man vill ha.

Aux retur är om du kanske har fullt med kanaler så kunde man använda sig av en auxretur istället. Idag används dom inte så ofta.

Bus:

En buss är som en motorväg i Protools. Du kan skicka flera saker till en buss och sedan ta in alla dessa grejer på en kanal.

Ett bra exempel är trummor. Du kan välja att skicka alla trummor till en stereobuss. Sen ööpna en stereokanal och välja stereobussen som ingång. Då kan du styra alla trummorna med en stereregel. Hur trummorna ska låta innbördes gör man med alla trumkanalerna men om du vill höja hela trumsetet eller sänka det. Kanske lägga reverb på allt, eller komprimera allt så kan man då använda sig av bussen.

Tick och sample är bara två olika sätt att gradera skalan i Protools.

Så att när du till exempel stegar fram en markerad ljudfil i protools med +/- tangenterna så är sample baserat på spårets samplingsfrekvens medans tick är varje bit baserat på vilken bitupplösning du har i projektet.

Det är lite svårt att förklara för då måste man gå in på hur ljudsignaler omvandlas till ettor och nollor.

Men tänk bara så här. Det är bara hur skalan ska vara och enklast brukar vara att köra enligt sample. Det påverkar inte ljudet alls, utan bara vad man själv föredrar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...