Jump to content
Annons

Hjälp en nybörjare med keyboardinköp


Gling

Recommended Posts

Tjena.

Har länge tänkt att skaffa mig någonting att plinka på här hemma, och nu är det dags att ta tag i saken när man väl har lite pengar över tänkte jag.

Jag är amatör och jag vet knappt skillnaden på digitalpiano / keyboard / synth osv osv.

Jag vill ha någonting som liknar ett piano, fast digitalt då.

Pedal är ett krav (heter det sustainpedal tro?)

Vill gärna ha många olika sorters ljud, och gärna utgångar så att man kan koppla till datorn.

Har jag fattat det rätt att om det är MIDI funktion så kan man tex koppla det via USB till datorn och tex spela en trudelutt och få upp noterna i bl a reason?

Det hade ju vart roligt att ha en sådan här funktion då jag antagligen kommer att spela in lite till datorn. Och då låter det ju som att jag ska ha en midiklaviatur, men jag tycker alla ser så små ut, och så kändes det helt fel att spela på ett sånt med anslagskänslighet, det var inte alls som ett piano om man säger så.

Hade tänkt mig att maxtaket skulle vara typ 5000kr.

Tipsa gärna om nånting som finns i butik i göteborg.

Mvh Jonas

Redigerat av Gling
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
captain nemo (oregistrerad)

Hej Jonas.

Skillnaden mellan keyboard, synt och digitalpiano kan kort beskrivas som såhär:

Ett keyboard är egentligen det som ingår i alla tre: ett tangentbord/klaviatur, dvs tangenterna. Men i dagligt tal så representerar ett keyboard en synt med inbyggda rytmer, komp, en enkel sequencer, lite redigeringsmöjligheter etc - en komplett workstation. En synth saknar ofta, men inte alltid, dessa funktioner, och är mer specialiserad på tunga ljud och kanske håller en generellt högre klass på ljuden. Ett digitalpiano är precis vad det heter - ett piano i digital form. Finns såväl som enkla konstruktioner till stora pianon som ser ut som och låter som ett "äkta" piano. En stor skillnad mellan digitalpiano och en synt är klaviaturen. En synt har "lättare" tangenter, medan ett bra digitalpiano har vägda tangenter som efterliknar den tyngd och tröghet som ett riktigt piano har.

Alla tre varianterna kan ha såväl MIDI som USB-utgång och det innebär möjligheta att koppla till andra instrument och/eller datorn. I datorn använder du någon form av mjukvara/program för att ta emot och bearbeta tangenttryckningarna på klaviaturen. Här kan du lägga ihop stämmor, spela in trummor och komp, redigera och t o m spela in sång och akustiska instrument. De vanligaste programmen är väl, Cubase och Sonar för PC samt Logic för Mac. Reason kan inte spela in ljud, men är annars ett ballt program. Många program stöder notutskrift, men jag har inte koll på vilka. Observera att det finns mjukvara som kostar skjortan och det finns mycket prisvärda instegsvarianter, som kanske inte har alla finesser, men som gott och väl täcker in de flesta behoven.

En Midiklaviatur behöver inte alls vara liten och kexig. Kolla t ex in CME UF 6, 7 eller 8 - den sistnämnda med vägda tangenter. Men observera att en Midiklaviatur inte har några egna ljud - de kräver andra ljudkällor, som andra syntar eller mjukvaruinstrument, dvs programvaror som får din dator att låta.

Fördelen med ett schysst digitalpiano är att du kan slå på och sätta dig och spela direkt. De är dessutom ofta ganska snygga att ha framme. Många har även kompfunktioner och avancerade sequencers inbyggda. Enda nackdelen kan vara att det kan vara tungt att knacka in snabba trumkomp på en vägd klaviatur...

Jag kan inte marknaden i GBG, men tidigare fanns det en butik som heter MUG.

Jag har kollat på Jam och de har en radda kompetenta och snygga Casio digitalpianon/stagepianon för pengar runt 5.000-7.000. På www.jam.se kan du kolla och dessutom lyssna på hur de låter. Flera har även andra ljud än rena pianoljud.

Lyssna emellertid primärt efter bra pianoljud - välj påljudet - annrs finns det risk att du blir besviken.

Det bästa är att åka till butik och spela och lyssna. Var kritisk.

Lycka till//nemo

Edit: Jam finns i GBG på Östra Långgatan 20.

Redigerat av captain nemo
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för utförligt svar captain nemo.

Har kikat på lite digitalpianon nu, och Casios Privia serie verkar ju vara det enda som finns i vettig prisklass.

PX-310 verkade rätt schysst. fanns för 6995:- utan stativ.

Men tyvärr är det lite för mycket pengar för mig, Kanske är värt de extra tusenlapparna dock, jag vet ju inte.

Alternativet för att komma billigt undan, är ju att köpa en midiklaviatur.

Jag kommer ju använda det mycket till att koppla till datorn, men hade vart schysst att kunna sätta sig o bara plinka ändå, utan att köra igång hela alltet o välja ljud osv. Midi i mina ögon är inte alls samma sak som ett äkta pianoljud heller.

Tittade på en Miditech MidiStart-2 för 995:- men vet inte om det ens är värt det. Det är ju trots allt ett piano jag vill ha.

Kanske får bli till att spara lite mer... Är Casio PX-310 ett bra piano? Har läst mycket gott om Yamaha P90, men det är ju ytterligare en prisklass upp, och jag är faktiskt inte beredd att lägga hur mycket pengar som helst.

Några andra tips?

Link to comment
Dela på andra sajter

Ett annat alternativ kan va ett MIDI-klav (t.ex. CME UF8 eller M-audio keystation, som båda har pianotangenter) + en begagnad ljudmodul med pianoljud och lite annat smått och gott... Eftersom de flesta numera använder datorn till sånt, så är såna moduler hur billiga som helst.

Iofs blir det kanske inte så jättemycket billigare än casio-pianot..?

Midi i mina ögon är inte alls samma sak som ett äkta pianoljud heller.

Hmmm, ett digitalpiano (även de dyrare modellerna) har garanterat sämre ljud än de stora (och iofs dyra!) piano-pluggarna som finns till datorn. Så MIDI är inte längre samma sak som GeneralMidi-standarden (och det har den iofs aldrig varit heller eftersom MIDI egentligen bara är styrkommandon och inget ljud alls i sig!).

Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

Var på musikbörsen idag och kikade lite.. Provspelade lite olika modeller men digitalpianona kostar alldeles för mycket för mig.

Har nu bestämt mig att det får bli lagom med en midiklaviatur, och köra via datorn med nån bra vst.

Prövspelade en CME-UF8, och den kändes ju väldigt stabil och så..

men det e lite mycket pengar för endast en klaviatur.

Har läst recensioner på M-Audio Keystation 61es, som ska vara en bra klaviatur för en billig peng. Finns det någon som har erfarenhet från denna?

De hade inte den inne på musikbörsen tyvärr så jag vet inte alls hur den är, antar att den inte alls är i klass med UF8:an, men att det kan vara lagom att börja med den.

Kommentarer tack :rolleyes:

Redigerat av Gling
Link to comment
Dela på andra sajter

Klaviatur är ju väldigt mycket en smaksak! Just M-Audio 61es har enligt mig de skönaste synthtangenterna någonsin!

Det finns nu även en 88es (med 88 tangenter då)! För vägda tangenter har i mitt tycke digitalpianon de bästa tangenterna!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 år senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...