Jump to content
Annons

Sälja LIB-anmäld musik (stim) till film utan att filmbeställaren köper licens?


ashira

Recommended Posts

Läste följande i en gammal tråd: 

"Om man anmäler vissa (de man tänker sälja till Epidemic) verk till STIM som LIB, så utgår ingen STIM-ersättning och det kommer aldrig att finnas någon risk att slutanvändaren eller Epidemic drabbas av några extra kostnader för det aktuella verket, så egentligen borde det inte finnas några som helst hinder för STIM-anslutna att sälja verk till Epidemic (eller andra liknande aktörer).Ett LIB-anmält verk kan ju aldrig ändras från LIB-registreringen, utan är LIB-registrerat för tid och evighet.Möjligheten finns alltså, men Epidemic vill ändå inte veta av STIM-anslutna upphovsmän..."

Stämmer detta (fortfarande)? Alltså Epidemic är bara ett exempel, det är påståendet om LIB o "några andra kostnader" t ex en licens jag undrar över. Har även hört från annat håll, att detta ska funka, att jag kan sälja (LIB) musik för en engångssumma till t ex en film som sedan när företaget som beställt filmen ska visa den på internet inte har lagkrav på sig att betala ytterligare pengar i form av licens till STIM?

STIM säger på telefon och verkar påstå på deras hemsida att man måste köpa en stimlicens för att få använda stimanmäld musik, oavsett om den registrerats som LIB. Hittar ingen text som uttryckligen säger att det är ett lagbrott att göra det utan att betala licens, bara att "Enligt upphovsrättslagen är du skyldig att betala när du använder skyddad musik offentligt. Om du använder musik som bevakas av Stim utan att betala för användningen begår du ett lagbrott. Genom åren har ett antal fall prövats i domstol."

Nu är det ju så att jag som upphovsman aldrig skulle anmäla det företag som ska visa en film på en hemsida där min musik är med, för att de inte betalat någon licens, men rent hypotetiskt.. vad skulle hända om någon annan anmälde eller uppmärksammade att de inte har någon licens? Har företaget begått ett brott?

/Johnny

Redigerat av ashira
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...
Annons

Såhär är det.

Upphovsrättslagen består av flera områden. Dels ideella och dels ekonomiska rättigheter. De tre områden som STIM/NCB bevakar åt dig som medlem är:

1) Kopiering (inträffar när din musik ges ut på fysiskt medium eller i form av en digital fil som säljs på t ex iTunes)

2) Synkronisering (inträffar då någon använder din musik tillsammans med bildmaterial, t ex film)

3) Offentligt framförande (inträffar då din musik framförs live, eller då t ex en film som innehåller din musik visas på tv, webb, bio eller event och inte bara en sluten grupp människor kan ta del av den)

Genom STIM kan du ansöka om s k "egenförvaltning". Väldigt användbart när du skriver musik åt ett library, alternativt specialskriver musik åt någons film. Detta innebär att du inte behöver blanda in STIM då du gör sådana jobb. Beställaren behöver heller inte betala något till STIM för att få använda eller ge ut din musik, utan det är du som bestämmer vad beställaren får och inte får göra med din musik så länge du märker verken med LIB.

MEN. De tillåter enbart egenförvaltning inom områdena 1 och 2. När offentligt framförande (nr 3) äger rum, är det: den kanal som sänder TV-programmet där din musik finns med; den som visar filmen där din musik finns med på Bio; eller den som lägger ut filmen där din musik finns med på sin hemsida, som enligt lag är skyldig att betala licens till STIM. Skall filmen visas på TV behöver varken du eller kunden bry er. Alla kanaler betalar redan licens, och du kan gladeligen registrera ditt verk och kanske casha in lite royalties för visningarna.

Dock är STIM's s k "webblicens" ett skämt som drar alla över en kam. Dvs, en kund förväntas betala samma månadsavgift till STIM om denne vill lägga ut sin redan betalda specialbeställda film med specialskriven musik på sin egen hemsida, som en kund som driver en webbradiokanal som streamar all världens musik dygnet runt.

Enklaste sättet att komma runt detta för din del, om kundens film enbart skall visas på dennes hemsida, är att du helt enkelt låter bli att registrera ditt specialskrivna verk hos STIM.

För att svara på din fråga om huruvida företaget har begått ett brott om de struntar i att betala licens så måste en rad saker isåfall kunna bevisas, och om jag förstår det rätt skulle STIM aldrig driva ett sådant fall om det inte var du som upphovsman som initierade det hela.

Mer info:

https://www.stim.se/...roduktionsmusik

Redigerat av godhead
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...