Jump to content
Annons
 • Cubase 13 förbättrar arbetsflödet och bjuder på nya funktioner

  Steinberg har släppt en ny version av Cubase. Bland nyheterna hittar vi värdefulla förbättringar i arbetsflödet men också nya pluggar och ljudbibliotek.

  Steinberg

  Redan när du startar Cubase kommer det stå klart att det har hänt en hel del sedan förra Cubase-versionen. Själva gränssnittet har fått sig en rejäl dos modernisering för att vara mer distinkt och mindre plottrigt. Precis som tidigare finns Cubase i olika utföranden för att passa dig som användare på bästa sätt: Pro, Artist, Elements, LE och AI. De grundläggande funktionerna är desamma i alla utföranden, men de mest avancerade funktionerna finns logiskt nog i Pro.

  Cubase_13_master_ingang.webp.8c9ffd1c5f1d08fdd84c7d0bfc57be65.webp
  Cubase 13 har landat med välkomna förbättringar och funktioner.

  Förutom att musikprogrammet Cubase passar skapare av alla genrer erbjuder denna DAW en bred uppsättning verktyg och stöd för de som arbetar med kompositioner till rörlig bild. Ett exempel på något nytt i Cubase 13 och som gör livet lättare inom dessa typer av projekt, är tillägget av Track Versions även för video och som gör det enklare att arbeta med olika klippningar i ett och samma projekt.

  Optimerad mix 
  MixConsole, alltså mixern, har skruvats till ordentligt och fått ett upplägg som är ännu elegantare och mer strömlinjeformat. Fokus är nu ännu tydligare och det har kapats flera steg i mixprocessen. Ett exempel är att ChannelStrip-pluggarnas och den interna EQ:n nu kan öppnas direkt från MixConsole. 

  Cubase13-MixConsolewithVisibilityTabandMasterMeter_master.thumb.webp.c24422fb4218f0b1b7e581e4124ef1ff.webp
  MixConsole har städats och snyggats till. 

  I praktiken kommer vi inte heller behöva öppna mixern lika ofta som tidigare. Vi har nu fått en ny kanalflik – direkt i projektfönstret – där vi kommer åt det valda spårets hela kanal. Väldigt smidigt, i synnerhet för de som inte kör med dubbla skärmar eller kanske rent av via sin bärbara dator. 

  En liten nyhet, som ändå kommer innebära stora tidsbesparingar, är varje kanals nya stereo- till mono-omkopplare. Nu behöver vi inte längre gå omvägar när vi till exempel vill lägga stereo-delayer på ett mono-spår. Det finns en rad liknande små förbättringar som kommer göra stora skillnader. Ett annat exempel är att vi nu hittar Tap Tempo i transport-delen – där den ju faktiskt egentligen alltid hört hemma.  

  Ny kombo-plugg för vokaler 
  Du som arbetar med sång, eller röster överlag, vet att det i regel är ett krävande arbete med långa, inte sällan intrikata, kedjor av olika effekter. I Pro- och Artist-versionerna av Cubase 13 får vi nu tillgång till VocalChain, där alla de olika delarna finns samlade i en och samma plugg. Här samlas olika instanser av exempelvis gate, pitchkorrigering, filter, kompressorer, EQ, de-essing, delay och reverb – prydligt indelat i de tre nivåerna Clean, Character och Send. Förutm VocalChain, som samlar hela sångmixen i ett samlat och städat gränssnitt, finns nu även VoxComp: en helt ny kompressor som är anpassad för röster. Denna ger dig full dynamisk kontroll, utan att kompromissa med tydlighet, transienter och uttryck. 

  Cubase13-VocalChain_master.webp.3302675c258baa11824190773eb00661.webp
  VocalChain och VoxComp är namnet på två nya pluggar med fokus på sång och röst.

  MIDI-nyheter 
  MIDI är ett område där Cubase alltid legat i framkant och även här presenterar Steinberg nya funktioner. Ett välkommet tillägg är att MIDI-editorerna nu har samma Range Selection-verktyg som i programfönstret. Det här minskar risken för att missa några MIDI-parter när du markerar och kopierar eftersom allt mellan vänster och höger markör följer med. Det går även att inkludera automationsdata och MIDI-CC i detta. På tal om CC-meddelanden så har även visning av denna information förenklats; istället för en massa punkter rationaliserar Cubase nu det som spelats in och gör det hela mer linje-baserat. 

  Cubase13-VisibilityTabinKeyEditor_master.webp.62a847b90c931ebb9eb29c492efa7c48.webp
  MIDI-redigeringen har fått en hel del effektiviserande tillägg och förbättringar.

  En annan nyhet, som tillverkaren bjuder på i Pro-versionen, är förbätrad och förenklad MIDI-redigering av flera spår samtidigt. Själva möjligheten fanns sedan tidigare men i det nya tillvägagångssättet är det långt mer tydligt och effektivare i användning. 

  Värt att notera är även att Cubase redan nu har stöd för MIDI 2.0.

  Bättre Chord Pads
  Chord Pads har varit något av en doldis i både Cubase och Nuendo, mycket för att det kanske inte varit riktigt så pass väl integrerat som det skulle kunna vara. Det har Steinberg nu rått bot på, med helt ny design och många nya och förbättrade funktioner. Det är nu väldigt enkelt att både transponera hela setups och via olika färgmarkeringar ser vi tydligt vilka ackord som är mest logiska i följden och vilka som är lite mer vågade.

  Cubase13-ChordPads_master.webp.18c7e964bea31c6df9875053c26488b7.webp
  Chord Pads har gjorts tydligare och ännu bättre integrerat i Cubase 13.

  Iconica Sketch är orkesterdiket i Cubase
  Iconica Sketch erbjuder såväl nybörjare som professionella kompositörer möjlighet att skapa orkesterpartiturer av hög kvalitet. Biblioteket på 5 GB innehåller 34 instrument, med 140 olika artikulationer. Här hittar vi allt vi behöver för att både skapa egna orkestrala äventyr eller kanske ”bara” krydda en popproduktion med lite organisk aura. 

  Cubase13-IconicaSketch_master.webp.9d7331297dfb63e65ef3c9f66fc67704.webp
  Iconica Sketch finns även som fristående instrument.

  Robotrösternas återkomst
  Ett kärt återseende är Steinberg Vocoder, som nu i sin återkomst så klart uppdaterats. Med hjälp av 24 band, sidechain och djuplodande kontrollmöjligheter kan användare nu skapa robotröster och andra klassiska analoga ljud. 

  Cubase13-Vocoder_master.webp.a346602961af73b94cba4ec5bfb55f68.webp
  Vocoder är tillbaka i Cubase, och i uppdaterad form!

  Två nya EQ:ar och en ny kompressor
  Förutom Vocoder finns det fler nytillskott bland de medföljande pluggarna. Dels i form av de två karaktäristiska EQ-P1A och EQ-M5 samt den varma rörkompressorn Black Valve. 

  Cubase13-eq-kompressor.thumb.webp.883866efadfcea7bde418e52ad8376c3.webp
  Man kan aldrig få nog av EQ:ar eller kompressorer. Gammalt djungelordspråk.

  Upphottat Sample Track
  På ytan är Sample Track, den interna samplern på spårnivå, sig lik – men även här har det tillkommit nya funktioner som lyfter ljuddesignsmöjligheterna ytterligare. Dels har den kraftfulla envelope-hanteringen från HALion 7 letat sig in i Sampler Track men även helt nya Spectral Warp-lägen. Den senare erbjuder extrem manipulation av samplingar.

  Cubase13-EnvelopeEditinginSamplerTrack_master.thumb.webp.9386771e5f8a4048cfdbfd701b9f8888.webp
  Sample Track, med nya enveloper som vi känner igen från HALion 7.

  Fem nya samplingspaket 
  Vi får också hela fem exklusiva samplingspaket (sample packs), signerade Grammy-vinnande producenten Beat Butcha, den kreativa mästaren Sharooz samt välrenommerade 91 Vocals och touch Loops.

  Cubase13LoopSets_master.webp.464d8259e32f06762d4e2589353a5637.webp
  Souldful R'n'B Vocals, Cinematic Electronic, Beat Butcha Delicatessen, Analogue Wonder och Midnight Dance.

  Kreativt flöde
  Steinbergs motto ”Creativity first” gör sig påmint i den övergripande känslan bland nyheterna i Cubase 13. Tyngdpunkten ligger på att optimera och effektivisera skapandet, samtidigt som det också bjuds på nya spännande verktyg och ljud.

  Matthias_Quellmann.webp.f713ca563e31a29cfac8e66a6520f023.webp
  Matthias Quellmann, Steinberg.

  – Cubase 13 är resultatet av den dialog vi har haft med våra användare under senaste åren. Vårt främsta mål var att hjälpa dem i sina kreativa flöde och vi är mycket glada över balansen mellan förbättringar av arbetsflödet och nya kreativa funktioner i Cubase 13, säger Matthias Quellmann, senior marknadschef för Cubase. 

  Läs mer: Steinberg Cubase 13 >


  User Feedback

  Recommended Comments

  Hej!

  Någon som tappat audiofiler vid uppgraderingar? Ljudspåren finns men saknar innehåll. Rutan ”visa waves’ är markerad i Edit.

  Gäller projekt skapade innan uppgradering till 13.

  Men när man öppnar ett projekt skapat i äldre versioner samt även i 13 kommer rutan Missing files upp. Där står det att det saknas filer från helt främmande projekt bla från 2021 helt utan koppling, fast projektet jag öppnar nyligen är skapat.

  Man kan dock ignorera det och sedan öppna det nya projektet som vanligt.

  Irriterande minst sagt. Cubase support verkar ha långledigt tyvärr 😩

  Annars beröm till er som håller denna site uppdaterad med nyheter, tips och annat.

  //Pelle

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...