Jump to content
Annons

Utopia

Medlem
  • Antal inlägg

    9
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Notera att polisen vid tillslaget mot The pirate Bay plockade med ett helt webbhotell, plus all elektronik i ett antal bostäder, bland annat hos sajtens juridiska ombud och hos en tjej som hade dejtat en av de misstänkta. Vid Folkpartiets dataintrång mot Sossarna beslagtogs bara två datorer: En hemma hos Per Jodenius, en på hans skrivbord på LUF-kansliet. Att sedan Sverige i ett antal etapper håller på och genomför lagar för massövervakning av all elektronisk kommunikation är ingenting "tomtarna" hittat på - det är USA, EU & Svenska Regeringen. Piratpartiet är större än Junilistan, men har haft en bråkdel av deras mediala bevakning. Partiet har accelererat snabbare än något annat parti i svensk historia mot bakgrund av dess korta existens. Kraven, inte minst från "upplysta" upphovsmän, forskare och entreprenörer själva - på att balansera patent och upphovsrätt i det digitala informationssamhället kommer fortsätta växa så länge nuvarande lagstiftning hindrar kreativ innovation & kunskapsspridning, istället för att främja den. Spännande att se hur Alliansen kommer befrämja kultur och IT.
  2. Fruppe69: Det har du helt rätt i pappa. Är lite väl taggad idag och har druckit för mycket kaffe. Sen ska man ta mitt lite "dryga" litterära tonfall med viss humor, den är till för att öka debatt-temperaturen lite. Är nog inte så lämpligt om man jobbar som diplomat i mellanösternkonflikten. Men jag anser mig ha viss koll på frågor rörande just upphovsrättsproblemen i det digitala kultursamhället. Har bl a studerat just musik-juridik på producentutbildningen vid Malmö Musikhögskola. Henning: Tack för en skön inställning! Kul att vara här (trots en viss kalldusch) och att kunna ta del av även andra musikrelaterade frågor.
  3. Piratpartiet har blott existerat sedan 1:a Januari 2006 och kan väl sägas befinna sig i ett skede där man håller på att finna sin form (något som ju anses vara positivt när det gäller moderaterna..?). Vad gäller prövning och revidering av ståndpunkter inom partier antar jag att du med den inställningen inte ens rösta överhuvudtaget. Moderaterna = arbetareparti. Vänsterpartiet tillbaks till kommunismen. Sossarna = Bodströmsamhället. Folkpartiet har lämnat liberalismens grund-idéer om människors lika värde. Centern för utbyggnad av kärnkraften osv.. Man tar sig för pannan när det gäller ordsvadan på detta forum.
  4. Nej. dom vill inte avskaffa upphovsrätten. Dom vill balansera upphovsrätten. Lär känna deras ståndpunkter här så kan du bättre komma med saklig och adekvat kritik på det du tycker verkar oförnuftigt. Att det cirkulerar Piratpartister här är väl inte konstigare än att musiker, kompositörer och andra kulturarbetare kan vara just Piratpartister så väl som t ex Miljöpartister, Moderater eller Sossar.
  5. Fruppe69: Du verkar ju ivarjefall inte 69 med den retoriken. Jag skall bemöta dina, lite lustigt "kampsångs-aktiga", 3 ståndpunkter: "Vi vill äga våra egna låtar" - Den rätten är det ingen som sagt sig vilja ändra. Sen kan man ju diskutera vad som utgör eget material i det du kallar "egna låtar". Framförallt vad gäller trivial pop och Jazz! "vi vill bestämma över hur vi ska sprida dom" - Det är ingen som hindrar dig från att bestämma detta, mer än STIM med sitt urusla avtal på Stim-point. Däremot måste du tyvärr stänga ned Internet om du vill förhindra spridning av digitaliserat material där, och det är väl det ni vill. Men vi är andra som kommer arbeta mot detta. Vi får se hur det går. "och vi vill ha betalt för vårt arbete. Vi vill inte sälja t-shirts, och inte alla vill spela live." På den punkten är vi rörande eniga! Jag fäller nästan en musiker-tår.. *snyft*
  6. Det där sistnämnda betvivlar jag inte ett ögonblick. Inställningen brukar skifta med åldern i den här frågan. "Jag har aldrig träffat en musiker som tycker fildelning är bra, utom när dom intervjuas i tv." Det var ju detta jag känner till allt för väl. Musiker är kändiskåta hycklare i den här frågan liksom många andra och laddar ned, samt kopierar, så det står härliga till själva! Jag jobbar ju själv i branschen sen tidigt 80-tal, så jag vet. Man undrar ju var man hamnat. På ett frikyrkligt musikcafé? Känner inte riktigt igen "musikerviben" här - Med undantag för "D Vibe" som ändå verkar seriöst intresserad av att diskutera problemen och möjligheterna kring "social networking" i Internet-åldern :-)
  7. Vet inte hur gamla ni är på detta forum med tanke på språket, eller vilken insikt ni har i musikbranschen, men jag kan ju avslöja att en förkrossande majoritet professionella musiker, kompositörer & producenter under 40 år kopierar upphovsrättsskyddad musik, kopierar noter eller framställer sin musik med olagligt nedladdade plug-ins & programvaror. De av er som vistats på universitet har säkert bevittnat detta t o m i undervisningen.
  8. D Vibe, du säger: "det faktiskt är en människa som är bakom varje verk" Betänk då att all kunskap bygger på annan kunskap + att upplevelsen, den personliga tolkningen, av ett verk uppstår som något unikt i betraktarens huvud. Att göra anspråk på saker som ägande & rätt av det immateriella kan inte bli annat än orättvist. Det blir därför oerhört kvasi-rättsligt när upphovsrättsorganisationer som t ex vårt STIM påstår sig företräda rättvisa. Bara deras arbete med att bedöma en skapelses "verkshöjd" på en skala från A till E, och sätta ersättningsnivån utifrån denna sker ju oerhört subjektivt. Det är ju människor som sitter där och har åsikter om vad som är mer avancerad konst och ej. Att upphöja det till rättslig norm.. hallå.. Vissa argument som förs fram av pirater, som att musiker får tjäna pengar på utommusikaliska prylar som "merchandising" eller bara på live-konserter (hejdå kompositör..), visar på att de är något ofullständigt insatta i kompositörers skapande- och levnadsvillkor. Men anti-piraterna uppvisar tyvärr ännu sämre intellektuella prestationer i sina ambitioner att "bygga vindskydd istället för väderkvarnar när det blåser"! Musik FÅR mer spridning genom filservrar. D Vibe, du säger: "Upphovsrätten handlar om tryggheten som upphovsman om att kunna försäkra sig om att ens verk aldrig får bli utnyttjade till sådant som inte är okej." Detta gäller den idéella rätten som ju träder i kraft i o m att man skapat ett verk. Fildelning gäller kopieringsrätten. Vidare verkar Piratpartiet för att balansera upphovsrätten - inte ta bort den. Kan rekommendera att besöka deras sajt piratpartiet.se om kunskap om vad de står för saknas. D Vibe, säger: "Jag lägger ut ALL min musik gratis redan. ALLA får sprida den om de känner för det. ALLA får lyssna på den" Jag hoppas du anmält detta till STIM-point och inte använder din egen musik på egna kommersiella sajter. De motsätter sig nämligen detta och äger dessutom din Copyright! Osympatisk upphovsrättsförening med andra ord. D Vibe, du säger även: "Däremot tillåter jag inte att min musik t.ex. används i andra kommersiella sammanhang som filmer, spel och reklam, utan att jag först blir tillfrågad om det är okej." Här talar du inte längre om fildelning och är inne på det intressanta. Detta hur konstnärer, "upphovsmän" som arbetar på heltid med att framställa immateriella skapelser, skall livnära sig. Som sagt, bygg väderkvarnar istället för vindskydd när det blåser! Vill du skydda din immateriella egendom från andra att ta del av i framtiden, bör du fortsättningsvis tänka tankarna du upplever dig vara upphovsman till - tyst i ditt huvud, och förslagsvis samtidigt ta dig en rejäl funderare. Men jag tycker du skall rocka på högljutt istället och uppgradera till "musikbranschen 2.0" :-) Det borde förresten STIM också göra!
  9. Nu har jag till leda hört antipiraterna tro sig vara fyndiga när de hela tiden drar sina goddag-yxskaft-analogier till stöld, snatteri, knarkhandel, rattonykterhet, fortkörning, misshandel, våldtäkt, etc. Dessa brott skadar andra människor (eller deras egendom) fysiskt, riskerar andra människors liv eller leder till mycket allvarliga konsekvenser för människors liv och hälsa. När har ned/upp-laddning av datafiler skadat människor fysiskt eller riskerat någon människas liv? Jag bara undrar..
×
×
  • Skapa ny...