Jump to content
Annons

mattiasd

Medlem
  • Antal inlägg

    145
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av mattiasd

  1. Jag skulle vilja säga att 414 är en mycket bra allroundmic.

    Sällan bäst mic. till en källa, men lika sällan ett dåligt val.

    Det jag märkte direkt när jag skaffade mig mina var att "upplösningen" känns mycket bättre i dem än mina tidigare stormembran. Sen verkligen älskar jag dem i 8-koppling som överhäng på Flammans studentjazzklubb i Linköping där jag ofta spelar in live. I 8an läcker praktiskt taget inget annat på scenen in i OH.

    Har också använts en del som AB-par för att spela in Östgötamusikens Blåsarsymfoniker.

    Så nja, dynamiskt substitut håller jag knappast med om. Utan snarare en väldigt flexibel allroundmic.

  2. Ett annat och enklare alternativ är att spela in impulser vid olika inställningar på originalapparaten, på samma sätt som man gör med impulsreverben. Så har exempelvis Acustica-Audio gjort - och det blir ofta tillräckligt bra med sådan "emulering".

    Denna metod kräver dock att det man vill beskriva är linjärt och tidsinvariant....

    Åtm det senare är inte fallet med en kompressor...

  3. Insertjacken på ditt ljudkort är i princip bara aktuella att använda då du vill spela in med kompressorn och använda de inbyggda preamparna i ditt ljudkort. Man kanske kan tänka sig att använda dem som en obalanserad lineingång till ingångarna också... men då kan du ju plugga direkt i kombi(?)jacken i stället...

    kom ihåg att det är en insertkabel du ska använda. inte en balanserad stereotele.. utan balancerad stereotele till två monotele

    Inställningen för extern effekt i cubase använder du inte alls i detta fall...

    Vill du använda kompressorn som en insert vid mix... då skapar du en extern effekt i cubase. och kopplar in den via en utgång och ingång i ljudkortet...

  4. STOPP!

    har du otur om du kopplar på måfå kan du skada din utrustnig och dina öron...

    Steg ett:

    Förstå hur de olika in å utgångarna hänger ihop.

    Göres lämpligen genom att studera signalscheman i dina manualer.

    Det är inte svårt.. Handlar om att följa linjer..

    Steg två:

    Välja på vilket sätt du vill använda din kompressor...

    Koppla på ett säkert sätt enligt vad du lärt dig om din utrustning ovan...

  5. å jo:

    din koppling skulle kunna vara skadlig för utrustningen då du kan ha skapat en elektronisk loop eftersom du kan ha kopplat ihop utgången i kompressorn med ingången via insertjacket

    mickingång > insert > ad > da > utgång > kompressor > insert (som sedan går till ad... osv)

    finns det förstärkning i den loopen kan det gå illa...

    Sen kan det vara så enkelt att den signal du ser på kompressorn mkt väl kan vara signal du skickat in bakvägen in i kompressorns utgång och därmed utgångsmätare...

  6. Njae..

    Insert är en punkt där du kan hämta ut en signal ur en pramp innan den skickas vidare... ex innan den går vidaer in i eq i ett analogt mixerbord... eller adomvandlarna i ett digitalt eller ljudkort. Ofta är insert ett stereojack med brytfunktion (som ditt ljudkort) där ring är in (return) och tip (send).

    denna kabel skall sedan grena upp sig i två monotele som sedan skall in resp ut ur kompressorn i ditt fall... (kallas ofta insertkabel)

    Med en sådan lösning blir insert obalanserad.

    I ditt fall med ljudkortetet kan man annars tänka sig att man kopplar en utg. till kompressorn och ut från kompressorn på en annan ingång.. Får att på så sätt kunna spela in både rent och komprimereat.

    Det är också så du måste koppla om du vill använda kompressorn som en effekt i cubase etc.

    Om du däremot vill använda din api-burk som förmodligen har roligare mikrofonförstärkare så kopplar du mikrofonförstärkarens utgång till kompressorn och sen kompressorns utgång till antingen ljudkortet... eller api-burkens adomvandlar-ingång för samma kanal ock skickar digital signal till ljudkortet..

  7. Ja basicly så är jag ju ute efter ett line-in/studiobord med motoriserade faders så jag kan sköta all automation fysksikt.

    Det jag vill göra igentligen ärju att köra de pluggar jag vill i daw'et köra ut kanalerna till mixerbordet och lägga mixen och automation på de kanaler jag vill.

    Sedan bounce'a till stereotrack.

    Fattar dock inte hur det går till om du inte har ett bord med midi, när du skickar tillbaka spåren till ditt interface och till daw'et.

    Kör du mixdown i realtid då? när du satt alla faders / pans och laggt allt i subgrupper etc som du vill ha det?

    Vad tror du alla assistenter var till för i studios förr i tiden...

    Oavsett hur bra du e på att mixa så har du sällan fler än två händer att hålla ordning på dina reglar med..

  8. Finns det nån sån grej som inte ger fördröjning och inte försämrar ljudet på något sätt. Gärna balanserade utgångar. Och om det dessutom går att få hörlursförstärkare i den, så vore det nice. Kanske också en fantommatad mic-ingång också, men det är inte lika viktigt. Gärna en liten pryl, robust kanske, och inte dyr. Behöver inte tusen in och ut, det räcker med en dubblering av den singel in och ut jag har på mitt ljudkort.

    Nu vetetusan om jag eg. förstår vad du vill ha... Men:

    En patchbay?

  9. Hej mattias

    11:an ska vara med i ett 13 ackord rent teoretiskt. Men som du säger så hoppas man ju ibland över vissa toner för att det dels ska bli lättare och spela och dels för att "lätta upp" ljudbilden... fast jag brukar dela upp större ackord som sex och sjuklanger i två snabba ackord (pinaokomp) så att alla toner ändå prickas in eller så spelar jag de tonerna som övergångstoner till nästa ackord ...typ. Som jag ser det så ska de klinga lite tjärvt för att senare lösas upp. Ingen njutning utan lidelse ;-)

    i praktiken spelar man dock som pianist ett 13 nästan alltid med: ters sju nia tretton i lämplig ordning... Å förslagsvis med vänster hand så att man ger fan i att hamra baston med vänster...

    Det krockar bara med basisten iaf...

    Det här med parentes :-) Nu pratar du med en gymnasielärare i matematik, så jag blir ju lite extra glad . Jag har koll på vad du menar och brukar tänka så. Men i detta fall stod det B7(b13), så det var ju underförstått att det handlar om ett b och inte bess, eftersom man har tryckt dit 7:an, B7b13 måste ju vara samma sak som B7(b13) ....eller?

    ..

    De ställena jag brukar stöta på parenteser är vid längre tonartsutvikningar, men mer när man analyserar ackordens funktioner. I min bok här, finns ibland parenteser kring flera ackord i följd och det måste väl betyda att "spela dem om du vill, men ej nödvändigt".

    7b13 betyder 7(b13) ja

    Om hela ack eller tom följder e inom paranteser så handlar det om alternativa harmonier... eller omharmoniseringar...

    paraleller, inskjutna dominanter, hela ii-v-i-or... Byta till tritonussubstitut... osv...

    Snarare än om du vill...

  10. Fast det är klart... frågan återstår ju, så man inte får problem nästa gång.

    Varför B7b13 istället för B7#5 ???

    Nu e jag visserligen inte pianist men jag sulle inte spela kvint i nåndera fallen i jazzsammanhang... Kvint å grundton ryker först till förmån för andra färgtoner....

    använder pianot mest som arrangeringshjälpmedel då jag skriver mkt för storband...

  11. Det e lite klurigt med dessa ackord...

    Jag skulle nog skriva B9b13 om nian skulle vara med, men jag gissar att en pianist skulle lägga till 9 i ett 7b13 ändå...

    I ett 13-ack så e det vanligast att man hoppar över 11 eftersom den lätt bildar ett inte så kul intervall med tersen...

    #11 och b13 e lite kluriga av samma anledning... Är man inte noga med läggning så kan det bli det ett minus9 intervall som klingar tämligen tjärvt... (mot kvinten)

    Varför parantes används? Det e i vissa fall nödvändigt av samma anledning som att man använder det i matten.... a+b*c är inte lika med (a+b )*c

    Nu har jag visserligen inte råkat ut för den nomeklaturen nån gång men

    B(b13) och (Bb)13 är inte samma ack....

×
×
  • Skapa ny...