Jump to content
Annons

Woxxy

Medlem
  • Antal inlägg

    134
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Woxxy

  1. Cubase 5 kostar $499.

    Steinberg has upgraded its flagship DAWs Cubase and Cubase Studio to version 5. The emphasis this time around is on beat-creation tools and pitch editing for vocals. New rhythm-oriented tools include the LoopMash and Groove Agent One VST instrument plug-ins and Beat Designer for perfect groove alignment. On the vocal side, VariAudio lets you edit pitch directly in the Sample Editor, whereas the VST plug-in PitchCorrect incorporates Yamaha Pitch Fix technology to correct intonation on the fly. The convolution reverb REVerence rounds out the new plug-in offerings. You'll find myriad under-the-hood and user-interface enhancements, including an improved MediaBay, advanced batch export, and full Windows Vista 64-bit support.

    http://pro-audio.musiciansfriend.com/product?sku=703580

    582075.jpg

    582076.jpg

    582077.jpg

    582078.jpg

    582079.jpg

    582080.jpg

    582081.jpg

  2. Gör vad du vill på mastern, förutom brickwall-limiter. Det gör bara mastringsjobbet svårare.

    Mastrar man analogt vill man absolut inte ha signaler som slickar 0 dBFS.

    Menar du inte digitalt? För när digitala signalen går över 0dB får man digital distorsion.

  3. Måste vara processade (EQ, compressor, melodyne) vocals [...]

    Måste? 🙂

    Jag föredrar helt oprocessade sångspår. Möjligtvis om det ligger någon effekt på som bidrar väldigt mycket till ett visst sound så kanske det är okej, men annars vill jag ha det helt torrt.

    För mig brukar det räcka ganska bra med sångspåren, men ibland kan det ju finnas nån liten melodislinga som är karakteristisk för låten som man kan klippa upp och latja lite med. Det bästa är väl om man frågar remixaren vad han vill ha? Tror att det är väldigt individuellt hur man jobbar...

    Det finns vissa processer som jag absolut vill ha i sång och vissa processer som jag absolut INTE vill ha i sång.

    Reverb och delay är blä, det kan jag lägga till själv om så behövs.

    Melodyne och EQ och kompressor är bra, eftersom jag då inte behöver fippla med det, utan enkelt kan slänga in det i min mix utan att behöva oroa mig över att det ska låta likadant som i originalet.

    Antar att smaken är som baken när det gäller sånt, men jag föredrar att ha vocalsen färdiga för att få en viss 'consistency'.

  4. Helst spelar man in i det tempo som remixaren vill ha, men om detta inte är en möjlighet kan remixaren själva ändra tempot.

    Anledningen till att basen skulle finnas med är mest som melodisk guide utan att avslöja originalets lead.

    Så mkt information som möjligt är såklart en fördel, men dom viktigaste grejorna är de jag redan nämnt.

    Håller med det drloop säger om syncad inspelning samt bouncad send-bus. Bra idé!

  5. Måste vara processade (EQ, compressor, melodyne) vocals helst utan reverb eller delay (om inte du har någon bra anledning). BPM måste vara angivet samt att vocalsen helst ska vara klippta på ett sånt sätt att det bara är att lägga in det i en sequencer o köra igång (t.ex. att det är tyst 2 bars och sen startar sången, precis som i originalet).

    Skicka gärna med en midi på åtminstone basen, men gärna andra sakerna också.

    Hooks måste finnas med.

  6. Kom ihåg att mycket av bilden du skapar som producent är "hela verkligheten" för den låten. Med det menar jag att du har 3 dimensioner i en låt. Lyssnaren glömmer bort dessa, såvida inte du uppmärksammar dem. För att kunna uppmärksamma dem, måste du ha kontrast. Om du använder hela bredden så låter det helt annorlunda (och förhoppningsvis häftigare) än om du kör mono. Om du använder hela frekvensspektrat i din mix, ska låten låta saftigare än om du kör ett lågpassfilter eller ett högpassfilter på hela mixen. På samma sätt, för att skapa djup, måste du ha saker längst fram och längst bak.

    Visualisera nu, hur låter ljud när det går från vänster till höger? Som att ljudet är samma (om man bortser från doppler-effekten) men byter ljudkanal!

    Nerifrån och upp? Att dess frekvensband åker nerifrån (bas) och upp (diskant).

    När nån pratar med dig och du går längre bort, hur låter ljudet då? Lägre (volym) och dovare (lågpassfilter) och mer odefinierat (reverb och kort delay).

    D.v.s. att det som sagts i tråden hittills är helt rätt: du har volym, reverb, delay (med <30ms feedback) och lågpassfilter för att kunna skapa djup och närhet.

    Saker att komma ihåg:

    • Lågpassfiltret kan även användas för att sänka ljudets höjd. Så var försiktig!
    • Reverb kan bidra till en hel del problem, inte minst i basregionen (p.g.a. att basfrekvenserna av reverben och originalljudet kan kancellera varandra), så se till att vara försiktig där med och om du ska använda reverb kan det vara en bra idé att använda ett högpassfilter.
    • Volymen kan låta tråkig (i vissa sammanhang även omusikalisk) när den är automatiserad, så använd hellre ett lågpassfilter som du sänker cutoffen på. Speciellt vanligt i elektronisk musik.

    Personligen använder jag inte automatisering på volymen, utan endast på lågpassfiltrets cutoff, men jag gör elektronisk musik, så ta det med en nypa salt om du inte gör elektronisk musik.

    Om du inte ser nån användning för volymautomatisering, kanske det är bäst att låta bli den.

  7. Det går inte att bounca midi eftersom midi inte är något ljud, utan bara signaler som triggar synthar att låta. När du har gjort trummor i midi så spelas dom upp av en midi-synth i ditt ljudkort. Cubase har dock ingen tillgång till den synthen och därför kan du inte bounca den.

    Det man får göra istället är att använda en synth/sampler som Cubase har tillgång till, som t.ex. Battery, Kontakt, LM-7.

  8. Man ska egentligen inte ha särskilt mycket reverb. Generellt sätt brukar det sägas att "en reverb ska inte höras förrän man tar bort den".

    En bra reverb har dessutom möjlighet till att skära bort basen, så om din reverb inte ge dig den möjligheten, se till att skära bort basen innan du skickar in den till reverben.

    Använd Send-kanaler om du ska använda reverben på flera saker än bara sången så sparar du värdefulla CPU-cykler.

  9. Hur gör man om man vill använda C1-sc för att sidechaina I SL3? Det finns ju inte några quadro spår att skapa i SL tyvärr. Jag har lyckats så långt att jag har lyckats sidechaina synthen av baskaggen så den pumpar fint, men bara i vänster högtalare. Jag vill ju ha den i stereo såklart?

    Är detta ett skäl för att skaffa SX eller kan man sidechaina på något annat sett?

    Jag försökte också sidechaina genom Cubase-special nummrets tips. Med gratispluggen http://www.ismusic.ne.jp/slim_slow_slider/vst/index.html som glörk tipsade om. Jag koplade som det stod enligt instruktioner och jag fick allt i mono tillslut, men ingen pump-effekt hur än jag vred på alla rattar.

    Problemet med att du inte kan få stereo är enbart pga sidechainkompressorn som du använt. Även om Waves gör bra prylar i vanliga fall, är jag rätt besviken över att de inte har utvecklat en sidechainkompressor som klarar av stereokomprimering med sidechain.

    Prova istället med någon annan kompressor som t.ex. Voxengo Crunchessor. Principen är denna:

    1. Skapa en carrier-signal
    2. Skapa en modulator-signal
    3. Skapa ett group-spår med 4 kanaler
    4. I detta group-spår, skapa 2 bussar a 2 kanaler (2 för carrier vänster och höger, 2 för modulator vänster och höger)
    5. Skicka (send) modulator-signalen till modulatorspåret i groupen
    6. Routa carrier-spårets output till groupens input (carrierspåret)
    7. Sätt en sidechainkompressor på group-inserten och säg åt denna att använda modulatorspåret som key-input så att den komprimerar carrierspåret.

    Det var inte så mycket mer med det!

    Hoppas det hjälper 😄

  10. Jag har inte hört talats om att en masters uppgift är att få en låt att låta bra på olika volymer förut. Är det nån som har någon artikel om det, så att man kan läsa på lite? Hittills har jag bara hört att en masters uppgift är att få låtar att låta konsekventa på olika högtalare.

    Med det i åtanke så tror jag (liksom BozoB) snarare att det beror på vilken volym du lyssnar i.

    Att snaren låter så annorlunda på hög volym skulle jag tro berodde på mixningen. Har du testat med andra snares och upplever du samma effekt?

    Här är Fletcher-Munsonkurvan:

    500px-Lindos4.svg.png

    Som du ser så hörs vissa frekvenser mera när du höjer volymen.

    Kolla vilka frekvenser din snare ligger i. Det kan vara så att den är rätt bred och tar upp mycket frekvenser som inte hörs förrän man höjer volymen (precis som det står i Fletcher-Munsonkurvan) och det skulle då innebära att när du höjer volymen, så får din snare en annan klang än du hade förväntat dig. Då kanske det kan hjälpa om du tar bort det problemet med en EQ. För att hitta den störande frekvensen kan du ta en EQ med en bell-kurva med hög quality och hög dB och sweepa igenom frekvensbanden tills du hittar problemstället. När du hittat problemstället kan du skära bort det genom att sänka dB.

    Hoppas det hjälper!

  11. Skit i andras djävla mixar - de saknar dynamik.

    Det är därför man aldrig lyssnar på radio t.ex.

    Mixa som du själv alltid gjort. Asbra!

    😄

    :musik

    Är det jag som missförstått dig, eller menar du "mastrar", snarare än "mixar"?

    Att använda en limiter (minska dynamiken) på masterbussen är inte riktigt del av mixningen, utan snarare av mastringen.

    Finns en hel del att lära sig i brickwallade mastrar som har bra mixar, så länge man ignorerar att dynamiken inte existerar längre.

    Kalla mig petnoga när det gäller definitioner, men folk har oftast fel uppfattning om vad som är vad och tror att mixningen inte spelar någon roll utan att det är mastringen som får låten att låta bra, när det egentligen är tvärtom och därför mixar de sina låtar halvdant och hoppas på magi i mastern.

  12. Jag älskar när folk har inställningen "jag vill inte förstå, bara göra". Speciellt när det gäller något så invecklat som mixning.

    Man kan inte göra en vettig mix utan att veta vad man faktiskt håller på med. Skulle man ändå lyckas att göra det så är det ren tur.

    Mixningen är inget man bemästrar över en dag!

  13. Jag mixar också alltid genom en kompressor på masterbussen. Det får mina mixar att "limmas ihop" bättre...

    Då har du gjort fel i mixningen. Gå tillbaka till källmaterialet och försöka att förbättra det.

    Hur ska jag kunna ha gjort fel i mixningen? Jag mixar ju inte INNAN jag lägger pluggen. Dessutom liggen den väääldigt lite och jobbar, men det hjälper till i mina val av annan kompression, som då inte behöver vara lika stor på alla spår. Jag brukar ha en ratio på 2:1 och kollar ofta på kompressorn under mixens gång, och den får aldrig reducera dynamiken med mer än 3-4 db där mixen är som starkast. Så fel eller inte, det funkar bättre för mig i mina mixar, men allt är jo relativt och subjektivt och som baken..., så om du tycker det är fel ska du låta bli att göra så...

    Det är väl det som är felet. Kompressorn ska inte på förrän mixen sitter fint. Sitter inte mixen fint så har du gjort något fel och att använda kompressorn för att åtgärda det felet är att ignorera problemets källa, snarare än att lösa problemet. 🙂

    3dB är rätt mycket. 3dB är en fördubbling/halvering av signalstyrkan.

    Tack, jag vet... Jag tänker fortsätta mixa genom min kompressor, det låter bra, och får mixen att sitta ihop bättre. Du behöver inte göra det. Och det är inget fel, jag delade med mig av ett arbetssätt bara i en tråd där man diskuterar ämnet. Rätt och fel kan diskuteras på något juridikforum eller liknande... 😳

    Hehe, det är helt okay. Detta är ett diskussionsforum ändå. Alltid kul att diskutera saker och få bra argument för och emot sina egna och andras åsikter! 🙂 Det kan inte göra annat än att hjälpa en att utvecklas, så det är bra!

  14. Det är spännande att tekniken som gör att man skulle kunna göra dynamiska mixar utan brus faktiskt har gjort att det går åt andra hållet.

    Exciters, gate reverbs var poopis på 80 talet.

    Nu är det multibandskompressorn som är grejen.

    Hej drloop! 😳

    Skulle du kunna utveckla vad du menar med det?

  15. Jag skulle sätta den innan reverben, eftersom du annars skickar in 'shh'-ljudet till reverben och desperat försöker ta bort det efter att det redan blandats ihop med reverben, snarare än att ta bort det innan du skickar in det med gott samvete till reverben (eller någon annan effekt för den delen).

    Med det sagt, lyssna dig fram till vad du själv tycker mest om. Det kanske visar sig att du hittar nån speciell effekt som låter jättehäftigt när du ändrar ordningen i kedjan! 😳

  16. Jag mixar också alltid genom en kompressor på masterbussen. Det får mina mixar att "limmas ihop" bättre...

    Då har du gjort fel i mixningen. Gå tillbaka till källmaterialet och försöka att förbättra det.

    Hur ska jag kunna ha gjort fel i mixningen? Jag mixar ju inte INNAN jag lägger pluggen. Dessutom liggen den väääldigt lite och jobbar, men det hjälper till i mina val av annan kompression, som då inte behöver vara lika stor på alla spår. Jag brukar ha en ratio på 2:1 och kollar ofta på kompressorn under mixens gång, och den får aldrig reducera dynamiken med mer än 3-4 db där mixen är som starkast. Så fel eller inte, det funkar bättre för mig i mina mixar, men allt är jo relativt och subjektivt och som baken..., så om du tycker det är fel ska du låta bli att göra så...

    Det är väl det som är felet. Kompressorn ska inte på förrän mixen sitter fint. Sitter inte mixen fint så har du gjort något fel och att använda kompressorn för att åtgärda det felet är att ignorera problemets källa, snarare än att lösa problemet. 😛

    3dB är rätt mycket. 3dB är en fördubbling/halvering av signalstyrkan.

×
×
  • Skapa ny...