Jump to content
Annons

mösken

Medlem
  • Antal inlägg

    46
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av mösken

  1. För ett tag sedan dog min dator. Proppen gick och det luktade lite bränt från datorn. En liten felsökning pekade mot nätaggregatet, som jag nu ska byta ut. Märket på mitt förra nätagg var Arctic Cooling och modellen AX-500X. Jag gillade det eftersom det var förhållandevis tyst. Men nu när jag ska köpa nytt känner jag mig rådvill. Jag kan ju inte ett skit om nätaggregat. Vill därför ha råd och tips inför köpet. Någon som är insatt?

  2. Sant, fast jag känner ändå på mig att den utmaningen snarare befäster det man redan kan, än tar dig vidare kunskapsmässigt.

    Problematiken skulle säkert finnas, men inte värre än vad det är med folk som postar en inspelningsfråga i mixforumet t.ex. Gearslutz har, om jag inte missminner mig, uppdelat i High End theory och low end theory, vilket iofs inte är samma sak som att dela upp efter kunskap, men ändå har en någorlunda liknande effekt.

    EDIT: Det jag vill åt är väl egentligen att mer djupgående, intressanta, trådar riskerar att dö ut när forumet svämmar över av nybörjarfrågor och därigenom blir mindre attraktivt för de mer erfarna. Jag vill inte på något sätt trycka undan de som är nya i studiovärlden, tvärtom!

  3. Nu var det ett tag sedan jag köpte tidningen, men som jag förstod det så har den delats upp i en tidningen för mer nybörjare, hemstudio för alla, och en för lite mer avancerade användare.

    Vore det inte en ide att även dela upp forumet? Som det nu är så tycker jag att frågor som "hur mixar man?" "vad är en eq?" osv tar upp väldigt stor plats i forumet, vilket kanske avskräcker mer avancerade användare från att posta inlägg?

  4. Jag vet inte alls vad det är för något man ska använda sig av, bara att man får 10-15 minuter på sig(dock är det inget krav att mixen ska bli klar), balans, EQ, effekter står det i infon.

    Utbildningen heter Musikproducentutbildning och är på Geijerskolan i Ransäter(folkhögskola)

    Har sökt den linjen för några år sedan, då det enbart var en ljudteknikgren till rocklinjen, och fick då ratta lite på ett trumset i logic. Det hela var väldigt avslappnat och du behöver inte oroa dig speciellt mycket tror jag. Det de vill se är att du hanterar spåren på ett "musikaliskt sätt" och att du inte drar iväg för mycket från genren. Ställa nivåer och rensa lite i ljudbilden med en eq räcker långt. Ett reverb eller två så man känner att mixen får lite djup. Att kunna logic bör nog inte vara ett krav, då jag var där kunde jag fråga efter var saker och ting fanns eftersom jag var van vid cubase.

    Men som sagt, försök hitta material att öva på och nöt det ett tag tills du känner dig bekväm med hanteringen. I övrigt kan jag bara önska dig lycka till!

    EDIT: såg nu att du redan hade gjort provet 😄 ibland lönar det sig att läsa igenom noggrant.. Hur gick det?

  5. Jodå, visst kan man höra skillnad på en simulator och en uppmickad stärkare. Även om de simulatorer som finns låter bra!

    I alla fall vissa av dom. Min personliga favorit är Vintage Amp Room som kommer väldigt nära originalen och är väldigt användbar!

    Samtidigt går det inte att komma ifrån att du får fler möjligheter genom att micka upp stärkaren. Du kan använda dig av flera mickar osv.

    Allt beror på vilka förutsättningar du har i din studio, vilka mickar du har tillgång till, hur rummet låter, vad du har för mikrofonförstärkare osv osv.

  6. En sak att tänka på här är att om t.ex. pianot läcker in i ett annat mikrofonpar och panoreras åt ett annat håll än var det befinner sig i det andra mikrofonparet så kan vandringseffekter uppstå. Alltså att pianot inte upplevs som att det kommer ifrån det håll där du panorerat det. Detta händer om pianot hörs tydligt i det andra mikrofonparet. Mindre läckage är antagligen oundvikligt i den situationen som du beskriver.

  7. att tänka på när man mixar med lurar är att du kommer uppleva en skillnad i bredd jämfört med när du lyssnar i högtalare. Detta beror på att ljudet från en lur bara når det ena örat, till skillnad från högtalarlyssning då man får ett korshörande. Alltså att båda öronen kommer nås utav ljudet från båda högtalarna, fast vid olika tidpunkter.

    Vid högtalarlyssning upplever man "full bredd" vid 1,5 ms skillnad i ankomsttid. Medan det i lurar räcker med 0,5 ms. Nu pratar jag alltså effekter som uppstår vid panorering, och inte något som uppstår akustiskt i rummet.

    Det gäller att vänja sig vid de lurar/monitorer som man valt att mixa i!

  8. Hoppas det rör på sig snart här, med dator nu i veckan o.s.v. Skulle vilja spela in trummor live istället för att köpa och använda Addictive Drums. Grejen är att jag "bara" har 4 st Sony-mikrofoner, tre är kondensatormikar och en är en mygga. Dessutom är 3 av de 4 stereomikar.

    Sony electret kond mono 30-18 kHz; SPL 128 dB; xlr; voice/music omkopplare (low cut)

    Sony elektret kond stereo 50-12 kHz; SPL 105 dB (?)

    Sony elektret kond video stereo 100-15 kHz; SPL 110 dB; ställbar upptagn.vinkel 90/120 grader.

    Sony myggmikrofon stereo 150-8 kHz (?); SPL (?)

    Om jag använder dessa eller några av dem, hur ska jag placera dem på bäst sätt? Pukorna får gärna framträda extra väl.

    Läste nån artikel där det stod att det kunde räcka med en myggmikrofon placerad ovanpå bastrumman för att få med allt tillfredsställande. Undrar hur det är med min mygga dock. Även vid vanligt tal verkar den dista. Kan en myggmikrofon verkligen palla ett trumsets ljudvoylmer?? Är det sant?

    🙂

    //:debatt

    Myggan kan funka bra, men som du säger så kanske inte din mygga fixar det där. Så länge den inte distar borde det inte vara något problem. Testa!

    I annat fall: En stereomick som överhäng, den kommer ta upp pukorna bra också. Flytta runt den tills den ger en bra helhetsbild av trummorna. Det är i överhänget du bygger ditt trumsound. Ställ micken i XY eller blumlein.

    Monomicken framför baskaggen, du kan behöva vinkla mikrofonen lite så att det inte blåser rakt in i membranet när kaggen spelar. Alternativt använda puffskydd. Den här micken ska framför allt ge mer fokus och botten till kaggen, sträva efter en bra helhetsbild av baskaggen.

    Detta är grunduppställningen, sen kan du såklart testa att använda en rumsmikrofon. Leta då upp det ställe i rummet där trumsetet låter köttigast, ställ micken där. Färdigt!

  9. En sak som spelar in är att när man lyssnar i lurar så krävs det bara 0,5 ms tidskillnad mellan höger och vänster kanal för att man ska uppleva full stereobredd.

    Motsvarande siffra för högtalare är 1,5 ms.

    Riktningsintrycken kan med andra ord bli lite missvisande i lurar och risken finns att man mixar för smalt, fast det är klart. Det kan ju också bli bra.

    vet inte om nån annan redan skrivit detta, läste inte igenom alla svar innan jag skrev. isåfall kan ni ignorera mig :rolleyes:

  10. Karlskoga folkhögskola. Har själv gått ett år där och är mycket nöjd, älskar deras lokaler. Musikproduktion och ljudteknik i samma utbildning och mycket att hämta om man är driven. Nu pluggar jag arena media musik & teknik i Piteå, inriktining ljudteknik då såklart.

    Är nöjd även med detta då det ger mig en större möjlighet att bredda mot t.ex. radio och tv för att öka jobbmöjligheterna, här gäller det dock mer än nånsin att man ska vara driven för att ta sig framåt då man väljer kurser efter eget huvud och inte följer någon speciell kursplan.

    http://www.folkbildning.net/~fhsk.karlskoga/fhs_start.htm

    http://www.ltu.se/edu/program/ARMTV?timePrev=false

  11. Hallå!

    Jag har funnits här på forumet ett bra tag utan att synas så mycket, och tänkte att det nog är dags för en medlemspresentation. Andreas Granath heter jag, pluggar ljudteknik på Piteå musikhögskola. Det jag kan bistå med är mixning/mastring på era inspelningar. Något jag gör för en inte alltför stor penning nu när jag studerar.

    Jag spelar även i band på fritiden, www.myspace.com/erraticeuphony och har en egen myspace där det ligger lite låtar som jag mixat/producerat. myspace.com/andreasgranath .

    Jag skulle gärna se lite fler samarbeten över forumet här, så tveka inte att höra av er om ni har något som behöver mixas!

    /Andreas

  12. Jodå du bör inte ha mycket mer botten i gitarrerna, basen bör ta över i det registret.

    Vad jag menade var att när man sätter ett LP-filter vid sjuttio så släpper man bara igenom frekvenser under 70 Hz, jag ville bara märka ord eftersom jag förstod att du antagligen menade ett Low cut filter.

  13. GITARR BUSSEN:

    Här ligger ett low-pass filter runt 70hz och ett hög-pass filter vid 12khz.

    Gitarrerna hade en del fult sus-ljud runt 5000hz så där har jag skurit rejält.

    Som ni ser är de rätt sparsamt eq:ade, och sparsamt komprimerade.

    http://img296.imageshack.us/my.php?image=guitarsce2.jpg

    med low pass vid 70 lär det inte komma ut mkt ljud ur gitarren? 😄

    annars bra, kan hålla med om charles dye's video som är riktigt bra, fast lite jobbig att titta på när dom fått leka runt med effekterna i redigeringen.

  14. Jag har spelat in två identiska (nåväl...) tagningar av elgitarr och panorerat ut dom längst till vänster respektive höger. Jag satte sedan en ganska datorkrävande gitarrplugg på båda kanalerna som insert, men detta blev alldeles för jobbigt för datorn.

    Jag kom då på den (åtminstone för mig) briljanta idén att göra ett skapa ett gruppspår med gitarrpluggen som insert, sedan skicka de två gitarrkanalerna till denna gruppkanal - på så sätt behöver jag bara använda en instans av den tunga gitarrpluggen.

    Men, då händer följande: de två gitarrkanalerna går inte längre att panorera ut, de ligger exakt centrerade än hur mycket jag panorerar.

    Vad gör jag för fel? Tacksam för hjälp.

    låter som att du gjort en monogrupp. Skapa en stereogrupp och gör på samma sätt så kommer gitarrernas panorering att ligga där du vill.

  15. en plugg som simulerar en gitarrförstärkare. Tänkte ifall du hade lajnat in en gitarr och sedan lagt på amplitube t.ex. Kolla även efter bakgrundsljud i dina spår så det inte ligger nåt brus på dom.

    Hur kollar jag det och hur får jag isåfall bort det?

    brus kan ha uppstått om du t.ex pressat mickförstärkaren för mycket. Du kollar det genom att lyssna efter brus, lyssna i de partier där du inte spelar nåt och se om det ligger något svagt brus där. Det finns pluggar som tar bort brus, t.ex. waves x-noise. Men dessa kommer alltid att påverka resten av ljudet, bruset försvinner inte utan bieffekter.

  16. En limiter borde väl inte göra så att bruset kommer fram. Den klipper ju bara topparna. Men det är väl någon form av kompression inblandad kan jag tänka.

    En limiter är en kompressor med betydligt högre ratio som sagts här ovan, och när du då trycker ihop ditt material så kommer ju oundvikligen lägre ljud fram. Brus som kanske inte märktes i ett tidigare skede kan då bli ganska så störande.

  17. Här väljer du vilken utgång du vill skicka ditt spår till.

    output1.JPG

    Och här (F4) ser du hur utgångarna är inställda och vilka du har skapat.

    output2.JPG

    Och här väljer du output vid mixdown

    mixdown.JPG

×
×
  • Skapa ny...