Jump to content
Annons

mösken

Medlem
  • Antal inlägg

    46
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. För ett tag sedan dog min dator. Proppen gick och det luktade lite bränt från datorn. En liten felsökning pekade mot nätaggregatet, som jag nu ska byta ut. Märket på mitt förra nätagg var Arctic Cooling och modellen AX-500X. Jag gillade det eftersom det var förhållandevis tyst. Men nu när jag ska köpa nytt känner jag mig rådvill. Jag kan ju inte ett skit om nätaggregat. Vill därför ha råd och tips inför köpet. Någon som är insatt?
  2. Även en omnimikrofon har sina sämre punkter. Bland annat ovanifrån. Hade det som sagt varit en MD421 på sång så hade bilden varit mer logisk, då man placerar micken snett underifrån, och använder puffskyddet för att skydda från häftiga näsblås 🙂
  3. Sant, fast jag känner ändå på mig att den utmaningen snarare befäster det man redan kan, än tar dig vidare kunskapsmässigt. Problematiken skulle säkert finnas, men inte värre än vad det är med folk som postar en inspelningsfråga i mixforumet t.ex. Gearslutz har, om jag inte missminner mig, uppdelat i High End theory och low end theory, vilket iofs inte är samma sak som att dela upp efter kunskap, men ändå har en någorlunda liknande effekt. EDIT: Det jag vill åt är väl egentligen att mer djupgående, intressanta, trådar riskerar att dö ut när forumet svämmar över av nybörjarfrågor och därigenom blir mindre attraktivt för de mer erfarna. Jag vill inte på något sätt trycka undan de som är nya i studiovärlden, tvärtom!
  4. Nu var det ett tag sedan jag köpte tidningen, men som jag förstod det så har den delats upp i en tidningen för mer nybörjare, hemstudio för alla, och en för lite mer avancerade användare. Vore det inte en ide att även dela upp forumet? Som det nu är så tycker jag att frågor som "hur mixar man?" "vad är en eq?" osv tar upp väldigt stor plats i forumet, vilket kanske avskräcker mer avancerade användare från att posta inlägg?
  5. håller med de flesta här om att slideljuden hör till när man lirar gitarr. Men! Om de blir för påträngande så kan en väl vald De-Esser göra tricket.
  6. Har sökt den linjen för några år sedan, då det enbart var en ljudteknikgren till rocklinjen, och fick då ratta lite på ett trumset i logic. Det hela var väldigt avslappnat och du behöver inte oroa dig speciellt mycket tror jag. Det de vill se är att du hanterar spåren på ett "musikaliskt sätt" och att du inte drar iväg för mycket från genren. Ställa nivåer och rensa lite i ljudbilden med en eq räcker långt. Ett reverb eller två så man känner att mixen får lite djup. Att kunna logic bör nog inte vara ett krav, då jag var där kunde jag fråga efter var saker och ting fanns eftersom jag var van vid cubase. Men som sagt, försök hitta material att öva på och nöt det ett tag tills du känner dig bekväm med hanteringen. I övrigt kan jag bara önska dig lycka till! EDIT: såg nu att du redan hade gjort provet 😄 ibland lönar det sig att läsa igenom noggrant.. Hur gick det?
  7. haha, underbart! Stort att erkänna sitt fel också! Speciellt på ett ställe som detta
  8. Jodå, visst kan man höra skillnad på en simulator och en uppmickad stärkare. Även om de simulatorer som finns låter bra! I alla fall vissa av dom. Min personliga favorit är Vintage Amp Room som kommer väldigt nära originalen och är väldigt användbar! Samtidigt går det inte att komma ifrån att du får fler möjligheter genom att micka upp stärkaren. Du kan använda dig av flera mickar osv. Allt beror på vilka förutsättningar du har i din studio, vilka mickar du har tillgång till, hur rummet låter, vad du har för mikrofonförstärkare osv osv.
  9. En sak att tänka på här är att om t.ex. pianot läcker in i ett annat mikrofonpar och panoreras åt ett annat håll än var det befinner sig i det andra mikrofonparet så kan vandringseffekter uppstå. Alltså att pianot inte upplevs som att det kommer ifrån det håll där du panorerat det. Detta händer om pianot hörs tydligt i det andra mikrofonparet. Mindre läckage är antagligen oundvikligt i den situationen som du beskriver.
  10. att tänka på när man mixar med lurar är att du kommer uppleva en skillnad i bredd jämfört med när du lyssnar i högtalare. Detta beror på att ljudet från en lur bara når det ena örat, till skillnad från högtalarlyssning då man får ett korshörande. Alltså att båda öronen kommer nås utav ljudet från båda högtalarna, fast vid olika tidpunkter. Vid högtalarlyssning upplever man "full bredd" vid 1,5 ms skillnad i ankomsttid. Medan det i lurar räcker med 0,5 ms. Nu pratar jag alltså effekter som uppstår vid panorering, och inte något som uppstår akustiskt i rummet. Det gäller att vänja sig vid de lurar/monitorer som man valt att mixa i!
  11. Myggan kan funka bra, men som du säger så kanske inte din mygga fixar det där. Så länge den inte distar borde det inte vara något problem. Testa! I annat fall: En stereomick som överhäng, den kommer ta upp pukorna bra också. Flytta runt den tills den ger en bra helhetsbild av trummorna. Det är i överhänget du bygger ditt trumsound. Ställ micken i XY eller blumlein. Monomicken framför baskaggen, du kan behöva vinkla mikrofonen lite så att det inte blåser rakt in i membranet när kaggen spelar. Alternativt använda puffskydd. Den här micken ska framför allt ge mer fokus och botten till kaggen, sträva efter en bra helhetsbild av baskaggen. Detta är grunduppställningen, sen kan du såklart testa att använda en rumsmikrofon. Leta då upp det ställe i rummet där trumsetet låter köttigast, ställ micken där. Färdigt!
  12. klantade mig lite med edit-verktyget Men tänkte iaf fylla i att breddskillnaden beror på att man inte får informationen från vänster kanal till höger öra om man lyssnar i lurar. Av naturliga orsaker.
  13. En sak som spelar in är att när man lyssnar i lurar så krävs det bara 0,5 ms tidskillnad mellan höger och vänster kanal för att man ska uppleva full stereobredd. Motsvarande siffra för högtalare är 1,5 ms. Riktningsintrycken kan med andra ord bli lite missvisande i lurar och risken finns att man mixar för smalt, fast det är klart. Det kan ju också bli bra. vet inte om nån annan redan skrivit detta, läste inte igenom alla svar innan jag skrev. isåfall kan ni ignorera mig
  14. tänker nog testa lite på denna också, mest som tidsfördriv. har undivikit att lyssna på er andra så jag inte dras med för mycket utan kör min egen mix så att säga 🙂 kan inte lägga ner så mycket tid som jag hade velat kanske då skolan dödar mig just nu. edit får dock inte ner filerna 😎
  15. Karlskoga folkhögskola. Har själv gått ett år där och är mycket nöjd, älskar deras lokaler. Musikproduktion och ljudteknik i samma utbildning och mycket att hämta om man är driven. Nu pluggar jag arena media musik & teknik i Piteå, inriktining ljudteknik då såklart. Är nöjd även med detta då det ger mig en större möjlighet att bredda mot t.ex. radio och tv för att öka jobbmöjligheterna, här gäller det dock mer än nånsin att man ska vara driven för att ta sig framåt då man väljer kurser efter eget huvud och inte följer någon speciell kursplan. http://www.folkbildning.net/~fhsk.karlskoga/fhs_start.htm http://www.ltu.se/edu/program/ARMTV?timePrev=false
×
×
  • Skapa ny...