Jump to content
Annons

Galivan

Medlem
  • Antal inlägg

    11
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Galivan

    Soundfonts

    Det är så det är alltså. Då förstår jag. Det finns också dem som konverterar fontsen till wav filer. Men då bevaras väl inte multisamplade ljud i sitt original skick gissar jag. Konstigt att det inte står i de FAQs jag har läst att man inte kan ha flera sfz instanser på samtidigt. Det är ju grundläggande information. Men nu känns det bra, nu vet jag hur man måste arbeta.
  2. Galivan

    Soundfonts

    Tack tsmalmbe. Av ren händelse märkte jag att jag kunde switcha mellan ljud med hjälp av en ratt på min MIDI keyboard. Det är väl så det ska vara antar jag. Mycket behändigt. Nu gör sig min okunskap sig påmind vad gäller det här med midi-routing och allt vad det heter. Funktionen att byta ljud i programmet verkar alltså vara disablad så länge jag styr från keyboarden. Men det är helt okej så länge. Men vad gäller flera sfz instanser, hur ska man kunna jobba om man inte kan ha flera instanser på vid uppspelning? Om jag vill ha bas , ett trumkomp, och en gitarr på tre spår - det går alltså aldrig att höra de samtidigt? Väldigt inspirerande för övrigt är det att man kan göra sina egna multisamplade ljud, med hjälp av Vienna, vad jag har förstått.
  3. Galivan

    Soundfonts

    Japp 🙂 Ljudkortet är Edirol FA-101. Det kostade skjortan. MIDI keyboard är CME-UF8. Datorn är P4 på 2.8GHz och har dåligt med ramminne, 512 mb. Vet inte hur jag ska svara på det riktigt. Allt jag försöker göra är att växla mellan ljud inom samma bank. Det gör man i sfz på "program". Om det krävs en till åtgärd för att byta ljud så undrar jag vad det kan vara.
  4. Galivan

    Soundfonts

    Hello! Det här med soundfonts är intressant eftersom man kan bygga upp en ljudbank av ljud som är gratis. Här kan man ladda ner ljud: www.sf2midi.com/ För att spela upp ljuden kan man använda en plugg som heter sfz: www.rgcaudio.com/sfz.htm Så långt har jag kommit. Jag kan spela upp ljud, men jag har problem. Jag har läst att man behöver ett SB Live kort för att kunna spela sf filer. Jag förstod aldrig riktigt det där. Med programmet Vienna ska man kunna skapa och påverka sf filer, men är det endast möjligt med ett SB live-kort? Vad finns det mer för begränsningar om man inte har ett SB Live-kort? Ett annat problem är att jag inte kan byta ljud inom en ljudbank. Man laddar en fil och ska sen kunna ändra ljud i "program". När jag ändrar till ett annat ljud är det fortfarande det första ljudet som är igång. Tredje och största problemet är att jag inte tycks kunna spela upp soundfont-musik när flera olika sf ljud på olika kanaler är involverade. Jag vet att man behöver starta en separat sfz för varje ljud man vill ha med i musiken. Men när jag spelar upp låter det som en bomb som sprängs. Kan det ha med lågt minne att göra? Men det går alltså inte att spela upp ens två kanaler med separata sfz ljud samtidigt. Hoppas någon kan ge mig och alla andra som är intresserade lite insikt i det här!
  5. Latency-kompensation låter bekant! Förresten, en kompis berättade att det inte borde finnas någon latency på MIDI-ljud, endast audio-inspelningar, om det inte handlar om sample-bibliotek. I mitt fall så har jag ändå fördröjning på midi-ljud, och osynk mellan klicket och ljudet vid uppspelning. Ett klaviatur är kopplat via usb till datorn. Ljudkortet är kopplat via firewire till datorn, och det är det som har 10,542 i fördröjning. Det är fascinerande hur o-användarvänligt det här med MIDI kopplat till dator , ska vara.
  6. Tja! Jag har en latency på 10,542 ms. Så här är det - jag gör en inspelning med klick till. När jag sen spelar upp, så hamnar inspelningen strax efter klicket! Jag är helt hindrad från att arbeta med musikprogrammet på grund av det här problemet. Svårt frustrerande! Lite info: ljudkortet är Edirol FA-101. PC datorn har bara 512mb i ramminne. 2,8 Ghz processor. Ljudkortet är kopplat till en stereoanläggning från vilken jag hör ljudet. Om någon har en lösning eller kan ge ett råd vore jag gravt tacksam!
  7. Okej, skitbra info! Jag tänkte om USB möjligen kunde vara "säkrare" eller nåt, i jämförelse med att använda nån äldre synt med midi interface. Man har hört talas om latency-problem till exempel. Och att olika sequencerprogram kan kommunicera olika bra med olika keyboards, om jag har läst rätt. Men jag behöver alltså inte vara rädd för att skaffa en äldre controller... Jag kände på en Yamaha p90 (tror jag) och en Roland FP 5, idag. Känslan i tangenterna var klart skönare på Roland. Yamaha har för tunga tangenter. FP 5 har helt rätt känsla. Som ett riktigt piano, men aningen lättare kanske. Men det är ett stage piano - har inga pitch/mod-hjul och har en massa ljud som man betalar för i onödan. Så jakten fortsätter... Men hammarmekaniken är alltså helt olika i karaktär från instrument till instrument. Bra feeling är A och O.
  8. Just det, jag har sett den där CME modellen. Den finns överallt , och verkar ju bra... jag läste nån åsikt om att den kändes oskön att spela på, det var nåt med tangenterna... Den verkar funktionell, men kanske inte helt charmig. Men jag har inte testat den. Jag har sett en äldre MIDI controller , utan usb stöd, den kom 1998 tror jag och heter Oberheim MC 3000. Mycket snygg. Kommunikation mellan dator och keyboard verkar ju kunna ske via MIDI eller USB eller Firewire. Vilket är bäst? Förlorar man på att använda en äldre controller med MIDI-teknik? Här är några controllers jag själv har sett men inte testat (jag tror alla ska ha hammarteknik): Oberheim MC 1000 Oberheim MC 2000 Oberheim MC 3000 Yamaha KX 88 Kurzweil Midiboard M Audio Keystation Pro 88 En annan undring: Var köper man Kurzweil och Oberheim i Sverige??
  9. Tja! Jag behöver tips vad gäller keyboards. Min idé är att använda mjukvaruljud ihop med en usb controller med fullt vägda tangenter, för att öva piano och skapa musik. Ljudet skulle vara nåt Giga Sampler-ljud (har halvbra koll på det här), tex Malmsjö Acoustic Grand som låter fint. Stagepianon kostar gärna skjortan på grund av sofistikerade ljud - men vad ska man med det till om man har sofistikerade mjukvaruljud?? (Holy Grail piano och allt vad det finns). Men finns det en bra usb controller med pianokänsla (88 vägda, hammar-teknik-tangenter).? Jag har sett M Audio Keystation Pro 88 som verkar lovande. Tips och idéer kring detta vore helschysst!
  10. Aha. Tack för svaret. Då är det alltså lite mer komplicerat än jag hade hoppats. Fasen.
  11. Galivan

    Köpa från utomlands

    Jag funderade lite på alternativet att köpa musikutrustning från utomlands. Men det här med elektriska kopplingar... Om jag köper en keyboard från USA, kommer den att vara exakt likadan, eller kommer den ha helt andra kopplingar och strömförbrukning än svenska keyboards? Jag undrar alltså om det finns olika format och om det är skillnad på svenska och utländska apparater..
×
×
  • Skapa ny...