Jump to content

Bearew

Medlem
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutralt

About Bearew

 • Rank
  På gång
 1. Fantastiskt! vilket jobb du har genomfört. Hur låter det nu efter all akustikbehandling? Har du lust att dela med dig av de mätvärden ni fick fram efter alla akustiska ingrepp. Detta var riktigt intressant läsning då jag själv har ett liknande projekt framför mig. Jag har skapat en tråd här i hopp om att få lite tips och trix för mitt projekt.
 2. Var noga med att kontrollera om det är bärande innan du tar bort något eller ger upp tanken. Själv hade jag en till synes bärande vägg i vardagsrummet vid murstocken men när jag granskade detta i torpargrunden så visade sig att hela den väggen hängde i luften så det var bara att plocka bort den.
 3. Under projektets gång så blev det ju plötsligt jul 🎅 ...så vi började pynta och då åkte såklart högtalarna oxå fram. Baslådan är mest för att testa vad som händer i ljudbilden med olika placering. Så som Baslådan är placerad på bilden skapas en 6 dB peak på 44 hz. Om man flyttar på baslådan 2,5 meter in i rummet (det blir dock väldigt opraktiskt att ha det möblerat så) så försvinner peaken och basåtergivningen blir betydligt jämnare från 27 hz. Men som ni ser är rummet helt obehandlat så när som mattan på golvet och dämp under högtalarna. Frekvensåtergivningen är väldigt orolig i detta rum jus
 4. Tack för bra input. Om det är lös-ull som skall användas så... ja, hur gör man? Går det att plasta in absorbenten? men vad händer med dess funktion då? Diffuser är bra att ha i åtanke, det kommer väl senare i projektet när vi börjar mäta in rummet?
 5. Jag tänker såhär, jag vet hur jag vill ha det när det är färdigt, men jag vill oxå passa på att använda detta projekt till att lära mig mer om hur man akustikbehandlar ett rum mm. Jag inser att det ligger timmar av mätningar, justeringar och ytterligare 1000 frågor kommer förmodligen att dyka upp... men detta är ett projekt där jag vill lära mig mer och detta kommer att ta sin tid, så mycket vet jag 😀 Jag kan skicka nån bild lite senare på hur det ser ut i dagsläget.
 6. 4 st identiska subbar avsedda i första hand för filmvisning men oxå för att jag älskar kraften som finns i viss musik, då pratar vi om 35 Hz och lägre. Studiomonitorerna som jag använder spelar ner till 40 Hz vilket ofta är tillräckligt, men när jag lyssnar på musik så vill jag kunna "kötta på" ordentligt i de lägre registren. Minst 2 st subbar behövs i ett rum för att hjälpa till att jämna ut basregistret i rummet, inte för att spela starkare utan för att erhålla en jämnare frekvensåtergivningen. Detta kräver naturligtvis några inmätningar innan det fungerar optimalt, men det är många timmars
 7. Svårt att rita exakt men här kan ni se på ett ungefär hur jag tänker mig. Hur stort luftgenomsläpp måste innetaket ha för att inte ha för stor inverkan på fångaren?
 8. Din komplettering är helt rätt, utöver dessa högtalare så kommer även 4 st midwall basar installeras som jag helst vill placera i taket av utrymmesskäl. Rummet är som jag skrev tidigare i första hand ett vardagsrum och kommer även utrustas med ett flerkanaligt ljudsystem för filmvisning. Tanken är att studiomonitorerna som du har ritat in på bilden ska placeras där surround högtalarna kommer vara placerade.. vilket innebär att det blir möjligt att utnyttja surroundhögtalarna för att A/B jämföra mixen som man jobbar med. Mellan monitorerna och surroundhögtalarna kommer även en sub att installer
 9. Tack för din input. Inget är hugget i sten ännu utan jag vill mest veta om det är värt att lägga tid på dessa utrymmen i jakten på ett mer dämpat rum och kanske bryta vissa stående vågor i basområdet. Basfällor är nog inte rätta ordet då jag inte avser att stämma av dem.. vad kan jag göra för akustisk nytta med dessa utrymmen?
 10. Hej 😊 Självklart, här kommer en skiss. Måtten på basfällan, 1x1x4 meter är minsta måttet. Detta går att stretcha om det behövs. (Det blir bara en mindre övervåning isf, men berätta inte det för min fru 😂)
 11. Storleken på rummet är nu innan behandlingen har börjat. Kommer nog kännas lite mindre när vi är klara. Har du byggt hela bakväggen så tjock? Det var där jag tänkte att sidoutrymmet på ovanvåningen skulle kunna hjälpa till, att låta dessa utrymmen käka bas. Jag behöver dock hjälp med materialval och tillvägagångssätt. Efter att renoveringen har börjat ta fart så vill jag passa på att preppa och göra så mycket som möjligt från början, jag vill ju inte behöva riva ner och göra om. Tack för bra input, jag skall leta efter de båda andra trådarna.
 12. Ja, precis så tänkte jag, det är ju ändå ett outnyttjat utrymme i rummets båda kortändar. Bort med innetaket och använd utrymmet till att förbättra ljudet. Hur ska jag göra för att utnyttja denna yta på bästa sätt? 4 st midwall sub är tänkt att användas, helst så vill jag ha dessa monterade i taket... om det nu är en god idé? Jag tänker att mixplats hamnar ungefär i mitten av rummet och att dessa basfällor hamnar framför och bakom mixplats, men det är inte hugget i sten. Kul att tråden intresserar, nu på måndag har jag ett möte med snickaren, då ska vi i all enkelhet gå igenom möjlig
 13. Kul att du gillar idéen. Ang balansen och kopplingen så kanske ni kan tipsa om hur jag bör gå tillväga. Rummet ovanför skall vara akustiskt avskilt så mycket det går och där tänker jag att vi får slå våra kloka huvuden ihop och komma på hur vi bäst dämpar ljudet från att ta sig till rummet ovanför.
 14. Hej alla, jag har precis registrerat mig på studio.se och detta är mitt första inlägg. Vi håller på att renovera vårt boningshus i etapper och nu har vi kommit till storarummet, jag vill passa på att akustikbehandla storarummet mer seriöst. Detta kommer mestadels användas i vardagligt syfte så som film och stereo lyssning men det kommer även användas som kontrollrum med reaper som DAW och Dynaudio BM15A som studiomonitorer. Rummet som skall behandlas är på bottenvåningen av ett 1,5 plans hus. Golvet är av trä och där under är torpargrunden som är knappt 1 meter i höjd. Här har vi möj
×
×
 • Create New...