Jump to content
Annons

Casper Bjerkehagen

Medlem
  • Antal inlägg

    161
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    7

Inlägg av Casper Bjerkehagen

  1. Kvalitet är bara förändrad om du klipper pluggar eller inte kan ratta dem för att det är så mycket signal in i dem.

    Jag kör med bussar, alltså har grupper som inte klipper men när de skickas till mastern i summering så kanske mastern klipper endå, då kan jag bara skruva ner de 5 spåren.

    Det är också jobbigt att ha för lite signal iom kompressorer och saturation svarar sent då. -10 på kick-peak och bygga mixen kring det borde klippa väldigt få mix bussar i min erfarenhet.

    Om du har mastering plugg på så är det klart att volymen går upp under 0, det är ju funktionen av det, att få upp volymen utan att klippa.

    Jag har trummornas peakar på -6 på bussen, gitarr på -18, bas på -12 till att börja med, bara för att vara konsekvent, rätt nice att bara ha nått att utgå ifrån i start av mix som ofta låter okej balanserat.
     

    • Gilla 1
  2. I daw är detta inte viktigt så länge du inte fa*kar upp det totalt. Håll en resonabel nivå under 0 för annars kommer det ju klippa mastern och ev vissa pluggar kommer vara svårskruvade.

    Tips är ju att vara aktiv med monitor kontrollen, så om du har en kick på - 6 peak så istället för att dra upp den fadern till + 12 för att höras bra, skriva upp monitor kontrollern 12 db så du kan låta den fadern vara och bygg sedan mixen

  3. Lite kul för detta var en av de första låtarna jag mixade som jag inte hade spelat in själv i mitt rum för mer än 10 år sen. Jättekul att komma tillbaka med mycket mer erfarenhet och höra allt genom det. 

    Ruff är volym och pan

    Master är rätt så statisk mix som jag även slipar lite med en master kedja 

    Alla kan ladda ner MIXOLOGI ljudspåren från forumet 🙂

    Allt gott!
    Casper

                               Master/Mix                                                         Ruff

    • Gilla 1
  4. Hej!

    Det är alldeles för lite mid, övre mid och topp generellt. Testa att boosta 5 db av 2khz med ett brett filter. Sedan tycker jag du kan höja "droppen" med 2 DB i volym kanske. 

    Nice musikaliskt annars.

    Nu ska det låta mer åt rätt håll iaf, om du gör de movesen! 

    Det behövs dock bättre mixning för att få mer snärt och "ta bort filten" framför högtalarna/ljudbilden.

    Allt gott!
    Casper
    www.caspermaster.com

    • Tack! 1
  5. Kulturellt är inte rock så inne längre, utan mest en krydda som används sparsamt idag. 

    Det finns inte så många band generellt

    Folk lägger inte så mycket tid på ett enskilt instrument längre. De som är virutioser, som behövs mer eller mindre för legendarisk rock, har kanske inte så mycket att vinna i att binda upp sig i en bandkonstalletion, utan kör sin egen grej för andra musiker ev. 

    Det krävs pengar och super producenter för att spela in och producera rock på en hög nivå, riktiga studios etc, om det ska bli legendariskt, mer eller mindre. 

    Där har vi ju några punkter. 

    Sedan kan inget ersätta kraften i bra rock, så den kanske kommer igen!

    Allt gott!

  6. Kicken är lite för "pokey", jag skulle nog klippt den lite med en soft/hard clipper, tex JST clip

    Då får man fram mer detaljer och ett djup i soundet, vilket saknas lite nu. 

    Basen skulle behöva mer övertoner, saturation också, för att komma fram och tala mer i mixen. Testa lägga på någon amp simulator, lägg på en till on du redan har en på

    Allt gott!

  7. Tycker det låter bra generellt!

    Drog in filen i reaper för att analysera lite närmre
    Filen klipper, tänk på att ha 1-2 db peakheadroom när du gör en mp3 eller skickar till streaming/video/youtube (de gör liknande konverteringar) annars får du såkallade intersample peaks, inte dödligt men ville bara berätta 🙂 

    Ljudmässigt är det bra, framförallt lite muddy runt 83hz som jag reducerade med 3 db, detta var typ det enda uppenbara bristen, bra jobbat! Sen putsade jag lite allmänt på ljudet här:

    Quick master, ha i åtanke att jag mastrar en mp3:a som klipper, som blir en mp3:a här igen, så man kan nog få till ljudet lite bättre med en fin wavfil 😉

     

     

    Allt gott!

    Casper

     

  8. Refräng körerna känns väldigt starka

    Generellt kan du reducera 200hz och 1,3khz med 6db och ett Q värde på 0,7 med en eq

    Och boosta 60 hz med 3 db med Q värde på 0,7

    Gör detta på mastern så låter det bättre, sen kan du bypassa den och anpassa detta till de individuella kanalerna istället och justera mer exakt 🙂

    Nice låt!

  9. 47 minuter sedan sa Jamen:

    Stort tack!

    Gain reduction 2.5 på vocalspåren med presets, ej masterkanal, förlåt knapphändiga uppgifter innan.

    Har nu provat att sänka mastervolym till 0dB och dragit upp gain på limitern på masterkanalen som jag tror att det menades, och det verkar som om detta löser större delen av problemet, även om LUFS behöver komma ner lite till, ”volymen” bättre utan att det limiterar för hårt.

    När i mixningsprocessen kommer effekterna på masterkanalen in, redan från början eller mot slutet, smaksak eller finns det några rätt och fel? Kan jag göra mer i limitern på masterkanalen?

    Bra att det löste sig!

    Man kan limitera hur mycket eller lite som helst, inom ramen av att det är över -14lufs. Det betyder att när du peakar på 0 så är du över eller på -14lufs. 

    Att tillägga är sedan när du skickar ljudfilen till streaming eller till videoediterare>videofil>internet/youtube
    Så bör du ha minst 1-3 db headroom, därför annars distar man oftast processen från wav till mp3 (eller andra liknande codecs)

    Detta är inga problem, därför oftast volym-normaliserar plattformerna musiken, till -14 lufs. (Med ren volymjustering. )

    Därför bör du limitera med en limiter som automatiskt justerar output volymen, så att det låter lika starkt hela tiden, annars tror man att det är bättre för att det är starkare, sedan när du ska skriva ut filen, drar du upp outputen från limitern till tex -2db, med mastern på 0

    Allt gott
    Casper
     

  10. 2,5 gainreduction på en limiter är inte mycket, om det inte är en limiter av det sämsta laget, då kanske man får ut 1-2 db innan det låter dåligt. 

    Fabfilter pro L 2 går till 5 db gainreduction utan problem. Inte för att detta behövs på de flesta låtar, men det låter ibland bra med snävare loudness, ibland inte. 

    Jag får en känsla av att det är nått fel på inställningarna.
    Du nämde att du drog upp mastern 8 db, det kan man göra, men om du sätter en limiter och drar upp gainen så kommer du klippa

    Dra ner mastern till 0 och dra upp gainen på limitern till 8 db + 2,5 db = 10,5db så gör du i alla fall rätt 🙂

    Kanske jag har fel analys, men från vad du har skrivit så tror jag att detta kan vara problemet

    Allt gott
    Casper

    • Gilla 1
  11. 9 timmar sedan sa Teflon:

    Kostar det nåt om jag skickar en låt till dig Casper?

    Du kan få ett test, det kostar om du vill använda den(: skicka in en wetransfer länk till hemsidan på din wav fil om du vill höra 👍

×
×
  • Skapa ny...