Jump to content
Annons

KarinH

Medlem
  • Antal inlägg

    15
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av KarinH

  1. 1 hour ago knuff sa:

    En viktig sak att komma ihåg är att rummet om möjligt är ännu viktigare än högtalarna, i alla fall lika viktigt. Utan basfällor och absorbenter blir det inte så kul och man får aldrig höra högtalarnas potential. 

    Jag är lite osäker på vad basfällor är, googlade på bilder men blev inte mycket klokare...

    Rummet jag tänkte använda är ca 25kvm, ganska lågt i tak med 3 dm sågspån ovanpå, tritexskivor i väggarna och gammalt trägolv jag tänkte lägga en matta över.

    Inte ett modernt hus med andra ord....

  2. 19 hours ago Casperfren sa:

    Detta är rätt insane, Adam är extremt nära källan
    Börja kolla på 30 sekunder

    Lyssnade på lite olika högtalare och inser att neumannen är rakare i midden, och den tillbakadragna toppen är det som gör att de låter lite hånkiga för mig, och lowmidden känns ganska annorlunda i karaktären gämfört med originalspåret, som att original är en piccolovirvel och i neumann är det en större mer nedstämd virvel, det känns rätt fel..

    Kul klipp!? Intrycket av neumann var att den kommer förvilla mej att styra mixningen på oönskat sätt. Genelec hade ett förstärkt nedre register där jag upplevde lite tappad diskant. Adam gav mej känslan av att kunna balansera diskant mot botten bra medan kanske mitten försvann något. Inte lätt det här. Tack för klippet!

  3. 3 hours ago Danne Z sa:

    Någon nämnde Behringer här. Man måste ta alla rykten med en stor nypa salt. Det som är viktigt att tänka på är att det krävs en stor låda för att återge låga frekvenser. Dom flesta monitorer är sk basreflex-lådor vilket gör att det går att bygga lådan mindre men ändå komma djupare ner i frekvens än om lådan är sluten. Men det finns gränser som är viktiga att tänka på. Ju mindre lådan är desto högre upp ligger lådans resonansfrekvens. Man ska aldrig stämma av lådan med basportar så att man hamnar under lådans resonansfrekvens. Ofta uppger tillverkarna attraktkva frekvensomfång som låter för bra för att vara sant. En liten monitor som enligt specifikationerna spelar ner till 50 hz spelar såklart inte linjärt till den frekvensen. Kurvan börjar dala redan vid 100 hz och man uppger feekvensområdet +- 10 dB. 50 hz återges dessvärre -10 dB där varje 3 dB minskning  upplevs som en halvering av ljudtrycket då skalan är logaritmisk.

    Behringer  B1031A är stor för att vara en närfältsmonitor och högtalarkonen är gjord i kevlar som är ett mycket styvt material. Jag skulle nog säga att även om det finns bättre monitorer så är nog B1031A bland det bästa du hittar under 15000:-

     

    Behringer B1030/1031 är ett rejält lyft jämfört med deras B2030/2031.

    Intressant! ?

  4. 8 hours ago Kjubeis sa:

    Jag har haft Neumann 120, Adam, Krk, Yamaha, JBL och Focal i den prisklassen och föredrar

    absolut Dynaudio framför de andra. BM5 mk3 var bättre än nya Lyd 7 serien.

    På vilket sätt skiljde dom sej åt?

  5. På 2017-11-04 at 11:00 Guitar Nilsson sa:

    Hälsingland? Då är vi ju grannar. Och vi är även lika då mitt första instrument var kontrabas. Spelade bla Vilvaldis årstider i orkester. Jag var 14 år med trasiga jeans och hår långt ner på arslet, de andra i orkestern var typ 70 år.

    Det här med sub är det många olika åsikter om. Huruvida man ska ha eller inte. Om man ska höra hela registret o allt som kommer ur en kontra utan sub måste manköpa studiomonitorer som kostar sjukt mycket. Lite enklare subbar är bättre än ingenting. Jag tycker som du att det är helt jävla värdelöst att mixa i små baslösa monitorer. Att man kan kolla basen i lurar stämmer dåligt. Och om man inte hör basen under 50 hz, eller tom under 60, 70 hz som i många 5" monitorer, då är det svårt att veta hur man ska mixa in de middiga instrumenten. Att mixa när man inte hör basen blir ett evinnerligt gissande, och in och ut till bilen för att provlyssna där. Man kommer alltid fram till att  det blev fel, oftast för mycket lågbummelbas. Ändrar man baskaggens eq vid 40 hz o lyssnar i småburkar hörs ingen skillnad alls. Jag köpte JBLs 8tummare då de går lite lägre än tex Yamahas åttor i tron att jag skulle klara mig utan den sub jag har, men det blir så mycket bättre, och enormt mkt roligare att mixa med subben ikopplad. Jag har även två andra lyssningssystem, passiva högtalare att växla mellan.

    Med en skaplig sub så låter plötsligt monitorerna mkt bättre, midden låter knepigt nog mkt bättre. Och att "sätta" lagom mkt cymbaler o diskant blir enormt mkt lättare om man hör de båda motpolarna bas o diskant. Allt blir bättre som jag tycker om saken. Helt klart blir det ännu bättre med riktiga monitorer som inte behöver sub, men de kostar typ 300.000 kr. Du kanske borde behålla dina BX5 o leta en bra sub som klarar åtminstone 30 hz. Sen är det ju akustikbehandlingen också, helt nödvändig.

    Väldigt lika tillvägagångssätt, flytta inspelningar till olika ljudanläggningar och kolla hur det gick med basen, ha ha! Det lutar åt en sub också inser jag.... Tack för inlägget!

  6. Jättekul och intressant att läsa alla inlägg, tack för dom!

    Kommer googla och läsa på om alla förslag. Glömde skriva att även min kontrabas är otroligt viktig, har bilden av ett speciellt sound på den. Därför behövs ett väldigt bra basregister. 

    På samtliga mixar jag gjort hittills känns det som jag jobbat i blindo med de BX5 jag hittills använt, helt hopplösa monitorer!

    Blev lite osäker på Neumann av den orsaken. (Basen)

    Sub? Alltså en separat bara för basen, dvs ytterligare kostnad......

    Det närmsta stället jag har för möjlighet att lyssna är 4sound i Sundsvall (bor i Hälsingeskogarna). Osäker på om dom har alla de monitorer ni beskriver men ska kolla det.....

    Lättast är ju att snabbt koppla mellan olika monitorer, då hör man ganska snabbt skillnaden.

  7. Tror jag föll för Adam just pga den viktiga diskanten.

    Har kämpat med M-audio BX5 länge, efter det kändes Adam just lyxig vid lyssning på 4sound.

    Har fått nåt att fundera på, tack för alla tips!

  8. Har lyssnat på ADAM A7X som jag tyckte lät väldigt bra, ca 10.000kr för två.

    Lite dyrt för mej och funderar på om det finns motsvarande till lägre pris eller varför inte bättre utan att gå upp i pris...?

  9. Jag tänker inte på biljuden när jag spelar.

    Spelet är ett ca 4 år gammalt Bengtspel av mycket bra kvalitet.

    Men jag spelar finstämt och mjukt med mycket ljusa stämmor.

    Då framträder knappljud från både bas och diskant.

    Har provat olika avstånd men är lite osäker på hur pass hög ingångsnivå jag behöver.

    Använder Auria på Ipad med Apogee ljudkort, väldigt kul att leka med.

    Men förstår inte riktigt alla möjligheter att påverka ljudbilden.

    Funderar på att spela in enbart knapparnas ljud och prova inställningar att redigera bort dom....?

  10. Tack för tipsen! Knappljuden hörs ju både på diskant och bas sidan.

    Kondensatormick använder jag för att få fin ton på ljusa stämman, dynamisk är sämre där.

    Har provat att använda låg ingångssignal, då dämpas missljuden.

    Men då måste jag använda kompression för att höja nivån.

    Är osäker på om man kan "trixa" så, vad tror ni???

×
×
  • Skapa ny...