Jump to content
Annons

Not static at all

Medlem
  • Antal inlägg

    19
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Inlägg av Not static at all

  1. 1 timme sedan, Danne Z säger:

    Jazzmusiker har oftast höga krav. Av det du berättat har dom lagt ner väldigt mycket på inspelningen. Då undrar man ju varför dom anlitar någon som har noll erfarenhet av att mixa. För det är väl inte så att du har utgett dig för att kunna din sak men att dom i själva verket kommer bli blåsta?

    Har jag berättat något om hur mycket de lagt ner på inspelningen? Och hur kan du veta något om min erfarenhet som mixare utifrån min frågeställning? Vi kanske är glada amatörer allihopa. Eller inte.
    Min frågeställning gällde ett specifikt problem; jag bad inte om någons synpunkter på upplägget mellan mig och musikerna. Vore därför tacksam om du inte insinuerade så förbannat mycket. Har du inget svar på min fråga får jag be dig hålla dig borta från tråden!

  2. 28 minuter sedan, Die Hard säger:

    Det spelar ingen roll vilken du använder. Det märks att du är grön. Inget fel med det men ju fortare du lär dig att det spelar mindre roll vad du använder än hur du använder pluggar. Det är inget märkvärdigt med Waves eller andras pluggar. Den där myten att vissa är mer proffsiga än stockpluggar är en myt som man skapar för att sälja. Ingen hör heller vad du använt. Du kan lika gärna använda dina DAW-pluggar. Det skulle säkert förvåna många gröna hur ofta proffs använder Pro Tools standard EQ och kompressor. Kolla in här hur man använder en kompressor lättförklarligt. Ställ dig frågan också, behövs verkligen en kompressor? Bara för att de finns är det inte alltid säkert att man behöva använda en alltid.

     

    Hade jag varit ogrön så hade jag inte hängt på det här forat;)

  3. 9 timmar sedan, Jayway säger:

    Limitering är ju bra för att få bort enskilda peakar, men jag skulle först testa att sätta en busskompressor på den stereobuss där du kanske har samlat ihop XY-mickarna? En mjuk komprimering, som några är inne på ovan. Då kan du lyfta upp helheten i trummorna utan att det behöver påverka soundet så mycket. 

    Beroende på vad det är du vill lyfta fram i trummorna kan du ju dessutom jobba med EQ på XY-bussen - t.ex. få ner cymbalerna lite jämfört med annat genom att dra ner höga frekvenser med ett försiktigt hyllfilter (shelving high).

    Ok, ska testa! Har du förslag på nån bra kompressor som passar för detta, helst inom Waves-pluggarna?

  4. 18 minuter sedan, Casperfren säger:

    Som ljudhanterare får man lyssna och avgöra. De låter lite olika, ett bra sätt att tänka är att man höjer rms:en med limiter. Jag skulle inte vara rädd för att bara göra som du gjort, pressa ihop det med en limiter, tycker l2 nog låter mjukt och fint ofta. Sedan finns det kompressorer som plattar till ljud på ett väldigt bra sätt, tex sonnox kompressor och fabfilters compressor skulle nog passa bra till denna genren.

    Jag gissar att jag skulle satt en l2 på trumsettet tills det låter rimligt dynamiskt, som att man vill att det ska vara inspelat egentligen, sedan en l2a paralellt som har kanske 13 db gainreduction, och blanda in så du får lite go "sås"

    Tack för tipset. Jag skapar alltså en buss till med en L2:a och ställer in den med lägre threshold så att den jobbar hårdare/kapar mer? Är det så du menar med gain reduction? Och sen blendar ihop bussarna.

  5. Tack för era svar!

    Inser att det inte bara är att trycka igång pluggen - jag får laborera lite med volymåkning också:)

    De limiterpluggar jag har i mitt Waves-paket är L1, L2, L3 Multimaximizer, L3 Ultramaximizer, L3-LL Ultra, L3-LL Multi och L316. De senare är väl utvecklingar av L1 då de är försedda med fler features. Men vilken av dessa skulle ni jobba med? När man googlar på dem så säger folk att de "låter" olika. Dock ingen samstämmig syn på vilken som är bäst. Vad säger ni, vilken av dem skulle ni jobbat med?

    Har även Limiter No6 (Vladislav Goncharov),  LoudMax (Thomas Mundt) - dessa har jag aldrig testat. Sen en som heter Transient (Audio Assault) som kallas "transient shaper" men det kanske inte är nåt jag har nytta av här - eller är det nåt i stil med "soft clipping control"?

    Finns det någon annan gratis limiter plugg som är bra?

     

  6. Ska mixa en inspelning med en jazzkvartett. Inspelningen låter skitbra. Liveinspelat i ett bra rum och trummorna mickade med x/y-par ovanför och en mik snett framför baskaggen. Det låter grymt bra så jag behöver knappt göra nåt med eq. Men musiken är ibland väldigt gles och trummorna spelar väldigt svagt och jag skulle vilja att de svagaste partierna blir starkare i förhållande till de starka transienterna, helt enkelt få mindre dynamik. Jag har testat med Waves L3-LL Multi, som ju egentligen är en mastringsplugg, en multibands limiter. Den funkar som jag vill; höjer upp de svaga delarna och dämpar de allra starkaste ljuden. Jag kan reglera hur mycket den ska dra ner dynamiken med hur jag ställer Threshold och Output. Min fråga är nu, är det "rätt" att använda L3-LL på trumbussen? Jag tycker den låter bra, men gör den nåt "olämpligt" med ljudet och finns det andra liknande pluggar som är mer lämpade för kanaler och bussar?

  7. Spelar in med x/y-mickar ovanför trumset. På några ställen tar trummisen i rejält och då peakar det på runt -2. Jag spelar in på två kanaler med panoreringen i mitten och sen vid lyssning när jag pannar ut max L och R så blir signalen starkare och på samma ställe hoppar det upp aningen över 0. Hur kommer det sig?

  8. Sitter med lite låtar och ska sätta samman en DDP.

    Vad är normen för hur lång tystnad det ska vara på wave-filen innan audio startar (förutsatt att man placerar track start märket vid filens start)? Har läst allt mellan 100mS - 500mS sek.

    Detta är väl för att vissa tidiga CD-spelare behövde tid att hitta ljudet när man hoppar fram till nästa track? Men är det fortfarande ett problem?

    Sen har jag också sett att det ska vara ett 2 sek gap innan första track (alltså första låtens startpunkt). Är det också nåt som gällde förr eller ska man lägga till det? Ser inte nåt i mitt editing-program om det (Triumph 2.5.9)

    EDIT: Ser nu på PQ-sheet att det läggs till 00:02 som "pre gap" före första tracket.

  9. Vad som SKULLE kunna hända är att den negativa sidan slår över om CD'n är positiv, men en offset på inte ens en tiondels promille av filen brukar varesig göra till eller ifrån ifråga om att ta bort den eller volymmässigt generellt. Sen vet jag ju inte hur dina filer ser ut alls, men ibland kan sensorn för att känna av DC luras av hur vågformer ser ut, exempelvis fyrkanter man tappar från industriella oscillatorer och pulsgeneratorer för elektronik är oftast enbart positiva/negativa, men även naturliga ljud kan slå över åt något håll som kan lura sensorn.

    Dock, när man faktiskt har en fet DC, så brukar resultatet av kort process av fanskapet mer betyda högre headroom. Särskilt som CD enligt min erfarenhet i princip alltid är positiv, och de flesta icke fasvända akustiska filer brukar ha mest övervikt åt det positiva hållet.

    Vad mixar du i för program?

    Jag kör i Logic. Och använder programmets Sample editor när jag kollar DC offset.

  10. Om du har DC offset från början och tar bort det får du ingen nivåhöjning automatiskt. Jag tror du ska kolla någon tutorial om grunderna med bilder och analys av olika vågformer, så du förstår vad det är frågan om och kan vara lite tryggare i dina val.

    Ok, låter bra. Det var av en "expert" på sånt här jag fick infon om att nivån kunde öka. Var hade han fått det ifrån?

  11. Håller på med ett projekt där jag har 0% DC offset på mixfilerna. När jag mastrat blir det mellan 0,001 och 0,004% DC offset på filerna. Lästa nånstans att nivån kan höjas lite när man tar bort DC offset. Vill helst inte att nivån ska puttas upp eftersom jag ligger på -0,3dB redan.

    Min fråga är egentligen två: 

    1) Höjs nivån när man kör "remove DC offset"? I så fall hur mycket brukar det vara?

    2) Spelar så pass låga DC-nivåer nån roll i praktiken? Finns risk för knäppar vid start etc, eller ska det till högre DC-nivåer då?

×
×
  • Skapa ny...