Jump to content
Annons

pettsson

Medlem
  • Antal inlägg

    8
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Såklart bra idé. Du har ingen länk till någon bra sida måntro? Eller är det wikipedia som gäller?
  2. Hej på er! Jag har eventuellt ett problem med mitt liverum i min studio som jag håller på att bygga, upplever att det är väldigt mycket lågbas i rummet. Funderar på att lösa detta med hjälp av panelabsorbent och skulle hjälp med att veta vart dessa ska sitta för att göra effekt. När jag stampar i golvet så hör man massor av lågbas. Jag testade att slå på en bastrumma medan jag höll i den utan någon kontakt med golvet, och även då uppkom en hel del lågbas. Så jag antar att det är i rummet som det finns mycket bas, och inte bara i golvet. Jag har markerat på en utav bilderna vart i rummet jag upplever basen som värst. Jag har alltså då gått runt i rummet och stampat och upplever att det hörs mest bas i det markerade området. Jag börjar med att förklara hur liverummet är uppbyggd och vad väggar och golv består av. Finns bilder på detta nedanför. Huset som studion byggs i är ett gammalt tegelhus med väldigt rejäla väggar. ——— GOLV: Golvet består av ett spontat trägolv på reglar cc60. Det är sågspån ända upp till sponten. Trots att sponten är 3-4 cm tjock och cc60 på reglar så sviktade golvet väldigt mycket. Jag la därför på ett lager golvspån som jag skruvade och limmade, detta gjorde golvet styvare. Basen minskade EN DEL när jag stampade på golvet, men försvann inte helt. VÄGGAR: Liverummet är omringat av tjocka tegelväggar. Antar att det är detta som är problemet eftersom tegel inte släpper ut ljudvåger så lätt? Jag har satt upp hörnabsorbenter och vanliga absorbenter. TAK: Jag är inte helt säker på hur taket är uppbyggt. Men det är iallafall ett tunt lager masonit först och sedan ett hårdare tak, gissar på trä, och sedan ett yttertak. Det är inget rum ovanför liverummet. Jag har även i taket satt upp viss akustikförbättring. ——— Jag tycker för övrigt att det är bra akustik i rummet efter de förbättringar jag har gjort med absorbenter och diffusorer. Det är alltså bara basen som jag har problem med, eftersom jag tror att det kan bli problem att spela in instrument som framhäver bas. Så egentligen det jag undrar är hur man får reda på vart i rummet en basvåg står (vilken vägg man ska sätta panelabsorbenten) för att kunna minimera denna med panelabsorbent. Jag kommer få mäta med mikrofon vilken hz det är som spökar, men gissar på att det är runt 50-60hz. Eller finns det nåt bättre sätt att få bort lågbas i ett rum med tjocka hårda väggar förutom hörnabsorbenter? Jätte tacksam för allt i hjälpande väg!
  3. Jag kommer förhoppningsvis boka in ett möte med en akustikrådgivare nästa vecka, så får han bedöma om hur mycket akustikjobb man måste lägga ner. Tills dess har jag funderat lite på hur man ska lägga upp kontrollrummet. Det är ju dessvärre fyrkantigt och med 2 st dörrar... Här kommer en dålig bild på ett förslag till vilken vägg man kan ha monitorerna åt.
  4. Nä jag tror inte jag kommer ha så stora krav på det, vilket är gött. Så då kanske det räcker att sätta absorbenter direkt på väggen? Ska förhoppningsvis dit idag igen och kolla lite.
  5. Tack för svar! Denna lokal är inte i något lägenhetshus, så jag behöver inte vara jätte rädd för att ljus ska spridas utåt. Jag är mer rädd för ingående ljud. Sprider alltså tjocka murade/gjutna väggar ljud lätt? Ja har en fundering på om man skulle köra kontrollrummet ovanför loungen/entrén. Hur skulle man då designa det? Jag kommer ju få göra något slags fönster så jag kan se vad som händer i liverummet, men problemet är ju dörren som är i mitten av väggen in till liverummet, då kan man ju inte få något stort rektangulärt fönster eftersom dörren splittar det.
  6. Ja, det är nog en bra idé som ni säger! Det enda som jag grubblar på är då om liverummet blir för litet med 4*4,5. Jag är intresserad av att ha möjligheten till ha 2 st som filmar med handkameror samtidigt när ett helt band spelar in för att även göra en videoproduktion av sessionen, och då blir det ju en hel del folk samtidigt i rummet... Jag vet inte, det kanske skulle gå. Känner att jag måste åka dit igen och skissa igen. Tror ni att jag måste bygga nya väggar i kontrollrummet och liverummet, eller kan man sätta absorbenter/diffusorer direkt på nuvarande väggar?
  7. @Paccazzo Tack för feedback! Ja, jag kände på mig att det skulle bli litet. 1.4*1.10 funkar ju såklart inte, såvida det inte är ett väldigt litet band 😉 hahah. Tror du att det skulle vara någon idé att slå ut väggen mellan de två små rummen och göra det till ett kontrollrum? @Badertheinvader Jag har också funderat i dom banorna! Men skulle det räcka med ett liverum som är 4*4,5 meter?
  8. Hej! Jag har fått tag på en lokal som jag är intresserad över att göra om till studio. Jag har drivit en hemmastudio i några år så jag har kunskap om studioinspelning och teknik, men har dåligt med kunskap om studioakustik och studiobygge, det är därför jag tänkte rådfråga er duktiga på forumet 🙂 Jag ville kolla med er om ni tycker det är värt det och om ni tror att lokalen är lämpad till en studio. Jag vill att det ska bli en proffsig studio, men självklart inte samma klass som en super-pro-high end-studio ala Bohus tex. Det är ju så klart svårt för er att veta hur mycket man måste jobba med lokalen för att den ska låta bra när ni inte har besökt den, men om ni utgår ifrån att lokalen är helt fri från dämpning och att det är rätt så livligt ljud där i, hur mycket jobb skulle ni uppskatta att man måste lägga ner för att få den att låta bra? Jag bifogar här en ritning på lokalen där jag bara har gjort förslag på hur man kan lägga upp de olika rummen etc. Ritning stämmer inte exakt med måtten, men måtten skall stämma:
 Jag har bara varit inne i lokalen en snabbis. Väggar: Som ni ser så är de blåstreckmarkerade väggarna murade väggar ca 40 cm tjocka och utgör de mesta väggarna av lokalen. Jag antar att detta är bra eftersom så tjocka och tunga väggar håller ute ljud från utsidan? Som ni ser på ritningen så hade jag tänkt att ta bort den ena murade väggen som skiljer de två övre rummen så att man får ett stort liverum. Är det ett superstort projekt att ta bort en murad vägg? Fönster i murad vägg: Om vi utgår att jag tar bort den väggen jag pratade om så sitter det alltså två stycken fönster i den övre långa väggen. Dessa är gamla dåliga fönster. När jag stod i lokalen så blev jag överaskad över hur lite uteljud som läckte in. Och jag tror att det ljud som läckte in mestadels kom ifrån de två fönstren. Så jag måste byta dessa till fönster som in läcker in ljud. Golv: Golvträ. Vet inte vad underlaget består av. Tak: Takhöjd, 2,8m funkar det? Kommer ej ihåg vad taket består av. Kontrollrum: 
Funkar det att köra ett sådant litet rum till kontrollrum? Jag kör ju ingen stor analog mixer, utan kör preamps i rack bara. Så det som skulle vara i kontrollrummet är, monitorer, skärm, rack, stol etc.. Inget fönster i detta rum. Iso-box:
 Detta lilla rum hade jag tänkt att totaldämpa och köra som iso-box/sångbås. Det är ett litet fönser längst upp som släpper in lite ljus, vilket kan vara skönt när man lägger sång kanse så att man får lite energi? --- Funderingar: 1: Som sagt, tror ni att det är värt att dra igång detta projekt. Jag har inte börjar hyra lokalen än, vill kolla om det är en bra idé och höra era tankar om det först. 2: Hur mycket jobb med att akustikdämpning osv tror ni man måste lägga ner? Om detta blir av så kommer det att spelas in mycket trummor i lokalen. Jag avskyr studio-liverum som är totaldämpade och där det inte finns något liv. Så jag skulle tycka det var nice att ha ett liverum som inte är helt dött av dämpning. Men såklart måste det ju låta bra. Jag kommer bygga mina egna absorbentorer osv. 3: Dämpning. Är det möjligt att sätta dämpning direkt på de murade väggarna, eller måste man bygga ett "rum-i-rum"? Tack så mycket på förhand!

×
×
  • Skapa ny...