Jump to content
Annons

Natalie

Medlem
  • Antal inlägg

    4
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Natalie

  1. Kul! Välkommen till klubben! Vi är många här som lever och andas musik. Bra råd från föregående talare. Själv har jag gjort/producerat musik sedan jag var 15, har hållit på till-och-från och varit semi-seriös rätt länge, men blivit superseriös de senaste 5-7 åren. (Är idag 36. Huga!)

    Om jag visste allt jag visste idag skulle jag nog gjort en hel del annorlunda, men samtidigt är det först nu som jag börjar förstå de gamla utslitna klyschorna att "aldrig ge upp" och att "jobba hårt". Om jag fick några råd till en yngre version av mig själv skulle det vara:

    1. Hitta ett sätt att fungera med både vardag, jobb/skola och musik. Trägen vinner, så man kan inte förvänta sig att "snart kommer jag leva på musik/som artist", utan det är snarare uthålligheten/envisheten som skiljer dig från genomsnittet. Tänk: en dåres envishet... and then some.

    2. Ge inte upp. Ge. Inte. Upp. GE... INTE... UPP. Jag har haft många musikkompisar som i 25-30års-åldern skaffat fru och barn och lagt musiken på hyllan. Så fort du ger upp är det kört. Självklart kan man alltid återuppta musiken, men risken är stor att det bara blir en hobby och inget mer.

    Det är först nu, under de senaste 5 åren som jag faktiskt utvecklats riktigt ordentligt. Kanske för att jag slitit som tusan med både ljudbild, mixning och produktion, och det är först nu som jag känner att jag börjar närma mig professionell standard, även om det är en bit kvar. (Just nu producerar och mixar jag åt lite olika människor som alla väldigt gärna vill jobba med mig, så något måste jag lärt mig. ☺️)

    3. Det finns inga genvägar. Inga. Genvägar. Alls.: Vill du komponera? Ja då behöver du lära dig ett musikprogram. Som tidigare skribent: Skaffa billiga saker och testa om det är någonting för dig. Var beredd på att tappa tålamodet X antal gånger. Jag vet inte hur många gånger jag skrikit och sprungit ut från studion för att någonting inte fungerar - för att några timmar/dagar senare komma tillbaka och jobba vidare. Som sagt: Ge. Inte. Upp.

    4. Precis som föregående talare säger: Ha roligt med musiken. Det är då du blir bra, det är då du kan hålla på i timtal, dagar, veckor månader och år och verkligen nörda-in sig och bli tokbra - samtidigt som du har kul. Se det inte som ett mål som måste nås, utan som en upptäcksresa. Desto mer tid du investerar, desto roligare blir det.

    Jag var själv inne i en period där jag bara ville bli klar med de låtar jag höll på med, men då försvinner glädjen rätt snabbt. Visst, det är inte varje dag jag skrattar ihjäl mig i studion, men på det hela taget trivs jag där jag är och ångrar inte att jag håller på med musik så mycket som jag gör. Som sagt, trägen vinner.

    5. Öva, öva och öva. Det låter banalt, men kom ihåg, DU måste kunna leverera någonting till bordet om du ska jobba i ett projekt - precis som vilket jobb som helst. Antingen som kompositör, producent, sångare, gitarrist eller ja... vad som helst. Detta betyder att du måste bli bra på någonting, vilket kräver år av övning och envishet. (Gå kurs som föregående föreslår?) Desto bättre du blir, desto större utbud och valmöjligheter har du. Åter igen. Ge inte upp, finns inga genvägar, öva och har roligt. 🥰

    Tack så mycket för svaret och alla tips! Jag ska gå sånglektioner, kolla upp lite olika ställen att hålla på med musiken utanför mitt sovrum och fortsätta läsa om hur jag använder garageband. Måste öva på mitt tålamod, men det ska nog gå, haha. Tack igen! 🙂

    Tjena Natalie. Är du från Malmö kanske? Isf hade jag kunnat dela med mig min kunskap om musikproduktion. Ha det bra! // Dan

    Tyvärr är jag inte det, jag bor i Stockholmstrakterna! Det hade varit supersnällt annars!

  2. K9 skriver många goda råd.

    Ett sätt är att hitta någon att att samarbeta med, ett annat är att göra det själv. Vi som är här har nog i många fall gjort det själva, även om vi också samarbetat med andra så har det inte varit det som krävdes för att det skulle bli något.

    Så börja där. Vill du kunna göra det själv, eller spelar det mindre roll?

    För tekniken kan ta up en hel del energi. Speciellt i början.

    Om du vill börja på egen hand, så är det bra att få lite koll på ljudteknik och inspelning. Du nämner att du har Garageband vilket i sin tur betyder att du har en Mac. Jag bor själv nära en Apple Store. Där vet jag att de har kurser i deras program, bl a Garageband. Det kanske är en början?

    Kanske det finns lokala föreningar eller studiecirklar, typ, Studiefrämjandet som har denna av kurser?

    En annan variant är kanske att gå med i ett band? Eller starta ett? Då kan man kanske hjälpas åt?

    Lycka till så länge.

    Mitt mål är inte riktigt att göra allt själv då det är själva låtskrivandet och annat som jag fallit för och är mest intresserad av. Jag har tänkt att det lättaste sättet att komma igång/alternativt bli upptäckt/kunna lägga upp material på tex soundcloud, är ju att skapa själv. Kan dock tänka mig att jag skulle kunna älska att göra musiken själv om jag lärde mig det.

    Ska kolla in studiefrämjandet, såg att det finns inriktning i musik. Tusen tack för svaret!

  3. Tycker att du ska testa dig fram och leka med idéer som är musikrelaterade för att hitta din egna musikaliska väg. Samtidigt så är det ju bra att träffa andra som sysslar med musik på olika sätt för att få infallsvinklar man själv hade missat annars. Våga fråga och våga testa olika uttryck och genres.

    Försök att lyssna aktivt på den musiken och de artister du gillar för att försöka förstå varför du gillar musiken de gör. Ofta kan det ligga en massa saker som man inte är medveten om som gör att den där lilla musiksnutten man inte kan sluta nynna på faktiskt låter så bra som den gör. Kan bero på någon effekt på sången eller i mixen. Kan vara att orden som sjungs i vissa strofer helt enkelt låter bra även om man bara säger dem. Självklart så finns det otroligt många fler skäl till att det låter bra med. Det behöver inte kosta så mycket att komma igång med enkel utrustning. Har du talang så är det mera värt än en massa prylar man inte har riktig användning av om man saknar talangen.

    Ska du köpa något som hjälper dig att komma igång så behöver det inte alls vara dyrt. Har du en dator nu så finns det ju billiga ljudkort och mickar som du kan köpa när du har råd. Ofta när man börjar med att spela in så köper man mera problem om man köper ljudkort och mickar som är så känsliga att man tar upp allt som händer i hela huset där man bor. Bättre att börja med att hitta en billig lösning som passar just dig, än att lägga en massa pengar på fin utrustning som man inte har nytta av alls. Så när det kommer till utrustning så är det nog en enkel mick, ett enkelt ljudkort och några hyfsade hörlurar som är allt du behöver.

    Ett tips kan vara att söka information om arrangemang av låtar med. Finns en gammal bok som heter Arrboken som kan vara intressant än idag. Borde gå att hitta begagnat eller att låna på ett bibliotek med.

    Sånglektioner kan vara en bra idé med.

    Men testa dig fram ett tag och ha kul med musiken. Försök att lära dig medans du håller på med musiken för att det är roligt. Mycket av det som förändrat musiken genom åren är det ju misstag och slumpen som ligger bakom.

    Hej och tack så mycket att du svarade!

    Jag tror jag har ett 'allt eller inget' tänk när det kommer till detta, vilket förmodligen beror på att jag inte riktigt vetat hur jag ska gå till väga. När det kommer till musik jag tycker om så är det väldigt mycket, tillexempel BORNS album Dopamine, och det är mycket jag kan nämna att jag tycker om med hans musik. Jag tycker också om Broods, men även sånt som är populärt idag, som viss tropical-house. Jag älskar låten running out med Matoma och Astrid S, och så många andra.

    Jag funderar på att börja med att köpa sånglektioner, och leta runt efter mic och ljudkort isåfall. Jag har ett piano som jag kan koppla in i datorn för att använda, vilket har hjälpt. Ska även försöka komma på hur jag kan träffa folk som är musikintresserade, tack så mycket för tipsen!

  4. Sen jag var liten har mitt största intresse varit musik och det är det jag vill jobba med. Jag älskar att skriva låtar och är väldigt intresserad av musikproduktion (inte provat på det ännu), och största drömmen är nog att bli artist trots att jag aldrig sagt det högt. Jag skulle inte säga att min röst är särskilt speciell men jag har väl potential och vill ta sånglektioner för att förbättra mig, men jag har fastnat där.

    Jag vet inte hur jag ska gå tillväga då jag är 18 år och inte har ekonomin till att köpa massor av saker för att kunna göra detta på egen hand. Jag kan spela piano och gitarr, och har GarageBand där jag försökt att göra demos men inte lyckats då jag inte riktigt vet hur man gör, men jag är säker på att jag skulle kunna ha riktigt roligt med det om jag visste hur, då jag har mycket idéer i huvudet.

    Jag antar att min fråga är vad en person i min plats bör göra? Jag vill alltså få ut mina idéer på något sätt och få ihop åtminstone en av de låtar jag skrivit. Kan man sätta sig ner med en låtskrivare på något sätt? Jag vet inte riktigt vart jag ska börja.

×
×
  • Skapa ny...