Jump to content
Annons

PlutonB

Medlem
  • Antal inlägg

    3
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Tack för svar från er bägge! Känslan man fått att svaren på frågor i detta ämne är på temat "det beror på" kanske inte är helt fel. 😄 Tilläggas ska att det inte är en proffs-studio jag ska fixa till, utan en enklare hemmalya. Med nästan samma mått som Zeds hade i början av tråden. Hans resultat såg helt OK ut i mina ögon också, så jag ska nog se till att börja bygga istället för att navelskåda materialvalet till en tänkt perfektion, som ändå troligen inte kommer att märkas så mycket av.
  2. Tack för ditt svar! Både du och Wellness verkar verkligen veta vad ni pratar om när man läser andra trådar (och din pdf är kanon btw). Därför blir jag ändå lite nyfiken varför ni landar i olika rekommendationer vad gäller val av isoleringsmaterial? I denna tråden skriver ju Wellness att man lika gärna kan använda vanliga stenullsplattor till allt, medan du förordar glasull till allt och helst Pianoskiva. Jag menar absolut inte att en av er måste ha "rätt" och den andra "fel", utan jag gissar att ni bara resonerar från olika utgångspunkter. Hade varit intressant att få detta utmejslat lite mer, dvs vad som gör att ni landar i olika rekommendationer?
  3. Hej, hej! Nyreggat mig för att kunna väcka liv i denna gamla tråd.. Anledningen är att jag efter timmavis av läsande inför absorbentbygge, där jag tuggat om samma trådar gång på gång i ändlösa cirklar, landade i samma upplägg och frågor som Zed förtjänstfullt redovisar i första inlägget. Så när jag snubblade över denna tråden igen för femtioelfte iterationen och insåg att mina summerade tankar faktiskt redan fanns formulerade någonstans kände jag att jag var tvungen att haka på med en uppföljande fråga, innan jag börjar bygga. Har fastnat på val av isolering (som man väl eg ska skita i att ta så hårt på, men vi kör ändå). Wellness svar känns befriande enkelt. Dvs att använda vanlig stenull regelskiva 25 - 30 kg / m3 till samtliga konstruktioner 🙂 Efter läsandet kors och tvärs kom jag fram till i stort sett samma optimala upplägg som Zed, dvs: - Superchunks av lättviktsmaterial (vanlig väggisoleringsskiva, exv stenull runt 25 kg/m3) - Ev snedställda hörnabsorbenter i rejält mycket tyngre material (typ markskivor) - Bredbandsabsorbenter till första reflektioner någonstans däremellan (runt 35 kg/m3 för glasull och ca 70 kg/m3 för stenull). - Absorbenterna kommer troligen bli 10cm tjocka och 10 cm ut från vägg, superchunkarna så feta det går typ. I bygg-pdf:en här på forumet rekommenderas Isover Piano till allt, och den får väl anses ligga i mellankategorin vad gäller densitet. Men det funkar alltså i stort sett lika bra att köra stenull 25 kg/m3 till allt? Är det något uppenbart man missar med att köra den enkla linjen, som är bra att veta om?
×
×
  • Skapa ny...