Jump to content

JohnTheMan

Medlem
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Reputation

0 Neutralt
  1. Halloj! Efter mycket letande är det nu dags för mig att flytta in i en ny studiolokal. Tänkte lägga upp mina planer för akustikbehandlingen och bolla dem med alla kunniga på detta fina forum! 🙂 Lokalen består av 10 kvm kontrollrum + 20 kvm liverum. Det har varit kontor innan. Ljudet ut är inget problem, ingen kommer att störas. Taket består utav akustikplattor, med en luftspalt över (vet inte hur stort just nu, kan mäta). Alla absorbenter tänkte jag bygga själv! Bifogar en ritning / plan för akustikbehandlingen och lite bilder på lokalen. Tänkte använda mig av http://www.beijerbyg...kiva-piano-c600 för behandlingen Är lite osäker på hur jag ska behandla liverumet. Som ni ser på ritningen tänkte jag göra en hörna mer behandlat än resten av rummet, för att typ spela in sång vid. Och ev kanske också bygga absorbenter på hjul som man kan rulla runt på. Hur tänker ni kring det? En tanke jag har spontant också är fönstrena. Dels för ljud utanför som läcker in, och så känns de rätt dåliga rent ljudmässigt (speciellt framför mixplats). Min idé är att helt enkelt stoppa in glasull mot fönstret och skruva upp en plywoodskiva utanpå, och försöka få det så lufttätt som möjligt. Bifogar en bild på hur ett av fönstrena ser ut. Kontrollrum Liverum Lite funderingar. 1. Vad är egentligen bäst för basfällorna? Att bygga typ superchunks som detta typ http://www.radford.e...es/DSC03255.jpg Eller fristående basfällor en bit ut från hörnet med luft mot väggen. Båda två varianterna hade jag tänkt skulle gå från golv till tak. Hur tjocka borde de vara? (jag misstänker att svaret är, så tjocka som möjligt) 2. Det är en dörr emellan liverummet och kontrollrummet, som det läcker in rätt mycket ljud genom. Har ni något förslag på hur man kan isolera emellan så bra som möjligt? Typ sätta fast någon form av skiva med glassull på kanterna framför dörren. Som täpper igen luftspringorna runt dörren. 3. Räcker det med 46cm breda bredbandsarborbenter vid första reflektionspunkterna? Eller behöver de vara bredare? De glasullsskivor jag tänkte köpa är just 46cm. Det känns ju skönt att bara kunna sätta in två stycken skivor och göra en ram. Utan att behöva dela skivor och hålla på. 4. Tjänar jag någonting på att diffusera i antingen liverummet eller kontrollrummet? Eller är rummen så pass små att det inte funkar ändå? 5. Hur pass bra är det med akustikplattor i taket? Tjänar jag något på att slänga upp lite stenull över plattorna på vissa ställen. Eller gör det ingen skillnad alls? Vet att det att det antagligen inte kommer gå att få SUPER MEGA ULTRA PERFEKT ljud där inne. Men tänker att jag gör det bästa med det jag kan och har! Tack så mycket för att ni läser och bryr er, har lärt mig så otroligt mycket om akustik här på forumet! 🙂 Ha de!
  2. Tack för bra svar allihopa! Alltid bra att få lite mer kött på benen när det gäller sånt här. Nu ska det spelas in med massa preamps!
  3. Tack för alla svar! Om man ändrar gainen på rattarna så ändras gainen på line in också. Såhär står det i manualen: ANALOGUE INPUTS • Mic: 8 x XLR on front panel • Mic Gain: +13dB to + 60dB • Line 1-8: 2 x 1/4” TRS Jack (front panel) • Line 1-8 Gain: -10dB to +36dB <---- • Instrument: As above, switched to Instrument (inputs 1 & 2 only) • Instrument Gain: +13dB to +60dB Vilket visar att man kan ändra gainen på line in. Betyder det här att line in går igenom en preamp? Men det kanske ändå inte spelar någon roll?
  4. Hej alla studiovänner! Har en liten fundering jag skulle vilja ha hjälp med. Har börjat leka runt lite grann med olika preamps i min inspelning. Och har fått låna Studio Projekts VTB1 (http://www.thomann.d...ojects_vtb1.htm) av en polare. Det jag funderar lite över är hur man kopplar ihop det hela på bästa sätt. Jag har en focusrite saffire pro 10i/o (http://d3se566zfvnmh...de-english0.pdf) som interface. Som jag förstår det är den enda ingången utan inbyggd preamp den digitala S/PDIF. Så det jag undrar är. Går det bra att koppla in den externa preampen till en lineingång? Blir det "kaka på kaka", och tar bort hela funktionen. Eller funkar det att ha gainen på 0 på ljudkortet och sen brassa på med gain på preampen? Om inte, har ni något bra förlag på en väldigt simpel AD omvandlare? Så att jag kan ta min "line out" från preampen in i "S/PDIF" på ljudkortet. Eller kommer det bara bli dåligt med en billig extern DA omvandlare. Finns det ljudkort som har både ingångar med och utan preamps? Eller att man kan "koppla runt" de inbyggda preampsen. Ha de gott! //John
×
×
  • Create New...