Jump to content
Annons

Fanti

Medlem
  • Antal inlägg

    91
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Fanti

  1. 12 timmar sedan, Guitar Nilsson säger:

    Jag tror du tänker lite fel, eller tvärtom ang läck. Det brukar läcka mer sångljud ner till gitarrmicken än gitarrljud upp till sångmicken, för mig i alla fall. Men när jag använt en mick med dubbla membran och kört den i figure 8 framför gitarren och haft den "döva" sidan riktad upp mot munnen har man nästan inte kunnat höra nån sång alls i gitarrmickens spår.

    Jag tror inte att en ak gitarrs ljud läcker in störande mycket i sångmicken, om du inte har den väldigt långt bort.

    Ibland tycker jag det är mycket lättare att få rätt takt o feeling på en låt om jag spelar gitarr o sjunger samtidigt. Man kan göra så, sen spelar man in bara gitarren med samma spelsätt, fast bättre ändå på ett nytt spår. O sen sjunger man en gång till det nya spåret, då kan både ljud o framförande bli lite bättre ändå än den första tagningen.

    Ibland om jag gjort sångpålägg till rockiga låtar har jag hängt på mig elgitarren o härjat lite med den utan att ha den ikopplad. Då har det känts lite mer live. 😉 

    Okej, så du menar att jag skulle kunna använda två kondensator mikrofoner utan att stöta på några större problem? 🙂

    Och tack för inspelningstipset! 

  2. 2 minuter sedan, pme säger:

    SM57 saknar inbyggt puff filter. Shure Beta58 är en bra dynamisk för sång och går att använda till annat och den går väl in i budgeten.  Har man inte bra akustik så är en dynamisk ett mycket bra alternativ.

    Tack, ska spana in Beta58! 🙂

    Man skulle ju kunna sätta ett externt filter framför micken. Men då kanske man inte uppnår samma effekt 😲?

     

  3. Hej!

    För X antal år sedan köpte jag min första mikrofon, en AT2020, som jag kör genom ett externt ljudkort från M-audio. Det har funkat mycket bra men nu känner jag att det är dags att komplettera med en andra mikrofon. Anledningen till att jag vill skaffa en till mikrofon är för att jag spelar in akustisk gitarr och sång samtidigt samt för att kunna spela in och mixa dessa på två separata kanaler. Bor i en studentlägenhet på 22 kvm och har inte så stora möjligheter till att ljudanpassa rummet så... 

    Jag har funderat på om en dynamisk mikrofon hade varit att föredra framför en (till) kondensator mikrofon. Jag hade tänkt att ha min AT2020 till gitarren och en dynamisk till sång för att minimera att "sång-micken" plockar upp för mycket av gitarren. Låter det som ett sunt resonemang? 

    Har kikat lite på SM57 från Shure men har läst mig till att den kanske inte är optimal till sång(?).

    Min budget är 1000-1500kr men skulle kunna sträcka mig till 2000 kr om man får en mycket bättre mick för pengarna.

    Vad tror ni, en till kondensator eller en dynamisk. Några tips? 🙂

    Tack på förhand!

     

  4. Ska du spela in gitarr och sång samtidigt vore det bra med två mickar.

    Anade det, men det är möjligt att spela in två olika spår utan något vidare krångel då alltså? Har tillgång till Cubase som jag troligtvis kommer att använda.

    Kan miccen till guran vara en kondensator mikrofon också eller bör man ha någon annan typ?

    Edit: Det går inte att plugga in gitarren med vanliga sladden och spela in den genom vanlig input?

  5. Hejsan ! 🙂

    Har sökt runt här på forumet och fått en del klarhet i hur allt fungerar men nu när jag ska köpa finns det fortfarande några frågetecken som jag skulle vilja reda ut.

    Som topic lyder ska jag alltså köpa lite inspelnings utrustning för hemmabruk och ev. Lägga upp lite låtar på soundcloud. Behöver alltså inte ha top of the line men vill ändå ha så prisvärt som möjligt. Min budget som jag har tänkt mig är 2000 kr för mic+ljudkort/mixer/preamp. Hade varit schysst om jag kunde få lite tips på grejerna jag söker efter då jag själv inte har så bra koll 🙂

    Sedan till en annan grej, vad är att föredra om man ska spela in med PC. Köra miccen genom ett externt ljudkort och sen in i datorn, miccen genom en mixer till datorn eller genom en preamp till datorn . För det skulle väl fungera med alla alternativen? Rätta mig om jag har fel.

    Jag kommer att spela in sång och akustisk gitarr, jag tycker att det känns lättare att spela in det samtidigt. Vore det bra med två mikrofoner då? Med tanke på att jag vill kunna mixa låtarna sen så hade det ju varit bra om sång och gitarr kom på olika spår , eller hur gör man ?

    Hoppas att någon snäll människa där ute kan hjälpa mig med mina så kallade problem.

    Tack på förhand! 🙂

  6. Då är det inte mastering han har gjort, utan mixning.

    Om det handlar om mastering, så är det bara en stereofil i 24-bits upplösning du skickar - efter att du har gjort det absolut bästa du någonsin kan klara av att göra med mixen.

    Okej, tack 🙂 Hur vet man egentligen att man har en bra mix?
  7. Ta alla spår, panorera dom och ställ volymer. Nu har du mixat och skickar iväg det. Mastraren lyssnar: oj, för mycket bas, skär lite bas och komprimerar sönder skiten. Nu är det mastrat.

    Man skickar bara en fil till mastraren, detvillsäga mixen.

    Okej, för en kille skulle mastra åt mig en gång och då ville han att jag skulle skicka varje spår för sig, utan EQ, kompressor osv. Sedan när jag fick tillbaka den så var det bara en fil, en klar låt. Dock utan mina automatiseringar och filter som jag räknat med att få med. Jag antar att ha mixade med. Så vad är det egentligen h*n som ska mastra låten vill ha? Är det bara mixen (en fil) som behövs? :S
  8. Tjenare!

    Min födelsedag närmar sig med storm steg och jag tänkte på om det finns någon rolig hårdvara som man kan komplettera "studion" med.

    Har verkligen ingen koll på vad som finns förutom de vanliga sakerna (monitorer, midi-keyboard, lurar, mic).

    Jag kör elektronisk musik och tänker inrikta mig mer åt electro house-hållet.

    Jag har lurar och midi-keyboard. Monitorer vill jag spara ihop själv till då jag vill kunna lägga en del pengar på det.

    Så om det finns något som kanske kan göra produktionen roligare/effektivare/bättre så kan ni väl komma med förslag!

    Tack på förhand! 🙂

  9. Hej!

    Vet att jag gör en hel del trådar här just nu men det är för att jag jobbar med det här dagligen och stöter på olika saker. Har sökt men hittade bara en annat tråd som handlade om mitt dilemma och där hade jag redan gjort alla tips som skrevs +att det var en annan genre.

    Men nu till saken.

    Jo, jag får inget "tryck" i refrängen i min låt. Om man lyssnar på proffsen så får de till ett riktigt drag i sina låtar, har de så mycket mer ljud än mig? Det låter iaf inte som det 😛

    Här har ni låten, refrängen kommer ganska direkt efter introt.

    Vad tror ni det kan vara? Något tips för att få med "tryck"? Vad tyckte ni annars om mixen/låten?

    Undrar även om någon vänlig skäl som skulle vara intresserad av att hjälpa mig med att mastera låten. Behöver inte vara perfekt. Det kanske är det som kan få mer "tryck" i låten? Langa iväg ett PM isf 🙂

    Edit: Tycker ni vocalsen ska vara kvar eller ska jag försöka hitta på något annat mellan refrängerna?

    Tack på förhand!

    *Låten är klar*

    HÄR finns den att lyssna på, den gamla är borttagen

  10. Tjenare!

    Har ni någon aning om hur man gör det lite ljusare synt ljudet som skär sig lite från resten, det vara i ungefär 2 sek.

    2:32 in i låten.

    Är själv inte så bra på sånt här, än...

    Men skulle uppskatta om någon hade en aning! Jag är nämligen ute efter ett liknande ljud.

    Tack på förhand! 🙂

×
×
  • Skapa ny...