Jump to content
Annons

Timmartensson

Medlem
  • Antal inlägg

    48
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Timmartensson

  1. Det där med att delaya vissa av högtalarna i en stor lokal har jag hört nämnas, men vad är det egentligen? Är det för att ljudet ur högtalarna längre från scenen ska komma ur högtalarna samtidigt som ljudet från scenen når fram till dom bakre utrymmena? eller .. hur funkar det?

    Det stämmer! Man förskjuter ljudet som spelas i de bakre högtalarna för att ljudet från högtalarna vid scen skall hinna fram och ligga i fas med ljudet från de bakre högtalarna.

    Enkelt förklarat skulle man kunna säga att du skapar en eko-effekt om du inte delayar de bakre högtalarna. Eftersom att samma ljud spelas upp samtidigt från två olika platser når det dina öron vid olika tidpunkter och det blir grötigt.

    http://audio.tutsplus.com/tutorials/production/how-to-calculate-a-delay-tower/

  2. DPA4099V skulle jag också säga, den är anpassad för fiolupptagning (vanliga 4099 kommer också göra dig förvånad på hur bra det kan låta).

    Jag kan också stå för att ev. rundgångs-problem beror på annat än mikrofonen.

    Thomann's Ovid kan jag inte uttala mig om, men kan du spara ihop mellanskillnaden så tror jag du kommer vara glad åt köpet många år fram!

  3. Jag skulle personligen montera 2st toppar vid scenkant och 2st halvvägs ut i lokalen(på vägg eller i tak) istället för i varje hörn, lägga ett dealy på dem så de ligger i fas och på så vis kunna sänka volymen men bibehålla ett jämt ljudtryck för hela publiken.

    Men det är alltid lite knepigt att yttra sig utan att ha sett lokalen.

  4. Det har vart helt olika beroende på vilken kurs du läser just för stunden. Vissa kurser kräver mer tid av dig då du skall läsa igenom en hel del böcker, i el-läran går man igenom en hel del mindre ekvationer, vilket kan ta lite tid om man inte är så haj på matte. Men oftast har det vart rätt lugnt och man har haft goda deadline-tider på de olika momenten. Jag har inte haft problem att jobba 50-100% vid sidan om studierna.

  5. Standardmikrofonen är en Shure SM58. Sen finns det Kina kopior och andra branschkonkurenter.

    Electrovoice eller Beyer dynamic skulle jag säga ha bra mickar i de billigare kategorierna.

    Om ni bara skall ha sång i PA't så kanske det räcker med att köpa en bättre aktiv låda + mixer för att senare köpa till en.

    Skall ni ut och gigga så är det roligare att kunna plocka med två bra lådor till giget än burkigt Behringer.

    Kolla på HK, BK, dB technoligies och personligen vill jag slå ett slag för Yamahas nya serie DXR.

  6. Jag åker med en mindre dansföreställning som riktar sig mot barn. Modernt.

    3st Dansare och publik om ca 40-75pers. Vi spelar i en hel del folketshus/liknande scenrum om á 10x7m. Jag bygger 4 ljustorn, 2 projar, lite miljöljus och 2+1 högtalare(en för effektljud) och kör allt genom en Mac Mini.

    Nu har vi inga rockkonserter som dunkar på ur högtalarna, men jag gillar dem!

    Kan du inte slänga upp en skiss på rummet? 🙂

  7. Nu gissar jag bara, men förmodligen har dom en något mer komplex uppspelningsenhet en musikspelar-appen i en mobil-telefon 🙂

    Musiken och klicket ligger säkert dessutom uppdelat på en massa kanaler så att ljudteknikerna kan styra exakt vem som ska höra vad och när. I fallet med gitarristen skulle man ju kunna tänka sig att han får klicket när trummisen inte är med, om han nu inte har det hela tiden.

    Sen är det väl även så att man kanske inte köra med backingtracks hela låten, utan att det startas och stängs av vid olika partier. Antingen av någon ljudtekniker eller trummisen.

    Finns förmodligen hur mycket teknik som helst som man som amatörband inte använder eller känner till. Vår förre basisten provspelade t ex en gång för Dark Tranquillity. Han berättade att dom köra _allt_ synkat efter klicktrack, så att t ex gitarristerna inte behöver tänka på att byta ljud när det ska göras, det sköts automatiskt.

    Cruncharn kanske kan berätta lite mer om det här? Eller Demonproducenten? Eller någon annan också för all del, men det är två som verkar ha mycket erfarenhet.

    Jag har sett folk som gör på helt olika sätt när man byggt gästproduktioner.

    Rätt vanligt att en man har någon form av miditrigger, typ Ddrum eller en Roland SPD-S triggar ett DAW med förinspelat material skickar till IEM. Ibland har man lagt ljuden i Drumpaden.

    Vissa produktioner kör med tidskodat ljus, vilket kräver att bandet är på rätt riff vid rätt tidpunkt för att det skall klaffa, och andra tycker att det är skönt att få hjälp att tajta till det. Har tyvärr själv ingen erfarenhet av att bygga upp sådana lösningar.

  8. Har du en dedikerad dator som pallar lite tryck och några ok preamps kan det lira rätt smärtfritt. Jag föredrar själv hårdvarureglar!

    Senario 1:

    Nackdelen är kvällen när du står där och man skall få till ett snabbt byte på DJ's och ena killen/tjejen kommer med egen mixer. DJ'n skickar skithet signal och du har ingen PAD funktion i ljudkortet (Jag spekulerar här)

    Senario 2:

    Du är lite stressad eftersom du både riggar och kör ljudet, missar att sänka en kanal när en killen på scen får för sig att doppa ena micken ner i monitorn vilket resulterar i en duktig rundgång. Med en mixer har du alltid muteknappen lättillgänglig eller masterregeln för att snabbt parera.

    Du står nu med musen och jagar efter rätt regel.

    För övrigt:

    Har du utgångar så det räcker?

  9. Monitormixar är ytterst personliga! Men som grundregel brukar man vilja ha sitt huvudinstrument lite högre än alla andra.

    Trummisar och basister brukar hänga ihop rätt tajt och vill oftast ha mycket av varrandra. Samma sak ofta med gitarrister.

    Sångare är experter på att be om lite av de andra och mycket mer av sig själva. (Rapparna spelar i en helt annan liga!)

    När man kommer in på Inear är det värt att satsa på lite dyrare snäckor (helst formgjutna, men det är som vanligt en kostnadsfråga). Känn sen efter hur många system som behövs. Man kan komma långt på bara två!

    Värt att veta är också att många brukar tappa livefeelingen med IEM och det brukar resultera i att man måste skaffa två ambience mikrofoner för att kunna lägga med publik/slask-ljud från scenkant(ytterligare kostnad)

  10. Eftersom många högtalare inte klarar bastoner så bra så är en minimal dist på kagge och bas ett sätt att skapa lite övertoner som gör att den hörs ut även om dina högtalare inte klarar att spela de lägsta frekvenserna.

    Bra knep för att göra allt lite mer radiovänligt.

  11. Rundgång vid komprimering? Hur mycket make up gain har du då?

    Repar ni med PA't igång?

    Största tabben brukar nämligen vara att att man har högtalrna för långt bak i förhållande till "scenkanten". Så att leadsång micken hamnar framför utljudet. Vilket resulterar i otrevliga rundgångar.

    För sång:

    Sätt ett HP-filter till minst 80hz, det brukar ta bort det bummliga ljudet. Sen beror mycket på mikrofonen och sångaren men i regel kan man höja high någon db för att öka tydligheten i rösten och labba runt i 1-4Khz området upp och ner.

    Jag brukar komprimera så att man får bort de värsta dalarna och topparna i volym.

    Sen är det alltid bra med lite våt reverbsignal för att lätta upp det närmickade soundet.

    I övrigt så bör du kolla att du panorerat ut allt som skall panoreras så du inte får några fasutsläckningar.

    Trummor mår i regel också bra av komprimering.

  12. Har du några bilder på lokalen?

    Du skriver att du vill ha 4st toppar + baslådor.

    En bra aktiv fullrange-topp ligger på runt 5-8tkr, basarna är i regel lite dyrare.

    Teater säger du... skall man ha möjlighet att koppla in mikrofoner då? Eller är det bara en stero line ingång du är ute efter? Hur pass vill du kunna styra vilka högtalare som är på(skall de ha någon form av gruppindelning)

    Kanske räcker det med en vanlig rackmixer annars?

    Hur ser det ut att fästa högtalarna i taket. Får man ljud bakifrån samtidigt som frammifrån kan det lätt upplevas konstigt.

    Att ställa basarna under podierna kan vara en bra idé.

  13. Hur tar en Clas O sladdvinda bort brummet?

    Då PA't får ström från en källa och Mixern från en annan uppstår jordbrum då jordpotensialen skiljer sig. Genom att koppla in en vinda till strömkällan som PA't ligger på får de sin jord från samma källa. Vilket eliminerar brummet.

  14. Det du syftar på är lineboxar för att lyfta jorden på returerna till PA't, inte en bra idé om du frågar mig. En box ligger på allt från en 500kr-några tusen. Så även om du bara tar L&R returen så är det billigare att springa till Claes Olsson och köpa en lång 230vinda.

    Spar pengarna. Och använd DI boxarna där de skall användas.

×
×
  • Skapa ny...