Jump to content
Annons

EternalSunset

Medlem
  • Antal inlägg

    42
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av EternalSunset

  1. Jag bytte precis mina slitna Sennheiser HD-380 Pro till ett par HD6 mix. Jag tycker att ljudet i dem senaste är mycket grumligare än i mina HD-380. Ska det vara så? De HD-380 låter mycket klarare och ljusare medans HD6 låter otydligt och varmare. Man har basfrekvenserna tydligare i HD6:an.

  2. Klart att du kan använda stormembranare till gitarr. Det enda det handlar om, är om du gillar ljudet eller inte. 🙂

    Det beror på vad du är ute efter. Vad tycker du att det finns för brister i din nuvarande setup?

    Eftersom du inte har några monitorer, så ligger kanske största bristen i lyssningen, så att du kanske är mer hjälpt av att skaffa bättre lurar (om nu inte monitorer funkar på grund av kostnaden...), än att förbättra saker som du kanske ändå inte kommer att märka någon speciell förbättring av, på grund av brister i lyssningen...?

    Kolla gärna lite på min testsite (länk i min signatur), så kan du höra hur stor/liten skillnaden är mellan olika mickar, med transparent ljudkedja.

    Okej! Jag gillar ljudet, men tycker det låter lite fattigt. Har inte provat med någon annan 🙂

    Är lite inne på en golden age preamp, är det någon som har testat den?

    Är det då mer värt att kanske lägga pengarna på en mick som jag kan ha till båda? alltså en stormembran och då kanske en rörmick.

    Hur är de billigare rörmickarna? mer värt med en kondensor i samma pris?

    Ska kolla!! 🙂

  3. Rörmikrofoner har samma teknik som kondensatormikrofoner när det gäller ljudupptagningen, men förstärkaren i mikrofonen består av en rörkonstruktion och inte av transistorer, som den gör i en vanlig kondensatormikrofon.

    http://wiki.kontroll...et.com/Mikrofon

    Okej! Tack! Men hur mycket bör man lägga på en rörmick för att få en märkvärd skildnad?

    EDIT

    Kan tillägga att jag kollade lite på thomann och de var ju rätt dyra.

    förutom

    http://www.thomann.de/se/studio_projects_tb1.htm

    http://www.thomann.de/se/avantone_cv12.htm

    Om jag redan har en sångmick, är det kanske bättre att köpa en bra för inspelning av gitarr eller kan jag använda stormembran för gitarr?

    Jag har ju gjort det innan.

    Om jag köper någon av de mickarna uppe, borde jag uppgradera ljudkortet, eller är det smartare att köpa till en preamp istället?

  4. Många bra svar här!

    Alltså borde jag satsa på en preamp och en mick? Vad menas med rörmick? Den jag har en stormembran. Använder den för både sång och gitarr(både akustiskt och el) Jag har ju bara den som är bra.

    Hörlurar har jag som jag gillar, vet att det är bättre i vissa fall med studiomonitorer men de är så jävla dyra...

    När det kommer till ljudkortet så gillar jag ju mitt, jag använder oftast bara en kanal. Så den enda anledningen till att uppgradera är för kvaliten på ljudet.

  5. Tjena!

    Hade tänkt att uppgradera min hemmastudio.

    Just nu använder jag en Tascam us-122 MKII, ligger på 800kronor.

    En RODE NT-1 mikrofon.

    Är sugen på att uppdatera mig lite. Är det någon som vet ett bra ljudkort för att få upp kvalitén lite mer och få lite mer krispiga inspelningar?

    Har läst lite om det här med preamp eller inte. Nu har mitt ljudkort en inbyggd preamp, men får jag ett bättre ljud med en extern preamp. Antar väll att krispet blir väll mer med en tubepreamp?

    Vet att den här delen inte är för mikrofoner men om någon vet en bra kombination mellan nytt ljudkort/preamp och mikrofon så är ju det alltid ett plus. Kan ju tillägga att jag kan spendera 7000 för nya prylar. Kanske det ena är viktigare än det andra.

    Ha det bra!

  6. Svårt att säga när man inte vet mer om ljudkortet... Det kan ju vara så, att det bara kan ge +40dB gain eller något - men å andra sidan har jag för mig att Röde brukar ge en ganska stark utsignal och i så fall borde det räcka till ändå... Bäst hade varit om du har möjlkighet att testa med en lös preamp för att se om det blir det resultat som du behöver.

    Hur långt avstånd har du till micken när du sjunger?

    Har inte så långt avstånd från micken. Jag har några superlux-mickar som jag använder till akustiskgitarr. Med dem måste jag också ha högsta-leveln på ljudkortet för att få hög signal.

    Kanske hjälper preampen då?

  7. Det beror på...

    Vad är det för specifikation på ljudkortets preamp - alltså hur många dB kan den förstärka (det står i manualen)?

    Vad är det för mick du använder?

    Har du någon pad aktiverad (brukar stå -10dB eller liknande på knappen) - antingen på micken eller på ljudkortets preamp?

    Har kollat manualen, det ända jag hittar är " Maximum input level: +2 dbu (when INPUT knob is set to LINE) " Detta är vid MIC-input.

    Maximum output leveln är på +6dbV.

    Detta från thomann:

    Tascam US-122 Mk2 24bit Audio/MIDI Interface - for Windows/Mac, 2x in/out, 2x XLR mic inputs with 48V phantom thomann power, enhanced high grade mic preamps, 2x analog line inputs (1x switchable to hi-Z guitar, bass input), MIDI in/out, 24bit/96kHz, latency-free monitoring with switchable mono function, USB 2.0 (supports USB 1.1), USB bus powered, aluminium side panels, includes Cubase LE4.

    Ingen knapp påslagen! :/

    Det är en Röde, kräver phantom.

  8. Okej, du skrev att du inte hade mikpreamp, så jag antog att ditt ljudkort inte hade någon.

    Men ljudkortet har en inbyggd mikpreamp och slutsatsen är då att du inte är nöjd med ljudkortets preamp och vill ha något bättre. Då ser jag inga som helst anledningar att köpa Behringer-preampen du själv föreslår, likaså ART-preampen.

    VTB-1 är väldigt trevlig - men jag undrar om det verkligen är preamp du behöver? Likaså om ditt ljudkort kan ta tillvara på fördelarna med VTB-1 eller om det bara skulle brusa ner signalen.

    Okej, du skrev att du inte hade mikpreamp, så jag antog att ditt ljudkort inte hade någon.

    Men ljudkortet har en inbyggd mikpreamp och slutsatsen är då att du inte är nöjd med ljudkortets preamp och vill ha något bättre. Då ser jag inga som helst anledningar att köpa Behringer-preampen du själv föreslår, likaså ART-preampen.

    VTB-1 är väldigt trevlig - men jag undrar om det verkligen är preamp du behöver? Likaså om ditt ljudkort kan ta tillvara på fördelarna med VTB-1 eller om det bara skulle brusa ner signalen.

    Okej! Tror jag börjar förstå. Jag tycker att den i ljudkortet inte räcker alls, måste skruva upp ända i botten för att det ska funka okej.

    Vad skulle jag annars behöva om inte preamp är nykeln? 🙂 Sedan gillar jag ljudet från preampen!

  9. Det beror på...

    Om du har en preamp inbyggd i ljudkortet, som kan ge 60dB gain, så blir det precis lika mycket förstärkning som med en extern preamp som kan ge 60dB gain.

    Av den anledningen är det alltså ofta ganska meningslöst att skaffa en extern preamp. Sedan beror det på kinkighetsnivån. Om man redan har uppgraderat det mesta och har en grymt bra rigg i övrigt, så kan man uppskatta de små skillnaderna bättre om man jämför mellan olika transparenta preamps, men om inte övriga riggen är riktigt kanonbra, så är det normalt ingen mening. Om man däremot skaffar en färgande preamp så handlar det om en annan ljudkaraktär.

    Apropå färgande preamps, så är det lika bra att ta upp det populära ämnet "rörvärme" ännu en gång... 😉 Rörfärgning är som regel ganska subtil och det som de flesta tror är "rörvärme", är i själva verket ofta transformatorfärgning. En rörpreamp kan byggas lika transparent som en transistorpreamp, om den konstrueras för att vara transparent, så rör är inte automatiskt en garanti för "rätt" sound...

    Nu har jag ingen koll om mitt ljudkort har en inbyggd preamp, den har en phantom iaf! Är vtb-1:an rör?

    Gog fortsättning till er!

  10. Well, den har fortfarande en bra topp tycker jag! Lite rundare än Behringer (som jag tycker kan låta lite distad i diskanten), men den går hela vägen från ner till upp :-)

    De nada :-)

    Ummm..känner inte till ljudkortet måste jag erkänna. Gillar du inte soundet? *nyf* Det var ganska exakt 15 år sen nu jag använde ljudkort med mick-förstärkning senast (undantaget en Focusrite Saffire-box jag fått, men den har jag enbart använt till extra Send och Return), så jag har ingen som helst aning om vad ett modernt kort klarar av...

    VTB-1 kan ställas steglöst från Solid State (vilket använder transformatorer till förstärkningen) och rör. Själv måste jag dock säga att jag inte gillade röret alls. Det går alldeles utmärkt att byta ut till nåt bättre, men till det mesta jag gör så funkar rak solid state mycket bättre ändå :-)

    Vad gäller hur mycket man måste lägga för att märka skillnad, det är väldigt svårt att svara på tyvärr. Det är främst enligt min erfarenhet två saker som gör att man märker större skillnad än andra gånger, och det första är om man har bra medlyssning. Utan bra medlyssning låter det mesta över ren budget-klass ungefär likadant i rått tillstånd (dvs ofiltrerat och oproducerat). Det andra är i mix - en signal från en bra förstärkare är mycket lättare att få som man vill i mixen än en dålig förstärkare då den lägger till grumlighet och otydlighet som blir värre ju fler lager man kör i mixen.

    Sen hänger det även väldigt mycket på övrig utrustning åsså. En helt orgastisk mickförstärkare med en muggig China-mick får onekligen micken att låta något bättre, inte så att micken blir bättre, den försämras bara mindre. Men säg att man har 11.000:- att lägga och vet med sig att man inte kommer kunna lägga mer på väldigt länge, så kan man fråga sig om det är värt att lägga 10 lapp på en förstärkare som ska förstärka en mugg-mick för en tusing med lite bättre ljud omedelbart, eller om man inte hellre skulle vända på det och köpa en enkel förstärkare för en 1500:- och lägga 9500 på micken istället för att få ett markant bättre ljud direkt. Sen är A/D-omvandlarna helt avgörande, men det kan du ju inte göra mycket åt just nu oavsett hur dom du redan har är, och riktigt bra A/D (analog till digital omvandling) är svindyr.

    I ditt fall har du ju dock redan en mick som du verkar trivas med, och jag misstänker, som även Linus nämnde, att en Röde förmodligen skulle kunna trivas ganska bra med en VTB-1! Vad du kommer tycka kan enbart du säga, men själv har jag glatt använt mina två i nånstans runt 6-7 år utan att känna nåt större behov av att prioritera uppgradering på länge :-)

    Tack för en bra svar 🙂

    Börjar luta mot VTB-1:an. Jag har ju inte jättebra koll på preamps, men jag tror att jag kommer kunna få fram ett bättre och starkare signal med den. Jag vill inte heller lägga svinmycket på någon. Är nöjd med Röde-micken 🙂

    Men borde jag kolla om mitt ljudkort klarar av VTB-1:an?

    Funkar Röde-micken att spela in gitarr med? Jag har några superlux-mickar som är helt okej för akustiskgitarr.

  11. Jag började i Cubase, är visserligen inte något proffs men tycker absolut att det går att börja i Cubase. Bestäm dig för något att spela in tex en egenskriven låt eller en cover. Sedan börjar du prova dig fram i mixen. Uppstår en fråga är det bara att söka "problemet" på youtube 🙂 Det är ju alltid roligt och motiverande när man har spelat in fler instrument då man hör hur dem jobbar tillsammans. 🙂

  12. Tjena!

    Har kollat lite på vad man ska uppgradera hemmet med och det har landat på en preamp vilket jag inte har.

    Jag kör med ett Tascam-ljudkort, sedan en Rode-mick för sång.

    Har inte en svinstor budget och är inte helt säker på vad jag ska köpa för någon preamp.

    Har kollat lite och det verkar som transformer preamp eller tube ska vara för mig.

    Spelar in lite allt möjligt men det mesta ligger väll i pop/rock-facket.

    http://www.thomann.de/se/behringer_mic2200_ultragain_pro.htm

    är denna något att ha?

    Hur kopplar man preampen till ljudkortet? är det vanlig mick-sladd?

    God Jul 🙂

  13. Alltså, jag spelar i ett band och vi spelar en blandning mellan punk rock och indie. Alltså rätt alternativ. Alltså är det bra med ett cleant ljud men också en krämig dist. Dock inte metal. De ligger väll närmast, vill dock ha någon som är bra för inspelning. Eller då kanske micken är viktigare?

×
×
  • Skapa ny...