Jump to content
Annons

Rhadge

Medlem
  • Antal inlägg

    31
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Rhadge

  1. Spela in är tyvärr inte aktuellt, då micken jag har brusar (och har inte pengar att köpa en bättre just nu).

    Men du har kanske rätt i att man måste hitta rätt slags ljud.

    Några förslag på vilket det skulle vara? Jag har prövat tidigare att spela till olika vågformer, men har inte hittat någon som funkar bra för mig.

  2. Hej. Jag försöker få till en bordunton på 440Hz att spela till för att öva relativt gehör.

    Jag har försökt spela in min stämgaffel med min mikrofon, vilket ger en stark ton som dock har bakgrundsbrus pga mikrofonens egenskaper. Detta gör det påfrestande att använda när jag övar.

    Jag startar tråden av två anledningar.

    Dels undrar jag om någon skulle vilja hjälpa mig, genom att spela in typ 10 sekunder av en stämgaffel med en bättre mick, som ger en stark ton utan brus?

    Om inte, vad finns det för mickar som klarar detta bra?

    Tack

  3. Ja, som rubriken lyder undrar jag vilka butiker man bör vända sig till om man vill köpa ett dragspel? Vilken butik har bäst sortiment / kunnigast personal?

    Helst i (eller inte för långt ifrån) Sörmland, Småland, Östergötland eller Skåne.

    Är ute efter ett diatoniskt knappdragspel med två rader.

    Tack.

  4. Hej igen.

    Nu är lådan nästan färdig. Tänkte passa på att fråga hur jag skall göra med självaste stämmgaffeln, hur den skall fästas till resonanslådans yta?

    Bara att limma, eller bör jag använda något särskilt material? På bilder på nätet verkar dom ha några slags gummi-/träfötter.

    Kan tillägga att foten på stämmgaffeln är rund, ifall jag skall limma fast den behöver jag fila den så den blir platt. Detta sabbar inte ljudet hoppas jag?

    Tacksam för svar.

  5. Tack igen. Grymt informativt. :-)

    De lådor jag ser på internet verkar vara av varierande dimensioner.

    Skall testa att göra en låda efter dina specifikationer, och se vad resultatet blir.

    Kan tillägga att jag tänker använda stämmgaffeln som bordun. Jag vet inte om de extra övertonerna är bra eller dåliga i det syftet?

  6. Tusen tack boxcutter!

    Hoppas det är okej med några fler frågor.

    Var skall stämmgaffeln sedan placeras på/i den box du ritat?

    Hur hög/djup skall lådan vara? Spelar det någon roll ifall man har 19,6 eller 9,8 centimeter som längd? Vilket ger längst ton och högst volym?

  7. Tack för era svar.

    Vi ser att om vi väljer n = 0 så får vi en längd på 19.60 cm. Detta är alltså längden från ena väggen på lådan till öppningen (jag hoppas det är uppenbart vilken sida som då ska ha denna längd). På detta sätt får du resonans i det ledet vilket troligen räcker för att få en starkare och mer ihållande ton. Om du vill anpassa de två resterande dimensionerna för att få resonans kan det bli lite problem med 440 Hz. De övriga två sidorna (dvs höjd och bas) skulle då behöva vara 39.20 cm långa vilket inte är så tympligt kanske. Dina alternativ är alltså:

    1. Gör lådans längd 19.60 cm lång och ha en öppning i ena änden och nöja dig med det.

    2. Göra en väldigt stor låda med en sida på 19.60 cm och de övriga två sidorna (höjd och bas) på 39.20 cm.

    3. Köpa en stämgaffel med högre frekvens, t ex 880 Hz som fortfarande är A, alla dimensioner halveras då, så att du får en sida på 9.80 cm och de andra två på 19.60 cm.

    Måste tyvärr säga att jag inte vet vilken sida som då skall ha denna längd.

    Jag TROR att 19.60 cm räcker för mina ändamål. Men inte säker.

  8. Ska köpa en stämmgaffel, som jag hade tänkt bygga en resonanslåda till för att få en längre ton.

    Någon som kan ge tips till mig inför detta?

    Tanken är att jag helt enkelt gör en låda med kvadratiska sidor av trä, med ett hål för nedsänkning av stämmgaffeln och sedan ett block på botten av lådan som stämmgaffeln står på, och som fortplantar ljudet.

    Jag vet dock inte vad som är optimalt ur akustisk synpunkt, varför jag vänder mig hit.

  9. Har en mp3, som är i 48khz 16-bit. Den spelar upp felfritt i mediaspelare.

    När jag importerar den in i Cubase, så fungerar allt när man spelar upp den. Men den andra gången man spelar upp den, så börjar det knastra på vissa ställen i låten. Vad beror detta på?

  10. Är på väg att köpa micken nu, men har kollat in Shure SM57 också.

    Enligt folk på ett flöjt-forum är den väldigt bra för att spela in tin whistle och flöjt, samt att den tydligen funkar till trummor och akustiska stränginstrument.

    Är den en lika bra investering som CM3? Tänkte kolla här innan jag bestämmer mig. Färgar den eller är den "neutral" som CM3?

    Den är dynamisk, vilket jag antar är en fördel då jag slipper köpa separat fantommatning.

  11. Jag vill spela in en låt, och vill att metronomen skall inkluderas i inspelningen så att man hör den när man spelar upp i något annat sammanhang.

    Har Cubase SX 2.2.

    Undrar även om det går att variera självaste ljudet ifrån metronomen?

  12. Har förresten en Boss Micro-BR som jag spelar in på.

    Funkar CM3-mikrofonen till denna?

    Nej. Inte utan separat fantommatning. Isåfall får du köra på dynamiska micar eller kondensatormicar som går att driva på batteri.

    Fan vad illa. Visserligen spelar jag alltid in med el-adaptern och inte under batteridrift, men det kanske inte gör någon skillnad?

    Hur fixar man separat fantommatning? Om det är svårt, vilka dynamiska micar / kondensatormicar funkar bra för att spela in akustiska instrument?

  13. Jag skulle satsa min femma på en Studio Projects B1, eller B3 om du vill kunna ha rundupptagande också (kan ju kanske vara bra om man vill ha mer "rum" tex). Det är i princip samma mik, men med dubbla membran så du kan välja mellan rundupptagande, njure och åtta. Har en sån själv och är jättejättejättenöjd med den!

    Okej. Vad är fördelen med rundupptagande, i form av ljud?

    Jag förstår att den tar upp runtom mikrofonen, men vad har det för praktisk effekt? Jag hör ingen stor skillnad mellan CM3 och B1...

  14. Distorsion borde det inte bli. Vissa players kan inte hantera 32-bitsfiler korrekt, så testa med en annan player eller testa MP3-filen i stället, om du inte har någon annan player att testa med (det är ju i 320kbps, så det ska vara extremt svårt - om ens möjligt - att höra någon skillnad mellan den och okomprimerat).

    Olika färgning kan främst liknas vid olika eq-inställning, men det är inte riktigt hela sanningen...

    Eller distorsion är lite fel ord tror jag... det låter lite skramligare bara än CM3-klippet.

    Men det kanske beror på gitarren eller hur den är spelad? Annars lät det okej, även fast CM3'an lät lite bättre.

×
×
  • Skapa ny...