Jump to content
Annons

SiDEKICK

Medlem
  • Antal inlägg

    123
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av SiDEKICK

  1. Här är lite chiptuneinspirerad musik(Inspirerad, alltså inte äkta chiptune) som jag gjort.

    Allt är gjort i Reason 3.0.

    Hade ett litet projekt att göra en EP med sån musik inom loppet av sju dagar och här är resultatet.

    http://youtu.be/gnWGPectx9E Fult att Peka - Blandsaft

    http://youtu.be/8LMC8M70OFA Fult att Peka - Kramslottet

    http://youtu.be/OroSWrthvro Fult att Peka - Epilepsi Maj7 (JAZZ)

    http://youtu.be/Mf27z6vpRcQ Fult att Peka - Arom

    http://youtu.be/n4fhwBZDL7Y Fult att Peka - PKFNGR

    Det jag tyckte var svårast att få till först var trummorna att låta passande. Jag använde scream-distortion-devicen i Reason och drog ner upplösningen på ett helt vanligt och stelt trumset(Dubbade senare med lite andra trumljud för att försöka få fram lite mer tryck).

    Började med att skriva nån skön vanlig ackordföljd, gjorde oktavbas som gick i raka åttondelar med grundtonerna i ackorden. Improviserade sen ihop lite sköna melodislingor, la till lite stämmor, break, stick.

    Arpeggiogrejerna gjorde jag helt enkelt med råa synthvågor som spelade konstanta 32-delar(tror jag) över ackorden uppåt. (C = CEGCEGCECEGCEGCE) Sedan pillade jag så att volymen på synthen som spelade arpeggiona sjönk från max till 0 igen för varje taktslag.

    Anledningen varför jag använt Reason är för att jag är mest familjär med det programmet.

    Ifall du vill ha ett mer autentiskt chiptune-sound så borde du nöta och lära dig program som Milkytracker, LSDJ, Famitracker osv.

    LSDJ demo-rom kan du ladda ner gratis(www.littlesounddj.com/lsdj) och köra i en gameboy-emulator, men för att få den rätta känslan borde man nog försöka få tag i en begagnad LSDJ-kasett och använda det i ett äkta gameboy? 😄

    Hur man gör chiptunes och dylikt finns det numera en massa tutorials på Youtube att vända sig till! Även många videor där de har gjort en screen capture av programmen de använder samtidigt som låten spelas upp, så man får en liten idé hur det funkar!

    /Johannes

  2. Dra dimskalan på dominanten! Det blir gött det.

    Ja! Fast ta dimskalan en halv sekund ovanför dominantens grundton så att du får med dominantens durters och -stora sjuan och lilla nian- mot tonikans grundton!

    Personligen skulle jag nog bara köra kromatiskt uppochned och hit och dit tills man kommer till tonikan då man drar av en fet lick i mollpentan! Fast jag är ju dock lat..

  3. Klipp från en spelning alldeles nyss.

    Jag som lirar gitarren och skrivit musiken (med hjälp utav bandkompisar, man gör aldrig en låt bra i ett band helt ensam!)

    *edit*

    Kan nämna att vi bara spelat i två månader och att detta är våran absolut första spelning!

  4. La till Cookie Sweetheart - Neverending Story på listan över grejer man jobba med. (Studio forums medlemslåtar mao...)

    Cover på ja... ni vet.

    Måste bara nämna att jag älskar den covern! Har tänkt på den sen första gången jag såg toapapper-reklamen 😛

  5. Om du har ett PS1/X-minneskort så kan jag tänka mig att låna ut 7:an för det är helt klart värt att spela. 😄 12:an är också bra.

    Sjuan finns till dator! Fast helt klart inte samma känsla!

    12:an känns inte riktigt som ett final fantasy. Bland annat för att nobuo uematsu inte har gjort musiken till den(förutom när det är med gamla låtar).

    Fast ändå ett sjukt bra spel!

  6. UNDERBART!

    Älskar Final Fantasy-Spelen så oerhört mycket.

    Har dock bara varvat sjuan, åttan, nian, tian, och tolvan.

    Detta lät jäkligt fint! Sjukt bra låt är det.

    Har även själv gjort någon remix på nåra FF-låtar.

    Här är en;

    http://www.speedyshare.com/827739928.html

    Remix på, självklart, Jenova Theme. Trummorna låter skit osv, och jag gav upp med den efter ett tag. Men det är alltid kul att leka med Nobuo Uematsus underbara kompositioner!

  7. Hallå!

    Jag tar tacksamt emot tips på "allsångshårdrock" typ Livin on a prayer och You shook me all night long men inte just dom två, dom är så uttjatade.

    Det är till en ensamble bestående av gitarr, piano och fyra sångare.

    /ostfisk

    Come on feel the noise (cum on feel the noize) typ!

    You give love a bad name med bon jovi också!

  8. Sjukt skön musik var det här! 🙂

    Testa googla runt eller söka på youtube efter Funk Fusion osv. Inte lika rockigt/metal men ändå lite liknande^^

    Jag vet inte varför, men jag tror att du kanske skulle kunna gilla det GAMLA spelet starcrafts soundtrack också! De har jävligt sköna låtar

  9. Jag är en kille på 18 år som spelat gitarr i ungefär tre år. Jag är ingen naturbegåvning precis, och har fått jobbat hårt för att lära mig nåt över huvud taget. Men nu känns det som att utvecklingen har kommit till ett stopp. Det har inte hänt så mycket det senaste året, trots att jag övar som en tok.

    Jag tycker själv att jag inte har speciellt bra teknik alls, trots att jag suttit i timmar och åter timmar med metronom och diverse övningar. Solot i Metallicas Nothing Else Matters är väl ungefär vad jag klarar utan att anstränga mig. Kompandet har jag inga alls problem med, varken till vackra akustiska låtar eller hårda death metal låtar.

    När det kommer till det teoretiska kan jag väl grunderna. Jag kan ett par skalor och har väl koll på vart jag har sekunden, tersen osv. Jag är helt självlärd och har liksom inte hittat nånstans att vända mig för att fortsätta lära mig det här. Hur ska jag gå till väga för att bli en duktig allround-musiker? Jag vill kunna det mesta inom harmoniläran, för låtskrivande är det bästa jag vet, och det känns som att det kunnandet lyfter vissa låtar till en högre nivå.

    Tror ni att en gitarrlärare skulle kunna ge mig större kunnande? Jag har inte speciellt bra erfarenheter av musiklärare, då jag fick sitta och spela Fear of the Dark för min gitarrlärare i ca fyra veckor, när jag lika gärna hade kunnat tagit ut den hemma.

    Mvh Thomas.

    TA UT LÅTAR PÅ GEHÖR! Det hjälper otroligt mycket för att skapa uppfattning om själva musiken.

    Att försöka hitta böcker om harmoni-lära kan ju hjälpa en hel del om du ids plugga 🙂

    http://www.musictheory.net/<-- Otroligt bra sida att öva lite gehör och musikteori!

    Att lära dig grunder till piano är också en underbar gåva att ha. Lära dig att bygga upp ackord osv!

    För att bli bra teknisk är det ju bara att öva ofta REGELBUNDET istället för att ta lite tid då och då, då du övar skitmycket.

    En timma varje dag med strikta övningar, sen nåra timmar där du bara spelar för skojs skull. Gör det och du borde märka en tydlig skillnad rätt snabbt 😆

    Hoppas nåt av tipsen hjälpte!

    Mvh, Johannes

  10. Jag gick Estetiska Musik under min gymnasietid. (Var lämnar jag onämnt.)

    Vi hade en studio, med inköpt Cubase SX med den lilla usbnyckeln och allt.

    Intressant var att på datorerna fanns en massa nerladdade VST-pluggar och annan mjukvara.

    -

    Detta tycker jag är lite fel att man laddar ner saker olagligt på en skola. Men det är väl ett bevis på hur accepterat det börjar bli med fildelning/piratkopiering osv osv..

  11. Man kan ju inte skriva S6 eller S7, det går inte att läsa...(eller?) Vilken tonart är det?

    Såklart man kan! Eller hur menar du? Subdominanten med en sexa/sjua i färgningen?

    Känns som att den här tråden har spårat nu!

  12. jag vet inte vad ni har fått lära er men jag skulle aldrig skriva t.ex. S7 eller D7. D7 är ju t.ex. lätt att förväxla med ackordet D7. Istället skulle jag (som man brukar göra inom jazz) skriva ackordpossitionen med romerska siffror. i C-dur skulle det bli:

    C - I

    Dm -II

    Em - III

    F - IV

    G - V

    Am -VI

    Bm(b5) - VII

    Stegteori 😄

    -

    Precis som spankthemonkey säger så gäller det, inom funktionsanalys, att 7an betecknar sjuan som passar bäst in i tonarten!

    Ifall man byter tonart till Bb blir väl t.ex. C F7 Bb - T (D7) SS ? Först Tonikan C, sen Dominantsjuan till Subdominantens Subdominant F7, sen Subdominantens subdominant Bb. Fast blir Bb den nya tonikan då? Eller byter man bara temporärt till Bbtonarten?

    Pfieuh.. gick just ut gymnasiet och har redan börjat glömma min musikteori 😄

×
×
  • Skapa ny...