Jump to content
Annons

wickoo

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av wickoo

  1. Läste tidningen studio för några veckor sedan, där det var ett reportage som handlade om Daft Punk och hur de skapade skivan discovery. De går egenom låt för låt, och det finns bilder och skärmdumpar på olika synthar/effekter och sequencers.

    Är inte helt hundra, men har för mig att det var daft punk själva som hade släppt sina rå-filer/projektfiler.

    Nu undrar jag som sagt ifall man någon stans kan få tag på kända artisters projektfiler eller dylikt så man kan gå in och kika på de inviduella spåren och kolla på hur de rattat osv.

    Tack på förhand

    EDIT:

    PS, ifall det nu stämmer att Daft Punk själva släppt sina sparfiler till allmänheten, så får ni gärna dela med er av dessa!

  2. Hej alla glada! Jag har hållt på med reason till och från i ett par år nu, har använt mig av reason 5 hittills. Jag har dock funderat länge på att uppgradera/köpa 6:an (är det 6an eller 7an som gäller?😄).

    Jag känner fortfarande idag dock att det nästan alltid finns saker som man inte riktigt hunnit prova till 100%. Nästan varje gång jag sätter mig och gör någonting så hittar jag nya saker osv, kanske har jag lite saker kvar att utforska ändå? Jag menar, det mesta har jag pillat lite med, men det är några saker i toolslistan som jag ännu inte har provat och jag har en 30gbs samling av samples att rota egenom också!!!

    Men nu till min fråga, på hobbynivå, vad är det för fördelar/nackdelar med att köpa reason? jag känner till stor del att jag vill ge tillbaka av det som jag fått, vill gärna bidra med pengar, men vad får man utöver det?

    Vad fick er att köpa reason? Är det samples eller nya synthar?

    Berätta gärna era erfarenheter efter ni köpte det!

    Mvh!

  3. Man lyssnar självklart på musik på ett annat sätt än en icke musiker och börjar man hålla på med att mixa också så hör man än mera detaljer. Man får träna sig att släppa och bara njuta av musiken som helhet utan att fastna och analysera hela tiden när det bara handlar om att lyssna.

    Jag insåg att jag nästan bara fick plats med negativa saker i posten haha, misstro mig inte, musik har väldigt mycket positiva saker också. En annan väldigt positiv sak med att känna igen just musikens uppbyggnad är att man kan få så mycket nya idéer och ibland kan de mest oväntade sångerna, precis som du nämnde, få ens kreativitet tillbaka i de tråkigaste tiderna!

  4. Musik kan vara en förbannelse lika mycket som det kan vara någonting underbart.

    Jag liksom alla, gillar musik så långt tillbaka man kan minnas. Men för vissa stannar intresset vid just att lyssna. När man börjar spela instrument så tränar man förutom just instrumentet även spelförståelse och gehöret, utan att man tänker på det.

    Efter några år lär man sig känna igen toner i musik och tillochmed höra takterna och i princip vad som helst om man lägger ner tid på att lära sig det.

    Detta kanske låter häftigt, men jag kan tycka att det är fruktansvärt jobbigt ibland eftersom man hela tiden analyserar musiken man hör runtomkring sig. Tänk dig själv att sitta på krogen och inte kan lyssna på en låt utan att sitta och tänka på hur själva låten är uppbyggd, vilka instrument är det, är det dist på gitarren, går musiken i vanlig tonart eller är den nedstämd etc etc.

    Samma sak på krogen. Det kan räcka med att höra en synth slinga, och så börjar jag lyssna vilken ljudtyp det är, är det frekvensfilter på den, är det reverb och delay jag hör på trummorna osv.

    Och det sätter sig rejält.

    Ibland kan jag höra en melodislänga på ett piano, eller vad som helst så kan det sätta sig i skallen och inte försvinna förns jag "arbetar" ur det ur skallen, genom att spela det på ett instrument eller spela in det på något musikprogram exempelvis.

    Det går ungefär att jämföra med när funderar på ett namn som man har glömt bort, det går inte att sluta tänka på det förns man tar reda på det.

    Även när jag inte lyssnar på musik så har jag musik i huvudet. Tro mig ibland kommer de bästa idérna i skallen när man ska sova just än när man är vaken och håller på med själva musiken.

    Jag kan inte ens komma ihåg hur många nätter jag har varit tvungen att gå upp ur sängen för att jag har så mycket ideér i huvudet som gör att jag inte kan sova.

    Man kan säga att musikprogram och instrument är som en terapi för mig, ibland gör jag det för det är kul och ibland för att jag måste.

    Om jag inte skulle göra musik på någon vecka skulle väll antagligen bli galen.

  5. Inga problem, vet du vad ett LP-filter är? (LP = Lowpass) Cutoff är alltså hur mycket filtret skär i frekvenserna på synthen.

    Med envelope menar jag ett ADSR-envelope, ADSR står för Attack, Decay, Sustain och Release. Kolla upp det på YouTube eller nåt, väldigt nyttig information! 🙂 Man kan alltså koppla ett sånt till cutoffen på filtret med i stort sett ingen attack, typ medel decay, låg sustain och ganska lång release. Det är vad jag har fått för mig synthen i låtexemplet är uppbyggd av.

    Blir mycket tekniskt tjaffs, men om du inte redan vet vad det är så skulle jag rekommendera att kolla upp ADSR-envelopes och LP-, HP- och BP-filter. Det är en stor del av det du behöver veta för att kunna göra många av dagens populära synth-ljud.

    Sorry om jag nästan spammar den här tråden, jag gillar att snacka synthar bara 😛

    Tack! Jag har ganska bra koll på ADSR som du beskrev och dess funktioner, även om det alltid finns nya saker att lära sig, men jag ska läsa på lite om de olika filterna du nämnde, tack så mycket! 🙂

    Det är bara bra att du pratar tekniskt, jag förstår det mesta du pratar om, förutom vissa saker, men jag vill som sagt lära mig mer av det tekniska!

    Låter som ett ljud jag skulle ratta på två stycken Malström (Sawtooth*16 och PWM) i en Combi...

    Coolt! Har också kört med exakt samma sak, en combinator och två malström (sawtooth 16). Men jag får fortfarande inte till den där hårda attacken som jag nämde innan, ska prova lite senare idag och se om jag får till det.

    Jag provade även att köra två stycken multi oscillators i thor, och det lät nästan ännu mer likt än dubbla malströms. Men jag ska prova att kombinera med thor och malström lite senare idag, och sen slänga på en kompressor, delay och pilla lite på filterna som ni tipsade om. Tack för hjälpen!!*

    Vad är PWM för något?

    Mvh!

  6. Ah, förstår precis! Det har mycket att göra med tweakning på cutoff-envelopen jag pratade om 🙂 tog mig typ 30 min att få fram något jag var hyfsat nöjd med på den delen. Om du har ett bra grund-ljud så handlar det bara om att fortsätta tweaka envelopsen tills du har något du är nöjd med.

    Du kan även testa att lägga på en kompressor på synthen med ganska snärtiga release och attack-inställningar, alltså kort release och lite längre attack. Borde hjälpa till att få gnuttan mer snärt i hela soundet 😄

    PS: Dock hade inte jag någon kompression alls på min synth. Alltid bäst att vara nöjd med synthen redan innan man lägger på sånt.

    Tack! Ska se om jag får till det imorgon. Vad är cutoff och envelope för något?

  7. Pumpljudet är nog bara en sidechain, inte säker hur det funkar i Reason faktiskt. Sylenth1 är bara en VSTi-plugg, men Reason tar ju inte såna så det spela ingen roll. Du förstår kanske grundläggande idén ändå, spelar inte stor roll vilken plugg man använder för att göra ljudet 😛

    Okej då vet jag.. 🙂

    Nej, det var inte sidechain jag tänkte på.. jag uttryckte mig nog dåligt.. jag får svårt att få det där "kluck" ljudet på min synth på introt.. det blir ingen slagkraft.. om du förstår vad jag menar!

  8. Har just återskapat detta i Sylenth1. Man börjar ju med ett gammalt hederligt house-lead-sound, typ en sån där rave-synth duvet. Sen kör man igenom väldigt många voices på en oscilator och detunar dom. I mitt fall har jag fyra oscilatorer med 8 voices var, allihop detunade ganska mycket (inte för mycket dock!)

    När du har fått till det soundet, då är det bara att koppla ett lowpass-filter till ett envelope och ha ett amp-envelope på det. Sen är det bara att tweaka på tills det låter bra 🙂 En sak kan jag ju säga om just den här synthen - Lång release-tid!

    Hoppas det hjälper, dock är jag dålig på att förklara så att nybörjare eller ens sådär halvkunniga producenter förstår, ibland förstår ingen alls. Vet inte vilken nivå du är på 🙂

    EDIT: glömde nästan det viktigaste... lägg ihop detta med andra ljud. t.ex en subbas för att fetta på lite!

    EDIT 2: använd saw-waves 😛

    Vad är Sylenth1? Jag lyckades återskapa något liknande också nu när jag använde multi oscilator på thor, och detunade lite, men jag har ändå svårt att få det där "pump" ljudet.. får försöka lite till.. 😛

  9. Tja! Jag har sen en tid tillbaka fått väldigt kraftiga sprakljud ifrån min vox förstärkare när jag sätter på den, även när jag inte har gitarren inkopplad. Så starka ljud att det gör ont i öronen. Ibland funkar det utan problem. Jag vet inte om det har något med kontaktuttaget att göra, men jag har haft förstärkaren på andra ställen och det är samma problem där.

    Någon som vet vad det kan vara?

  10. Lägg gärna upp ett klipp, så kan jag eller någon annan försöka identifiera det. 😛

    Jag kom att tänka på en sak. Du har ju mickat upp gitarrstärkaren. Det är inte så, att störningen kommer redan från gitarren så att det är singlecoil-micarna som tar upp störningar? De är "bra" på sådant...

    Kolla alltså om du får samma ljud om du inte drar igång stärkaren, utan bara har micen stående själv, som när du ska spela in sång.

    Japp, har provat det med! Blev ingen skillnad

×
×
  • Skapa ny...