Jump to content
Annons

Ragnemalm

Medlem
  • Antal inlägg

    23
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Ragnemalm

  1. Om du upplever att micen är dov, så kan det vara dax att tvätta puffskyddet i kåpan, när dom blir fulla me spott o dyl. så blir dom dova.

    Vid det laget brukar man känna det på lukten också. 😆

    Haha! Usch! Hur gör man för att tvätta puffskyddet då?

    Tja, man kan ju skruva av toppen och skölja genom kudden, men det sliter ju på den också. Det är det jag gillar med plåtgaller som puffskydd, de är så lätta att tvätta.

    SM58'orna på vår livescen luktar aphus. Man sjunger gärna en bit ifrån. :rolleyes:

  2. Någon som brukar använda Sm 58(7) i sin studio som vet hur det borde låta?

    Jag har inte använt just SM58 i studio (bara på scen), men jag har använt liknande dynamiska mikar i studio (innan jag skaffade kondensator), och de är helt OK för vissa röster, och låter skit för vissa. I vilket fall som helst är det lite si och så med frekvensgången i det högre registret. B1'an ger mer närhet och klarhet.

    Men min uppfattning är att en SM58 är slöseri i studio. Den är byggd för att tåla hårda tag på scen, det är det du betalar för. För samma pengar (dryg tusenlapp) får du antingen en hel bunt ljudmässigt likvärdiga men inte lika robusta mikar, eller en SP B1 och pengar över till en mixer.

    Vilket inte har med kablarna att göra. Ursäkta.

  3. Nu går jag endast EN gång från bilen till giget, och har med mig alla prylar. På de större tillställningarna med inhyrda ljudtekniker så gör dessa vågen när de ser ett elset, för det låter oftast bra utan större insatser från deras sida, bara att lina ut och det låter kanon.

    ...

    Största fördelen är dock att jag kan sätta mig och öva precis när jag vill, dessutom finns "mix-in" vilket gör att jag mixar ihop låten jag ska träna på med trummorna, och allt som hörs i huset är träpinnarnas mjuka klapprande mot gummi.

    Det där är inga små fördelar. Mindre risk för hörselskador dessutom. Det låter helt fantastiskt, när jag testade digitaltrummor var första gången jag hört trummor utan obehag. Analoga har alltid en massa vassa hörn och toppar i ljudet, och med en trummis i en liten lokal låter det alltid skit. Virveltrummans slag studsar runt i lokalen och får hela ljudbilden att låta som Vesuvius utbrott. Man sliter med alla dämpningsvarianter som finns, och till slut har man ett ljud som är uthärdligt - men inte bra. Digitaltrummorna låter perfekt från start, och man har dem på en regel så man kan balansera upp hela ljudet utan problem.

    Så ett DTExplorer är på önskelistan. 🙂 Fast om något av de billiga Millenium-seten är användbara så skulle de ju vara intressanta.

  4. Hur mycket vinner jag på att gå från det interna till t.ex. ovannämnda kort? Vad blir bättre, konkret?

    Tjenare..Jag är ingen höjdare när det gäller inspelning!Jag kopplar in min Pod XT,M-Audio key. till macken via USB och min FIREBOX via Firewire..Allting har fungerat felfritt hittils när det gäller Fireboxen.Mycket av ljudet beror på flera faktorer som du vet bla.micken också!

    Det ovannämnda funkar fint i min lilla hemstudio!Hade jag haft stålar så hade jag solklart skafat bättre grejer!

    DET är ändå pengar som styr inköpet!

    Det är inte bara pengar utan även smidighet och nytta. När jag körde med dynamiska mikar (SM58-kopior) så är jag helt säker på att det inte fanns någon som helst poäng med att ha nåt annat än det inbyggda ljudkortet. Nu har jag SP B1 och jag tycker det låter fint, men det är svårt att veta skillnaderna. Ja, förutom inbyggda ljudkortets pyttiga minitelekontakt förstås, den är ju inte precis robust. Och man måste ha nånting med mikförförstärkare och fantommatning mellan Macen och miken.

    Så vad gäller smidighet så skulle ett ljudkort kunna bli mindre än min mixer, men jag kan ju också skaffa en mindre mixer eller en USB-mik (om det nu finns några bra i rimlig prisklass). När jag spelar in instrument som ger line-nivå ut så kan det inte bli elegantare än det inbyggda.

  5. Vad sägs om ett phonic-kort för 1000-lappen med en B1:a

    Blir runt 2100kr, du får ett ljudkort så du kan skita i linein-tjafset och en kondismick som är varmt rekomenderad, ett puffskydd följer med så nu saknas det bara ett stativ o en XLR-kabel 🙁

    Är det medföljande puffskyddet (typ "kudde") bra då? Det har sagts att det kostar för mycket diskant. (Å andra sidan får man motsägelsefulla budskap jämt och ständigt när det handlar om ljud.)

    Det som följer med B1:an är ett skumskydd som är till för att reducera vindljud om man är utomhus. På utrikiska heter det "Windscreen" (vilket också står på Studio Projects' hemsida) - men någon stjärna har lyckats översätta det till "Puffskydd", när det i själva verket ska vara "Vindskydd"... 😕 Ett sådant skum-vindskydd stjäl en del diskant och är inte så lämpligt till inspelning i studion. Bättre är i så fall ett puffskydd "Popfilter", som exempelvis Studio Projects' eget:

    Bra svar! Fint att få distinktionen vindskydd/puffskydd. Då är det hellre galler som gäller alltså.

    Vid ett test mellan B1 och JJLabs liknande kondensatormik noterade jag att B1 klara sig ganska bra även utan puffskydd, vilket JJLabs absolut inte gjorde.

  6. Vad sägs om ett phonic-kort för 1000-lappen med en B1:a

    Blir runt 2100kr, du får ett ljudkort så du kan skita i linein-tjafset och en kondismick som är varmt rekomenderad, ett puffskydd följer med så nu saknas det bara ett stativ o en XLR-kabel 😲

    Är det medföljande puffskyddet (typ "kudde") bra då? Det har sagts att det kostar för mycket diskant. (Å andra sidan får man motsägelsefulla budskap jämt och ständigt när det handlar om ljud.)

    Med "linein-tjafset", menar du något specifikt dåligt med line in eller bara att han som inte har line in löser problemet? Jag jagar efter fakta om kvalitetsskillnaderna, det är därför jag frågar.

  7. intressant, min iBOOK har en DVI, 2xUSB, 1xFIREWIRE, Line-out, Nätverk och teleuttag....

    Det är inte möjligen så att du menar två "teleuttag" varav det ena är hörlursuttag och det andra line in? Det är vad alla mina har (Powerbook G3, G4 och MacBook).

  8. ah finns det line in på macbooken nu, hoppas de fortsätter med det då =) powerbooken och ibooken jag använt har bara inbyggd mic...

    vad jag har hört om usb-mickar så blir det mkt brus i dem eftersom de kräver lite extra ström - tydligen så har SE fixat detta på något sätt - användaråsikter vore väldigt uppskattat eftersom jag inte har någon line-in....

    tack på förhand

    min ibook G3 hade line-in och min powerbook som jag har i knäet i detta nu har det med.. 🙂

    men du kanske har en annan modell!? 😊

    Jag har för mig att det förekommit några modeller som inte hade line in, men annars har det funnits i de flesta Macar sedan... ja, första Powermacarna och lite innan tror jag. Vi behöver inte gräva i den tidiga historiaboken, men line in finns hur som helst i de flesta. Vilka som saknar det vet jag inte, jag har aldrig haft någon utan.

  9. Tack för så många och snabba svar - verkligen över förväntan =)

    Jag har tittat lite på det där med pre-amps och sådant (jag är helt novis) och som jag förstår det kopplas de mot ljudkortets line-in. Som tur är var det någon/några mac-användare här. Jag har tänk använda detta mot en bärbar mac, dvs inbyggd mic och datorn har usb/firewire men inga direkta utgångar på ljudkortet. Fungerar det?

    Datorn (i alla fall min MacBook) har line in. Det är den eller externt ljudkort som gäller.

    Utgångarna är ju bara inbyggda högtalarna (imponerande bra men inget jag skulle bedöma ljud på) och hörlursutgången. Proffsen fnyser väl åt hörlursutgången, jag vet inte hur bra den är men för hemmabruk borde den duga.

    Det är mer tänkt som ett sätt att få igång en gammal bortglömd hobby, än att lägga ner pengar och massa tid på att fixa iordning något studio liknande - så jag är helt nöjd så länge det inte är något brus i ljudet och att rösten återges på ett bra sätt i en normal stereo.

    Kvalitetsmässigt behöver jag alltså en relativt billlig lösning men ändå att det är god kvalitet så att hon inte tycker det låter skräp jämfört med studioupplevelsen för ett par år sedan.

    Jag tycker det låter som om du skulle kunna börja med inbyggda ljudkortet plus en liten mixer för att få mikpreamp och fantommatning (men de som har externa ljudkort får gärna berätta om skillnaderna, jag vill gärna veta). USB-mikar hoppas jag på lite mer info om, det skulle vara så suveränt elegant att bara koppla in miken utan något annat att trassla med.

  10. Problemet med alla billiga USB-mickar är att man matar kapseln med "upptrafad" ström som kommer från USB-bussen, en spänning som är "skitig" och detta förstärks självklart ytterligare när man trafar upp den. Detta gör att USB-mickar har en förmåga att vara brusiga och allmänt "halvbra". Det är kanske därför de marknadsförs som "Podcast-mickar".

    Skall jag därmed förutsätta att JJlabs BMC-USB brusar och låter skit? Nån som testat den? På Mac kanske jag ska tillägga.

  11. Jag har tänkt beställa en mikrofon att använda till en standardutrustad macintosh i julklapp och målet är att spela in en stark ljus kvinnlig röst på ett bra sätt. Hon har tidigare sjungit och spelat in i studio (för drygt 3-4år sedan) så det är viktigt att kvaliten blir ok.

    Vi har ingen hemmastudio, utan har mer tänkt spela in i ett vanligt rum.

    Jag hade tänkt mig omkring 1000-1500kr eller någonting sådant - kommer det bli tillräckligt bra? Behöver jag någon annan kringutrustning för att köra till en standardutrustad macintosh? Något annat jag bör tänka på? (jag är helt novis på området).

    Jag är jättetacksam för rekommendationer! Tack på förhand!

    Jag spelar in som ren hobby, och har StudioProjects B1, som är en billig och bra kondensatormik. En annan som brukar uppskattas är JJlabs BMC2, 800:-. De låter ganska lika när jag testat.

    Men dessa är kondensatormikar, de behöver fantommatning för att fungera, dvs 24V från ett mixerbord. Det ger inte Macens ljudkort. Ovanpå alltihop finns frågan om Macens inbyggda ljudkort är bra nog. Jag har hört en massa motsägelsefulla åsikter på den punkten.

    Min nuvarande rigg är två StudioProjects B1, genom ett litet mixerbord (med fantommatning), in på Macens inbyggda ljudingång. Det låter inte skit tycker jag, men andra säger att det inte duger. Så jag vill gärna höra åsikter om hur stor skillnad man får med ljudkort.

    Ett alternativ som vore intressant att höra åsikter om är JJlabs BMC-USB, som man kopplar rakt in i datorn på USB. Då slipper du alla bekymmer med både ljudkort, fantommatning och allt. Nån som vet om man får bra kvalitet på det sättet?

    En sak till: Du måste ha ett puffskydd. JJLabs plåtgaller är bra och lättanvänt. Och så ett mikstativ förstås. Först därefter är det dags att fundera på om du ska möblera om för att få bra rumsljud, eller flytta in i klädkammaren. Jag skulle nog göra lite provinspelningar innan jag grottade i det.

  12. Jag var på 4 sound idag och spanade in firebox för 2995 sek!

    Tänkte köpa den eventuellt!

    En fråga för er:

    Firebox(2995:-) vs. Terratech Phase24 FireWire(2595 :-)

    Dra lite jämförelser..TACK

    Jag funderar på ljudkort till min (mina) Macar. Hittills har jag använt det inbyggda (på en PB G4), och det är inte precis jättedåligt så vitt jag kan höra, så jag ska inte ha nåt skräp som inte är bättre än det. Jag har även MacBook som jag inte använt till ljudinspelning alls än. Målet är inspelning av sång och gitarr (och lite mer) med bra kvalitet. Hur mycket vinner jag på att gå från det interna till t.ex. ovannämnda kort? Vad blir bättre, konkret?

  13. Men du har väl puffskydd va? Då kan du gå riktigt nära och bli väldigt sensuell med micken utan att konsonater puffar sönder soundet.

    Just det var nog det som gjorde att mina gamla inspelningar (med hyfsade mikar, inget fel på dem) inte blev bra. Jag hade inget puffskydd så jag fick sjunga bredvid miken, dumt. Nu har jag SP1 med stora kuddar på, det är bara att sätta läpparna direkt mot puffskyddet.

  14. Det kan vara så enkelt att det är erfarenheten, antingen att du har olämpliga inställningar på vägen in (jag tjafsade en massa med mixern när jag var nybörjare, innan jag fick vettiga nivåer mm) eller att du inte sjunger på rätt sätt i miken. Det var bara ett par gissningar på vägen. Experimentera. Ägna en stund enbart åt att höra hur ljudet förändras när du ändrar på saker.

  15. Är JJlabs VM-52 Duo HH prisvärd eller ej?

    Nästan allt annat jag sett kostar runt 4000:- dessa introduceras för 2500:-

    Ska användas, om inköps, som trudadurmikar då jag är trött på att snubbla runt på sladdar.

    Har inte så mycket gig i fall någon undrar, men är inte speciellt aktiv heller, spelar om ett

    gig "ramlar" på mig. Använder mina prylar mest till egna och vännners fester för tillfället

    vilket inte är illa alls då jag har hur kul som helst.

    Köpa eller ej?

    Jag är också sugen på JJLabs billiga trådlösa, om de är vettiga. Eftersom jag oftast spelar gitarr när jag sjunger så är jag mer inne på JJlabs VM-52 Duo HS eller möjligen JJlabs Quatro EU-4700. Tänker jag rätt, är det kul att sjunga med headsetmik? De lovar till och med att det skall duga för trådlös gitarr också.

  16. Line Audio, Pearl och Milab är helsvenska och tillverkas i Sverige. 😉

    Som redan har nämnts, så är MXL, GA Project, JJLabs, TSM, T.bone och många andra "märken" OEM-micar från Kina, som får valfri logga tryckt på micen när man beställer ett visst minimiantal.

    Studio Projects är amerikansk design i tätt samarbete med den kinesiska fabriken, liksom Sontronics.

    Då har jag i alla fall två helsvenska (PLM).

    Finns det något sätt att identifiera de kinesiska som är identiska? Det finns ju flera billiga Shure-kopior till exempel. Finns det tester där t.ex. JJLabs är med? Jag är rätt nöjd med mina SP-studiomikar, men jag behöver ett litet lager billiga men vettiga livemikar (för de tillfällen då förbundets Shure-mikar inte räcker) och då är t.ex. JJLabs intressanta. Men det finns ju fler, varav vissa kanske är exakt samma mik.

  17. Har man en Mac är det inga problem att köra olika ljudkort på in och utgångarna. En av dom fina fördelarna med att ha drivrutinerna inbyggda i operativsystemet från början. Så har du en Mac är nog en USB-mikrofon ett bra köp.

    Jag kör själv Mac men har aldrig haft tillfälle att utnyttja den finessen. Då blev hastigt den där lilla USB-miken rätt intressant för att kunna ha minimal-studio i ryggsäcken. Jag har ändå helt gått över till att spela in med Powerbook.

    För trådskaparen misstänker jag att medhörning går att leva utan ett tag, om budgeten är en femhundring.

  18. Kanske en USB-mikrofon är att föredra här?

    JJlabs BMC-USB är den billigaste jag hittar (795 på JAM)

    har för mig att det finns nån billigare faktiskt, men är inte säker.

    Kanske Samson Q1U, 395 på Musikbörsen? Jag vet inte vad den duger till men det går ju in i budgeten.

×
×
  • Skapa ny...