Jump to content
Annons

DanielK

Medlem
  • Antal inlägg

    44
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av DanielK

  1. Ja nåt sånt är väl de vanliga argumenten - rak frekvenskurva heter det väl om jag inte minns fel. Men - om du själv inte vet varför man ska ha studiomonitorer, hur kan du då egentligen veta ATT man ska ha det? Allt är ju liksom relativt - jag skulle nog t ex inte ha nån nytta av studiomonitorer i dagsläget för det rum jag sitter i med min musik är på typ 27 kvm och helt utan akustikbehandling, så rummet skulle nog ändå "färga" väldigt mycket...

  2. jodå, pm:a mailadress bara så skickar jag en.

    /Andreas

    Tack så mycket Andreas 😄 Nu ska jag bara surfa runt lite därinne o se om det är så bra som det verkar... Men hur hittar man forumets playlist? När jag gör en vanlig sökning får jag ju upp artists och albums, men inte "playlists"... Men det är kanske en dum fråga jag kommer att skratta åt om fem minuter 😆 annars får nån gärna säga mig hur det funkar, ifall ni kan hålla er för skratt 😉

    EDIT: jo nu har jag fattat ☺️ men spotify kunde inte ladda playlisten... får väl försöka senare

  3. Det är inte säkert att min filtreringsprocess är optimal för tillfället... Men tycker du att människor blir lurade och vilseledda av musik som skapats av den [musiker] som är "dålig inom sitt område [musik]"?

    Nej jag tror inte att Fredrika menade det som en liknelse, även om det är lätt att tolka det så i sammanhanget.

    Vad diskussionen handlar om från början är väl "traditionella" (i brist på annan term, hopppas ni förstår vad jag menar) musikers framtida värde, och Lidbos ifrågasättande av detta värde. Inte att de "otraditionella" musiker, som använder "tekniska hjälpmedel" skulle ha ett mindre värde enligt Fredrika. Har jag rätt?

    Känns som att det är mycket agg i den här tråden, jag hade inte tänkt lägga mig i mer, men det är en intressant diskussion så det vore ju trist om den ballar ur och går över till personangrepp o smutskastning, vilket jag tror i de allra flesta fall beror på missförstånd - något som jag tycker mig ha sett mycket av i den här tråden!

    //daniel

  4. ryssen, vad betyder auterer??

    Mikrovågsugntillagad mat är inte bara simpelt tillagad och oftast smaklöst ojämt tempererad, den är dessutom rentav farlig har man kommit fram till äntligen. Den kan leda till cancer. Detta förutsätter nog dock att man äter den dagligen. Mikrovågor är inte bra för kroppen. Tidigare har man trott att absolut inga av dessa förs över till maten, men nu har det visat sig vara fel. Parallell kan därför analogt dras till skapandet av musik. Tänk om man kommer fram till att konstgjort skapad musik leder till hjärndöd, om än i mindre skala, om 100 år? Att man har tagit bort ett steg i framställningen av vad som till slut når åhörarnas öron.

    Intressant tanke. Även om de flesta (alla?) tänker att det låter ju helt puckat, att musik framställd på "mindre naturlig väg" eller hur man vill uttrycka det skulle vara farligt för hjärnan, så är det ju ingen ovanlig, eller oväntad, reaktion. Jämförelsen med mikrovågor i maten som debatt gör är ju bara ett exempel. När man försökte få läkare etc att tvätta händerna för att få bort osynliga men livsfarliga "bakterier" var det också många som skrattade och tyckte att det lät helt befängt...

  5. Ryssen - håller med ditt första inlägg helt o hållet! Det är precis det det handlar om tror jag. Bra musik handlar inte om att vara en jävel på gitarr eller att mina fingrar ska kunna spela sjuttielva tangenter i sekunden. Om man kan spela/göra musik som har någon slags originalitet över sig eller andra kvaliteer så är det bra...

    ...fast iofs - det är kanske det som är det svåra i den här debatten - att musikens "kvaliteer" kan vara så himla mycket! Hur vi definierar bra musik är olika för alla.

    Vad Lidbo missar dock tycker jag är att han inte verkar se att även en dator kräver kunskap för att bemästra, när han skriver:

    "Vad händer när alla kan göra musik? När dert låter jättebra om musiken redan från första dagen".

    Visst, vem som helst kan väl spela tajt och rätt noter när det handlar om att programmera en synt o trummaskin etc i en dator. Men bra musik handlar väl om lite mer än det?!? Jag har gjort massa låtar i Reason som låter skit... Och då känns det ju, konstigt nog, som att Lidbo nedvärderar sig själv, eller den musik han (så vitt jag förstår) talar för - electronican. Visst, att vem som helst kan göra musik om man har en dator är väl självklart - men kan vem som helst göra BRA musik bara man har en dator?

  6. Hej!

    En liten reflektion efter att ha läst din tråd. Jag har inte så stor erfarenhet (än) av inspelning o mixning, men jag börjar känna såhär att för att verkligen kunna höra vad du ska/bör ratta i mixen får du lägga låten åt sidan så fort du känner att du inte hör mer exakt vad som skulle kunna bli bättre. Jag har en liten samling med produktioner nu och de första låter skit, de nyaste låter rätt taskigt de med, men de får vara så. Nästa låt jag spelar in kommer troligen att bli lite bättre, för jag har dessa att gå tillbaka till och fasas över - nu hör jag mer o mer i dem vad som inte är bra.

    Det handlar helt enkelt om att få distans till sina inspelningar, iaf när man håller på o lär sig!

    ...eller å andra sidan tänker jag plötligt så kan man ju göra tvärtom o ratta för fullt o prova så olika mixar som möjligt... gör vad som känns bäst för dig 🙂

    //daniel

  7. Du ska ha datorn avstäng då du kopplar i/ur, oberoende av 4- eller 6-pinnars. Lika bra att även ha ljudkortet avstängt tycker jag.

    (Så står det iaf i min ljudkortsmanual.)

    Hoppsan, jag brukar då o då plugga in och ur min 4-pins fw ur laptopen, eftersom jag använder datorn till annat än musiken, och då vill man sitta nån annanstans o tex skriva. Har ett Echo Audiofire 2. Än har jag inte sett några problem med det.

    Vad kan hända enligt din manual oioioi om det står nåt om det?

    //daniel

  8. Tack för ditt svar valle!

    Ja ljudnivån är ju densamma, fast densamma som vad? om du förstår vad jag menar... det finns ju ingen jämförelse. Detta är ju ljud som vi normalt inte hör och inte heller ska höra... det är därför jag undrar om de kan vara skadliga för hörseln... att när ljud som vi inte ska höra pga att dem försvinner utåt istället går in mot trumhinnan....

    Det är ju ganska duktig nivå på ljudet när man t ex tuggar på något...

    anyone else?

    Frågan ligger väl nånstans i om det är så att det vi upplever verkligen är det som faktiskt händer! Det lät ju väldigt filosofiskt i det här sammanhanget, men det är nog så! Alltså är det ett högt ljud bara för att vi upplever det som högt (när vi t ex käkar knäckebröd med öronproppar i) eller upplever vi det som högt för att det låter så annorlunda jämfört med hur vi vanligtvis uppfattar ljudet?

    Om man har en väldigt liten dB-mätare som man kan stoppa in i örat, innanför öronproppen, hade vi fått svar 😄

  9. Det är polymetrik. Som jag skrev i mitt förra inlägg: Polymetrik bygger på en upprepad fras/melodifigur som inte är lika lång som taktarten utan hela tiden förskjuts.

    maart - du måste ha postat ditt inlägg under tiden som jag skrev på mitt 🙂 annars verkar man ju lite dum, hehe... Ja, då har jag lärt mig nått nytt idag oxå!

  10. Polyrytmik brukar man kalla när två olika rytmer spelas samtidigt. Det enklaste är, som du skriver, åttondelar mot fjärdedelar, eftersom åttondelarna är dubbelt så snabba som fjärdedelar. Underdelning brukar man kalla det. Ett annat exempel på underdelning är trioler. Trioler är tre lika långa toner under tiden av ett annat notvärde, t.ex. fjärdedel eller halvnot. Man kan även spela tre fjärdedelstrioler mot t.ex. 2 fjärdedelar vilket ger "standardpolyrytmen" 3 mot 2. Man kan kombinera i det oändliga men de vanligaste är 3 mot 2, 2 mot 3, 3 mot 4 och 4 mot 3.

    hmm.... jag tänkte på en låt jag gjort, Floating Caravan at Sunset (ligger på min myspacesida), där sticket är uppbyggt så att gitarr o bas börjar (2:27 in i låten) i fyrtakt. Sedan kommer mellotron i samma tempo men figuren är så att säga över fem taktslag istället så den går i samma tempo men i femtakt, liksom pianot som kommer in efter det. Till sist en sologitarr som jag inte riktigt vet vilken taktart den har 🙂 Sedan (ca 4:02 i låten) landar alla på samma slag i slutet av det partiet.

    Men vad kallas detta då? Låter som det skulle kunna kallas polyrytmik tycker jag men det är ju inte samma sak som maart beskriver...?

  11. Yes, nu är det en låt! Och en bra text dessutom. Ser fram emot att höra den! 🙂

    Det där med "en av inga" fattade jag inte, men jag kanske bara är trögfattad. Jag tolkade "en av tjugo" som läkarnas uppskattning av din väns chans att överleva sin sjukdom och "vilka jävla odds" som din reaktion, och den kunde jag känna med i. Jag tror jag förstår vad du vill säga (efter din förklaring), men du kan ju kolla med några fler om den textraden går fram.

    Annars ser jag att du har med några fler arga rader bland saknaden och sorgen, det gillar jag. Fortsätt skriva!

    Ja, smaken är ju alltid som röven - klöven.... därför gillar jag inte att ge alltför tydliga råd eller tyckanden... men för mig funkar "en av inga" jättebra - det har något oväntat över sig, och det tvetydiga eller svårtolkade är just vad jag gillar, men som sagt - alla har ju olika smak. Poängen som jag ser det är ju att låta läsaren/lyssnaren tolka orden på sitt sätt! Det är det som kan få lyrik att beröra på djupet tycker jag, när man kan uppleva några rader som att de verkligen talar till mig själv eller belyser mitt eget liv just nu.

    Men, för tredje gången detta inlägg - alla har ju olika smak... en annan kanske gillar bättre om det är så konkret som möjligt för det är mer "in your face" så att säga och därmed starkare känsla...

    Det är upp till dig (fast det vet du ju redan....)!

  12. ja det var min tanke också - knäpp av huvudströmbrytaren bara! Fast sedan vad jag har förstått så är det bara belysning i allmänhet som släcks o inte annan el?

    Hello darkness my old friend, I've come to talk with you again....

    finns många låttexter med mörker 🙂 kanske blir några fler snart...

  13. Jag har också en B1 (genom prenumerationen) och testade också att sjunga inne i klädkammaren. Rummet där jag har dator och instrument annars är 27 m2 och ganska kalt.

    Det blev en tydlig skillnad iaf - i rummet låter det nästan som man har en reverbeffekt på, och mycket torrare i klädkammaren! Och det är det som är vitsen för dig Martin antar jag? Att få det torrare? Men Gilbert säger kliv ut?

    Alltså, själva min fundering kommer här: var går då gränsen mellan "instängt och burkigt" och för mycket rumsklang? Antar att det har med smaken att göra, och hur rumsklangen låter - om det är nåt man vill få med eller inte!

    eller...?

  14. Inga textrader får du av mig men en liten allmän reflektion

    "problemet" som jag ser det med refrängen o bryggan är helt enkelt att de är för konkreta tror jag! Jag håller med dig, versen som du är nöjd med låter bra tycker jag! De är just poetiska, och ofta är det poetiska inte så uttalat - mer metaforiskt etc... det du förmedlar i refrängen - förmedla det i bilder istället! gör en verbal photoshopretuschering av refrängen 😄

  15. hejhej

    jag funderar på samma sak här - när kommer miken... Men är det alltså så att de lovar att den ska komma fyra veckor efter att fakturan betalats eller? jag fick vänta flera veckor på att få fakturan bara 🙂 fick tom ringa o säga åt dem o skicka en faktura 🙂

×
×
  • Skapa ny...