Jump to content
Annons

Schizofren

Medlem
  • Antal inlägg

    64
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Schizofren

  1. Tjena,

    Jag tänkte som titeln säger skaffa mig en fullstor midi masterkeyboard, något runt 3000-3500:-. Frågan är om det finns någon sjyst 88-tangenters keyboard i den prisklassen? Jag var inne på att skaffa en Axiom Advanced 61, men ett program jag tänker skaffa fungerar bättre om jag har 88 tangenter. Dock så är Axiom 61an rätt bra vad jag förstår, och jag vill inte ha någon skräpkeyboard även om den har 88 tangenter om det går att undvika.

    Jag kommer använda det till att komponera och spela in orkestreringar med hjälp av samplingar.

    Stort tack för hjälpen!

  2. I metal så föreslår jag en lajnad bas med ytterst lite dist (Typ lätt rördist. Det räcker med jätte jättelite dist. Bara så att det låter smått överstyrt.). Skit i att få det låta uppmickat. Gör den lajnade signalen tajt med baskaggen istället. Vill du ändå ha en hörbar dist (typ Nemo-skivan med Nightwish) så kopiera upp basspåret, skär bort all bas under 700hz och dista rejält. Blanda sen in detta nya spår i den totala/hela mixen (den första lajnade basen ska redan sitta snyggt i mixen).

    Edit: Förtydligande

    Ah, nice, tack för tipsen! Jag gillar basljudet på Once-skivan, det känns lite lagom. Inte för distat, inte för mullrigt.

  3. Jag letar runt lite efter ett bra program för att spela in bas i Cubase. När jag lirar elgitarr kör jag genom Revalver, och det fungerar alldeles utmärkt. Dock så fungerar det mindre bra med min bas. Det enda programmet jag kan hitta är Amplitube 3.

    Några tips på de bästa programmen för att spela in metal? Jag är inte direkt bra på att ratta ljud till bas än så jag har svårt att avgöra hur ett bra basprogram låter, så all dirigering till de bästa programmen uppskattas!

    Stort tack för svar. 🙂

  4. Jag har letat runt nu på thomann och google i en timme nu och jag känner mig bara marginellt klokare och än mer förvirrad.

    Jag planerar att köpa denna: http://www.thomann.de/se/rme_babyface.htm?sid=4eee47b7aeb284f36937680824a17b29

    Och koppla ihop den med dessa: http://www.alesis.com/m1active620

    Så då behöver jag XLR-kablar men här kommer problemen. Vad ska jag köpa? Är det alltså skillnad på en mikrofon-XLR och den XLR jag behöver? Det står att Babyfacen har "4 x XLR balanced (Analog I/O)". Och monitorerna har endast honingångar, så kan jag bara köpa hona till hane och koppla in i en av de 4 xlr-uttagen på Babyfacen eller är vissa XLR in och andra ut?

    Behöver jag bry mig något om vilken kvalitet eller märke jag köper?

    Stort tack för hjälp och det uppskattas verkligen om någon har lust att länka till passande kablar.

  5. Ingen skillnad alls i ljudkvalitet. Kontakterna kan vara vilken typ som helst egentligen. Det är kabelns uppbyggnad och utgångens och ingångens teknik som skiljer.

    Med obalanserat har man större risk att det kommer in störningar (främst i form av brum), medan den balanserade kopplingen är väldigt mycket mindre känslig för sådant. Kör man med obalanserat, så är det alltså viktigare att skaffa kabel med riktigt tät skärm, så att så mycket som möjligt av störningarna stoppas av skärmen.

    Ofta håller dessutom balanserat en högre signalnivå genom kablarna - och det gör också att eventuella störningar som kommer in på vägen, blir förhållandevis mindre jämfört med den önskade signalen.

    Ljudet i sig påverkas alltså inte av obalanserat/balanserat, utan det är större eller mindre mängd störningar som skiljer.

    Underbart, då vet jag. Stort tack. 😉

  6. Du ska inte ha balanserad TRS ("stereotele") i ljudkortsänden, om det är obalanserat ut. Läs mer om hur det kopplas HÄR.

    Enligt beskrivningen på Alesis' hemsida, så tar den emot antingen på XLR eller TRS och antingen balanserat eller obalanserat. Smidigast blir egentligen att koppla en obalanserad telekabel mellan ljudkort och monitorer och inte blanda in XLR alls.

    Jävligt bra svar! 🙂

    Är det alltså den här typen av kabel jag behöver? Dvs en speakerkabel med tele i båda ändarna som är i mono? http://www.thomann.de/se/the_sssnake_pps1015.htm

    Hur påverkas egentligen ljudet av huruvida det är stereo eller mono och tele eller XLR?

  7. Hej!

    Jag kör på en Line 6 UX1 och tänkte precis köpa ett par studiomonitorer (Alesis MK1 620, aktiva), när jag hörde talas om balanserade och obalanserade ingångar. Tydligen så har monitorerna en balanserad XLR-utgång, och UX1an som jag kör med som ljudkort har 2st obalanserade analog outs.

    Vad behöver jag göra för att få det att fungera bra? Gör det något om jag bara kopplar ihop dem två med en sån här till exempel?: http://www.thomann.de/se/sommer_cable_stag...g04_0050_sw.htm

    Stort tack för svar!

  8. På tal om growl! Min dotter är snart 3 år och hennes musikaliska referenser är väl inte så där jätteutvecklade men idag när mamma Susanne frågade vilken skiva/saga hon ville lyssna på .. Alfons, Pippi, Nalle Puh, Klas Klättermus m. m så ville hon bara lyssna på "Lejonet" och vi funderade på vilken saga som innehåller ett Lejon? Ingen av hennes skivor innehåller ngt Lejon! Jag tänkte efter ett tag och förstod att det måste vara någon av alla dödsmetallplattor som jag brukar spela. Jag satt på en gammal Edge of Sanity platta och hon lös upp och diggade!!!!

    Jag är hysat nöjd !!!! Dan Svanö är Lejonet just nu ialla fall!

    😆😆

    gulligt... 😎

    Kommer ihåg nåt liknande från tiden när grabben var liiiiiten:

    - Pappa pappa! (tindrande ögon och stora leendet) ... kan vi inte sätta på en sån där skiva när dom bara skriker hela tiden??

    Haha! 😎

  9. Tackar för svaren!

    När det gäller kompressor, vad är det egentligen jag ska försöka mosa upp. Attack och gain?

    Sedan tänkte jag på reverb. Varje gång jag testar med reverb blir det alltid grötigt och för mycket. Hur gör jag för att bara få lite lite reverb?

  10. Jag använder ingen pan eller något sådant öht än, så allt spelas i alla högtalare. Det är säkert det som spökar. Det ska vara i stereo iaf. 😲

    Då föreslår jag att du börjar med att panorera ut kompgurorna på varsin sida. Säg 50-60 procent. Kanske tom 70. Nu grötar ju allt ihop sig i mitten och panorering hjälper till att separera de olika elementen, vilket ofta är lika effektivt som att labba med EQ osv.

    Okej, testar det med en gång. 😛

  11. Sådärja, nu har jag kommit en bit på vägen med min låt. Jag har som sagt noll erfarenhet av att mixa. Det jag har gjort är följande:

    Jag spelade först in på GNX4an och dubbade gitarrerna. Jag har lagt på kompressor på alla gitarrer (+6 i gain, mycket mer attack och lite mer release). Flanger på sologitarren. Efter det har jag lagt en Parametric EQ på gitarrerna och basen, då jag tar bort mycket av basmullret (Tackar beliol för det!). Jag funderar på om jag ska peta in lite reverb på det här? Sedan behöver jag få upp ljudnivån också.

    Jag använder programet Pro Tracks Plus, men jag spelar in själva musiken på min GNX4a.

    Här finner ni låten: http://www.bostream.nu/broder/eriksongs/

    Jag är mycket väl medveten om att det här är ett väldigt subjektivt ämne, men jag är öppen för alla förslag och idéer. Jag tror det kan gå att få det här att låta mycket bättre nämligen. 😳

    Tackar på förhand!

  12. Det är ingen bra idé att försöka ligga så nära 0db som möjligt på masterreglen när du mixar. Snarare skulle jag rekommendera att den peakar runt -3 till -5db, du behöver utrymmet när du mastrar (gärna 24-bits). Volymen styr du sedan upp efter att du bounceat ner filen till en stereofil - med (eq), kompressor och limiter, det är detta som kallas att mastra och "all" komersiell musik har gått igenom denna process. Mastra kan du förmodigen göra i ditt inspelningsprogram, se till att du har tillgång till de plugins du vill använda bara, då framförallt en limiter för att få upp volymen utan att det klipper. Finns en del gratisalternativ, ex: http://www.kjaerhusaudio.com/classic-series.php

    och det finns såklart andra som är ännu bättre lämpade...

    Att mastra proffesionellt är en hel vetenskap, men du kan läsa in dig lite på tex:

    http://www.soundonsound.com/sos/Mar03/arti...feverything.asp

    http://www.tweakheadz.com/mastering_your_audio.htm

    Lycka till

    Jag laddade hem den där kjaerhus Classic Master Limiter. Jag använder Pro Tracks Plus, hur tusan gör jag för att använda den? Det står att den ska läggas i VST plugins-foldern, men jag hittar ingen sådan folder. Den kanske inte går att använda tillsammans med PTP?

    Tackar för svar.

  13. Ehm, nu blev jag bara mer förvirrad. 😉

    Min kurva nu ser ut som en skidbacke som lutar åt vänster. Och ljudet i gitarrerna tog steget mot aprå blackmetal-dist. Dvs mycket dist, mycket diskant och inget annat.

    Okej, om vi tar det här steg för steg. Jag har fyra band. Första bandet lägger jag på 100hz, vart på gainskalan? Andra bandet lägger jag runt 125hz, med -6 i gain. Vart hamnar de två resterande banden? Det jag söker är en ganska fyllig metaldist utuan whoompts.

    Tackar för hjälpen. 😲

  14. jag jobbar inte specifikt i Protools men att det finns en parametrisk eq där är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna göra nåt vettigt med programmet, kör du pc så tryck F1 för hjälp (i protools) och sök i den efter typ eq, parametric eq eller liknande så borde du kunna finna eq delarna, antar att det också borde stå i manualen med eller i nån kom-igång-hjälp som de flesta program är utrustade med... kör du Mac well det finns väl nån standard-knapp för hjälp där med antar jag.

    I cubase t ex så finns allt under kanalens insert/fx där du ska lägga eq och inte under send även om det också funkar så är det att rekomendera under insert då det ligger i signalkedjan direkt på det inspelade materialet och inte sänder vidare processingen som send är mer tänkt för och där man kan styra hur mycket det ska påverka men det hänger bättre ihop med reverb/delayer etc för att "blöta" ner materialet.

    hoppas det löser sig.

    Aha, nu har jag EQn här framför mig. Den har fyra band och en kurva. Sedan nere står det low shelf, peak och high shelf, och man kan bara välja en av dem. Vilken är det som gäller?

    Hur skulla jag ställa de olika bandena? Den första ska ända ner i botten vid 100hz va? Och den vid 130 vid -6 ungefär?

  15. ta en parametrisk eq (gärna en flerbandig, alltså att föredra mer band än fyra men det funkar det med om tar fler efter varandra, waves Q10 är en bra sådan t ex, behovet avgör) Skär bort som du gjort under 100hz-120 ungefär sedan leta i området 121-131hz och skär med ett band ganska hårt Q-värde runt -6 å mer om så önskas det brukar funka fint för att få bort whompen, men inte för hårt då det försvinner mycket "kropp" i guran. Man får laborera mycket men det har hjälp mig mycket, sen kan man även skära där i basgitarren också då den också tenderar att skapa whooooo liknande jobbigt ljud. ljust inom metal med dämp så tenderar området 121-131/140hz och där i kring, värst är det med sjusträngat som tenderar att vara väldigt whoooompiga.

    lycka till

    Ah, stort tack för den infon! Jag vet inte om en sådan EQ finns med i PTP, vart kan jag hitta den om den inte finns?

  16. All annan musik du spelar upp på datorn, tex mp3 har inte mycket bas ? tänkte om det är nån loud eller liknande på vägen ut till högtalarna ?

    All annan musik fungerar prima. Har testat alla möjliga band och allt låter bra med de inställningarna jag har nu (Allt utom min egen musik då 😛).

  17. Hejsan! Är helt ny på det här forumet. 🙂

    Okej, såhär ligger det till. Nyligen skaffade jag mig en GNX4 (www.digitech.com). Jag spelar in min musik på den, och sedan för jag över den till datorn. I datorn mixar jag det sedan i Pro Tracks Plus (följde med GNX4an). Jag är dock helt ny när det kommer till mixning. Jag har gått en grundkurs i ljudteknik men det var bara grunderna. Det jag spelar är melodisk metal.

    Mitt problem nu är att när jag kör är att ibland när jag kör dämpat sjättesträng blir det ett "WHOMP" om ni förstår vad jag menar. Ett riktigt basigt obehagligt ljud. Såhär ser inställningarna ut:

    Stärkarens EQ:

    Bas 4/10

    Mellanregister 5/10

    Diskant 6/10

    Pedalens EQ (Går från -12 till 12):

    Bas -2

    Mellan -5

    Diskant 10

    Jag har dubbat gitarrerna, men båda har samma problem. Jag har lagt på en kompressor med +6 i gain. Sedan har jag hört från en kompis att jag ska köra något som heter High Pass filter, som ska ta bort de där otrevligt låga frekvenserna. Det enda jag hittar i PTP är i Cakewalks Reverb. Där i den menyn finns något som heter HP-filter där jag valde bort de lägsta 100hz. Det funkade dock inte, WHOOMP-ningarna är kvar. Det är alltså enbart när jag dämpar sjättesträngen.

    Är det någon som vet hur jag ska fixa detta? Ska jag sänka basen ännu mer trots att den redan är låg? Är jag inne på fel spår när det kom till HP-filtret? Vet någon vart jag kan få tag i ett sådant som fungerar?

    Jag har som sagt dålig koll på sånt här så jag ber om ursäkt för eventuella idiotfrågor. 😛

    Det du letar efter är ett Hi Pass Filter som du säger. Det kan även heta Low Cut det är samma sak.

    Det den gör är att den gradvis tar bort frekvenser under sig.

    Brukar finnas i eq's.

    Ah, okej. Vet du vart jag kan få tag på ett sånt program? Det som fann med i PTP verkar inte fungera. 🙂

×
×
  • Skapa ny...