Jump to content
Annons

Prisvärd instrumentplugg som levererar alla möjliga instrument


Yoie

Recommended Posts

Tjenare grabs och flicks!

Det ligger till så att jag skulle vilja skaffa någon instrumentplugg, eller för den delen, massa separata instrumentpluggar som ger följande utbud:

- "Poptrummor", addictive drums har testats och uppskattas mycket mer än exempelvis ezdrummer när det gäller soundet. Standardsettet gillas mest, men snaren känns som om den inte är tillräckligt "poppig" eller var man ska säga. Live trummor på konserter låter liksom tajtare, typ 🙂 Jag är alltså extremt dålig på att mecka.

- Bas, "poppig"/lite rockig elbas, men även lite elektronisk bas vore najs. Har inga som helst krav då min kunskap inom detta område är noll.

- Akustisk gitarr (stål främst, men även nylon skulle vara najs) som funkar för ackord som solo. Realguitar 2 har testats och låtit relativt bra, förutom de ljusa tonerna som låter lika dåliga som min yamahakeyboard för 2000 kronor 🙂

- Grand piano, har lyssnat en del på "The Grand 3" och gillade soundet.

- Funkigt elpianoljud, vill ha det "varmt" och fett

- Brass instrument som används till funkframträdande, jazz osv. När de är mellan 3-10 pers. som spelar tillsammans. En separat saxofon vore najs.

- Symfoniorkester, där stringsen är de viktigaste och jag vill ha i alla fall lite äkta upplevelse från det. Jag känner mig relativt riktad mot bioljudet och power, backgrundsstrings med "mjukare uttryck" ställs inte så himla höga krav på. När jag menar power, menar jag något åt Cinematic Strings håll, av cinesamples. Testade deras poweraktiga "monster straccatos" och de lät förträffliga (alltså bra).

Brass vore också fint till orkester, men brass som funkar till jazz/funk hållet är viktigare för mig. Orkestern ska främst användas till inslag i poppiga låtar, dylikt och i framtiden kanske användas för klassiska stycken i egna kortfilmer

- Percussions, skulle vara najs med något afrikanskliknande och kanske lite "bioaktiga percs", sådana stora bastrummor vore trevligt i detta sammanhang

- Orientaliska instrument, precussions och annat trevligt, har inga krav på denna och det är inte så jätteviktigt för mig

Nu har jag nämnt massa olika saker som jag vill ha, men man får också vara lite realistisk. Piano, trummor, symfoniorkester, gitarr och bas är väll viktigast för mig, i angiven ordning. Allmänt är det viktigare för mig att ha ett riktigt bra grundsound än att ha massa möjligheter att "tweeka" det. Jag är alltså inom exempelvis orkestern inte intresserad av att del för del, instrument, för instrument, sätta ihop en helhet och ställa in förhållanden perfekt för att det ska låta fint och sedan addera realistiskt rumsreverb i efterhand. Däremot kan det vara trevligt med en liten snutt med solo cello i en låts intro exempelvis 🙂

Tidigare tänkte jag att Addictive drums och the Grand 3 var givna köp för omkring totalt 2000 :- tillsammans (då jag har studentrabatt på The Grand 3). Sedan såg EWQL symphonic orchestra silver edition (eller vad den heter) intressant ut, för omkring 700:- med studentrabatt, men den verkar nu inte ha någon power.

Sedan kikade jag en del på Native Instruments Komplete 8, som har pianon, bas, percussions, trummor, orientaliska instrument? elpianoljud, symfoniorkester osv. Men frågan är om dess symfoniorkester har någon power alls? Frågan är om den är tillräckligt realistisk låtande (men då får ni tänka på att jag tyckte då att cinematic strings är bland det bästa jag lyssnat till tillsammans med EWQL Hollywood strings, så jag kanske har dålig koll på ljudkvalitet :/ ), då monsterstraccatos låg på 0,5GB på endast ett uttryck av ganska många instrument i och för sig. Hela NI Kompletes symfoniorkester ligger omkring totalt 13GB, alltså endast 26ggr mer.

Är Komplete 8s piano i nivå med the grand 3 (som låter "poppig" enligt mig, men samtidigt "fet", vilket är positivt). Ingår akustiskgitarr-bibliotek till komplete 8? Har de jassiga/funkiga brass? När det gäller trummorna lät de "poppigare" än addictive drums och mer åt hållet som jag är intresserad av, men låter dem bra i era öron?

Det jag menar är att om jag lägger ut 500 euro (ca 4300 kronor) på Komplete 8, alltså ca 1600 mer än the grand 3 + addictive drums + EWQL Orchestral silver edition, kommer pianot, trummorna och symfoniorkestern passa bättre, vara likvärdig eller sämre till det jag tänkt använda det till? eller betalar jag bara extra för alla andra lull-instrument som mest är ett litet plus i kanten? Finns andra bättre alternativ för mig?

Tack för er tid (oavsett hur mycket av inlägget ni läst 😉 ) och alla svar är ytterst uppskattade!

En sista fråga: Kan man använda ljudbiblioteken som man köper i komersiellt syfte, eller typ lägga upp egna låtar till släkten? Skiljer det sig om man köper educational edition/studen discount, eller inte?

God jul på er alla! (i förskott 🙂 )

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Die Hard (oregistrerad)

Alltså det finns nog inte någon vst(och inte plugg)som helt kan tillfredsställa någon. Det finns alltid något i någon vst med tillhörande bibliotek som är favorit och annat som är mindre tilltalande. Det är därför som alla som har råd införskaffar annat också. Vissa är specialiserad på det ena eller det andra. När det gäller t ex trummor är det bättre köpa av de som är i första hand inriktade på dem för att få bästa resultat och ljud. Om du tycker AD är det bästa när det gäller trummor och ditt ljudideal så är det det som du ska skaffa när det gäller trummor. Större bibliotek som försöker ge sken av att de kan tillfredsställa alla ljuger. Det finns alltid en kompromiss i ljudkvalitet på vissa saker. Kontakt komplete är både billigt och bra men som sagt var en kompromiss. Men det kan vara en bra start och när du tycker att du har vuxit ur vissa saker i det, skaffa något annat så småningom. Det innebär givetvis inte att du inte kommer att fortsätta använda komplete för vissa saker. Men det finns inget idiotsäkert kort. Vill man ha det maximala av allt får man slanta ut flera tusen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tackar för svaret! Låter helt rimligt med fler kompromisser i större bibliotek som erbjuder många instrument i samma paket. Om man skulle kika på Komplete 8, vilka instrument (av de som ingår) har mest kompromisser (så klart en subjektiv fråga, men det är också det jag är ute efter) eller faktiskt låter mycket mindre realistiskt än konkurrenterna (om man bortser från tweakbarhet)? Går det att få ungefär samma attack (eller vad man ska kalla det? är novis på termer kring alla instrument) på det medföljande orkesterbibliotekets strings som i exempelvis cinematic strings monster straccatos och är orkesterbiblioteket lätthanterligt? Fick nämligen 40% studentrabatt på cinematic strings så att jag får deras stringsbibliotek för omkring 2000 sek, istället för omkring 3400 som är orginalpriset. Men samtidigt ökar "en instrumentsamling" kostnaden med 50% om man skulle köra på komplete 8 + cinematic strings (och skita i gitarr vst-plugin).

Hur ligger de medföljande pianobibliotek i Komplete 8 i jämförelse med konkurrenterna?

Finns det ett riktigt billigt akustiskt gitarrbibliotek (stålsträngat viktigast) att köpa till kontakt som leverar okej realism? Eller ska man lägga en tusenlapp istället på en riktigt akustisk gitarr och spela in, skulle det låta bättre (jag är ju bara ute efter sköna ackord och liknande, knappt något solospel, så mitt gitarrspel bör vara tillräckligt)? Såg också att sampletank har ett separat gitarrbibliotek på omkring 1GB storlek för 22 euro, någon som testat och vet om detta är något att ha?

Jag är relativt insnöad på komplete 8 p.g.a om man skulle jämföra deras utbud med exempelvis en keyboard, verkar man få mycket, mycket mer realism i ljudet i Komplete 8, än någon keyboard jag någonsin har hört 🙂 (samtidigt skulle komplete 8s laddningstider vara jättelämpade för livebruk, men jag kommer endast använda det för hemmastudion och latja lite) Och de medföljande instrumenten verkar i första anblick vara lätta att få att låta "bra"? (kanske jag har uppfattat helt fel :S )

Link to comment
Dela på andra sajter

Komplete 8 är kanonbra! Tar du Ultimate-versionen, så får du det hela på en liten USB-hårddisk, så att det blir väldigt smidigt att installera också.

Förutom hårddisken, så gör Session Strings Pro, Alicia's keys, de extra Scarbee-basarna och Funk Guitarist verkligen att det är värt att välja Ultimate istället för den billigare, tycker jag. 🙂

Akustisk gitarr kostar lite om det ska vara bra. Kolla på Vir2 Acoustic Legends eller MusciLab RealGuitar .

Link to comment
Dela på andra sajter

Onödigt att köpa hela Komplete 8 om du bara vill ha samplings-biblioteken 😛 satsa isåfall bara på Kontakt, det är där magin ligger för det du är ute efter. Ifall det ens blir billigare så, det vet jag inte. Men dom har just släppt ett nytt bibliotek för brass iallafall, som inte följer med i Komplete 8. Akustisk gitarr följde inte med för mig heller och jag har köpt Komplete 8 (inte Ultimate Edition dock). Tror iallafall att det kan vara värt att kolla priset om du bara köper Kontakt 5 med dom samplingsbibliotek du vill ha istället för hela Komplete 8 (då du kommer få med hur mycket synthar och elektroniska trummor och samplingspluggar osv osv som helst)

Edit: är ganska säker på att själva Kontakt 5 går att få gratis, så kan du bara köpa till enskilda bibliotek på det. Men som sagt, om det blir billigare vet jag inte.

Redigerat av JamZam
Link to comment
Dela på andra sajter

Kontakt 5 går inte att få gratis, men Kontakt Player (som är enbart player utan andra funktioner) brukar följa med många ljudbibliotek - och finns också att hämta gratis på NI's hemsida.

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Kontakt 5 går inte att få gratis, men Kontakt Player (som är enbart player utan andra funktioner) brukar följa med många ljudbibliotek - och finns också att hämta gratis på NI's hemsida.

Ah, yup, var Kontakt Player jag menade 🙂 iof är det nog värt att köpa hela Kontakt 5, finns så mycket man kan tweaka och skapa på egen hand.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tackar för allas input!

Här får ni lite av mina funderingar i nuet en aning strukturerat:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piano

Har lyssnat runt en hel del på NI Classical pianos (typ New York Concert Grand, Berlin Concert Grand etc.) Tyvärr låter dessa inte riktigt som jag vill när man spelar hårt (vill typ att det ska "ringa" lite mer med mer power 🙂 ), deras samples känns inte tillräckligt "tjocka"/"feta" eller vad man ska kalla det och för lit ebas känns närvarande för min del. Det känns kort beskrivet tomt eller kanske mer extremt beskrivet, dött. Detta gäller dock för mestadels tangenterna i mitten och till vänster om mitten. De "ljusa" tangenterna låter mycket mer livliga och riktigt bra faktiskt!

Addictive keys har släppt ett nytt grand piano för halva priset för stunden, 50€, d.v.s ca 450 kr. Detta tycker jag konstigt nog låter bättre än komplete 8s. Mindre dött, lite mer power. Ljusa tangenterna kanske lite sämre.

The grand 3 har precis fetheten och klingandet jag är ute efter (vilket hörs i följande youtubeklipp omkring 1:48 : http://www.youtube.com/watch?v=D0n41QIQ7UU

EWQL pianos har också det i följande klipp från typ 1:05 och framåt :

http://www.youtube.com/watch?v=RHJs2MJWqks

EWQL pianos gold (gold bör väll räcka?) är för stunden sänkt till 142€, d.v.s omkring 1300 kr. Sedan ska man ha iLok, d.v.s ca 450 kr till --> totalt 1750 kr.

The grand 3 går att få tag i för 1200 kr med studentrabatt, men då får jag ej använda det kommersiellt. Den äkta versionen kostar omkring 2000 kr.

Det känns som om jag kommer njuta lika mycket av båda när jag latjar lite piano för mig själv (trots att jag tycker att EWQL låter mer realistisk). Tyvärr känns det som EWQL pianos kan vara svårare att få att passa in i en mix, just på grund av att den låter lite mer "muddy" som jag känner det. Tror ni det går att fixa utan för mycket trixande och låter EWQL pianos relativt bra från start? Är det svårt interface?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orkester

När det gäller orkestern i Komplete 8, känns det som den räcker för mina behov när jag lyssnade efter. Tror ni att EWQL symphonic orcestra silver skulle matcha kvaliteten som medföljande viennabiblioteket har i komplete 8? Viktigaste är stringsen (då jag nästan aldrig kommer att använda brassen eller woodwindsen, förutom kanske flöjt, utan de är bara bra att ha). Har de i EWQL SO samma "power" och går det att spela snabbt? Har de straccato och sforzado genom keyswitching som Komplete 8? Har de typ lägen där man har hela string orkestern samlad i keyboarden, så man slipper spela in celloensamblen, sedan viloin etc?

EWQL SO silver kostar nämnligen: 77,5€, d.v.s omkring 700 kronor.

Cinematic strings vet jag skulle matcha mina behov, men kostar samtidigt omkring 2000 kronor (och har varken brass eller woodwinds, vilket kan vara roligt att ha, även om nyttan av dem är sådär).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trummor

När det gäller trummor, har jag aldrig haft så roligt som när jag latjade lite på studiodrummer från komplete 8 biblioteket, jag tittade på mig själv och undrade om det som kom ur högtalarna verkligen styrdes av mig. Det är deras session kit som jag snackar om och jag är precis ute efter det ljudet som studiodrummer session kit levererar.

Löst skulle kittet kosta 150€, d.v.s omkring 1350 kr.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dessa är mina tre just nu viktigaste instrument har jag kommit fram till: Piano, trummor och orkester (strings mest).

Om jag skulle köra på EWQL pianos för 1300kr, EWQL SO silver för 700 kr och Studiodrummer för 1350 kr, iLok device för 450 kr, hamnar jag på 3800kr.

Vad jag missar, som jag anser användbart i viss mån från komplet e8 är:

- Deras funkiga elektriska pianon (mark1? eller vad den heter)

- Deras organs

- West Africa biblioteket

- Vissa trumljud från Battery 3

- Basen 🙂

- Möjligheten att latja lite syntar utan extra kostnad

Vad jag får är ett pianoljud som jag mycket troligt kommer njuta av mycket mer än det i NI komplete 8s bibliotek.

Alternativet: Köpa komplete 8 och ett kompletterande piabobibliotek/vstinstrument.

Detta alternativ känns bättre, men då är frågan om det finns något i stil med EWQL pianos (vore i och för sig synd att missa deras halvapris rea :/ ) eller the grand 3, fast som kostar mindre, för min smärtgräns börjar dessvärre gå vid 6000 kronor :/ Det är det nedrans iLok som förstör allt!

Då är jag ute efter fethet och fint klingande när man spelar hårt.

Tack för er tid!

/YoiE

Redigerat av Yoie
Link to comment
Dela på andra sajter

Kan i förbigående verkligen instämma i ditt gillande av Studio Drummer. I tävling med de andra ROMplerjättarna står sig deras (NI's) Session Kit förvånansvärt bra - även i realtidsspel - och är ett av mina favoritkit. Kan då även rekommendera att du undersöker Abbey Road's 70's drummer, samt Modern Drummer - även dessa från Native Instruments.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

Har inhandlat komplete 8 för ca 1 mpnad sedan och är riktigt nöjd för de satsade pengarna. Som tidigare nämnt gillar jag trummorna starkt i Studio drummer, pianona har power men låter lite tomma, även med sustainpedalen i botten, men helt klart mycket bättre än inget. Gillar även mark 1, symfonorkestern fungerar även om den kräver att jag drar upp ljudkortslatencyn ordentligt. De afrikanska trummorna är underhållande. Roligt även med att verktyg till elektronisk musik ingår! Vintage organs är inte illa heller!

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...