Jump to content
Annons

MIDI-keyboard?


nadde

Recommended Posts

Har precis registrerat mig till forumet och är nybörjare i Reason. Har två frågor.

1. Har en skitgammal keyboard utan anslutningar som inte går att koppla till datorn. Kan man använda tangentbordet som MIDI-keyboard?

2. Om svaret ovan resulterar i "NEJ IDIOT", vad ska man då köpa en bra å billig keyboard? Några rekommendationer?

Puzz

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

😛 skitgammal keyboard utan anslutningar ????

Är den äldre än 1984?

Har du 2-3 runda kontakter som är märkta midi så går det ju att använda om än bara till vissa funktioner.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det ska gå att använda ditt tangentbord.. med nån mjukvara... även om jag har svårt att tro att detta är någon annan lösning en än extrem nödlösning...

Alla musikaffärer.. inte bara jam. Det finns väl affärer som musikbörsen oxå.. 😆

Nä, men alla musikaffärer du kan hitta i din närhet är säkert sugna på att erbjuda nått! Själv är jag sugen på att skaffa nytt.. men det tar jag då.

Lycka till! /Smulan

Link to comment
Dela på andra sajter

dede >> nej inte så gammal, men dock tillräckligt oproffessionell att den säkert förr gick att finna i välsorterade leksaksaffärer 😆

URL till JAM-sidan?

Smulan >> Jag kan i och för sig tänka mig denna nödlösning till en början för att leka och lära mig Reason. Om någon känner till någon bra digital MIDI-keyboard, feel free to let me know.

Jo, en fråga till.. Finns det något bra ställe med dokumenteringar och tutorials för nybörjare?

Link to comment
Dela på andra sajter

www.jam.se

www.andreassonmusik.se

www.musikborsen.se

Oki, pröva på. Du kan ju skaffa en midikeyboard för 400-800 kr.. om du vill. 😱

www.reasonstation.net, där finns lite sjyssta förklaringar av de mesta.. dessutom är, tro det eller ej, getting started och manualen att rekommendera.. det är mycket nyttigt. 😉

lycka till med mjukvarumidisynten... eller använd pianorullen..eller matrix... 😉

//smulan

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

En bra tutorial om MIDI etc finns på:

http://www.borg.com/~jglatt/

Den är nog lite gammal, men väldigt gedigen.

Följande sida handlar just om vad man bör tänka på när man tänker köpa en klaviatur:

http://www.borg.com/~jglatt/tutr/control.htm

Varför inte söka på ord som MIDI och tutorial på Google? Är det grunderna kring MIDI du behöver finns det säkert någon bok på stadens bibliotek, även den säkerligen till åren. På biblioteket finns antagligen en del musiktidningar också, så slipper du köpa tidningar som inte ger dig något och du kan gratis hitta en som passar dig.

Vad det gäller att skaffa en klaviatur så låt inte folket i musikaffärerna bestämma vad det är du ska köpa! Läs på själv och skaffa dig en uppfattnig av vad det är du behöver och vill ha. Kanske är det bortkastat att köpa en väldigt enkel klaviatur, som du växer ur efter ett tag? Många tillverkare lägger idag ut manualerna på nätet i pdf-format, så det finns ingen anledning att köpa grisen i säcken!

Några tillverkare av klaviaturer:

Edirol (Rolands MIDI-klaviatur märke)

Roland (Under ett annat namn deras A-serie)

M-Audio (även produkter under namnen Evolution, midi-man - efter diverse uppköp)

Korg - deras Micro controller, nog ingen höjdare om du verkligen vill spela har minitangenter.

FATAR (Studiologic som de går under, högkvalitativa klaviaturer som anses ha väldigt fint anslag.)

Novation (Deras ReMOTE serie)

Tro på dig själv och att du kan avgöra vad det är du kan få glädje av och fråga mig inte om adresserna till alla sidorna. Har du hittat hit klarar du säkert att hitta vidare!

Lycka till!

Link to comment
Dela på andra sajter

haha... skratt.. jag fatta visst fel här.. tur att det finns sånna som du tonne! 🙂

spydah: i sequncern, tryck till vänster om namnet på den modul du vill använda midiklaviaturen till. då dyker det upp en liten symbol (en midikontakt) som indikerar att den modulen mottar midi. du kan bara ha midi-in på en modul i taget!

Link to comment
Dela på andra sajter

tack tonne för tipsen!

grejen e bara den att jag förmodligen, till en början, kan nöja mig med att lira med digital MIDI-klav. Har trackat en del i både FT2 och Madtracker och e främst bara ute efter att göra simpla hip hop beats.

och ni får ursäkta mig, men jag hittar ingen info hur man hanterar en "inbyggd" MIDI-klav. I alla fall inte hur man får det att ljuda i Reason..

Behöver man nån speciell MIDI drivrutin kanske?

Link to comment
Dela på andra sajter

Gillar Smulans tips om att kolla i manualerna! Ingen dum idé! Vad gäller MIDI-signaler till moduler i Reason så går det bra att titta i "Operation Manual" på sidorna 45 och 46. Där står det att man kan skicka MIDI-signaler till flera moduler samtidigt, men inte nog med det, det står hur man gör också...

Högst upp i hela racken finns den så kallade "MIDI IN DEVICE". I den kan man styra vilken modul som ska ta emot MIDI-signaler på någon av de 16 x 4 (BUS SELECT) MIDI-kanalerna.

Det är svårt att avgöra hur mycket ni som ställer frågor har "svettats" med era problem innan ni kryper hit och ber om hjälp, men vill ni komma någon vart och lära er saker självständigt kan det vara nyttigt att klura lite på egen hand innan man får svaret serverat på silverfat! Man kan ju åtminstonde förvänta sig att ni öppnat manualerna, det värsta som kan hända är att ni inte hittar rätt direkt och då råkar lära er något annat på vägen...

Att sen dra slutsatser av det man läser eller förstå allt som författarna till manualerna försöker förklara kan ingen kräva att man alltid ska göra, men då är frågorna formulerade på ett annat sätt. Till exempel: "varför skulle man vilja styra flera moduler samtidigt, vad ska man ha det till, man kan ju bara spela ett instrument i taget (jag saknar iaf simultankapacitet till att spela flera samtidigt) etc...?"

Vill inte vara någon moralkärring - bara mana till lite eftertanke.

Eftersom många verkar vara nybörjare här, tänkte jag ge förslag till varför man vill kunna skicka MIDI-signaler till flera moduler samtidigt. Många av de MIDI-controllers som finns idag har knappar och reglage som kan skicka MIDI-signaler till exempelvis Reason. Du kanske vill styra panoreringen av ett syntmodul via en mixer och samtidigt styra filtrets cut off eller tiden på ett reverb. Visserligen kan du spela in dessa signaler efter varandra i sequenserdelen men då går helhetsintrycket bort, dvs hur de olika parametrarna tillsammans påverkar ljudet och därmed hur du vill styra det. MIDI-controllerns reglage kan programmeras att skicka signaler på någon av MIDI-kanalerna, alltså olika kanaler för olika reglage och på det viset kan man styra flera moduler samtidigt.

God natt allihop!

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej igen!

Läs gärna manulerna, men när det gäller att installera program och kanske speciellt drivrutiner kan saker och ting jävlas långt bortom vad som är beskrivet i manualerna och då kan man ju alltid höra om någon annan haft samma problem och hur de löste det. Vill inte skrämma bort någon från att ställa frågor här!

Jag anser mig själv vara nybörjare också, liten praktisk erfarenhet men jag har läst på om det som jag har tyckt varit intressant. Du behöver inte mala igenom alla dina manualer från pärm till pärm, ta kapitlen efter hand du behöver informationen, oftast får man en mer djupgående och långvarig/beständig kunskap om man tar lite i taget och sitter och testar och leker med de funktioner man läser om. Det är så problemlösning så som att få Reason MIDI Board 1.1 att fungera fungerar.

Jag installerade det och fick först ett pianoljud, när jag började mixtra och bland annat valde "Use QWERT(Y) keyboard" försvann ljudet. Vet inte vad som hände, men har inte orkat kolla i manualerna än. Pianoljudet kom antagligen inte från Reason heller. Gjorde iaf ett sömnigt, halvhjärtat försök att se om jag kunde hjälpa dig Nadde. Du kanske borde starta en ny tråd eller kolla om det finns en som handlar om just Reason MIDI Board 1.1. Denna tråden handlar ju om kvaliaturer och min kritik angående att inte läsa i manualerna riktade sig mer till Spydah än till dig. Att bara använda datorns tangentbord för att göra musik verkar för mig vara fruktansvärt begränsande och skulle leda till mycket frustration, men om du inte har någon större erfarenhet av att spela piano kanske ett enkelt tre- eller fyra oktaversklaviatur duger jätte bra, anslagskänslighet ska du nog inte välja bort om du skulle hitta ett sådant. M-Audio har många enkla klaviatuer, en del av dem känns ganska plastiga men jag tror man kan säga att man får mycket för pengarna. Du läste väl vad J.Glatt skrev om controllers, han har sammanfattat det bra tycker jag. (btw d:et i MIDI står för digital - Musical Instrument Digital Interface - därmen är alla MIDI-klaviaturer digitala. Att säga digitalt MIDI-klaviatur är alltså inte bara en taftologi utan dessutom ett sätt att avslöja att man är nybörjare och kanske inte riktigt vet vad man pratar om.)

Än en gång lycka till med ditt musikskapande. Ställ frågor, det lär du dig på! Vissa frågor kan du säkert svara på själv.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ursäktar felet och formulerar om till "virtuellt MIDI-klaviatur". 🙁

Jag fick det i allafall att funka och är i full gång med å varva manualerna med musikskapandet.

Håller ju helt klart med om att möjligheterna är begränsade med den virtuella varianten men jag besitter för tillfället varken höga krav eller "pianokunskap". 🙂

Har trackat en del musik i både FT2 och MadTracker och då har tangentbordet funkat hyffsat, men känner kanske att man snart kan lägga lite pengar på ett billigt klav som du nämnde. Får ta å kolla upp M-Audio.

Tack så mycket för alla fina svar & tips Tonne!

Link to comment
Dela på andra sajter

nattvaktaren (oregistrerad)
...

Att säga digitalt MIDI-klaviatur är alltså inte bara en taftologi utan dessutom ett sätt att avslöja att man är nybörjare och kanske inte riktigt vet vad man pratar om.

...

Bäste Tönne,

Det är väl uppenbart att Nadde är nybörjare?

Om du tycker det är jobbigt så har du kanske registrerat dig på fel forum.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bäste Tönne,

Det är väl uppenbart att Nadde är nybörjare?

Om du tycker det är jobbigt så har du kanske registrerat dig på fel forum.

Förmodligen så är det bristfälligt intag av blåbärskrans, vilket vi alla vet kan leda till lingvistiskt förfarande.

Men det där känner ju du redan till nattis 🙁

///Minus

Redigerat av Plus & Minus
Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Nadde!

Var så god för svaren, det var så lite så.

Hoppas i alla fall inte du uppfattar svaren som att jag försöker dissa dig, tycker bara att det kan vara bra att få rätt på begreppen från början, dessutom finns det personer, kanske främst försäljare som tror att de kan köra med en om de upptäcker att man är nybörjare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Tonne!

Jag känner mig inte dissad, det e lungt asså 😉 jag vet hur jobbigt det kan va med nybörjare som ställer dumma frågor.

Jag har hur som helst kommit igång lite med Reason och gjort några testlåtar.

Har dock faktiskt ett litet problem som jag inte lyckats hitta något svar på.

Jag har 2 subtractors varav en basslinga och en pianoslinga. Basslingan är kopplad på kanal 1 och pianot på 2:an. Jag får det att ljuda i båda kanalerna genom att switcha mellan kanalerna på mitt lilla fula virtuella MIDI-klav. Problemet är bara att jag endast lyckas recorda på en av kanalerna (kanal 1, alltså basslingan). Jag kör alltså beatet, sätter MIDI-in till kanal 2, trycker på record och får det att ljuda i pianot på men i sequencern så spelas inga toner in.. Hur kan detta komma sig? 😆

Hoppas inte detta var en alltför dum fråga 🙁

Link to comment
Dela på andra sajter

det finns billiga midi-keyboard där programvaran cubasis ingår. Jag skulle satsa på ett sånt (jag kör cubasis)

jam har t.ex.:Miditech MidiStart-2 USB för 995 inklusive cubasis.(men det finns andra keyboard som har cubasis i paketet). Man ta reda på vilken sorts program som ingår (i min keyboard ingick ett skitprogram från logic)

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Nadde!

Inte alls en dum fråga, kanske inte hör hemma i denna tråden men det är här du har hittat mig tidigare.

Jag ser att jag var lite otydlig i ett tidigare inlägg om hur man kan spela in controllerdata för att styra flera parametrar samtidigt. Sequenserdelen i Reason är ganska simpel och klarar bara av en MIDI-kanal och ett instrument i taget. Det går bra att via "In Device" koppla olika intrument till olika MIDI-kanaler och sedan använda det live eller via en extern sequenser. När man använder den interna sequensern i Reason styr man vilket instrument man spelar in data för i "Transport" delen längst ner i racken. Genom att klicka under "In" till vänster om instrumentets namn. Då visas en liten MIDI-kontakt (5-polig DIN) där vilken indikerar att det är det spåret (jämför med en kanalbandspelare) som man spelar in på.

Har visst gått ett par dagar så det har du kanske redan kommit på själv.

/Tonne

Link to comment
Dela på andra sajter

Nadde!

Ett par saker till. Vad gäller sequensern i Reason, vilken MIDI-kanal den använder sig av ställer du in i Preferences under MIDI, så du ska inte ändra vilken MIDI-kanal klaviaturen sänder på när du byter spår i sequenserdelen. Du får nog nollställa MIDI-kanalerna i "In Device" dock.

Cubasis är en nerbantad version av Cubase, brukar rekomenderas till nybörjare och kan kanske vara intressant när du "vuxit ur" sequensern i Reason.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...