Veckans pluggtips: Cherry Audio Atomika
I grunden är Atomika en emulering av den, i vissa kretsar, mytomspunna Polivoks (Поливокс) som tillverkades i dåvarande Sovjetunionen mellan 1982 och 1990. Tanken lär ha varit att skapa ett alternativ till amerikanska och japanska förlagor för musiker bakom järnridån, men så blev det inte riktigt – snarare tvärtom.
Rå karaktär och enkla oscillatorer
Polivoks blev istället känd för sitt opolerade och ofta aggressiva ljud – en egenskap som kan vara precis den krydda som behövs i en modern produktion. De flesta av oss har nog överflöd av virtuella reinkarnationer av slicka, analoga dyrgripar så att få in lite kalla kriget-sound sitter inte fel.
Ljudet alstras av två oscillatorer som båda är identiska i upplägg och erbjuder triangel- ramp- fyrkant- och plus-vågformer. Den senare i två olika varianter avseende bredd; du är alltså låst till dessa två och kan inte modulera pulsbredden via den interna modulatordelen.
På tal om modulation så jobbar denna som vilken LFO som helst – med ramp, sågtand, triangel, brus och sample & hold att välja mellan. Denna kan modulera pitch, individuellt på varje oscillator, filter samt amp-sektionen. Inga konstigheter och i princip identiskt med samtida elektroniska instrument från väst. En kul användning av den interna modulatorn är att Cherry Audio också gjort så att den på olika sätt kan kontrollera de interna effekterna i Atomika.
Unikt filter och nya finesser i Atomika
Det som verkligen definierar detta instrument är filtret, med en inneboende instabilitet som ger ifrån sig ett härligt oförutsägbart och levande resultat. En unik detalj är Starve-reglaget, som simulerar spänningsfall i de virtuella kretsarna. Med den kan vi pressa filtret till att låta allt från subtilt ansträngt till fullständigt kaotiskt, vilket är fantastiskt för att skapa exempelvis texturer och basljud med nerv.
Men, Atomika är inte bara spännings-svaj, strålning och missväxt. Som vanligt när det skapats emulering av gammal klassiker har Cherry Audio passat på att bjuda på nya finesser och möjligheter. Ett exempel är 16 rösters polyfoni, vilket gör instrumentet fullt kapabelt att skapa fylliga, atmosfäriska pads och komplexa ackord – något originalet inte klarade av. Ett annat tillägg är en egen effektsektion med phaser, chorus, delay och reverb, så att du kan forma ljudet rätt ordentligt direkt i pluggen. Att vi också kan moudulera själva effekterna med syntens modulator gör ju att både synt- och effektdel blir tajt integrerade i själva ljuddesignen. Samtidigt som modulatorn påverkar filter i taktfast puls kan det göra subtila pitch-variationer och påverka reverb-decay. Ja, du fattar; det kan i princip bli hur kul och galet som helst.
Många användningsområden
Användningsområdet är brett. Den råa sidan passar perfekt för techno, industrial och tunga basgångar, medan den mjukare sidan lämpar sig utmärkt för drömsk synthwave eller suggestiv musik åt det filmiska hållet. Om du känner att dina produktioner ibland blir lite för välpolerade och saknar en organisk, oförutsägbar udd, kan Atomika vara ett otroligt inspirerande verktyg att utforska.
Filtomika – Atomikas filter i egen plugg
Förutom den fullskaliga Atomika erbjuder Cherry Audio också själva filterdelen separat, med det totalitärt logiska namnet Filtomika. Klart värt att kika på om du vill få in Polivoks-karaktär via insert-platser på vilka andra spår som helst. Förutom att bara lyfta ur filter- och modulationsdelen ur storasyster Atomika får man i Filtomika också en envelope follower.
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.