Jump to content
Annons
 • iLoud Precision 6 – hyllade studiomonitorer från IK Multimedia

  Ett rent, tydligt och rappt ljud, inbyggd rumskorrigering och allehanda andra smarta funktioner. Vi tittar närmare på den nya och innovativa högtalarserien iLoud Precision 6 från IK Multimedia.

  IK Multimedia

  x-monitor-gallery_1800.jpg.21f1251a002046a22213bd6cb115d33d.jpg

  Med iLoud Precision-serien är det tydligt att IK Multimedia har bestämt sig för att spänna bågen betydligt hårdare än man gjorde med sina mindre och enklare – men unisont hyllade – iLoud-högtalare.

  I serien ingår tre högtalarmodeller: iLoud Presicion 5, iLoud Precison 6 och iLoud Precision MTM. iLoud Precision 5 har logiskt nog ett baselement på fem tum, men hos Precision 6 är baselementet snäppet större än vad modellbeteckningen antyder, nämligen 6,5 tum. Toppmodellen MTM reser sig på höjden med sina två femtumselement, placerade över och under diskantelementet. Diskantelementen är identiska mellan de tre modellerna. Pris per högtalare spänner från strax under 11 000 kr till omkring 15 000 kr, alltså det dubbla för ett par. Det är sålunda inga lågbudgethögtalare vi har att göra med, utan en satsning avsedd att konkurrera med betydligt mer etablerade spelare på marknaden för proffs- och semiproffshögtalare.

  Precision_allblack_2022-02-28_5110.22_r_1800.jpg.41d3a64d1d04e010bfad21408a567bef.jpg
  Fyra mjuka högtalarfötter medföljer varje högtalare. Det minskar vibrationsöverföring från högtalarna till underlaget vilket annars kan ge upphov till oönskade resonanser.

  1531897652_iLoudPrecision_6_Front-Back-Mic_2022-05-10_6258b_1800.jpg.82d964087737a169b31e7d2a25abc0a3.jpg
  På högtalarnas baksidor sitter in- och utgångar, samt kontroller för att sköta inställningarna utan att använda mjukvaran X-Monitor.

  Inbyggd rumskorrigering
  Utöver sitt numera breda högtalarsortiment har IK Multimedia länge också erbjudit ett system för digital rumskorrigering, ARC. Rumskorrigeringen följer inte bara med på köpet av iLoud Precision-högtalarna, utan den är helt integrerad och drivs av DSP-chip inbyggda i själva högtalarna.

  Varför kan då rumskorrigering vara intressant? Det är till för att ge kombinationen högtalare och rum en mer neutral och korrekt frekvensåtergivning än de kan göra på egen hand. Även de finaste högtalare står sig slätt om lyssningsrummet inte beter sig lika neutralt. Här kan digital rumskorrigering vara ett alternativ till stora investeringar i akustikbearbetning, även om man naturligtvis aldrig helt kommer undan lyssningsrummets påverkan.

  Med varje iLoud Precision-högtalare följer en mätmikrofon som ansluts på högtalarens baksida. Själva kalibreringen utförs enklast med hjälp av appen X-Monitor som laddas hem gratis från IK Multimedias hemsida, men finns ingen dator tillgänglig är det även möjligt att utföra kaliberingen enbart med hjälp av knappar och rattar på högtalarnas baksidor. Använder man X-Monitor ansluts högtalarna till datorn med USB-kablar och på så sätt förs EQ-inställningarna för rumskorrigeringen över till de inbyggda DSP-chipen.

  243746924_X-Monitor01_red.jpg.52093f1c8d96916b78723a02f609f904.jpg
  I mjukvaran X-Monitor styrs olika inställningar för iLoud Precision-högtalarna och i frekvensdiagrammet syns frekvensgången före (grön) och efter (orange) korrigering. Som framgår hade rummet som här användes som exempel stora problem i bas och lågt mellanregister, vilket sedan kunde jämnas ut betydligt.

  Vad är då fördelarna med att ha rumskorrigeringen inbyggd i högtalarna? De flesta andra system för rumskorrigering – inklusive IK Multimedias eget ARC – sköts via en plugin som användaren placerar på masterbussen i sin inspelningsapp. Det funkar fint, men användaren måste komma ihåg att stänga av pluggen för rumskorrigering när låtarna slutligt mixas ned. Glömmer man det påverkar ju korrigeringens EQ-kurva själva mixen, vilket man förstås inte vill. Den är ju bara till för att jämna ut frekvensgången i just det rum där mixen görs. Med iLoud Precision-högtalarna behöver man alltså inte svettas över den saken.

  En kanske ännu större fördel är att rumskorrigeringen är aktiv oavsett ljudkälla, så man behöver inte ens ha datorn påslagen för att det ska fungera. Spelar man upp ljud från exempelvis en skivspelare fungerar rumskorrigeringen precis lika bra.

  2129953651_X-Monitor02_red.jpg.00aa270d9ab6e15c74dbefe08e2e9f2f.jpg
  Känner man sig inte helt tillfreds med vad rumskorrigeringen föreslår går det bra att själv justera frekvensgången efter önskemål.

  x-monitor_calibration_Step_4_1800.jpg.c21dd9b3e60ec692032cd7eb956d5baf.jpgX-Monitor vägleder användaren genom kalibreringen och visar var mikrofonen ska placeras för de olika mätpunkterna.

  Emuleringar av andra högtalare
  IK Multimedia har även passat på att emulera frekvensgången hos cirka 25 andra kända och okända högtalare. Så med iLoud Precision-högtalarna kan man inte bara få ett neutralt ljud, man kan även efterlikna upplevelsen av att lyssna genom helt andra högtalare. Det är vanligt att mixstudior har flera uppsättningar högtalare för att kunna kontrollyssna i olika sammanhang, men den investeringen sparar alltså en iLoud Precision-ägare in. Bland de cirka 25 högtalarmodellerna som finns emulerade återfinns förstås de välbekanta små svarta studiomonitorerna med de karaktäristiska vita konerna som syns i snart sagt varje proffsstudio. Och visst känns det kraftigt mellanregisterbetonade ljudet omedelbart igen!

  Användaren kan enkelt växla högtalarkurva i mjukvaran X-Monitor, och som extra tillval finns även en liten fysisk fjärrkontroll med fyra knappar som kan användas för att snabbt växla mellan fyra förvalda högtalaremuleringar. En utgift värd att överväga för den som vill kunna växla mellan högtalare utan att lämna sin inspelningsapp och riskera att tappa fokus på mixen.

  iLoud_Precision_remote.5114_1800.jpg.d9e9ce5a1cd25f4869ff036509de59e4.jpg
  Den smidiga fysiska fjärrkontrollen låter användaren snabbt växla mellan fyra förinställda högtalarmodeller. Fjärrkontrollen ingår inte i köpet av högtalarna, utan köps separat.

  Ljudupplevelse
  Nå, men det viktigaste är förstås ändå hur iLoud Precision-högtalarna låter när de presterar så korrekt de kan. Till att börja med kan man konstatera att alla tre modeller spelar oväntat djupt ned i frekvens för sina storlekar, faktiskt når de alla tre under 40 Hz (- 4 dB). De gör det dessutom med rapphet och precision. Bastrummor börjar där de ska börja och slutar där de ska sluta, och det är lätt att placera in de olika instrumenten i de lägre registren liksom även högre upp i frekvens. Högtalarna spelar oerhört rent och de inbyggda klass D-slutstegen ger låg distorsion över hela registret. Att lyssna på iLoud Precision-högtalarna leder lätt till att man fastnar på spellistor med audiofil-inspelningar! Det är helt enkelt så roligt att lyssna på riktigt väl inspelad musik genom rena, neutrala högtalare med snärtig transientåtergivning och djup, stadig bas.

  Sammanfattningsvis – för den som söker högtalare för seriöst mix- och masteringarbete är iLoud Precision-högtalare klara kandidater som inte bör missas.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngI dessa butiker kan du själv lyssna på iLoud Precision-högtalarna >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...