Jump to content
Annons

ekur

Medlem
  • Antal inlägg

    76
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av ekur

  1. Japp, det är ASIO Behringer FCA202 drivrutinerna som är valda i Device setup. Dessa drivrutiner är från februari i år och stödjer Windows 7 står det på hemsidan. Har nu även testat med ett annat ljudkort, E-MU 0404 (dock med XP-drivrutiner) men exakt samma problem uppstår där också med en sekunds fördröjning vid uppspelning och inspelning, märkligt!

    Det kanske får bli ett samtal till supporten...

    Tack för tipsen i alla fall!

  2. Har fått ett irriterande problem sen jag uppgraderade till Cubase 5 (uppgraderade till Windows 7 i samma veva). Vid uppspelning/inspelning så tar det ca. en sekund från det jag trycker på knappen tills det hoppar igång. Samma fördröjning ligger även vid när jag pluggar in mic eller gitarr till ljudkortet och låter ljudet gå ut i monitorn. Detta problem hade jag inte med Cubase 3 SX. Mitt ljudkort är ett Behringer fca202 som jag laddat ner senaste ASIO-drivrutinerna för (från februari i år). Har även testat ASIO4all-drivrutiner men får samma problem. I device setup står att jag har en latency på ca. 20 ms så fördröjningen på en sekund måste bero på något annat.

    Jag har sökt en hel på liknande problem i forumet och på andra ställen på nätet men hittar ingen lösning. Det har heller ingen koppling till MIDI och emulerade portar i och med att jag har fördröjning vid inspelning på audiospår och även vid uppspelning. Någon som har tips på var fördröjningen kan komma från?

    //Erik

  3. Hej!

    Jag har ett problem när jag använder Trilogy för basen i Cubase. Så fort jag lägger in stråkar från Hypersonic så händer det att basen på Trilogy-spåret försvinner i korta tidsintervall (~0.5 sekunder) . Detta händer dock inte när jag sätter spåret med stråkarna på mute. Basspåret har ingen som helst koppling till stråkspåret så det borde inte påverka varandra. Kan det vara så att programmet är överbelastat och inte klara av att processera allt på en gång? Ok då att det inte skulle klara av det vid direkt uppspelning i Cubase, men problemet kvarstår även om jag exportera min låt till t.ex. mp3. Vid export borde väl inte överbelastning kunna vara ett problem?

    Tacksam för tips till detta irriterande problem.

    /Erik

    Ingen som stött på detta problem? 😱

  4. Hej!

    Jag har ett problem när jag använder Trilogy för basen i Cubase. Så fort jag lägger in stråkar från Hypersonic så händer det att basen på Trilogy-spåret försvinner i korta tidsintervall (~0.5 sekunder) . Detta händer dock inte när jag sätter spåret med stråkarna på mute. Basspåret har ingen som helst koppling till stråkspåret så det borde inte påverka varandra. Kan det vara så att programmet är överbelastat och inte klara av att processera allt på en gång? Ok då att det inte skulle klara av det vid direkt uppspelning i Cubase, men problemet kvarstår även om jag exportera min låt till t.ex. mp3. Vid export borde väl inte överbelastning kunna vara ett problem?

    Tacksam för tips till detta irriterande problem.

    /Erik

  5. MXL990 finns med på min testsite, så att du kan hämta den och diverse andra smakprov och jämföra ljudkaraktären.

    Om budgeten är 4000:-, så skulle jag nog föreslå att du tittar på exempelvis Violet Designs Black Knight.

    Det finns annars massor av liknande trådar, så en sökning, som Analogfreak föreslår, är inte fel heller... 🙂

    Tack för svaret! Förstår att det blir många trådar med liknande ämne. Jag borde varit lite mer specifik i inlägget. Men ibland är det svårt att hitta exakt det man söker.

    Just nu spelar jag in hemma i lägenheten, i ett rum på ca 12kvm. Akustiken är säkerligen inte den bästa, jag har lite möbler och säng som dämpar en aning, men ur experters synvinkel....skit. Med tanke på inspelningsläget mitt fall, vad är då bäst att satsa på:

    1) En kondensatormikrofon som tar upp ljud från från flera håll

    2) En kondensatormikrofon som är riktad och inte lika känslig för akustiken i rummet

    3) En dynamisk mikrofon

    Jag har bara haft MXL 990 mikrofon så jag har inget att jämföra med. Tycker det är svårt att gå in på testsidor och lyssna på hur olika mikrofoner låter eftersom jag inte vet hur rummet ser ut kring mikrofonen, hur den är placerad i förhållande till sångare/instrument samt vilket ljudkort och pre-amp som använts.

  6. Hej!

    Just nu använder jag en MKL 990 kondensatormikrofon för inspelning av sång och akustisk gitarr. Jag skulle vilja uppgradera mig till något bättre. Behöver därför tips på en mikrofon för samma användningsområde men med tydligt bättre kvalite. Min budget ligger på ca 4000kr.

    Mvh Erik

  7. Om man tar bort OH-micarna så är det ganska naturligt att man inte får nån signal från cymbalerna. Om man amputerar båda benen så kan man inte gå heller. 😳

    Eh...nej så idiotiskt dum är jag inte (tror jag inte), men har du något förslag på lösning på själva frågan?

    Varför vill du ha torrt trumljud?

    Jag vill inte ha för torrt trumljud men det blev som ni skrev så grötigt tidigare och när drog jag ner room och overhead så tappade cymbalerna i kraft tyckte jag, men det blev bättre när jag maxade velocityn för cymbalslagen.

    Vilka är grundtipsen för att få baskaggen att fungera bra tillsammans med basen? alltså vilka frekvenser bör man förstärka resp. sänka för de två för att de ska få varsin plats i ljudbilden? jag förstår att varierar från fall till fall beroende på hur man vill att det ska låta men hur brukar man gå tillväga generellt?

  8. Tack för tipsen!

    Jag har gjort en hel del ändringar med låten sen jag postade det här inlägget, lyssna gärna på hela här: http://www.erikjonasson.com/musik/Eka-My_Morals.mp3

    //Erik

    Problemet just nu med mixen är inte att sången inte passar in, utan att allting låter kanongrötigt. Börja med att plocka bort MASSOR UTAV room på trummorna. EQ fram virveln. Mer diskant behövs. SEn lägg på en svag kompressor eventuellt. Hård kompressor på kaggen och EQa fram mer tryck i den. Sen måste du höja diskanten på cymbaler/hihat/ride ganska mycket också.

    Börja med endast trummorna och få dom att låta hårdare. lägg sedan på basen och EQa bort gröten som blir mellan kagge och basen. Gör lite plats för båda. Lägg sedan på gitarrerna och se till att dom inte heller krockar med bas eller trummor. När du tycker att det låter bra så är det dags att lägga på sång. Men just nu så är mixen oerhört grötig så det är inte så konstigt att sången inte passar in 😉

    Bra förklarat! jag börjar förstå vad du menar. Jag la upp en ny version på http://www.erikjonasson.com/musik/Eka-My_M...(new_drums).mp3

    När du skriver att basen och kaggen inte ska krocka med varann, menar du att t.ex. höja frekvenser kring 60Hz och sänka kring 100Hz för kaggen och göra tvärtom för basen (sänka kring 60Hz och höja kring 100Hz)?

    Det är lite dumt med EZdrummer att om du drar bort "room" från trummorna så tappar du volymen på symbalerna eftersom de inte är micade separat i programmet. Vet du någon lösning på det?

  9. Jag håller på att mixa en rocklåt där jag har mycket elgitarrer. Jag tycker det är svårt att få sången att lägga sig bra mellan gitarrerna. När jag lyssnar på liknande låtar (proffsigt mixade alltså) så är det precis som att sången har ett eget utrymmet i mixen och det är lätt att urskilja den från gitarrerna och den är tydlig utan att den har för hög volym i mixen.

    När jag försöker mixa blir inte sången lika tydlig och det blir ofta att jag höjer volymen på sången men det slutar ofta med att den lägger sig ovanpå allting och det låter som den inte alls passar in i sången.

    Vad har ni för tips till detta? Hur bör jag EQa gitarrerna för att öppna upp för sången bättre?

    Är det vanligt att man blåser på fullt med gitarrerna så länge det inte är sång och sen när det är verse eller refräng så skär man bort vissa frekvenser på gitarrerna för att släppa in sången?

    I EQn på sången skär jag bort allt under 200Hz, höjer lite vid 250Hz och sänker vid 450Hz, samt höjer vid 3000Hz. Lägger även på ett ModDelay på sången.

    Skulle gärna vilja ha tips på en bra compressor, just nu kör jag med den som kommer med Cubase men tycker det är svårt att höra om det blir bättre eller ej.

    Micen jag har är en MXL990 och preampen en Studio Projects VTB1

    Mvh Erik

    Jag har lagt upp ett ljudklipp på:

    http://www.punkrocks.se/design/demo.mp3

    Om man jämfört med andra låtar tycker jag det är svårt få rösten tydlig i låten utan att höja volymen på sången för mycket, så att den lägger sig ovanpå allting. Jag kör med sidechain compressor där gitarrerna dras ned med upp till 3dB under sång. Kör även med ganska mycket compressor på sång. Skulle vara tacksam för tips på hur man få till det bättre i mixen, kanske är sången som är för kass helt enkelt, säg det gärna det i så fall.

    Vore tacksam om någon kunde ge lite feedback 😉

    Japp... jag tror att du har för mycket naturligt "eko" från rummet som du spelar in ifrån. Är det tillräckligt dämpat? Om jag inte dämpar detta i mitt inspelningsrum så blir det skitsvpårt att få styrsel på sången.

    Kolin

    Jag håller med om att problemet ligger här. Sången saknar närhet. Antingen så spelar du in sången i en ishockeyhall eller så står du för långt från micken. Försök att spela in sången ca 10-15cm från micken samt att spela in på så hög nivå du kan (utan att få det att dista såklart).

    Angående övriga mixen så ligger trummorna långt bak också. Mer närhet i dom också. Dra ner "room" kanalen i EZdrum pluggen så kommer dom närmare. Fixa mer tryck i kaggen och fixa fram ett litet klick runt ca 3000hz. (tryck fås genom att komprimera och höja i det låga registret en smula.

    Höj också trummorna massor. 😛

    Soft gitarrljud annars!

    Tack för tipsen!

    Jag har gjort en hel del ändringar med låten sen jag postade det här inlägget, lyssna gärna på hela här: http://www.erikjonasson.com/musik/Eka-My_Morals.mp3

    //Erik

  10. Jag håller på att mixa en rocklåt där jag har mycket elgitarrer. Jag tycker det är svårt att få sången att lägga sig bra mellan gitarrerna. När jag lyssnar på liknande låtar (proffsigt mixade alltså) så är det precis som att sången har ett eget utrymmet i mixen och det är lätt att urskilja den från gitarrerna och den är tydlig utan att den har för hög volym i mixen.

    När jag försöker mixa blir inte sången lika tydlig och det blir ofta att jag höjer volymen på sången men det slutar ofta med att den lägger sig ovanpå allting och det låter som den inte alls passar in i sången.

    Vad har ni för tips till detta? Hur bör jag EQa gitarrerna för att öppna upp för sången bättre?

    Är det vanligt att man blåser på fullt med gitarrerna så länge det inte är sång och sen när det är verse eller refräng så skär man bort vissa frekvenser på gitarrerna för att släppa in sången?

    I EQn på sången skär jag bort allt under 200Hz, höjer lite vid 250Hz och sänker vid 450Hz, samt höjer vid 3000Hz. Lägger även på ett ModDelay på sången.

    Skulle gärna vilja ha tips på en bra compressor, just nu kör jag med den som kommer med Cubase men tycker det är svårt att höra om det blir bättre eller ej.

    Micen jag har är en MXL990 och preampen en Studio Projects VTB1

    Mvh Erik

    Jag har lagt upp ett ljudklipp på:

    http://www.punkrocks.se/design/demo.mp3

    Om man jämfört med andra låtar tycker jag det är svårt få rösten tydlig i låten utan att höja volymen på sången för mycket, så att den lägger sig ovanpå allting. Jag kör med sidechain compressor där gitarrerna dras ned med upp till 3dB under sång. Kör även med ganska mycket compressor på sång. Skulle vara tacksam för tips på hur man få till det bättre i mixen, kanske är sången som är för kass helt enkelt, säg det gärna det i så fall.

    Vore tacksam om någon kunde ge lite feedback 🙂

  11. Jag håller på att mixa en rocklåt där jag har mycket elgitarrer. Jag tycker det är svårt att få sången att lägga sig bra mellan gitarrerna. När jag lyssnar på liknande låtar (proffsigt mixade alltså) så är det precis som att sången har ett eget utrymmet i mixen och det är lätt att urskilja den från gitarrerna och den är tydlig utan att den har för hög volym i mixen.

    När jag försöker mixa blir inte sången lika tydlig och det blir ofta att jag höjer volymen på sången men det slutar ofta med att den lägger sig ovanpå allting och det låter som den inte alls passar in i sången.

    Vad har ni för tips till detta? Hur bör jag EQa gitarrerna för att öppna upp för sången bättre?

    Är det vanligt att man blåser på fullt med gitarrerna så länge det inte är sång och sen när det är verse eller refräng så skär man bort vissa frekvenser på gitarrerna för att släppa in sången?

    I EQn på sången skär jag bort allt under 200Hz, höjer lite vid 250Hz och sänker vid 450Hz, samt höjer vid 3000Hz. Lägger även på ett ModDelay på sången.

    Skulle gärna vilja ha tips på en bra compressor, just nu kör jag med den som kommer med Cubase men tycker det är svårt att höra om det blir bättre eller ej.

    Micen jag har är en MXL990 och preampen en Studio Projects VTB1

    Mvh Erik

    Jag har lagt upp ett ljudklipp på:

    http://www.punkrocks.se/design/demo.mp3

    Om man jämfört med andra låtar tycker jag det är svårt få rösten tydlig i låten utan att höja volymen på sången för mycket, så att den lägger sig ovanpå allting. Jag kör med sidechain compressor där gitarrerna dras ned med upp till 3dB under sång. Kör även med ganska mycket compressor på sång. Skulle vara tacksam för tips på hur man få till det bättre i mixen, kanske är sången som är för kass helt enkelt, säg det gärna det i så fall.

  12. Reverb brukar ju vanligtvis flytta sången bakåt i ljudbilden, så testa

    att lägga ett delay istället.

    Tycker inte resultatet blir bra när jag använder delay, har du tips på någon delay-plug som är bra? jag har kört med Mod Delay som kommer med Cubase men jag antar att det finns bättre grejer?

  13. Jag håller på att mixa en rocklåt där jag har mycket elgitarrer. Jag tycker det är svårt att få sången att lägga sig bra mellan gitarrerna. När jag lyssnar på liknande låtar (proffsigt mixade alltså) så är det precis som att sången har ett eget utrymmet i mixen och det är lätt att urskilja den från gitarrerna och den är tydlig utan att den har för hög volym i mixen.

    När jag försöker mixa blir inte sången lika tydlig och det blir ofta att jag höjer volymen på sången men det slutar ofta med att den lägger sig ovanpå allting och det låter som den inte alls passar in i sången.

    Vad har ni för tips till detta? Hur bör jag EQa gitarrerna för att öppna upp för sången bättre?

    Är det vanligt att man blåser på fullt med gitarrerna så länge det inte är sång och sen när det är verse eller refräng så skär man bort vissa frekvenser på gitarrerna för att släppa in sången?

    I EQn på sången skär jag bort allt under 200Hz, höjer lite vid 250Hz och sänker vid 450Hz, samt höjer vid 3000Hz. Lägger även på ett ModDelay på sången.

    Skulle gärna vilja ha tips på en bra compressor, just nu kör jag med den som kommer med Cubase men tycker det är svårt att höra om det blir bättre eller ej.

    Micen jag har är en MXL990 och preampen en Studio Projects VTB1

    Mvh Erik

    Låter som att du har mattor av gitarrer?

    Du kan göra lite plats i gitarrerna mellan 700 - 1200 Hz.

    Där har du en hel del nasalt ljud i sången och med det en hel del av karaktären i rösten.

    Knepigt men än dock viktigt att veta att mer än stämbanden påverkar karaktären på rösten.

    Hela skallen är en resonanslåda som hjälper till.

    Försök att svepa över din röst med ett ganska snävt EQ värde.

    Dom ställen som uppfattas starkare, är viktiga grundtoner för just din röst.

    Använd med fördel detta på alla instrument för att hitta det man kallar för "stomme" och övertoner.

    När du är klar med det såkan du göra två olika sorters komprimering med fördel.

    Inserta en kompressor på ditt sångspår och ratta utifrån vad du hör! Inte vad du ser!!!

    Nummer två:

    Kopiera ditt sångspår så att du har två identiska kanaler med samma ljufil på din sång.

    På det ena spåret så tar du ett hi-passfilter och skär bort allt under 1000Hz.

    Inserta en kompressor och kör den extremt hårt så att du verkligen limmar ihop sången på detta spåret.

    Allt ska höras!! Andningar, näshårsfladdringar, you name it!

    Mixa sedan ljudet mellan ditt orginalspår och addera det hårt komprimerade spåret för att skapa luftig känsla men samtidigt närhet och dynamik.

    Begränsad, additativ komprimering!

    Lycka till!!

    /Cruncharn'

    Tack för tipsen!

    Ja, mattor av gitarrerna är väl en bra beskrivning på hur det lät innan. Jag har dragit bort en del nu kring de frekvenser där sången är viktig. Har även provat att lägga in SideChain. Använder db audioware's SideChain Compressor, väldigt lätt att ställa in och komma igång med.

    Kör vanligt reverb på sången, tycker det låter bättre än ett delay och lättare att ställa in. Vilket typ av delay brukar ni använda på sången?

    Jag ska posta låten här när jag spelat in sången också så får ni höra hur det låter.

  14. Jag håller på att mixa en rocklåt där jag har mycket elgitarrer. Jag tycker det är svårt att få sången att lägga sig bra mellan gitarrerna. När jag lyssnar på liknande låtar (proffsigt mixade alltså) så är det precis som att sången har ett eget utrymmet i mixen och det är lätt att urskilja den från gitarrerna och den är tydlig utan att den har för hög volym i mixen.

    När jag försöker mixa blir inte sången lika tydlig och det blir ofta att jag höjer volymen på sången men det slutar ofta med att den lägger sig ovanpå allting och det låter som den inte alls passar in i sången.

    Vad har ni för tips till detta? Hur bör jag EQa gitarrerna för att öppna upp för sången bättre?

    Är det vanligt att man blåser på fullt med gitarrerna så länge det inte är sång och sen när det är verse eller refräng så skär man bort vissa frekvenser på gitarrerna för att släppa in sången?

    I EQn på sången skär jag bort allt under 200Hz, höjer lite vid 250Hz och sänker vid 450Hz, samt höjer vid 3000Hz. Lägger även på ett ModDelay på sången.

    Skulle gärna vilja ha tips på en bra compressor, just nu kör jag med den som kommer med Cubase men tycker det är svårt att höra om det blir bättre eller ej.

    Micen jag har är en MXL990 och preampen en Studio Projects VTB1

    Mvh Erik

  15. Vet inte om jag törs ropa hej men jag fick ett tips av en gammal studio räv som jag pratade med på en musik affär.

    jag beskrev mitt problem för honom och han sa att det är ett gammalt Cubase problem. Som han tyckte det lät konstigt om det inte var fixat i Studio 4:an. Men han sa leta reda på filen "ignoreportfilter" som ligger för mig under C:\Program\Steinberg\Cubase Studio 4\midi port enabler. Flytta upp den direkt under Cubase Studio 4 Mappen

    och sedan skulle det fungera och nu har jag spelat en hel dag utan problem.

    Jag testade det du skrev (jag kör i o för sig med Cubase 3) och det verkar funka, har inte stött på några problem alls sen jag flyttade den filen. Tack för tipset!!!

    Jag får väl ta tillbaks lite av kritiken mot E-MU kortet då antar jag 😛

  16. Nu har jag korresponderat ett antal gånger fram och tillbaka med E-MU och helt klart vill dom inte se det som ett problem som beror på varken deras ljudkort eller programvara. Dom har inga andra som har det här problemet.

    Det enda tips jag fick var att kontrollera så att jag inte har viloläge eller vänteläge aktiverat för att det ska tydligen inte klara av det.

    Sedan ville dom att jag skulle byta PCI plats i datorn på ljudkortet. gav ingenting.

    Varför i alla mina dagar skulle jag byta bort mitt Audiophile ljudkort för den här skräpet.

    ALDRIG MER E-MU!!!

    Håller med...skitkort

    Vad för dator, moderkort har du tänkte om det finns någon gemensam nämnare där.

    En Dell, AMD processor med duble core. Kör Cubase SX 3.

    Jag har läst massa trådar angående detta problem och testat ett antal inställningar som folk tipsat om men utan resultat så jag har gett upp hoppet. Tror helt enkelt ljudkortet är för dåligt.

  17. Nu har jag korresponderat ett antal gånger fram och tillbaka med E-MU och helt klart vill dom inte se det som ett problem som beror på varken deras ljudkort eller programvara. Dom har inga andra som har det här problemet.

    Det enda tips jag fick var att kontrollera så att jag inte har viloläge eller vänteläge aktiverat för att det ska tydligen inte klara av det.

    Sedan ville dom att jag skulle byta PCI plats i datorn på ljudkortet. gav ingenting.

    Varför i alla mina dagar skulle jag byta bort mitt Audiophile ljudkort för den här skräpet.

    ALDRIG MER E-MU!!!

    Håller med...skitkort

  18. Hej har precis samma problem likadant ljudkort

    Det konstiga är att det kan ibland fungera normalt för att nästa gång jag startar upp cubase blir det en fördröjning

    precis som du beskriver och jag är väl medveten om latency inställningar osv.

    mycket frustrerande.

    Jag har testat diverse inställningar som folk tipsat om för att synkningen mellan keyboard och inspelning ska fungera men utan resultat. Nu kör jag efter metoden att starta om Cubase och spela in direkt, efter en stunds inspelning ökar fördröjningen och då startar jag om Cubase och så fungerar det ett tag till. Ingen långsiktig lösning men vad ska man göra ⚠️

  19. Jag har ett E-MU 0404 ljudkort och en Midistart-3 som jag ansluter till ljudkortets midiport. I Device Setup i Cubase väljer jag E-MU Asio som drivrutiner och ställer in latencyn på 15ms och det fungerar bra när jag spelar på synthen (inget knaster). Dock får jag en fördröjning på 100-200ms från det att jag slår tonen tills det att den poppar upp i midi-spåret. Dock är inte tonen som går till högtalarna fördröjd så allt låter korrekt när jag spelar in, men själva lagringen får en fördröjning, vad beror det på? har jag missat några inställningar?

    Mvh Erik

  20. Just nu har jag ingen adapter så jag kan inte koppla in både left och right från ljudkortet till hörlurarna. Men när jag endast kör med en av dem så blir ljud klart och tydligt och inte alls för svagt så någon micförstärkare borde inte behövas.

    Det jag har hört är att det kan skada ljudkortet om motståndet ut från kortet är för litet (alltså signalen är för stark), kan det stämma?

  21. Jag har ett E-MU 0404 ljudkort med två line-in och två-out. Dock saknar ljudkortet uttag för hörlurar vilket jag tog för givet att det hade 😛

    Vad jag hört så är det inte så bra att koppla hörlurar direkt på line-out utgångarna för att man kan skada ljudkortet. Och i Cubase går det inte att ha två parallella ljudkort samtidigt (jag har ett internt som sitter på moderkortet som jag tänkte använda som uppspelningsljudkort i Cubase).

    Vet någon om det finns någon säkerhetspryl man kan köpa lite billigt för att koppla hörlurar direkt på line-out utgångarna så man slipper skada ljudkortet? Eftersom jag endast spelar in via datorn och inte använder utgångarna så känns det onödigt att köpa en mixer bara för att kunna koppla in hörlurar.

    Mvh Erik

×
×
  • Skapa ny...