Jump to content
Annons

_johnny_

Medlem
  • Antal inlägg

    211
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    1

Inlägg av _johnny_

  1. På 2018-12-28 på 11:14, Österbackstudio säger:

    En grundläggande frågeställning som jag måste ta ställning till är hur vägg- och takkonstruktionerna bör se ut.

    Optimalt är ju, som jag förstått, att bygga en musikstudio direkt på eller under marknivå med flytande golv och helt frånkopplade inner och ytterväggar.

    I mitt fall kommer studion att ligga en våning upp på ett massivt spontat trägolv.
    Detta medför både för och nackdelar. Fördelen är förstås att utsikten kommer att bli fantastisk men det innebär ju också en del begränsningar. Då jag inte har några direkta grannar, är isolering från miljöljud inte det primära utan det viktigaste för mig är främst att ljudet från inspelningsrummet i så liten utsträckning som möjligt ska nå kontrollrummet.

    Här kommer några frågeställningar:

    1) Finns det någon poäng med att ens överväga ett flytande golv på ett upphöjt trägolv eller
    ska jag stå fast vid min plan behålla trägolvet som det är och regla/isolera golvet underifrån?

    2) Om jag inte bygger ett flytande golv, finns det ändå en poäng att bygga helt frikopplade inner och ytterväggar i kontrollrummet? Dvs, vad är poängen/vinsten med att ha "delvis frikopplade kontaktytor"?

    3) Om jag inte bygger frikopplade inner- och ytterväggar utan istället bygger vanliga enkelväggar, finns det då en poäng i att bygga frånkopplade väggar (dubbelvägg) mellan kontroll- och inspelningsrum?

    Hur hade ni tänkt kring detta?
     

    Hej! 

    Kul bygge! 
    Min erfarenhet efter att ha varit i feta studios med bra tekniker, feta studios med mindre bra tekniker och inte ens studio men med bra tekniker, är att man lätt stirrar sig blind på tekniska lösningar i den här typen av projekt. 

    Ventilationen ska vara den tystaste, glasrutorna ska specialbeställas, dörrarna byggas för hand, rummet helst sväva i det fria osv. Ta det inte som kritik, du har säkert lagt det här projektet på en alldeles lagom nivå. Eller för den delen, om du vill att det ska bli så bra som det bara går så, kör på!   Det är ju det också kul! 
    Men, min åsikt är att många gånger räcker det med en helt okej vägg mellan live- och kontrollrum, vill man så absolut, bygg två med väggar med dubbelgips utåt och ingen gips "inåt", men framför allt. Bygg en trevlig miljö som du vill vara i länge, och ha energi kvar till att faktiskt jobba där när du byggt klart. Lite läck, eller för den delen mycket läck kan man leva med. Det är bara att höja på monitorerna.. ;)  

    Lycka till! 

    • Gilla 2
  2. Hej!

    Till att börja med ber jag om ursäkt för det något tveksamma avdelningsvalet.

    Jag skulle behöva hjälp med några saker. Men en till att börja med:

    Jag håller på och löder nya kablar till vårt rack där ett fireface 800 är kopplat till en linebox (SM Pro Audio DI8E) och en sändare för trådlös medhörning, AKG IVM 4.

    Spelar det någon roll om kablarna mellan ljudkortet (output) och lineboxen är balanserade eller inte?

    Jag har nämligen ett gäng obalanserade tele-kontakter som jag gärna skulle använda.

  3. Luftspalten gör att frekvensomfånget på glasfibern dubblas, jämfört med om glasfibern satt direkt mot väggen. Dvs om 10cm går ned till 400Hz kommer 10cm+10cm luft att gå ned till 200Hz (dock med något lägre verkan än 20cm glasfiber).

    Jag har en fundering kring det där. Jag minns att jag har läst en förklaring någon gång, och jag tror självklart på det.

    Men, när "slutar det att fungera"? alltså hur långt ut ifrån väggen kan man placera skivan, och ändå få en absorption som sträcker sig längre ner i registret? Varför inte ställa den mitt i rummet, så slipper man man bygga helmholtz? =)

  4. jo du kan ju gjuta en fytande betongplatta för varge rum. tror man kan gjuta det på en regält tjock gummimatta. lär inte vara svårare än att gjuta en vanig armerad betongplatta.

    Många gånger när man ska göra sånt här så fastnar man i ett tänk, som en spiral där det hela tiden kan bli lite bättre.

    Personligen tror jag inte att lite lågbas via ett flytande golv, betong, upp genom ett annat flytande golv är förstör så mycket att det skulle vara värt att riva upp allt och gjuta nytt på gummi matta.

    Klart man kan dra allt till perfektion, men jag har aldrig förstått mig på den där hysterin kring total ljudisolering. Det är ju inte som att man kör soundchecken med bakgrundsmusik volym. Men det är ju upp till dig, att väga arbete mot nytta.

    Jag skulle också köra på Cruncharns råd.

  5. Hej!

    Ursäkta att jag lånar din tråd lite här.

    Jag håller på att sätta ihop en dator, eller ja, så långt har jag inte kommit, men jag sätter ihop en lista med komponenter.

    Vi verkar ha väldigt liknande önskemål, men jag har tänkt att köra 3 gb minne, och 32 bitars xp.

    Jag funderar lite på det här med minne, jag hade tänkt mig ett som heter: CORSAIR 3GB DDR3 XMS3 INTEL I7 PC12800 1600MHZ CL9 (3X1GB) vad är skillnaden på dom och till exempel dom här OCZ DDR3 GOLD XTC 3GB PC3-12800 (3X1GB), förutom priset då?

    Och om mitt enda krav på grafikkortet är att det ska kunna driva två skärmar, kan man välja ett annat då? Jag funderar nämligen på om jag kommer vilja ha 3 skärmar i framtiden, och som det verkar går det inte att sätta in två sådana kort. Vilket ska jag ha då?

  6. Okej, jo dom har ju de. Det jag funderar över är vilken storlek jag behöver... Jag vet att jag förmodligen kommer köpa något större monitorer någon gång, storleksmässigt genelec 8050 eller motsvarande. Så jag tänkte att det förmodligen är lika bra att köpa en något större sub på en gång.

    Å andra sidan kanske det inte ens behövs sub till de större modellerna.. hmm jag behöver lite hjälp här...

  7. Hej!

    Jag ska köpa ny dator till "studion" en dator som bara ska användas till musikproduktion.

    Jag har länge gått och funderat över om jag nu skulle ta och ta steget över till mac sidan, men jag tror jag har bestämt mig för pc, en vända till.

    Men jag har egentligen ingen koll på data hårdvara, och skulle verkligen behöva er hjälp.

    Jag har kollat på en Dell XPS studio med dessa komponenter, och jag tycker att det verkar prisvärt.

    Den kommer användas med ett Fireface 800 och jag använder mig inte speciellt mycket att vst instrument.

    Komponenter

    Intel® Core™ i7 920-processor (2,66GHz, 8 MB cache, 4,8 GT/s)

    Äkta Windows Vista® Home Premium SP1 (64 BIT) - Swedish

    1 TB seriell ATA-hårddisk (7 200 v/min)

    6 144 MB (6 x 1 024), 1 067MHz DDR3-minne med tri kanaler

    256 MB ATI® Radeon™ HD 3650-grafikkort

    10510:-

    Den uppenbara nackdelen är att den inte går att få med xp, men jag tänker att det borde gå att komma över en fungerande version av xp, rätt billigt.

    Och jag tror att själva burken är ganska liten vilket skulle kunna leda till att fläktarna får jobba ganska hårt. Om jag har förstått det hela rätt.

    Jag vill koppla 2 st 24" skärmar till datorn, går det?

    Jag tar tacksamt emot andra förslag, om det är någon som orkar ta sig tid.

  8. Metric Halo är också bara Mac... 😉

    Jag hade inte tvekat när det gäller RME. De gör superstabila ljudkort och är mycket snabba med att uppdatera drivrutiner - och är dessutom bland de absolut första att göra nya drivers till nya operativ (kan vara bra att veta nu när Windows 7 snart står för dörren...).

    Fireface har också den suveräna DSP-mixern, som gör att du kan tota ihop vilken monitorlyssning som helst - helt individuellt till så många utgångar du har tillgång till.

    Jag litar på dig Cleas, och har äntligen bestämt mig, tack! =)

  9. jag håller med om allt detta att rum/akustik, musiker & uppmickning spelar störst roll då man spelar in.....men som svar på din egentliga fråga (då du inte nämner någon av dessa faktorer utgår jag från att du redan är medveten om allt detta), så lägg dig på en lagom nivå på båda. RME skall ha bra omvandlare, och ssl xlogic (du menar alpha VHD Pre antar jag) skall vara bra....har inte testat någon av dom, men jag skulle bli förvånad om du blir missnöjd.

    sök info om dem på diverse forum, studioforum/vst forum/kontrollrummet/gearslutz osv....så kan man bilda sig en liten uppfattning om vad andra anser....det kan ju alltid vara en LITEN hjälp ibland.

    annat kuriosa: vad gäller inspelning av sång(även instrument självklart) kan valet av mikrofon spela jättestor roll. Håller på att mixa en tjejgrupp som till största del är inspelade med en Sony C800G-mikrofon....en extremt dyr, omtalad mik....och på vissa av tjejerna låter den verkligen apa...det är svårt att få fram någon substans i rösten över huvud taget, medans på vissa låter den jättebra......! kan vara värt att tänka på innan man automatiskt väljer den dyraste/fetaste miken man har tillgång till....

    Tack så mycket! Jo, jag är mycket väl medveten om att det i slutänden handlar om musikern man spelar in. Men det är inte riktigt hela sanningen häller va? För vist är det så att inte utrustingen gör låten, men en bra låt, behöver ju inte nödvändigtvis låta bra... Nya mikar är absolut nästa steg för mig, men jag tror endå att jag börjar i den här änden.

    En sak som jag inte gillar med ljudkortet (RME 800) är att det verkar som att hörlursvolymen och monitor volymen går på samma reglage. Men jag antar att man kommer runt det problemet med en extern hörlursförastärkare.

    Jag förstår att ni antagligen är oändligt trötta på frågan vilket ljudkort ska ja köpa, men har ni något förslag i samma pris? och vad skulle ni välja isåfall?

    Jag har kollat lite på apogee ensamble, digi 003 rack och metric halo. Ensamble faller på att jag inte har Mac, just nu iaf.

    Digi 003 har 2 hörlursförstärkare och pro tools 8+factory bundle ingår.

    Metric halo har jag inte läst i princip något om än förutom att det ska vara ett bra ljudkort i samma klass.

    Vilket skulle ni ha valt?

  10. Beror helt på vad du tänker göra. Ett tvåkanaligt USB-interface går också att göra musik med.

    Jo tack, vet de. Har ett Hercules 16/12 FW nu och det fungerar okej så länge jag inte avänder som inbyggda förstäkarna vilket jag inte har behövt fram tills nu. Där jag bodde förut hade jag gått om plats så då kunde jag använda förstäkarna i mitt mackie vlz 1604 vilket jag tyckte fungerade okej iaf. Men nu skippar jag mixer och känner att det är dags för ett bättre Firewire kort.

  11. Hej!

    Jag är riktigt dåligt insatt i varför vissa intrument/tillbehör/apparater låter som dom faktiskt gör. Vart den största skillnaden ligger.

    Och jag funderar på en specifik sak, angående ljudkort. Vilken är den viktigaste detaljen, för ett bra ljud? om man bortser från latency och så, bara bryr sig om ljudkvaliten.

    Säg tillexempel att man kör en mik geneom en neve förstärkare och sen via ett medelmåttigt ljudkort in i datorn. Eller genom till exempel en alto mixer in i ett riktigt bra ljudkort.

    Vilket alternativ skulle ge bäst ljud?

  12. Jag läste om det här från början: http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7278

    Länken till BBC:s undersökning är här: http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1992-11.pdf

    Titta på sidan 4 i rapporten (sidan 10 i pdf-dokumentet), fig.9. 😉

    Oj va bra det såg ut. Tack så mycket! då skulle man alltså vid nybygge, strunta i att gipsa taket och istället klä det med tyg och då få ut dubbelt av den tjocka isoleringen. Man skulle iof kunna glesa ändå, och på så sätt täcka ca 1/3 av taket för en mer välbalanserad frekvensåtergivining. Det blir ju en sjuhelsikes stor absorbent.

  13. Jag såg en undersökning någonstans, där man hade mätt upp olika beklädnad på glasullskivor.

    Det visade sig att det var lika effektivt i basen om man hade tunt tyg eller en plastsäck.

    Så då skulle man alltså, med gott samvete bygga med diffusionsspärr i tak och väggar. Men istället för gips i taket så bygger man träramar som man klär med tyg och skruvar upp, och får på så sätt en jäkligt stor basabsorbent med en tjocklek på runt 50 cm? så kan man justera efter behov med delvis gipsat tak, för balans i frekvensåtergivningen? Var har du läst det?

  14. Hej!

    Jag är på jakt efter ett mixerbord med inbyggda effekter och 12-16 kanaler.

    Just nu är Soundcraft FX16 II för 7000:- det hetaste spåret. Är det någon av er som har några erfarenheter av bordet, eller rekomendationer på något annat?

    Det skall användas till PA borde jag kanske tillägga.

  15. Hej!

    Jag skulle behöva hjälp av er att bestämma mig. Jag ska köpa nytt ljudkort, och brukar alltid handla efter principen att köpa bra grejer, så jag slipper köpa upp mig, åtminstond inom de dom närmaste åren. Från början hade jag tänkt mig ett digi 003 rack, dels för att det ska va ett bra kort, med 8 preamps och dels för att pro tools 8 ingår, vilket jag hade tännkt gå över till.

    Jag vet att jag i framtiden kommer ha behov av många kanaler, men det är först om ett par år egenltigen. Så tanken slog mig här om dagen att köpa en riktigt bra mikrofonförstärkare och ljudkort istället med begränsat antal kanaler istället, säg 2-4.

    vad tror ni om idén, och vad kan ni rekomendera?

    Jag kan ju föresten tilläga att det är främst "riktiga" instument som jag kommer att spela in, jag använder mig mycket sällan av midi och programerar aldrig musik. Och att det är firewire som gäller.

    Tack på förhand.

  16. Hello!

    vet inte om det här är rätt ställa att skriva, men men..

    Mitt band har fått en möjlighet att få en lokal där vi ska ha replokal.

    Lokalen är idag ett tomt, relativt stort rum av betong golv, väggar och tak.

    Hur är det bästa sättet att ljudisolera lokalen så bra som möjligt med liten budget.

    med tanke på att det är lägenheter ovanför i samma byggnad!

    Tacksam om jag får hjälp, skriv om du behöver veta nåt mer.

    Läcker det verkligen så mycket att du måste ljudisloera om du har betong, golv, tak och väggar?

    Men om det nu behövs, så finns det nästan hur många trådar som helst i det ämnet. Men att ljudisolera en "stor" lokal med "liten budget" känns ju som en fruktansvärd utmaning, beroende på hur du definerar stor och liten då förstås...

×
×
  • Skapa ny...