Jump to content
Annons

Richard Olsson

Medlem
  • Antal inlägg

    117
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Richard Olsson

  1. Sonalksis FreeG är en plug som är tänkt att användas som alternativ till regeln/mätaren i din sequencer (antar jag) och den består helt enkelt av en mätare och en regel. 😆

    Den kan bland annat mäta RMS-värdet, på samma sätt som peakvärden brukar visas med en liten markering på mätaren, samt numeriskt i dB. Liten bra-att-haplugg och den är gratis, samt tillverkad av en av de främsta plugtillverkarna i mångas tycke.

  2. kontrollrum.jpg

    Liten ritning över hur kontrollrummet.

    Det är något smalt men det ska funka. Har tyvärr inte mycket till val. Om mina mätningar stämmer kommer jag precis lyckas få in grejerna. "Skrivbordet" kommer jag bli tvungen att bygga själv då det endast kommer vara 50 brett (precis så att mixern får plats) vid höger sida och sitta ihop med resterande som kommer ge mig en bra arbetsyta med keyboard längst in. Jag kommer också att slippa ben från skrivbordet då jag kommer att regla upp det i väggen. Effekter och EQ kommer jag att bygga ett rack till som kommer hänga under skrivbordet intill datorn. Ett alternativ är att sätta Keyboarden på ett separat bord som man skjuter under kortsidan på "skrivbordet".

    Går det inte att sitta på längden istället? Ledsen att vara negativ men det där ser ut att bli svårt att få bra. Dels har du så att säga inget utrymme att använda till akustikbehandling, och dels kommer stereobilden bli väldigt förvrängd. När ljud lämnar din vänstra monitor kommer det studsa runt väldigt tidigt och du får känslan av att ljudet kommer lite från alla håll. Du kommer fortfarande höra att det kommer från vänster, eftersom det anländer senare till höger öra och hjärnan kan tolka sådana fördröjningar, men volymmässigt kommer det nästan inte vara någon skillnad.'

    Om du istället sätter det på längden skulle du kunna dämpa lite lätt där ljudet från monitorerna träffar väggen på ett sådant sätt att reflektionen går rakt till dig, samt längst bak i rummet (eftersom du har mer avstånd att använda till absorberande material då.)

  3. ok..

    men om man skulle välja mellan logic och pro tools?

    vad är de största skillnaderna?

    Jag använder logic express, och det berättar jag därför att du ska förstå min ärlighet när jag säger att jag nog tror att pro tools LE är ett mognare program i dagsläget. Jag vet dock inte hur det ser ut med mjukvaruinstrument i PTLE men det är du kanske inte så intresserad av ändå?

    Om mindre än ett år borde ju dock Logic 8 ha kommit, och nu borde Apple ha hunnit sätta sig in i och förändra ännu mer hur Logic fungerar och då kan det mycket väl vara ikapp. Då kommer det vara ett oslagbart val i mina ögon, eftersom jag trivs med att jobba med Logic.

  4. Jag har alltid syftat till det du kallar för tonsteg som heltoner, eller "hela tonsteg", men jag har väl haft fel i min definition där. Helt troligt, eftersom jag inte är skolad på området. Jag har alltså trott att det exempelvis mellan tersen och kvarten i en durtonart är ett halvt tonsteg men ÄVEN ett helt tonsteg. Tack för korrigeringen! Och jag ber om ursäkt för kapning av tråd 😄

    EDIT: Angående talvik. Jag lyssnade nu för säkerhets skull, och mycket riktigt finns inte stämmorna med på den version som ligger på myspace! Nåväl, hon ska finnas på ITMS tror jag, om du mot förmodan skulle vara nyfiken nog att betala 9kr för låten. Versionen på myspace är en demo tycks det, medan stämmorna finns på albumversionen.

  5. men i sina enklaste utföranden till och med ett bestämt antal heltoner inom skalan upp eller ner från grundmelodin; så exempelvis en tersöverstämma som går en ters (tre i skalan funna heltoner) över grundstämman.

    Blanda nu inte ihop heltoner och skalenliga toner. En stor ters intervall består av 4 halvtonssteg upp och en liten ters 3 halvtonssteg.

    Sen kan man lägga mer avancerade stämmor, vilket jag tycker är snyggare. Ett lättillgängligt lyssningsexempel är Sofia Talvik, eftersom hennes musik är avstrippad, harmonicentrerad och finns på myspace 😉http://www.myspace.com/sofiatalvik

    Harmonicentrerad? Den får du gärna förklara för mig för det uttrycket har jag aldrig hört innan. Är det kontrapunktiskt fast tvärt om kanske?

    Sedan lyssnade jag lite på Talvik, men hittade inte dom där "avancerade" stämmorna. Berätta gärna i vilken låt.

    Jag ber om ursäkt för att jag sa fel angående storleken hos en ters. Jag menar självklart TVÅ heltoner över grundtonen, vilket ger tre toner fr.o.m grundton t.o.m tersen.

    "Harmonicentrerad", om herrn tillåter mig be honom titta utanför lådan han bor i, ämnades inte vara ett musikteoretiskt uttryck utan var tänkt att i sammanhanget betyda "med fokus på harmoni". Slå upp harmoni i SAOL och inte bara Bonniers musiklexikon så ska du se att det även kan tolkas som något i stil med "flera delar som tillsammans bildar en enhetlig helhet."

    De "avancerade" stämmorna har du bland annat i When Winter Comes. Ordet "avancerat" används i sammanhanget självklart i relativitet till vad den ursprunglige postaren tycks kunna, och till vad jag tidigare nämnt som exempel på enkla stämmor, alltså tersstämman.

    Tack för din ödmjukhet.

  6. Måste bara säga att du ska nog inte sjunga i en annan TONART. Det är det som kallas att sjunga falskt :rolleyes:

    Stämmor håller sig vanligen inom samma tonart för att låta harmoniska, men i sina enklaste utföranden till och med ett bestämt antal heltoner inom skalan upp eller ner från grundmelodin; så exempelvis en tersöverstämma som går en ters (tre i skalan funna heltoner) över grundstämman.

    Sen kan man lägga mer avancerade stämmor, vilket jag tycker är snyggare. Ett lättillgängligt lyssningsexempel är Sofia Talvik, eftersom hennes musik är avstrippad, harmonicentrerad och finns på myspace 😏http://www.myspace.com/sofiatalvik

  7. Ja jag har firewire, men jag använder det till ljudkortet, vet inte om det finns firewire hubbar dock.

    Firewire är per definition till för att daisy-chainas. D.v.s. om ditt ljudkort följer standarden så har det både en in- och en utgång för firewire. Det går alltså att koppla en powercore före eller efter ditt ljudkort i en kedja.

  8. Det ser lite skumt ut - för på Behringers hemsida är den bortplockad ur den svenska prislistan - och på sidan med mixern, kan man bara få upp priser för Australien, Kina och Japan...

    Det verkar alltså som om den är en utdöende modell. Synd - för det är en av deras absolut bästa produkter hittills. Kanske är det så, att de har tänkt släppa en ny modell av den...?

    Eller att de blivit stämda igen, då i EU och USA. Behringer och Phonic råkar väl ut för det med jämna mellanrum, när deras produkter lite väl mycket börjar likna exempelvis mackies och yamahas.

  9. Är med på din förklaring.. tackar 😳

    Ska försöka skapa lite inspelningar med fasfel och lyssna på dem, så man lär sig höra också 😉

    Det var så lite så!

    Du kan tillverka ett fasfel genom att ladda in samma låt (någon mp3'a eller vad som helst) två gånger i din sequencer, på varsitt spår, och sedan fasvända det ena och spela dem samtidigt. Om inte din sequencer har någon phase reverse (symbolen är en cirkel med ett diagonalt streck genom, vanligen) kan du exempelvis ladda hem sonalksis senaste gratisplug: FreeG som bland annat kan fasvända. Ett intressant test kan vara att leta upp de samplerateprov som finns på det här forumet någonstans, där förmåga att höra skillnad på en mp3-komprimerad ljudfil och en ren wavefil testats. Fasvänd den ena och spela dem mot varandra.

    När du fasvänder något ändrar du så att alla upp blir ner, och vice versa, så att säga. Du kan såklart även testa att göra samma sak på ensamma spår i ett projekt, exempelvis ena överhänget på ett trumset.

    Vad som borde hända är att du borde höra hur vissa frekvenser försvinner när du fasvänder, tydligast är de låga frekvenserna (större "felmarginal" för fasfelet i våglängd mätt.)

  10. Nu börjar det här passa in bättre i naturvetenskapen. Läste det där på wikipedia också. Det var alltså inte alls så svårt som jag trodde, gällde bara att få in det i mitt område.

    Så vid precis 90 grader (två pi radianer) så är alltså amplituden oförändrad? Nu måste jag sätta mig och räkna och se om jag får ihop det här helt och hållet 😳

    Vill inte gärna vara petig, men två pi radianer är inte 90 grader.

    Jag föreslår att du gör såhär. Plocka fram din grafritande räknare (eller programmet grapher på mac.)

    Fyll i följande två funktioner:

    y = sin(x)

    y = sin(6x)

    Rita upp dem och tänk dig hur de skulle se ut om du lade ihop dem i varandra, vilket är vad som händer med signalen när du monosummerar två sådana vågor, eller i luften när du får två sådana vågor från olika källor.

    Rita sedan istället upp följande funktion, som exakt illustrerar interferensen mellan dessa vågor:

    y = sin(x) + sin(6x)

    Nu ser du tydligt hur den ena vågen stör den andra, så att de liksom arbetar tillsammans. Detta är vad som händer med allt ljud. Högfrekventa ljud arbetar "inuti" de lågfrekventa vågorna, så att säga. Fråga gärna om jag är otydlig!

    Nu går vi in på det värsta som kan hända vid fasfel, total utsläckning - destruktiv interferens.

    Rita upp följande två funktioner:

    y = sin(x)

    y = sin(x-pi)

    Förutsatt att du har räknaren inställd på radianer. Har du den inställd på grader, byt gärna till radianer, eller byt ut pi ovan (och nedan) mot 180 grader istället.

    Försök föreställa dig vad som händer om du nu skulle lägga ihop dem precis som ovanstående exempel. När du tror dig förstå vad som borde hända, testa att lägga ihop dem precis som tidigare:

    y = sin(x) + sin(x-pi)

    Vad som händer nu är total utsläckning. Den ena vågen stör ut den andra. Ner den ena vågens maxpunkt infaller, sammanfaller den exakt med den andra vågens minpunkt. Följden matematiskt, för x=(pi/2) där den första max- respektive minpunkten finns, blir:

    y = sin(pi/2) + sin((pi/2)-pi) = 
     = sin(pi/2) + sin(-pi/2)) = 
     = sin(pi/2) + -sin(pi/2) = 0

    Självklart är det mer komplext i naturen, men på vissa frekvenser kan detta hända (de frekvenser där skillnaden mellan avståndet mellan källa och två ljudupptagningspunkter (mikrofoner) är en halv våglängd, alltså 180 grader, alltså pi radianer.)

  11. Jag undrar om det är möjligt att använda en "vanlig" bärbar dator till att spela in på (Jag frågade ju tidigare om Cubase eller Sonar´s program)

    Jag menar då en dator som inte heter Mac eller Frost och kostar 25.000 kr

    Utan en dator max ca 12.000:- (HP--Acer--LG--Dell eller liknande)

    x17´skärm

    x2 Gb Ram

    x100-160 Gb HD (5.400 varv) förstår att vartalet är en begränsning--men inte riktigt i vilka situationer jag märker det mest.

    xGrafik 256Mb

    Fungerar detta att spela in på?

    Javisst fungerar det. Det fungerar nog tillochmed ganska bra. Jag spelar in en hel del på min ibook G4 med mindre imponerande specar. Precis som du förfarar dock så är hårddisken den begränsande faktorn i sammanhanget.

    När du spelar in och upp ljudfiler till/från datorn måste de läsas snabbt från hårddisken. Ju fler samtida ljudfiler det handlar om desto mer krävs av hårddiskens prestanda. På min ibook med långsammare hårddisk än den du specifierat kan jag dock spela upp omkring 25 ljudspår samtidigt. Ibland orkar den inte och ibland orkar den. Vad jag menar är alltså att det kanske räcker för dig, men kanske inte.

    Problemet i fråga (om det uppstår) kan du lösa med en extern hårddisk, ansluten till din dators firewire- eller USB-port.

    Vilka är riskerna och begränsningarna i en sådan maskin?

    Omöjlighet att uppgradera är väl en av riskerna. Generellt sett är det ju bara minnet (och hårddisken förvisso, men inte avsevärt) som går att uppgradera. En annan risk är att hårddisken inte orkar med, och den perfekta sångtagningen bryts mitt i. Löses som sagt dock med extern hårddisk.

    Vad är det som gör Mac eller Frost så mycket dyrare?

    Lite märket, mycket kvaliteten. En Mac är dock inte särskilt mycket dyrare (om alls dyrare) än en PC i många fall. En macbook kostar mindre än den dator du specifierat ovan, men du får nog problem med att trycka in lika mycket minne i en macbook för samma pris iofs.

    Frost seglar väl lite på sitt namn som är förknippat med en form av de factogaranti. Du kan förvänta dig att en frostdator fungerar till musik. Gör den inte det är det ingen frostdator.

    Fungerar det även att använda ovan nämnda maskin live?

    Det går alldeles utmärkt!

    Det finns förmodligen fallgropar som jag inte inser som nybörjare är mycket glad om någon har lust att ge mig lite VARNINGAR I TID ---innna inköpet sker.

    Jag vet inte vad jag ska ge dig för konkreta tips. Jag skulle föreslå undvikandet av vissa märken som jag har haft problem med, exempelvis HP/Compaq. Jag skulle också vilja rekommendera Mac, men det är en helt annan diskussion 😳

    Försök se till att datorn du köper har både Firewire- och USB-port. Gärna Firewire 800 för att vara nästagenerationskompatibel, men inte nödvändigt.

    Tumma hellre på grafiken än processorn/minnet. Köp inte en dator med större skärm än du tycker är nödvändigt. En bärbar med 17" skärm tycker jag själv inte är en bärbar dator, ens. 🙂

    Hoppas det hjälpte! Fråga mer annars.

  12. AHA 🙂 Nu är jag med. Så man kan alltså se i inspelningsprogrammet om det blivit fasfel? Genom att kolla på ljudkurvan?

    Nja, tyvärr inte. Grejen är att vissa frekvenser slås ut, medans andra lämnas oberörda. Alltså kommer det förmodligen inte gå att se med blotta ögat att du har fasproblem.

    Aha, d va inte så enkelt alltså :rolleyes:

    Då vet jag vad jag ska lyssna (och ev. titta) efter. Finns det inget lätt sätt att kolla spåret direkt efter inspelning? Lyssna?

    Sinusvågor.. ush, påminner mig om provet i FyB igår 😱

    Du läser fysik B alltså? Perfekt! Då borde du ju ha jättebra koll på fasfel. Det är nämligen det som inom fysiken kallas "utsläckning", eller destruktiv interferens, vilket ingår i just den kursen. Kolla i din fysikbok så får du det säkert jättebra beskrivet, om du undrar mer! 😄

  13. Ett tips är att ha en trummis först 😄

    click name for individual bio:

    victor - bass guitar

    lars - keyboards

    jimmy - guitar, backing vocals

    zandro - guitar, lead vocals

    Bra musik för övrigt, kan du hälsa bandet! Tyckte mig höra lite pitch correctionarbete dock som var tekniskt bra gjort, men estetiskt lite fult. Kan ha inbillat mig!

  14. Och varför ska man ha superb.

    Laleh.

    Hennes lilla "hemmastudio" kostar i och för sig avsevärt mycket mer än 80,000 kr 😄!

    Hon började spela in sitt material (jag har första demon i skåpet här hemma) meda hon fortfarande inte hade någonstans att bo. Jag tror inte att hon lade 80000 på studioprylar då 🙂

    Men vet du vad hon har för något nu får du gärna länka eller så för jag är helt klart intresserad! Intrycket hon gav i sin dagbok ungefär då hennes studio svämmade över var dock att den var i ett källarutrymme (typiskt hobbyutrymme á la hyreshus) i anslutning till hennes bostad. Kan ha misstolkat dock!

  15. Jag hinner inte lyssna på din låt på Demosidan, men jag vill bara förtydliga:

    Gör din låt så bra som möjligt, ha så mycket effekter och så mycket du vill, samt hur många mjukvaruinstrument du vill, men INGA EFFEKTER PÅ MASTERREGELN. Det är alltså det killwithskill menar när han säger "ta bort alla effekter."

    Sedan exporterar du som en wavefil precis som tidigare sagts. Lyssna på wavefilen en massa och var ordentligt nöjd med den innan du skickar till mastring. När du får tillbaka den kommer den överträffa alla dina förväntningar 🙁

  16. Korta och koncisa kommentarer följer.

    Bästa jag hört från dig.

    Bra gitarrspel.

    Sänk inte tempot utan sjung om och tänk dig för när du sjunger för att göra sången mer tydlig.

    Se över texten och dess engelska, framför allt grammatiken.

    Snygg lyrik på sina ställen!

    Överväg att plocka bort duettkänslan i sticket, alternativt gör om det till en duett (låna in en tjej med änglaröst som sjunger bakgrundsstämman exempelvis.)

    Bra jobbat!

  17. Förslagsvis kopplar du monitorerna i ljudkortet istället 😆

    Mycket riktigt har MOTUs ljudkort (jag antar att du menar att du har ett 828mkII?) direct monitoring. Du har ett program på datorn som installerades med drivrutinerna som heter CueMix. Där kan du mixa din monitorlyssning.

    Allt som spelas upp från datorn, samt det som du mixar fram i CueMix, kommer att spelas upp på från ett upp till fyra olika utgångspar, vilka får du specifiera själv.

    SÅ:

    Alla ljudkällor in i mixerbordet

    Alla mixerbordets direct outs till ljudkortets ingångar

    Monitorerna i ljudkortets main outs

    Säg till om det är något du inte förstår, men försök att göra som jag beskrev ovan. Hittar du CueMix så ska det inte vara så svårt att förstå. Om du har någon snabb fråga kan du lägga till mig på msn om du vill och har möjlighet.

  18. Det är inte någon som råkar ha någon bra eq inställning för piano?

    Jag vet att det här är ett dåligt tips, men lyssna.

    Vad du kan göra är att bestämma dig för vilken del av pianot som är viktigast i mixen. Har du en liten trevande slinga högt upp på pianot kanske du vill fokusera pianots diskant för att undvika mullrig bas men ändå kunna pressa upp pianots volym så slingan hörs. Kanske en EQ-shelf på +3dB vid 1KHz?

    Har du ett kraftigt pianokomp som är tänk att göra känslan av musiken "större" och kraftfullare kan det vara en idé att köra en ganska rak frekvenskurva, ELLER så kan du göra något jag brukar göra. Kopiera pianoinspelningen på två spår, och lägg två olika EQ på dem. Panorera åt båda hållen och på den till vänster boostar du basen på pianot, med en inte särskilt brant slope, och tvärtom på den till höger. Så att de möts i mitten. Då får man lite känslan av att sitta vid pianot själv.

    Ett tips är att Ta tag i ett handtag på en typisk parametrisk EQ-plugg med tvåaxligt fönster (antagligen är den i Cubase det, men jag vet inte.) Höj sedan upp extremt mycket, kring 10-12dB och dra handtaget fram och tillbaka över frekvensspektrat. Se var du hittar det ljud som du mest vill framhäva på det spåret, och dra sedan ner till +-0dB. Sen ökar du successivt tills du hör det du vill höra lagom mycket, och sen sänker du lite (för "lagom" vid mix är nästan alltid för mycket efter 20 lyssningar.)

  19. OH-mikar tar ju ofta upp så mycket av setet (höger mik tar upp virveln och hi-haten också, trots att den hänger på andra sidan) så att panorera fullt gör inget, är min erfarenhet, eftersom man så att säga drar med sig hela stereobilden åt höger när man panorerar en OH åt höger, inte bara de delar av kitet som står till höger.

    Förstår man vad jag precis menade? 😆

×
×
  • Skapa ny...