Jump to content
Annons

Wennberg

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Wennberg

  1. Om jag var du skulle jag säga åt alla som använder studion att ingenting får sparas på datorn och sen köper antingen fritidsgården eller de som använder studion usbminnen. Finns 16 gb för några hundra på pricerunner. Då behöver ni aldrig oroa er för att hårddisken krachar, att datorn blir stulen osv. Sen är det bara för de som spelar in i studion om de vill ha extern hårddisk, usb minne eller liknande. Vad tror du om den idén? Jag tror detta är det smidigaste alternativet om man är många som ska använda datorn, då kan ju de som vill även ta med projekt hem och lägga till och mixa där.

    Mvh,

    Andreas Wennberg

  2. Ok tack för ditt svar. förstår jag dig rätt att om jag sätter en triggmick på virveln så kommer andra trummor gå in i denna mick? Måste man proppa trummorna fulla med bomull? Det räcker inte att tejpa dom eller liknande för att få dom att lämna så lite efterklang som möjligt? eller finns det något annat smart sätt som man inte behöver lägga något i trummorna? Hur kan jag se hur snabb omvandlingen från audio-midi är om jag går in i en musikaffär? Finns det info om det? Om jag skulle spela in triggarna i logic och sen konvertera till midi hur gör jag då? Om jag vill göra omvandlingen till midi efter inspelningen.

    Nej, du får inte in andra trummor där. Men dämpar man upp skinnen för att hindra dom från att vibrera, annars så får man väldigt lätt dubbeltriggning. Alltså, att triggmicken tolkar en pukas "sjung" som fleera anslag, så att ett (1) slag blir till "Ta, t-t-t-ta". Att fylla trummorna helt ger det bästa resultatet men är bökigast. Vissa nöjer sig med att köpa 20 påsar bomull och tejpa fast på undersidan av trummornas anslagsskinn och det är väl bättre än inget. Huvusaken är att trumskinnen inte får vibrera speciellt mycket alls. MAn får vara lite uppfinnare där 🙂

    Precis hur snabba vissa moduler är, finns det väldigt lite information om. Ofta säger inte ens tillverkaren det. Dom säger bara "Snabb som blixten" typ, och det gör de flesta musikaffär-expediter med. Vissa är snabba och bra och då sprider det sig ibland trummis-släktet ganska fort. Så det är svårt att läsa sig till det där.

    Om du vill omvandla audio till midi efter inspelning så kan du göra det på 3 sätt: antingen tappar du ut ljudet från varje kanal och skickar det till den externa triggmodulen (samma modul som ovan) och spelar sen in midit. Det andra sättet är att använda en plug-in som triggar direkt från audiospåret. Plug-ins skickar ut midiinformation till logic som du kan spela in. Vissa triggplugins kan ladda in ljud och trigga dom ljuden direkt, så du kan spela in det. Det är sällan jag gör sånt själv men gör jag det manuellt, i cubase, med en audioscanningsfunktion som cubase har. Den läser av ljudet och sätter en markör - så kallad "hitpoint"- på alla attacker över ett visst gränsvärde. Utifrån dom markörerna kan man sen synka dom med det mesta. Kanske kan logic göra det med, jag vet inte.

    OK tack så mycket för dina era svar. Känner att jag förstår det bättre nu. Tack!

  3. DDrums triggmickar är så gott som alla trummisars älsklingar, för de tar upp nyanserna så bra och svarar så realistiskt mot hur man spelar. Men att de tar upp mycket dynamik brukar inte gynna inspelningen speciellt, så det är lite av ett tve-eggat svärd de där. Se bara till att trummisen dämpar upp sina trummor otroligt, t.ex. genom att fixa formskuret skumgummi, eller packad bomull och stoppa i pukorna, virveln och bastrumman. Det är vad många dansbands- och alla triggande metalltrummisar gör. Eller något liknande, men trumskinnen får inte vibrera mycket alls. Anledningen är att man vill ha en ren och tydlig attack, men om trumman sjunger efteråt, det allra minsta, så blir det betydligt svårare att ställa in tröskeln för att undvika dubbeltriggning. En studiovan trummis ska inte ha några problem med att spela "livlöst" för att främja bra ljud, men en ovan trummis har ofta svårt för sånt här.

    Midi triggning (före inspelning) görs av en enhet med triggingångar på baksidan, vanliga telekontakter, som omvandlar ljud till MIDI signaler. Liksom bicepsmuskeln är showoff-muskeln för kroppsbyggare, så är "snabbhet" showoff muskeln för triggenheter. Ju snabbare dom omvandlar ljud till MIDI desto bättre, och desto högre status har dom, och desto dyrare är dom. Det finns en teknisk motsatsrelation i att tillverka kretsar som omvandlar ljud till midi snabbt, och samtidigt bevarar en hög dynamisk precision. Så ju bättre desto dyrare, det är sant i såna här fall. Att använda bra triggmickar men en dålig trigg enhet, det är lite som att spela in sång från en Neumann U-89 (35000 kr) via en mickförstärkare ifrån BilTema. Båda behöver vara bra för att det ska klicka väl.

    Jag har använt DDrum 2, AT, 3 och 4 brains, och funnit att det kan nog inte gå att få till så mycket bättre än så för dom pengarna. Alesis D4 eller DM5 är en gammal klassiker som har lite långsam respons och passar bäst vid odynamiskt spel, och kan inte sända ut midi key number values över 60, men den är billig. Rolands produkter har jag bara lattjat med i butiker men dom är nog inte fullt så dumma. Frågan är hur snabba dom är, om dom når upp till de äldre DDrum modulerna.

    Midispåren kommer att ha några millisekunders fördröjning i förhållande till audiosignalen. Alesis D4 skulle jag tippa har typ 4-5 ms medan Ddrum ligger nere på typ 1-2. Men latencyn är ju konstant, så det är ju bara backa midispåret millisekund för millisekund tills du hör att ljudet låser tätt.

    Som regel bör man undvika att använda flera triggers på en trumma. Att trigga virveltrumma ifrån trumman och kantslag ifrån sargen är generellt ingen bra ide. Du kommer att få lite virvel med i kantslagsljudet och få kantslag med i virvelljudet. DDrum Tube är vad jag kört kantslag på, och den principen funkar ju. I annat fall är det bara sätta en triggmick på vad som helst, en övningsplatta, en liten trumma på sidan, ett CD fodral, en plastflaska eller vad farao som helst. Det funkar faktiskt. Kantslag brukar de flesta tekniker inte vilja ha dynamik i, så då kan du köpa en fishman trigger för en hundring på musikaffären och använda den istället. Bottom line: använd separat kantslagstrigger så slipper du ödsla tid på fippel.

    Ok tack för ditt svar. förstår jag dig rätt att om jag sätter en triggmick på virveln så kommer andra trummor gå in i denna mick? Måste man proppa trummorna fulla med bomull? Det räcker inte att tejpa dom eller liknande för att få dom att lämna så lite efterklang som möjligt? eller finns det något annat smart sätt som man inte behöver lägga något i trummorna? Hur kan jag se hur snabb omvandlingen från audio-midi är om jag går in i en musikaffär? Finns det info om det? Om jag skulle spela in triggarna i logic och sen konvertera till midi hur gör jag då? Om jag vill göra omvandlingen till midi efter inspelningen.

    Mvh,

    Andreas

  4. Hej!

    Så här ser det ut:

    Jag vill spela in ett band med simultan inspelning på trummor, gitarr, keyboard och bas. Tanken är att jag ska trigga trummorna för att slippa allt slask mellan mickarna. Frågorna är:

    1. Funkar DDrum fem mickars triggning för hela setet mickar bra? Är det viktigt att ha bra triggmickar? Blir det lång latency på ljudet? Måste jag integrera cymbaler med "riktiga" mickar eller finns det något miditrigg för det också?

    2. Vad ska jag köpa för modul till? Jag vill betala så lite som möjligt begagnat eller nytt och behöver inga effekter i modulen egentligen, mjukvaran har jag i datorn och det är vad jag vill höra.

    3. Kommer midispåren komma in samtidigt som audiospåren i min dator? (macbook pro, tascam 1082 och logic express), eller kommer det låta surt?

    4. Kan man göra kantslag när man har triggmickar eller får man redigera sånt i efterhand?

    Blev många frågor, hoppas någon orkar svara.

    Mvh,

    Andreas

  5. Hej. Första gången jag skapar en egen tråd, har liksom dragit mig för att göra det men nu måste jag göra det. Jag behöver hjälp med titel och artist till en låt. Det jag kommer ihåg är:

    "Hepp Hepp" sjunger dom innan versen.

    Och i refrängen sjunger dom "when you are on holiday" och "on and on in the sun".

    Någon måste veta vad det är för låt. Snälla hjälp! Jag har provat googla men når inte något svar. Jag försöker komma på mer av texten men minnet är förlorat.

    Hejdå.

  6. Oj nu är vi inne på ett ämne jag inte vet något om vår tramporgel har gått från första stund och den läcker säkert lite, men läcker det så mycket att du måste trampa som det stod förut? (över 100 bpm). men finns det ingen som kan komma och kolla på den där du bor? En kyrka i närheten borde ju ha en organist som vet hur det ska vara.

    Ska prova spela in vår tramporgel med en SPB1 jag med. får se hur det blir. skulle kunna tänka mig att det skulle låta bra med en rörmick annars men det har jag ingen.

  7. Mekaniken i vår orgel låter inte så mycket. Lite trampor gör inget om det följer med anser jag men om man vill ha bort sånt borde EQ vara ett bra hjälpmedel. Men om du vill ha ett ljud som bara låter orgel (inget trampljud eller så) varför inte köpa en elorgel? eller ta en mick som inte tar in så mycket ljud runt om ljudkällan, ev en noise gate och eq. Det blir inte dovt om vi har micken i orgeln, vi använder oss av en mick vi köpte på musikbörsen i Uppsala för 99 kronor,den är gjord av superlux och modellen heter sonata series kopplar den tillett tascam m-216 och mixtrar med EQ beroende på rum och så. Jag antar att detta inte är det bästa sättet men billigaste förmodligen. Om du har mer utrustning än vi skulle jag föreslå: Sm57 eller kanske en overhead mick till trummor (finns risk för att det rundar), annars om du ändå börjat skruva itur den kan du ju prova vad ljudet låter bäst och hel enkelt sätta en mick där. Ska förmodligen spela in i studion nästa vecka med tramporgeln,kan ju skicka lite prover på hur den låter när vi mickar då. Men hur ska du användaden? Live, studio? lugn musik eller hård?

    Har du fått svar på dina frågor?

    Mvh,

    Andreas Wennberg

  8. Angående mickning så har vi en tramporgel med oss live i bandet och mickar då denna genom att plocka bort brädan som man öppnar i toppen och ställer en mick där. Det funkar om övriga instrument inte väsnas allt för mycket, men en noise gate kanske kan användas för att får bort det andra och få en mer ren signal..

  9. När jag var på macoteket när jag var sugen på dator så pratade dom om att man kunde koppla en mixer till det befintliga ljudkortet och det tyckte jag lät smidigt, men det förutsätter ju att man ska spela in en kanal i taget, för det är väl bara en kanal in i ljudkorten...

×
×
  • Skapa ny...