Jump to content
Annons

Lee

Medlem
  • Antal inlägg

    844
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Lee

  1. Jo tack, de fungerar alldeles utmärkt. Vet inte varför man inte skulle använda dem, men det finns säkert någon bra förklaring på det också. Det är klart att har man nu gjutit ett frihängande betonggolv och sedan byggt väggarna på det, så ska man nog gå all-in och använda något mer avancerat i taket också. 🙂

    Edit: Hittade en länk som visar på skillnader

    http://www.soundstop.co.uk/solutions/ceiling_access/ceiling_solution_3.php

  2. Det är inte densiteten som är avgörande utan flödesmotståndet:

    http://www.nrc-cnrc.gc.ca/obj/irc/doc/pubs/ir/ir693/ir693.pdf

    sid 75.

    Det var lunchdags så jag läste allt och inte bara sidan 75! 😄

    Intressant artikel. Den visar att man visst kan använda glasull istället för stenull. (Gick emot mig och SP där! 😉 ) Speciellt om man använder sig av det som kallas för "rigid board" i artikeln. Detta är ju ett styvare material, som sådant som man t.ex. brukar beklä och hänga inne i taken på sjukhus. Uppenbarligen så skåpar en del av dessa materialen ut stenull som isolering i väggar. Fast det blir dyrare. Så där har jag lärt mig något nytt idag som jag definitivt skall komma ihåg. 🙂

    Normalt sätt använder man dock kanske det som kallas "fibre batt" i artikeln och det är vanlig byggisolering. Och den är sämre än stenullen i samma diagram (s.75).

    Jag skall erkänna att min egen empiriska erfarenhet kommer endaste från ett försök. Jag bytte ett tak från att vara 14cm stenull till 40cm glasull (höjde taket något, men i övrigt exakt samma konstruktion) och fick klagomål på att man efteråt kunde höra regnet på taket. Och jag kunde bara hålla med om detta faktum. Det låter mer med tjockare isolering !?! Va ända in i...!?! 😄 Efter det så gör jag inte det fler gånger. Och både i min egen studio och i andra som jag hjälpt till med så har det alltid varit stenull.

    Om priset är detsamma mellan vanlig stenull och vanlig glasull så skulle jag i alla fall välja stenull. Har man lite mer pengar så kanske man kan satsa på glasfiberskivor i väggarna, men det är nog rätt mycket dyrare tror jag.

    Visst är läsa, lärande och teorier kul, men jag kan också rekommendera att bygga flytande golv, dubbla väggar och hängande tak etc. för att själv testa och se hur saker fungerar. Bygga studio är riktigt kul och rekommenderas varmt till alla.

    (Om någon vill prova att bygga egen akustikdämpning, så som Claes beskrivit, så finns en tråd där jag visar hur jag gjorde mina här. Jag har för mig att det var det som tråden handlade om egentligen, innan jag blev helt "side-trackad"...)

  3. Jag har läst de flesta av GreenGlue's artiklar och de är mycket bra. Men det är också ett företag som skall sälja sin produkt i alla möjliga sammanhang. Och enligt dem fungerar det. Enligt andra så är det "resilient channels" som gäller i väggar. Och golvet skall givetvis inte ha GreenGlue utan vara en gjuten platta på ett fjädrande material. Så om man provar saker kanske man får ett eget test på vad som fungerar. Om man nu har den möjligheten. Annars kan man ju fortsätta försöka läsa sig till saker. T.ex. scrolla längst ned på den här sidan så man en annan läsning. Det är visst ett test av SP och de brukar vara rätt så bra på det de gör.

    http://guiden.rockwool.se/konstruktioner/takkonstruktioner/generellt?page=1267

    Jag säger bara att det fungerade bättre för mig när jag provade att byta stenull mot glasull (och ovanstående fall för SP). Men ett extra gipslager på varje sida om väggen ger mer effekt.

  4. Det är lite av en missuppfattning att mineralull med högre densitet är bättre för ljudisolering då ullens primära uppgift är att minimera resonanser i väggarna och ev. absorbera (om frikopplade väggar). Det är väggarna som måste vara tunga, tjocka, mekaniskt isolerade och framförallt täta för att bra ljudisolering ska kunna uppnås.

    Och för oss som då bygger på riktigt och själv har provat och jämfört glasull kontra stenull, så skall jag be att få påpeka att det definitivt skall vara stenull i väggarna i isoleringssyfte. Att sedan innervägg skall vara mekanisk skilt från yttervägg, och att ytskikten skall vara så tunga som möjligt, är en helt annan sak.

  5. Fick det bakvända problemet i en sommarstuga som skulle göras om till permanentboende. Bytte 140mm stenull mot 400mm glasull när taket höjdes. Efter det kunde man höra regnet genom taket. Gör det alltså baklänges och ta bort glasull och sätt 400mm stenull i taket så borde du vara säkrad mot regnljudet mot plåttaket. (Förutsätter råspånt innan plåttaket.)

  6. Trummor och gitarr. Först, lär er spela. Sedan kanske ni inte behöver så mycket mer än era instrument... 🙂

    Var och kollade på dem för några år sedan och det var sjukt roligt, så visst fan går det! 😄

    Lycka till!

  7. Jag tror, i alla fall om jag kollar bekantskapskretsen, att man på något sätt fastnar i den musiken som man lyssnade på när man var 15-25år. (Och delvis 20 år tidigare som var morsan och farsans musik.) Det är helt enkelt favoritåren med första kärleken, första brustna hjärtat, första fyllan, första ligget, första... ja ni fattar. Man associerar musiken till en massa, när man var ung och fågelfri. Så visst fan är jag fast i 80-talet, men hjärtligt trött på det också efter alla dessa samlingsboxar... Det finns dessutom alldeles för mycket bra musik idag för att orka lyssna på det gamla. Det är bara när det är fest för de ålderstigna och man är full och tror man är 15 igen, som man röjer till "800 grader"... 😉

    Själv hör jag givetvis Rush i mina öron när jag tänker åttiotal, men också Scritti Politti och ser mig sittandes i fönstret till min första egna lägenhet... (

    Synclavier och Fairlight programmering i sin prydnad...) 🙂 Det är minnen som gör det!
  8. Outrun!

    Musiken är nog bland det bästa som producerats för ett spel!

    Det spelet har jag lagt på tok för mycket pengar på! Och mitt nick, "Lee", kommer från speltiden då man hade tre bokstäver på sig, både här och på flipperspelen... Kunde kanske spenderat tiden bättre...

  9. Du behöver inte molton. Det fungerar som scenstycken och backdrop och hyfsat för att fånga upp små reflektioner (det är tungt och bra). Till absorbenterna skulle jag rekommenderat ett tyg som släpper igenom mer luft. Fungerar bättre för alla frekvenser. Sedan behöver du faktiskt inte klä in alla väggarna helt om du tänker spela in sång. Men hellre för mycket än för lite, reverb kan man lägga på efteråt.

    Sen tycker jag adrumdrum's idé låter bra också.

    Litet bås

    http://www.soundonsound.com/sos/mar06/articles/studiosos.htm

  10. Katten har delvis rätt faktiskt.

    Jobbar man med rock så behöver inte monitorerna gå lika djupt som om man jobbar med soul/funk - RnB. 😛

    Jag har länge undrat varför R'n'B människorna envisas med att mixa i NS10-monitorer, men nu vet jag: De behövde det låga registret! 😛

  11. Är det bara jag som tycker låtarna var tråkiga? Är detta det bästa gräddan av proffsskrivare i Sverige kan skrapa ihop? Jisses.

    Silvers låt är en hit. Förutsättningen är att den lämnar Sverige och inte spelas mer i Melodifestivalen, utan bara på klubbar. (Sen får man ju mixa om den lite så att den får lite mer tryck bakgrunden!) Ola var OK men bara knappt. Lindas upptempo sexiga Shakira/Aguilera låt kommer att ge röster i östeuropa. Pain of Salvation har en bra låt men kommer inte fixa melodifestivalen. Salem var välproddad. Resten kommenterar jag inte.

×
×
  • Skapa ny...