Jump to content
Annons

Nightfly

Medlem
  • Antal inlägg

    62
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Nightfly

  1. Så då kanske den här är mer intressant med tanke på priset. 😏

    http://www.wunderaudio.com/CM7-GTproduct.html

    Hehe. Ja, det är möjligt. Men jag tvivlar på att det är originalkapsel i den heller - jag tror inte att varken Neumann eller Gefell säljer lösa kapslar. I vilket fall är det VF-14-röret som inte går att få tag på längre, och så vitt jag vet var det därför Neumann slutade tillverka U47:an och gjorde en U47 FET istället.

    Det finns ju hur många kloner som helst av U47. Här är en test med både kopior (inkl Telefunken USA) och original: http://www.eqmag.com/article/great-american-mic/sep-05/12830

    Någon på Gearslutz har tagit sig tid att lägga upp klipp med U47, U67, Telefunken USAs U47 och Wunder U47:

    http://www.gearslutz.com/board/gear-shoot-...io-samples.html

    En jämförelse av olika U47-kopior:

    http://www.recordwithbarron.com/musicians/...47-mic-shootout

  2. Jag hade för mig att Telefunken bygger sina nuvarande U-47:or enligt original-manualen.

    Tjena.

    Jo, de försöker väl komma så nära originalet som möjligt, men det är inte Neumanns riktiga M7-kapsel och det är inte det riktiga VF-14-röret som satt i originalet. Alltså en U 47-kopia bland alla andra, med skillnaden att de har köpt rätten till att kalla mickarna Telefunken och att de är bra på att göra reklam.

  3. Jag har inte hört den micken så jag vet inget om den. Såg att den var med på Namm-2010.

    Annars är ju U-47 en klassiker som jag länkade till ovan. Det är den som alla rörmickstillverkare vill efterlikna. 🥰

    Fast det där är ju inte en riktig U 47:a. Nya Telefunken USA har inget gemensamt med originalet mer än namnet. Men det visste du kanske redan? Tycker att de kör lite fula tricks i sin marknadsföring.

  4. DPA har en ganska bra guide till hur man kan micka flygel. Man behöver ju inte använda deras dyra mickar om man inte vill - utan kan använda idéerna i alla fall.

    http://www.dpamicrophones.com/en/Microphon...ikingPiano.aspx

    Hur de placerade mickarna:

    http://www.dpamicrophones.com/en/Microphon...0Placement.aspx

    Min spontana tanke är att ju fler mikrofoner man blandar in, desto lättare är det att dra på sig fasfel och andra problem. Som ptr säger, rundtagande mikrofoner tar upp väldigt fint (om miljön tillåter dem) - så två rundtagande mikrofoner kan nog vara bra.

    Personligen tycker jag om när man får med instrumentets övriga ljud, dvs. tangentnedtryckningar och pedalerna också. Gärna lite pianopalls-knarr - men det är kanske bara jag. 😆

  5. Angående bruset - vi jämförde Röde med Baby Bottle, TLM 103 och ngn till mick

    som brusar ca 7-8 dBA (Gefell 930 har jag för mig) - Röden brusade lite mer än alla de andra.

    Detta vid lyssning, inte mätning.

    Ingen big deal - Röden är fortfarande en extremt brusfri mick...

    På samma sätt ska man vara skeptisk till frekvensmätningarna

    som olika micktillverkare visar.

    Jag är helt med dig Omni. Jag tror inte att Röde kan bygga tystare mickar än Neumann och ändå sälja dem för 2000 spänn. Det finns tusen olika sätt att mäta brus, och då menar jag inte bara A-vägt. Vissa mäter bara bruset från elektroniken t ex. Det är oftare billigare mickar som hävdar extremlåga brusnivåer, bara det borde säga något...

    Men det viktigaste som många verkar missa är att det är ganska irrelevant. Vem har en inspelningsmiljö som brusar så lite? Spelar man in vanlig sång i en vanlig hemmastudio så räcker det att micken ligger runt 20dbA för att det ska bli bra. Fixeringen vid brus är mest ett säljtrick, precis som megapixlar i mobilkameror - om man inte har en absolut tyst studio och ska spela in en triangel på tio meters avstånd förstås... 😊

    Det samma gäller, precis som Omni skriver, frekvenskurvor. De går att mäta på olika sätt och de flesta tillverkare skickar med en förskönad referenskurva som inte säkert har så mycket med verkligheten att göra.

  6. Skulle hellre köra Manley ref C än C12 VR, de är inte helt långt ifrån varandra men jag tycker manleyn är snäppet finare i diskanten och tajtare över lag (vet inte hur den skiljer sig från "gold"?).

    Såvitt jag vet är det kinakapsel i Ref C, men Josephson-kapsel i Ref Gold - vet inte hur de skiljer sig i övrigt. Brauner gör inte heller egna kapslar utan köper dem från MBHO (en tysk tillverkare av rang).

  7. Hehe. Du tillhör visst inte skaran som avslutar sina inlägg med "jag tål kritik"... 🙂

    Du skriver några faktapåståenden i ditt första inlägg som inte stämmer. Jag påpekar, utan otrevlig ton, att du har fel. Sedan försöker du spinna iväg på en massa andra trådar om budget etc. Du skriver ju att dynamiska mikrofoner används uteslutande i livesammanhang - och det är ju en ren lögn. Att de "bör" användas uteslutande är ett helt annat slags påstående. Det får stå för dig, men du är nog ganska ensam om den åsikten. Jag har däremot varit på konserter där man uteslutande använder kondensatormickar - möjligen en dynamisk för baskagge.

    Om en mikrofon drivs av ett eget batteri så är det inte fantommatning. Det var det enda jag påpekade. Men vill du blanda ihop korten så varsågod.

    Du får vara beredd på att det finns några här i mikrofonforumet som faktiskt kan ett och annat om mikrofoner. Du skriver så många fel så jag knappt orkar svara... Skillnaden mellan en SM58 och en bra kondensatormick är inte bara information över 17 kHz och "skjuts i mellanregistret". Prova att A-B-testa någon gång så märker du. SM58 är ett bra budgetval, men precis som med allt annat får man vad man betalar för. Du kan köpa en elgitarr för 1000 spänn också, men den lär inte vara i klass med en bra Gibson eller Fender. Dessutom är livemickar förhållandevis billiga jämfört med annan utrustning - de bästa kostar ca 6-7000. Jämför med andra instrument - då får du inte mycket för de pengarna.

    Vilken PA-firma och seriös ljudkille som helst vet naturligtvis att det kostar att få bra ljud. Lycka till med SM58 som överhäng... Jag har svårt att tänka mig ett sämre val. Och om du nu vill göra det till en budgetfråga så är det väl bättre med 2 CM3:or istället (och billigare än SM58:orna dessutom...). Inga rätt där heller alltså.

    "Mjuka upp transienterna"... 🙂

    Det finns en del myter om kondensatorsångmickar för livebruk. Du nämner två av dem: att de rundar lätt och att de inte tåler stryk. Båda är fel. Jag erkänner att en SM58 säkert tåler ännu mer än en bra konding, men hur mycket behöver den tåla? Min livekonding stod (med strömmen på) i ösregn i flera minuter utan att lägga av, och min kollegas har tappats i golvet fler gånger än jag kan räkna utan minsta problem.

    Det finns absolut en plats för dynamiska mickar. Vissa har vant sig vid att de färgar ljudet på ett speciellt sätt, som SM57 till virvel och gitarrstärkare t ex, men det finns egentligen inget område där det inte finns ett bättre kondensatoralternativ.

    "Upprätthåll den jargongen så blir forumet lika trevligt som det alltid varit!"

    Tack detsamma "Cruncharn"!

    Jag tål kritik... 😄

  8. Kondensatormikrofon kräver alltid fantommatning samt en balanserad (XLR) kontakt! Punkt!

    Sen finns det något som heter elektretmikrofoner.

    Dessa kräver likförbannat en fantommatning men får detta via ett batteri som ofta är ett vanligt stavbatteri.

    Om det är lite nivåoch klass på mikrofonen så kan även dessa elektretmikrofoner drivas via vanlig fantommatning utan att skadas.

    Det kallas väl bara fantommatning när spänningen går via mikrofonkabeln? Elektretmikrofoner är ju förpolariserade och kräver bara lite ström för att driva elektroniken.

    I livesammanhang så används uteslutande dynamiska mikrofoner av två skäl.

    De tål stryk.

    De är inte så känsliga för feedback!

    Nu får du förklara. "Uteslutande"...? Det används massor av kondensatormikrofoner i livesammanhang, på alla instrument. På sång blir det bara vanligare och vanligare - framför allt Neumann KMS och Shure KSM-9/Beta 87 ser man väldigt ofta. Jag kör själv kondensatormick på livesång och skulle aldrig byta tillbaka frivilligt. Det där med stryktålighet och rundgång är till stor del mytbildning.

  9. Samma modeller förekommer från flera av dem, eftersom det inte är säkert att det är dessa företag som tillverkar, utan många är försäljningsorganisationer, medan själva fabrikerna verkar oftast inte gå att hitta...

    Ja, jag har haft precis samma tanke.

  10. Inget märke jag hört talas om förr, fast jag är rätt så insnöad också. Tror ni man kan sjunga live i den där utan att det blir rundgång?

    http://www.blocket.se/vi/15852812.htm?ca=5_s&last=1

    Den lär ju knappast vara tysk-tillverkad till det priset iaf. 🥰

    Ovanlig lösning med en stormembranare som är fast i supercardioid. Kanske fungerar på scen just därför, men det finns ju inte så mycket info på hemsidan så det är inte lätt att veta hur bakdämpningen är. Dasmic 2 har 22 dB självbrus (A-vägt), men kallas också "extremely low self-noise". 🙂

  11. Kanske OT: Kinesiska mickar (och all annan elektronik tillverkad där) skulle nog vart dyrare om deras löner var högre. I övrigt har jag inget att komma med när det gäller jämförelser. Tack.

    Det där tycker jag är en fråga som diskuteras alldeles för lite. Jag vet inte om du menar det som ett argument för eller emot kina-mickar, men det kvittar egentligen. Man får ju komma ihåg varför Kina-mickarna är billiga - delvis för att de har betydligt sämre arbetsförhållanden och miljökrav jämfört med västerländsk produktion. Så att prismässigt jämföra en mikrofon som är byggd i Europa med en från Kina är inte rättvist. Och köper man kinesiska prylar (som vi alla naturligtvis gör på ett eller annat sätt) så hjälper man ju till att "godkänna" deras arbetsmiljö och klimatpolitik.

    Det var många som tyckte att idrottarna skulle bojkotta OS i Peking, men hur många bojkottar själva Kinesiska produkter...?

    @ Claes: Jag hoppas du inte missförstår mig. Jag har all respekt för Line Audio. I sin prisklass är CM3:an ett kap och Roger (?) är dessutom ärlig med var kapslarna kommer ifrån - i motsats till många andra. Men jag är trots det tveksam till att kalla det en svensk mikrofon. Kapseln är det dyraste och svåraste att både tillverka och utveckla - så om inte den är svensk tycker jag inte att micken är svensk. Men det är som sagt min åsikt. Ska vi säga halvsvensk då? 🥰

    Personligen anser jag inte att det är fördomar att föredra tyska mickar över kinesiska. Kina-produktionen bygger på masstillverkning och låga kostnader - de (inte alla förstås) kopierar gladeligen europeiska mickar rakt av, och även om vissa märken håller hyfsad klass, som just SE t ex, så tycker jag inte att man ska jämföra med ex Neumann eller Schoeps. Jämför kinesiska bilar med BMW eller Audi och se hur fördomarna känns där... Däremot är det inte omöjligt, utan snarare troligt, att kineserna på sikt kommer att höja sin kvalitet precis som japanerna gjorde. Japanska bilar ansågs mest som skräp för några decennier sedan men nu håller de absolut högsta kvalitet - men priserna har också hängt med - de är ju inte billiga längre.

    Nåja - det här kommer man väl aldrig någonstans med. Jag kan tycka att europeiska tillverkare som inte viker sig för den kinesiska priskonkurrensen och fortsätter tillverka mickar för hand i europa förtjänar beröm - och det pratas det inte så mycket om i det här forumet. Det finns ju faktiskt några "riktiga" tillverkare kvar i bl.a. Tyskland och Sverige (och i några länder till).

  12. Vore jag ni skulle jag gå på nåt mer beprövat. Skriv lite mer vad ni har och vad ni är ute efter så får ni säkert ett gäng goda råd från de andra här i forumet. Svenska Line Audio gör ju inte bara den fantastiska lilla CM3. Jag känner att jag har typ fördomar mot kinabyggda grejer. (Vet inte ens om Se Electronics är byggda där) men kvalitet i mickar, det är typ AKG. Kinaljud eller tyskt ljud, det är frågan.

    Line Audio köper (som så många andra) in kapslar från något asiatiskt land (Japan tror jag att jag läste i någon intervju). Om inte annat så skvallrar prislappen om det. Det betyder naturligtvis inte att det är något fel på mickarna - ville bara reflektera över det där med fördomar om kina-grejor.

    Men så länge man är öppen med var prylarna tillverkas (som Studio Projects t ex) så ser jag inget fel i att bygga på Kina-delar. Det fula är när tillverkare försöker få det att se ut som att de bygger helt och hållet i USA eller Europa (och sätter priserna därefter) men ändå köper från Kina - som Lauten t ex. Blue har väl också blivit ett Kina-märke efter att de blev uppköpta om jag inte är felinformerad.

  13. Gefell M930 är verkligen liten! DC96 har en liten korg, men kroppen känns lite större än M930.

    Svårt att jämföra när de har så olika form. Enligt hemsidorna:

    M930 - Längd: 118 mm Diameter: 45 mm Vikt: 210 g

    DC-196 (inte DC96) - Längd 145 mm Diameter: 27 mm Vikt 230 g

    Nåja - det kan ju kvitta. De är riktigt små båda två. Inga U87-klumpar precis. 😄

  14. Den där kan det ha varit! Men den jag såg hade även ett spretigt shockmount.

    Vill ha! 😄

    Ja, det är väl M930 och Milab DC-196 som tävlar om att vara minsta stormembranaren. Finns det fler små?

    SE (som brukar kopiera andra) har gjort en liten stormembranare, 4400, som är väldigt lik AKG 414. Den har dessutom spretig shockmount i motsats till de två andra.

  15. Är det någon speciell anledning till att du vill ha just MKH20? De kostar ju en rejäl slant. Det finns ju bra småmembrans-omni från andra tillverkare: DPA 4006, Neumann KM 184, Milab VM-44, Shure KSM141 och andra från AKG, MBHO, Schoeps m fl.

  16. Nu tror jag visserligen att de andra märkenas toppmodeller är precis lika bra som Neumanns och sedan finns det ju kondingar för mindre pengar om budgeten inte räcker. Audio Technica t ex, och Sennheiser har någon prisvärd modell. Annonsen jag länkade till först med en Milab LSR-2000 för 1300 spänn måste väl vara oslagbar? - Alltid kul att köra svenskt. Pearl har ju också någon handhållen, men jag har aldrig sett dem ute någonstans.

  17. Beta58 är helt ok förstås, ett säkert val - men lika spännande som vaniljglass. Det finns ju så många andra tillverkare än Shure som gör bra sångmickar. Bara för att Shure är störst behöver de verkligen inte vara bäst. Jag hade en Beta i flera år men sedan jag bytte till konding hade jag aldrig velat byta tillbaka.

    Kolla exempelvis: AKG, Audix, Beyer, Milab, Sennheiser, Neumann, EV m fl.

    Claes har kanske några ljudtester på ovanstående på sin förträffliga testsajt?

    Jo...framföre allt Milab har jag väl funderat lite på...AKG har ju t.ex. sin D5 som jag har funderat lite kring, men egentligen inte har hört några synpunkter om. Vad kör du för mick nu då??

    AKG har väl någon modell som är speciellt eq:ad för tjejer? Eller det kanske bara är en reklamgrej...? Nu har jag en Milab LSR-1000. Har kört mycket med Beta87 också.

  18. Beta58 är helt ok förstås, ett säkert val - men lika spännande som vaniljglass. Det finns ju så många andra tillverkare än Shure som gör bra sångmickar. Bara för att Shure är störst behöver de verkligen inte vara bäst. Jag hade en Beta i flera år men sedan jag bytte till konding hade jag aldrig velat byta tillbaka.

    Kolla exempelvis: AKG, Audix, Beyer, Milab, Sennheiser, Neumann, EV m fl.

    Claes har kanske några ljudtester på ovanstående på sin förträffliga testsajt?

    Jo...framföre allt Milab har jag väl funderat lite på...AKG har ju t.ex. sin D5 som jag har funderat lite kring, men egentligen inte har hört några synpunkter om. Vad kör du för mick nu då??

    Jag hade en AKG kondensator sångmick,glömt beteckningen, den kostade typ dubbelt mot för Beta 58an. Den var i jämförelse bara skit tyckte jag. Den pajade också för mig så jag fick byta kapsel.

    Neumann är väl inget bra förslag om man inte har fet börs?

    Ja, jag vet ju inte vad du hade för AKG-mick. Jag har inget emot Beta58:an - säger bara att den inte kan tävla med en bra kondensatormick. Neumanns KMS 104/105 kostar ca 5000 om man köper direkt från Tyskland. Inte så blodigt. Både Shures (KSM9), Beyers (TG-X 930) och Milabs (LSR-3000) värstingar kostar mer.

  19. Beta58 är helt ok förstås, ett säkert val - men lika spännande som vaniljglass. Det finns ju så många andra tillverkare än Shure som gör bra sångmickar. Bara för att Shure är störst behöver de verkligen inte vara bäst. Jag hade en Beta i flera år men sedan jag bytte till konding hade jag aldrig velat byta tillbaka.

    Kolla exempelvis: AKG, Audix, Beyer, Milab, Sennheiser, Neumann, EV m fl.

    Claes har kanske några ljudtester på ovanstående på sin förträffliga testsajt?

×
×
  • Skapa ny...