Jump to content
Annons

Norbert

Medlem
  • Antal inlägg

    140
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av Norbert

  1. Strupsång, eller throat singing på engelska, låter läckert när det används i rätt sammanhang. Jag har försökt med min egen röst men jag låter så horribelt illa så jag kom på tanken att det kanske finns någon emulerad strupsångspatch till Reason. Jag har googlat lite och sökt på forumet men inte hittat något. Någon som vet om det överhuvudtaget finns?

    För de som inte vet hur det låter:

    http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=15488

  2. Hur gick du tillväga? Vore intressant att veta 😛

    1. Tillgjord grundröst

    2. Normalisering

    3. Kompressor

    4. Pitch -11%

    5. Subtil kopia av ljudet filtrades ner och fick mer bas (spelades upp samtidigt som grundljudet)

    6. EQ (boostade låga och höga frekvenser)

    7. Mer kompressor, ganska hård

    8. En gnutta stereovidd

    9. Reverb för rumsklang

    10. Dramatiska ljudeffekter i bakgrunden

    Jag spelade in det med en halvdan videomick inkopplad till min laptops inbyggda ljudkort så det finns några steg som jag inte har nämnt, så som limiter och brusreducering. De var mest till för att korrigera fel som säkert inte uppstår med bättre inspelningsutrustning. Ljudet blev också ganska lågt inspelat, så steg 2 och 3 kanske kan hoppas över med bättre utrustning också.

    De steg som betyder mest för helheten är ändå 1 och 4. Hur man pratar (accent) och använder rösten (tempo, karaktär) är viktigt. Jag har inte alls någon mörk röst så jag gjorde till den så gott jag kunde. Pratade som när man var liten och skulle föreställa ett monster. 😆 Pitchen gör det lite "djupare", men överanvänds den så hörs det ofta. Resten är mest till för att göra det kraftigare och tydligare.

  3. Ja precis, kan man på något vis göra en noise gate i Reason? D v s något som endast släpper igenom en signal om den uppnår en viss styrka. Önskvärt vore väl också nåt sätt att ställa attack och release på detta. Gnugga geniknölarna nu. 🙂

  4. Aha, men jag har nog ändå inte något som är programmerat för aftertouch. Det kanske kommer mer och mer med tiden. Hammer action kanske jag inte behöver om jag inte är utpräglad pianist? Jag har hört att semivägda tangenter lämpar sig lite bättre för allt som inte är piano också.

    Jag ska kika runt lite. Jag kan få tag på en Roland A-90 för 6000 kr men man får ju en ny M-Audio Prokeys 88sx (som är betydligt mer slimmad och lättviktig) för ca 4000 kr. Är en Roland värt de extra tusenlapparna eller klarar man sig bra med semivägda, något plastiga tangenter om man inte är van vid att spela piano till att börja med?

  5. Jag har sett att många prisar Yamahas motsvarigheter men Yamaha P80 t ex har inte modhjul eller pitchhjul. Annars hade jag kikat närmare på den. USB behöver jag inte, jag har ett midi-interface. Jag behåller även min gamla keyboard med tangenter och knappar som lämpar sig mer för elektronisk musik eller slagverk. Det jag söker i en midi-kontroller nu är bra känsla i tangenterna som inte bara passar piano, utan även stråkar och blås, och naturligtvis modhjul och pitchhjul. Det verkar inte finnas någon keyboard som inte har brister i anslaget.

  6. Jag har inte lyckats spela några vägda keyboards på riktigt, jag bara klämde på tangenterna på en Yamaha Motif ES i en butik för någon vecka sedan, så jag är inte så bekant med begreppet tunga tangenter. 🙂

    De inbyggda ljuden har jag ingen användning för eftersom jag också är ute efter att använda den som en midi-kontroller.

  7. Alla sådana kommentarer är uppskattade. Det första problemet att den stämmer om sig är inget större problem för mig eftersom den ska användas som midi-keyboard i studio. Att tangenterna går sönder är ju däremot ganska tråkigt. Man kunde ju tro att det skulle vara kvalitet på Rolands digitalpianon, även om de har några år på nacken.

    Anledningen till att jag letar en äldre keyboard är för att jag har sett så många klagomål på M-Audio och CME. Tangenterna känns plastiga, fastnar, känns för tröga eller för lätta, osv. Däremot har jag sett lovord för t ex Roland A-90 och Yamaha P80 för just tangenterna.

  8. Är Roland A-90 något att ha som midi-keyboard? Hur är känslan i tangenterna jämfört med de nyare midi-keyboardarna med 88 tangenter (tänk CME UF8, M-Audio Keystation 88 Pro, etc.)? Har den några brister eller återkommande problem som jag bör känna till?

    Den ska användas i studio till att spela mer uttrycksfull musik (piano, orkester). Skriv gärna allt bra eller dåligt ni kan komma på om den. Rekommenderas någon annan keyboard hellre än den? Isåfall varför?

    Jag har tänkt få tag på den begagnad så budgeten är inte så mycket större än vad man får ge för en CME eller en M-Audio egentligen. Det är svårt när man inte har möjlighet att provspela själv.

  9. Schysst, tackar!

    EDIT: Är det någon mer än jag som inte riktigt greppar den här Creative Commons Sampling Plus 1.0 license?

    Som jag förstår det så får man använda samplingarna i sina egna kommersiella och ickekommersiella verk men man får inte använda dem till att marknadsföra något annat än själva musiken man skapar med hjälp av samplingarna. Med risk för att låta puckad, får man alltså inte använda dem för att göra musik som ska marknadsföra någon annan produkt, tjänst, eller mig själv som musiker för den delen? Ponera att man skulle göra musik till en reklamfilm, får man då inte använda G-Town? Det är lite förvirrande.

  10. Tackar för svaren!

    Så en midiklaviatur med 88 semivägda tangenter med aftertouch är en bra allround-lösning för orkestermusik samtidigt som jag behåller min gamla keyboard för snabba partier, synthar och slagverk?

    Jag har för övrigt aldrig testat aftertouch. Vad innebär det egentligen? Min CS2x har tydligen inte aftertouch på klaviaturen men svarar på aftertouch från andra midi-källor.

    Det är nog inte mer än rätt att jag försöker leta en musikaffär så att jag får prova lite olika modeller av semivägda klaviaturer själv och se vad jag är ute efter. Jag har hört att klaviaturen på UF8 är en aning "studsig" och jag kan nästan föreställa mig hur det känns.

    Så, vilka klaviaturer kan ni komma på som har 88 semivägda tangenter med aftertouch? Lista gärna alla ni kan komma på så att jag kan försöka testa så många som möjligt. Det borde inte finnas så många?

  11. Mjuka och lätta plasttangenter har jag i nuläget på min Yamaha CS2x, och visst har de en skön känsla, men man ser att folk som sysslar med just orkesterkomposition och annat har masterkeyboards med vägda tangenter. Man undrar varför det föredras av så många.

  12. Jag har börjat pilla med ett orkesterbibliotek och upptäckt att min Yamaha CS2x med 61 tangenter inte räcker till (!). Nu är jag därför ute efter något med 88 tangenter för att vara på den säkra sidan.

    Jag har kikat runt på några som tydligen ska vara prisvärda men den ständiga frågan som dyker upp är vad det är för skillnad på fullt vägda och semivägda tangenter.

    Jag har kikat på en CME CMUF8 som har "Hammer-Action Weighted" tangenter till skillnad från de billigare som har semivägda tangenter. Vad är skillnaden? Jag surfade runt lite här på forumet och har förstått att semivägda är att föredra om man inte enbart ska spela piano. Stämmer detta? Kan någon i så fall vara vänlig och förklara varför semivägda är att föredra? Jag vill inte riskera att slänga ut extra pengar på nåt som inte är lämpat för mina ändamål. Jag har ju för avsikt att spela alla sorters instrument på klaviaturen.

    I övrigt har jag kikat på digitalpianon, t ex M-Audio ProKeys 88SX. Vad jag har förstått så har dessa även inbyggda ljud. Det enda jag behöver är en midi-klaviatur, så om någon kan rekomendera någon renodlad klaviatur med 88 vägda/semivägda tangenter med samma fina känsla, och kanske några rattar, så gör gärna det. Jag vill som sagt inte betala extra för något som jag ändå inte behöver. Ett krav är dock pitchbend och modhjul.

    Vad kan sägas om Fatar StudioLogic SL-880?

    Vad är det föresten som är så speciellt med vägda tangenter i jämförelse med vanliga? Ska de på något vis göra det lättare att spela eller är det bara en lyxfiness som gör att det känns mer som att spela på ett akustiskt piano?

  13. Jisses. Jag trodde ett tag att jag skulle bli tvungen uppgradera till SL3 och sedan till Studio 4.

    Jag kollade in Studio 4 och fick automatiskt svar på en annan fråga jag hade om SL2. Nytt för Studio 4 är tydligen att man kan spara Multi-track presets. Det finns alltså inte i SL2. En bra anledning att uppgradera för mig. 😄

  14. 6:

    User-definable Color Coding for tracks and VST mixer channels provides more clarity and better orientation – especially in complex projects.

    Det här trodde jag faktiskt var "standard" i alla populära sequencers. Jag kan inte öppna Cubase just nu och kolla men man kan alltså inte sätta olika färger på spåren i SL 2? Jösses.

×
×
  • Skapa ny...