Jump to content

zicvic

Medlem
 • Posts

  6
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutralt

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nej precis. Det är det jag menar med 😄 Det var pme som menade att den inte hade med jord att göra och därav skickade jag bilderna på att det faktiskt satt metalbläck på kabeln som anslöt jorden till "knoppen"
 2. Precis, det jag försökte visa med ledningsprovet med bilderna jag skickade ovan 🙂 Som jag förstår det hela så är datorn alltså jordad så fort man använder den längre sladden till sin laddare men inte om man använder den lilla biten. Så frågan är då varför det kommer oljud.. Funderar på om det är laddaren som försöker något, senaste länken jag skickade med dålig ground etc.. Oljudet kan nämligen lägga sig efter en stund och är värre vissa gånger än andra. Så något i mig säger att det är något med att jorden in är ostabil...
 3. Så, kan vi gå vidare nu och lita på att det jag och @Peter Roos skriver om sladden stämmer? Det är metallbläck i kontakten och det är koppling mellan dem och jordbläcken på "vad nu den tjocka kontakten du stoppar i väggen heter". Har tyvärr inget som är smalt nog för att komma in i USB-C kontakten för att mäta om det är kontakt mellan jorden från väggen och genom "transformatorn" (eller ska jag skriva den switchade likriktaren?). Så det kan helt klart vara så att det inte är jord hela vägen. Men laddaren är jordad, så det behöver vi inte diskutera längre 😉 Läste lite här för att se om det kan vara något med kvaliteten på strömmen i väggen (jag bor i Danmark och har ärligt en del övrigt att önska av infrastrukturen när det kommer till el och värme här så kan vara så att det faktiskt är dåligt jord?). Som jag kan se det finns det två möjliga felkällor: Det är ingen kontakt mellan jorden på "vägg sidan" av laddaren och "datorsidan" Jorden i mitt vägguttag är dålig och det är därför jag får missljuden. (Givet att det är jord-kontakt hela vägen) Det som gör det hela svårt för mig att förstå är att problemet existerar inte när jag inte har en extern monitor inkopplad. Så fort jag kopplar ur HDMI kabeln ur dongeln så försvinner ljudet. Så något i mig säger att det är något högfrekvent som skapas av själva video signalen som stör jorden? Men jag kan för lite om det för att veta om det ens är vettigt. Och frågan är ju om jag kan lösa det med en DI box eller om det ljudet forfarande kommer vara kvar? Går det att lösa med en skärm som har strömförsörjning till datorn via skärmen så jag bara får en switchad strömförsörjning? Jaja, tråktigt med dåligt ljud i alla fall när man ändå har ok grejer att jobba med...
 4. Dator jag har är av senaste modellen så den har bara USB-C / Thunderbolt portar och ingen MagSafe.
 5. Har inte mätt det än men är rätt säker på att den är jordad. Det sitter metallbläck på den där jordade sladden som griper om ”knoppen”. Det är i alla fall där jag hade dragit jorden. Hade varit väldigt konstigt att använda en jordad sladd annars.
 6. Har sen några månader tillbaka börjat spela in lite där hemma. Jag började med min dator (Apple MacBookPro 15" 2018) och ett gammalt Apogee One. När jag har en extern skärm inkopplad till datorn så får jag ett sparkande ljud i mina monitorer (Yamaha HS50M). Min första tanke var att det var för att jag inte hade balanserade utgångar på kortet (Apogee One har bara en hörlursutgång). Det sprakande ljudet försvinner när jag kopplar ur strömmen till laptoppen och enbart kör den på batteri. Det jag kan hitta online är att det verkar vara något med jordningen mellan laddningskretsen och grafikkretsen på MacBookPro som skapar jord felet? Hittade detta på något Appel Forum. Sen tänkte jag att felet skulle försvinna om jag skaffade ett ljudkort med balanserade utgångar (var lättare att motivera ett köp av ett Apollo Twin X då hehe). Men problemet kvarstår.. Inser ju också att jordfel inte hjälps av att man har en balanserad signal då jorden ju fortfarande är delad. Så nu står mitt hopp till att det antingen går att köra en DI box (med ground lift) på utgångarna från kortet och bli av med missljudet på det sättet. Tänker något i stil med den här från Radial Är det någon annan som har upplevt liknande problem med extern monitor och ljud? Jag har prövat följande: Två olika MacBooks Olika Skärmar Olika HDMI sladdar Olika "dongels" för skärmen. Apple's egna och två andra (kan kolla upp vilka senare) Ljud direkt ut från datorn Apogee One (first gen) Apollo Twin X Missljuden uppstår alltid när strömmen är inkopplad både till datorn och till skärmen så min tanke är att det är något med hur jorden skiljer sig mellan de två olika systemen och möjligen att skärmen skapar högfrekventa vågor som stör jorden. Ska man skaffa en skärm som också laddar datorn (USB-C) eller är det DI boxen som gäller?
×
×
 • Create New...