Jump to content
Annons

the_minstrel

Medlem
  • Antal inlägg

    86
  • Gick med

  • Senast inloggad

Inlägg av the_minstrel

  1. Xp hanterar vad jag vet bara 2gb ram

    XP hanterar 2 GB RAM för applikationer, men kan hantera upp till 4 GB totalt (inräknat paging-fil, grafikkortets RAM-minne, osv), om jag inte missminner mig. Med 3 GB-switchen ska man alltså kunna frigöra ytterligare 1 GB till applikationer, är dock också nyfiken på ifall någon har provat det och kan rapportera hur pass bra det fungerar i praktiken?

  2. Det är svårt och ohälsosamt för kreativiteten att försöka härma ljud, jag tror det gör att man målar in sig i ett hörn. Försök skapa ett sound du själv gillar ändå, kanske får du till nåt som du gillar ännu mer än coldplay?

    mvh /Elof

    Äsch, jag tror tvärtom att det kan vara väldigt nyttigt och lärorikt att försöka härma en ljudbild och verkligen anstränga sig för att komma så nära originalet som möjligt. På vägen plockar man upp värdefulla kunskaper som kommer till nytta under utvecklandet av ett eget sound, plus att man ger ordentlig träning till sina öron! 🥰 Om syftet är att bli en Coldplaykopia är det ju en annan sak...

  3. Utveckla gärna - det enda jag hört från "aktiva förespråkare" (själv kallar jag dom Den Snikna Generationen) är nämligen jag, jag, jag - man roffar åt sig det man vill ha, utan hänsyn till andra.

    Kanske du har missat dom argumenten för att du hängt för mycket på studios forum och inte tagit del av debatten på andra håll? 😛

    Hursomhelst, är du intresserad av andra perspektiv, här är en handfull länkar att börja med:

    http://swartz.typepad.com/texplorer/

    http://copyriot.blogspot.com/

    http://downhillbattle.org/index.php?p=68

    http://www.eff.org/

    Och enligt vilka oponionsundersökningar vill majoriteten av svenska folket slopa alla skatter och stänga Sveriges gränser? Låter lite märkligt, med tanke på den regeringsbildning vi har idag.

    Nu är det inte riktigt så enkelt.

    Att svara "ja" på frågan om vi har för många invandrare i Sverige, det är inte detsamma som att tycka Nationaldemokraterna borde sitta i riksdagen. Så fungerar inte vi svenskar, med undantag för de mörka åren med Ny Demokrati.

    Och vad opinionsundersökningar beträffar - några av oss minns kanske Expressens klassiska löpsedel "KÖR UT DEM!"

    Chefredaktören fick avgå för att han satte folkopinionen på löpsedeln. Populism funkar inte i Sverige - skönt, tycker jag!

    Som sagt, off topic, men väl värt att fördjupa sig i. 🙂

    Läste lite slarvigt vad gällde din replik om invandringen vilket ledde till en misstolkning. My misstake. Har oavsett vad som vana att ta oponionsundersökningar med en stor nypa salt, såtillvida jag inte sett frågornas formuleringen och svarsalternativen.

    Hota däremot utvecklare av all programvara av P2P-karaktär med dryga bötesbelopp och kännbara fängelsestraff och totalförbjud användandet av dessa, då börjar vi komma någonvart.

    Låter inget vidare tycker jag. Tekniken i sig är ju fantastisk, problemet är den bristande respekten för upphovsrätt.

    På tal om bristande respekt, Piratpartiets eventuella kappvändning är jag sjukt ointresserad av. Kalle Anka-partiet verkar mer spännande.

    Själv tycker jag det är intressant, fast mer ur ett politiskt-demokratiskt-immaterialsrättsligt perspektiv. Och det är väl bara naturligt om ett nybildat parti initialt finslipar sin ideologiska grund. 🙂

    Sen vad gäller de legala tjänsterna. Hört talas om mervärde och konkurrens? Lämna rätt och fel och utsagor om ungdomens moraliska förfall därhän för ett ögonblick. Vi har å ena sidan programvara med vilken man gratis kan tanka hem bla musik från ett gigantiskt "arkiv" som spänner över alla tänkbara musikstilar. Musiken är i huvudsak i MP3-format (även om ogg, flac och andra format förekommer), ett format som alla mediaspelare och alla operativsystem klarar av att läsa. Inga kopieringsspärrar som tillåter ett visst antal överföringar till annat media. Å andra sidan har vi musikfiler som kostar ungefär 10 kr stycket, filer som är låsta till speciella spelare och som kräver nedladdning av licenser för att överhuvudtaget kunna spelas upp. Dessutom tillåter licensen endast ett begränsat antal överföringar till andra medier. Personligen har jag svårt att se hur de överhuvudtaget kan sälja en enda musikfil. Inte ens om skillnaden stod mellan att tanka hem ett helt album legalt eller att köpa det på CD, och därmed få en fysisk produkt med konvolut och texthäfte och allt vad det innebär, skulle jag för egen del anse det berättigat till ett köp av musikfiler från de flesta digitala butiker. Fortsätter med min strategi att köpa de skivor jag finner värda att ha efter ett halvår (eller mer) på marknaden, då de finns tillgängliga till vettiga priser.

  4. Några spontana kommentarer efter att ha läst igenom hela tråden. (Nästan värd en eloge för det...)

    Till att börja med vänder jag mig i huvudsak till Drok:

    För det första, vem vill helt avskaffa upphovsrätten? De flesta aktiva förespråkare för fildelning vill omforma upphovsrätten så den bättre passar samhället av idag. Det är dock riktigt att piratpartiet inledningsvis gick ut med att man ville slopa upphovsrätten helt och hållet, en hållning man alltså inte längre står kvar vid.

    Och enligt vilka oponionsundersökningar vill majoriteten av svenska folket slopa alla skatter och stänga Sveriges gränser? Låter lite märkligt, med tanke på den regeringsbildning vi har idag. Och inte ens den blåaste moderat jag talat med undgår att förstå nyttan av skatter. Annars finns ju nationaldemokraterna som ett röstbart alternativ, deras ideologi överenstämmer på pricken med en sådan hållning. Om de oponionsundersökningar du tagit del av faktiskt existerar och inte bara är ett utfall av din fantasi och kreativitet (undrar om det isf uppnår verkshöjd? 😄) borde ND röna fantastiska framgångar i år. Lite OT, men jag kunde inte låta det passera, förlåt mig. 🙁

    Hursomhaver, redan idag är det en barnlek att kryptera sin hårddisk, och jag garanterar att det krävs metoder hämtade från medeltiden inbegripandes allehanda sataniska påfund påkomna för att åsamka andra människor maximalt lidande för att få tillgång till den lagrade informationen. Utan lösenord vore det ungefär lika lätt att komma åt denna krypterade information som att tömma nilen på vatten med en tesked. Jag erkänner gärna att jag inte besitter tillräcklig kompetens för att förstå hur den teknologin kan användas för att effektivt och säkert kryptera IP-nummer och dataströmmar, men redan idag finns alternativ somfungerar på liknande sätt. Dessa är dock väldigt klumpiga och långsamma, men teknologin går som sagt var framåt.

    Så oavsett om det vore Jonas Birgersson, Henrik Pontén eller min mormor som framförde argumentet med Darknet är det i min mening ett rimligt antagande. Sedan råder det väl inga tvivel om vilken agenda Birgersson har och vilka intressen han värnar om.

    Så, för att återknyta till trådens huvudsakliga ämne, med allmänt riktade funderingar . Går det att stoppa utvecklingen? Antagligen. Hårdare straff och en upprioritering av immaterialsrättsliga brott borde vara effektivt. Men då räcker det inte att slutanvändaren hotas av böter eller fängelsestraff, då tvingar man bara fram de krypterade alternativen. Hota däremot utvecklare av all programvara av P2P-karaktär med dryga bötesbelopp och kännbara fängelsestraff och totalförbjud användandet av dessa, då börjar vi komma någonvart.

    Är detta önskvärt? Får det kosta vad det kosta vill, som någon uttryckt saken? Vilka konsekvenser för den tekniska utveckligen skulle detta få, och hur skulle maktbalansen mellan producent/konsument förskjutas? Vilka dörrar skulle vi öppna, vilka skulle vi stänga?

    Ursäkta om jag upprepar sånt som redan sagts, hoppas jag haft nåt att tillföra.

  5. Hej,

    Funderar på att köpa ett nytt ljudkort, men är lite rådlös just nu.

    Jag behöver ett kort som åtminstone motsvarar följande:

    1 XLR ingång + fantommatning och 2 vanliga teleingångar, gärna balanserade men inget krav. Midi in + midi out samt 1 hörlursutgång (ocn en vanlig stereoutgång givetvis).

    Har funderat på Cubase System 4, men är lite tveksam till dess användning av USB1. Ett annat kort jag funderat på är M-audios FW410, men många verkar ha problem med drivrutiner och stabilitet.

    Några fler förslag? Och tyck gärna till om ovannämda lösningar.

    Tack på förhand! :]

  6. Svaret på 99 frågor av 100 är pengar.

    Stackars The Minstrel!

    Själv har jag fru, två döttrar, hus, bil, knackig ekonomi och aldrig någon tid över för mina intressen: trädgård, musik och Frisbee-golf. Dock vet jag följande: I mitt liv är svaret på 99 frågor av 100 - kärlek. Jag tror det har att göra med hur man väljer att se på livet, för det är faktiskt ett val man gör.

    Mellan mina fyra väggar är svaret på 75 frågor av 100 kärlek, och svaren på resterande 25 frågor är musik, som bara är en annan form av kärlek. :]

    Pengar ger jag blanka f-n i, så länge jag kan betala min hyra och köpa ett par nudelpaket i månaden.

    Då jag kommer utanför dörren och möter verkligheten upplever jag dock någonting annat, tyvärr. Inte för enskilda individer, men på en mer överspännande strukturell nivå. Men det kan nog vara cynikern i mig som talar. 😛

  7. Rödgrön med vissa blåa stänk.

    Även om jag anser att demokratin som sådan är ganska överskattad och skenhelig. Representativ demokrati fungerar dåligt, eftersom makt korrumperar, vilket i förlängningen leder till att de som ska respresentera folkets intressen istället bevakar sina egna. Direkt demokrati skulle antagligen inte fungera eftersom folk i allmänhet är dåliga på att tänka själv och istället låter aftonbladets journalister och oponionsbildare tänka åt en.

    Men i slutänden spelar röd/grön/blå hursomhelst ingen roll. Världens regent är mammon. Som det heter i filmen Vanilla sky:

    Svaret på 99 frågor av 100 är pengar.

  8. Tog pianolektioner via musikskolan under ett år innan jag fick nog. Efter det tog det fem år för mitt musikintresse att vakna till liv igen. Självlärd på gitarr sång och munspel. Dock är jag den första att tillstå att lektioner hade varit välkomna. Läst skapande musik vid Umeå Universitet i ett år, så jag är väl lite mittemellan.

  9. Sorry om detta blev fullständigt obegripligt...vid den här tiden på dygnet är min pedagogiska förmåga noll & jag vet helt enkelt inte hur jag ska förklara detta på ett enklare sätt. Skulle möjligen vara så här isåfall: 42

    🙂

    Första delen av ditt inlägg förstod jag inte mycket av, men mot slutet klarnade det. 🙂

    Ta det lungt. 🙂

  10. Vilka typer av ljud är du ute efter då?

    Bara etniska ljud och pads, eller var det vad som var användbart i den du har?

    "Rock" kan ju innebära allt från orglar till pianon till feta analoga leads...

    Jo, allt det. :] Men alla de ljuden står mjukvarusynthar/samplingsbibliotek för.

    RS-50:an verkar intressant. Hittade ett par mp3-demon, låter intressant, lite nya klanger, vilket alltid är trevligt. Men viktigast är ändå klavitaturet.

    Ska kolla med musikanten och estrad här i Umeå om de har synthen inne. Annars lär de ju ha en massa intressanta synthar att prova. 😄

    Hursomhaver, tack för tipset!

  11. Hej,

    Funderar på att köpa en ny (eller begagnad) synth. Har idag en Roland JV-1080 som ljudbank, utökad med 4 expansionskort. Använder ett 49-tangenters klaviatur från Midistart som jag (av förståeliga skäl) är uppriktigt less på.

    Tanken är att sälja modulen + expansionskort och köpa en synth med ett bra klaviatur. Har funderat lite på en XP-80; 76 tangenter är godis. :]

    Ljuden från min JV-1080 använder jag allt mindre. De ljud som jag brukar ratta in är främst padljud och etniska ljud, av den anledningen hade en XP-80 varit lämplig. Då kan jag flytta över mitt World-kort till denna.

    Några andra förslag? Alla tankar och idéer är välkomna.

    Kanske bör tillägga att musiken jag i huvudsak ägnar mig åt är inom genren rock.

  12. Jag brukar söka på textrader på google... men jag fick inge svar på denna 🙂

    Jag är också på jakt efter en låt som jag inte vet vad den heter...

    En svensk låt från slutet på 80-talet kanske...

    Han sjöng typ; "Ett kärleks crescendo... från forte till fortissimo" och så var det nån opera-tjej som sjöng lite opera emellanåt i låten också... (Obs! Det är inte Lasse Holms Pizza-låt jag letar efter) 🙂

    Love.

    Tror att låten du letar efter heter Nattens drottning, en gammal schlagerdänga. Haakon Pedersen och Elisabeth Berg som framför den.

  13. Någon här som testat samplingsbiblioteken från http://www.precisionsound.net/ ?

    Av demona att döma låter både nyckelharpan och flöjterna bra, men finns det någon som har testat dom och vet hur dom står sig då man försöker hitta en plats för dom i sina egna arrangemang?

    Vore väldigt tacksam för svar, har just nu en hårt begränsad budget men funderar hursomhaver på framförallt nyckelarpan, den skulle göra sig utmärkt i ett av mina projekt... :]

  14. Jag läste för nåt år sedan en artikel där en musikrecensent tog upp idén med att införa Dogma-regler även för musik.

    [...]

    Vad anser ni om detta?

    Jag anser att det är sorgligt att folk ska få betalt för att häva ur sig sådant #%?!!¤ struntprat. Men det förstås, det är ju precis vad större delen av den etablerade musikkritikerkåren gör. :rolleyes:

  15. Tackar för tipsen. 😲

    Har suttit och "tempat" låten nu. Har gjort ett klipp i ljudspåret vid varje tempoändring för att enklare kunna korrigera tempot ifall så skulle behövas under projektets gång (brukar höras bättre om tempot är fel då man lagt på mer instrument). På så sätt behöver jag bara korrigera tempot på ett ställe, och sedan använda funktionen Close Gap för att passa in audio-segmentet till det nya tempot. Så en kombination av de två metoderna skulle man väl kunna säga. :]

  16. Vet inte under vilken rubrik denna fråga skulle passat bäst... Hursomhelst.

    Tänkte försöka mig på att göra en remix av en befintlig akustisk låt. Arbetar i Cubase SL2.

    Eftersom det är en akustisk inspelning är tempot alltså inte konstant, vilket ställer till problem vid redigering av midiinformation. Min tanke var att bygga på det befintliga arrangmenaget och klippa och klistra lite i låten. Vad gäller bas, orglar o.s.v. är det inga problem, så pass duktig är jag på att spela klaviatur så jag sätter det utan att behöva ta till kvantiserering. Trummorna förorsakar däremot stora problem för mig, och utan att kunna kvantisera eländet låter det, ja, eländigt. 🙂

    Finns det något sätt att komma runt detta problem? Kanske något program som kan beräkna tempot utifrån angivna puntker i låten, så får man manuellt ändra tempot i tempotrack i cubase? Verkar dock rätt krångligt...

    Alla tips är välkomna. :]

  17. Själv tror jag inte att fildelningen är till någon större nytta för artisterna, jag tror att snarare bidrar med att utarma utbudet genom att de stora skivbolagen kraftigt bantar sina kataloger just för att de tappar försäljning.

    Dessutom, för de som bor i Göteborg, har nog noterat att anrika Bengans kursade tätt följd av lika anrika Skivhugget på grund av sviktande försäljning.

    Vad som kommer att hända med skivsverige? ett mycket mindre urval, dels på grund av att skivbolagen signar betydligt färre kontrakt för att kapa sina kostnader som ,de säger , förlorar på sitt copyrightskyddade material som ligger ute i fildelningssystem.

    Summan av kardemumman :

    Fördelar : Fildelningen är ganska gratis, snabbt,effektivt och med en enorm katalog. Känslan av att vara Alice i underlandet.En potential finns även för glada amatörer att få ut sin musik. detta är för bra för att vara sant så branchen kommer att göra allt för att sätta p för d.

    Nackdelar : Så småningom kommer antalet nya titlar att stagnera för att därefter sakta men säkert urvattnas rejält. Detta drabbar även fildelningssystemen.Mindre chans att tjäna pengar på ens egen musik, för vem skulle köpa din musik om den ändå ligger på nätet typ dagen efter du släppt din egenhändiga CD som man slitit med kanske ett år eller så, jag skulle bli kraftigt irriterat.

    Lite tradigt att fortsätta debatten, men tror du har fel. För många mindre bolag har ju internet och fildelning inneburit något positivt, försäljningen har ökat tack vare att fler personer har upptäckt deras musik. Detta om något borde leda till ett betydligt bredare utbud. Tror dessutom de flesta vill stödja de artister de tycker om på ett eller annat sätt. Problemet här är att de stora skivbolagen krampmässigt klamrar sig fast vid en gammal distributionsmodell. Som någon skrev tidigare behöver vägen från produktion till konsumption inte alls vara särdeles lång idag. Att de stora skivbolagen fått stora hispan är dock inte konstigt, musiker måste väl ändå rimligen vara den grupp av artister/konstnärer som "tvingas" skriva under de sämsta kontrakten för att ha en chans att nå ut till sin publik?

    Kolla exempelvis:

    http://www.negativland.com/albini.html

    Eller:

    http://dir.salon.com/tech/feature/2000/06/14/love/index.html

    Tack för ordet och peace på er alla. 😉

×
×
  • Skapa ny...